Hangover στην Ίο!

Party στο Far Out, παραλία Μυλοπότα

Είναι Αύγουστος, είσαστε στην ηλικία των 20+something, χωρισμένοι και αναζητάτε ένα νησί που να μην κοιμάται ποτέ. Ένα νησί συνώνυμο της νυχτερινής διασκέδασης, των πάρτυ, του ατέλειωτου clubbing μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναζητάτε κάτι πιο οικονομικό και λιγότερο δήθεν από τη Μύκονο και κάτι πιο εναλλακτικό από την Πάρο, που να θυμίζει λιγότερο πενταήμερη με το σχολείο. Μαζεύετε την παρέα, ετοιμάζετε βαλίτσες και κλείνετε εισιτήριο για Ίο… Μαζί θα αναλύσουμε το χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης στην Ίο και θα ανακαλύψουμε τρόπους για να περάσετε καλά και να… τη βγάλετε φθηνά! 

Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Μαγαζιά για χαλαρά μουσικά ακούσματα αλλά και για pop, mainstream, rock, disco μουσική, ελληνάδικα αλλά και τυπικές Ιρλανδέζικες pubs. Όλα έχουν θέση στην Ίο και όλα τα βρίσκετε εύκολα, παραταγμένα στη σειρά μέσα στα σοκάκια της Χώρας. Καλή διάθεση να υπάρχει και μέχρι το πρωί θα έχετε σίγουρα γυρίσει 3-4 διαφορετικά μαγαζιά. 

Τα πλην

Καλύτερα να αποφύγετε τα μαγαζιά που είναι εμφανώς προσανατολισμένα στους ξένους τουρίστες. Δυστυχώς συχνό φαινόμενο αποτελούν οι ασυνείδητοι (Άγγλοι και Ιταλοί  συνήθως) που μεθούν άσχημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικοί, γελοίοι, αγενείς και ανυπόφοροι απέναντι στις κοπέλες είτε να ξεκινήσουν καυγάδες από το πουθενά, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους άλλους θαμώνες, οπότε καλύτερα να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο μακριά τους!

Τα συν

Απογευματινό καφεδάκι στη Χώρα
Το πιο θετικό για τις κοπέλες είναι ότι σε κανένα απολύτως μαγαζί δεν θα τους ζητηθεί να πληρώσουν είσοδο! Είσοδο πληρώνουν μόνο οι άντρες σε ορισμένα μαγαζιά ενώ στην τιμή περιλαμβάνεται ένα ποτό δωρεάν. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μάρκετινγκ που αναπτύσσουν τα μαγαζιά, οι κοριτσοπαρέες (που είναι και οι λιγότερες αριθμητικά στο νησί) είναι περιζήτητες προκειμένου να προσελκύσουν στον συγκεκριμένο χώρο και τις αντροπαρέες (και μην ξεχνάμε ότι οι άντρες είναι αυτοί που θα πληρώσουν τελικά είσοδο!). Έτσι λοιπόν, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν σε όποιο μαγαζί θέλουν και όποτε θέλουν χωρίς να είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν ποτό ή να ξοδέψουν χρήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να γυρίσουν όσα διαφορετικά μαγαζιά θέλουν μέσα σε ένα βράδυ ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα σε όποιο από αυτά επιλέξουν! Το θετικό για τις μεικτές παρέες (αυτές δηλαδή που αποτελούνται και από άντρες και από γυναίκες) είναι ότι μπορούν να πάρουν δωρεάν τα πιο ακριβά από τα ποτά της παρέας επιδεικνύοντας στο μπαρ τα χαρτάκια εισόδου που πλήρωσαν οι άντρες μπαίνοντας και να πληρώσουν επιπλέον μόνο τα φθηνότερα από τα ποτά τους. Για τους άρρενες θαμώνες που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν το αντίτιμο εισόδου σε ένα μαγαζί, υπάρχει εναλλακτική λύση: Από κάποια συγκεκριμένη ώρα και μετά, τα περισσότερα μαγαζιά αφήνουν ελεύθερη την είσοδο για όλους. Για παράδειγμα, στο «Irish Club» μετά τις 3 μπαίνουν όλοι τσάμπα.    

Η διασκέδαση στην Ίο 

Η πισίνα του Far Out, παραλία Μυλοπότα

Ας περάσουμε τώρα στα βασικά… Η διασκέδαση στην Ίο ξεκινάει από πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, γύρω στις 3 το μεσημέρι με τα ξέφρενα πάρτυ γύρω από την πισίνα στο Far Out (παραλία Μυλοπότα). Το απόγευμα, σειρά έχουν τα πάμπολλα συμπαθητικά καφέ της Χώρας για χαλαρή μουσικούλα, κάποιο γλυκό και απαραιτήτως καφεδάκι, προκειμένου να αντέξουμε τη νύχτα που προμηνύεται να μην έχει τέλος!

Πέφτει η νύχτα και ξεκινάμε με ένα πρώτο ποτάκι στο «Taboo», ένα από τα πιο ωραία μαγαζιά. Μικρός χώρος αλλά με καλά ποτά, ξεσηκωτική μουσική –κυρίως ελληνικά- και με έναν ιδιοκτήτη που εκτελεί ταυτόχρονα και χρέη barman ενώ με τα νάζια, τις τσαχπινιές, την τρέλα και τα χορευτικά του αποδεικνύεται ένας πρώτης τάξεως showman!

Το «Shooters» δεν ξέρω αν έχει ακόμα πόρτα τον ίδιο αστειούλη Ισπανό που έκανε τρελές δημόσιες σχέσεις φορώντας πολύχρωμες άφρο περούκες και διάφορα άλλα αξεσουάρ που παρέπεμπαν σε Απόκριες, πάντως ενδείκνυται για χορό και πολλά σφηνάκια.

Η «Disco 69» με τις μεγάλες οθόνες στην είσοδο προϊδεάζει τους απ’ έξω για τον πανικό που γίνεται μέσα! Δεν μπορεί να μην μπείτε έστω και για να πάρετε μια μικρή ιδέα του τι παίζει.

Το θρυλικό "Bulldog" στη Χώρα
Σειρά έχει το θρυλικό πια «Bulldog»! Για να το πω απλά, δε νοείται κάποιος να ταξιδέψει στην Ίο και να μην κάνει έστω και ένα πέρασμα από το πιο γνωστό μαγαζί του νησιού, ακόμα κι αν τα ακούσματά του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που παίζει εδώ (δηλαδή διάφορα σουξεδάκια της χρονιάς και προς τα ξημερώματα ελληνικά). Πλέον αποτελεί κάτι σαν «παράδοση», το απόλυτο «στέκι» από το οποίο έστω και για μια φορά θα παρελάσει όλο το νησί. Η καλύτερη ώρα για να το επισκεφθείτε (είπαμε, έστω και για το χαβαλέ!) είναι προς τα ξημερώματα, τότε που μετατρέπεται καθαρά σε ελληνάδικο, τα τσιφτετέλια δίνουν και παίρνουν, οι τουρίστες έχουν μεθύσει και προσπαθούν και χορέψουν αλά ελληνικά και το πάτωμα σχεδόν δεν φαίνεται πια από τις χαρτοπετσέτες που πετάνε οι θαμώνες. Κλείνει σχεδόν τελευταίο, γύρω στις 7 το πρωί της επόμενης μέρας!

Τελευταίο απ’ όλα παραμένει το «Irish Club» για να σημάνει τη λήξη της βραδιάς γύρω στις 7-8 το πρωί. Είναι πολύ δημοφιλές στους ξένους τουρίστες γι’ αυτό αποφύγετέ το γύρω στα μεσάνυχτα που γίνεται το αδιαχώρητο και προτιμήστε να πάτε προς τα ξημερώματα που αρχίζει να αδειάζει και αφήνει ελεύθερη την είσοδο για όλους.    

Κάπως έτσι κυλούν τα βράδια στην Ίο. Στις 8 το πρωί πέφτεις για ύπνο με ένα κεφάλι που γυρίζει και ξυπνάς με απίστευτο hangover αργά το μεσημέρι. Γρήγορα, βιάσου, ίσα που προλαβαίνεις το πάρτυ που ξεκινά σε λίγο στο Far Out…!

Τα μαγαζιά που αναφέρονται παραπάνω καθώς και οι συγκεκριμένες πολιτικές τους (βλ. είσοδος με το πρώτο ποτό δωρεάν κτλ.) ίσχυαν κατά την περίοδο που επισκέφθηκα το νησί, πριν μερικά χρόνια. Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που συνεπάγεται η εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η σημερινή εικόνα της νυχτερινής διασκέδασης στην Ίο ενδέχεται να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη και ορισμένα από τα ανωτέρω μαγαζιά να μην υπάρχουν πια ή να έχουν αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και πολιτική. Για παράδειγμα, προσφάτως έμαθα ότι στο "Bulldog" γίνονται δεκτοί πλέον μόνο Έλληνες ώστε να αποφεύγονται τα έκτροπα των ξένων τουριστών. (No Compass Traveller)  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης