Quiche Lorraine, η υπέροχη αλμυρή τάρτα της Λωρραίνης!

Η σημερινή συνταγή θα μας ταξιδέψει στην πανέμορφη Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λωρραίνης, που βρίσκεται πολύ κοντά στην αγαπημένη μου Αλσατία. Εδώ γεννήθηκε η γνωστή σε όλους “quiche Lorraine”. Λόγω του ονόματός της πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για γλυκό, η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για μια αλμυρή τάρτα. Η λέξη “quicheπροέρχεται από τη γερμανική “kuchen” (ή “küchen” της φράγκικης διαλέκτου της γερμανόφωνης περιοχής της Λωρραίνης) που σημαίνει... “γλυκό” και την πρωτοσυναντάμε ιστορικά το 1605 στον κατάλογο του νοσοκομείου Saint Julian της πόλης Nancy. Η λέξη “Lorraineείναι φυσικά ενδεικτική της καταγωγής της συνταγής από την περιοχή της Λωρραίνης στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Τα βασικά συστατικά της τάρτας ήταν: γάλα, αυγά, τυρί, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Στην πορεία, προστέθηκαν και άλλα υλικά, η αυθεντική ωστόσο “κις λορέν” είναι αυτή και όλες οι άλλες παραλλαγές ονομάζονται γενικά “τάρτες”. Ανάλογα με την περιοχή και τα υλικά που χρησιμοποιούν για τη γέμιση της τάρτας έχουμε τις παραλλαγές: κις των Βοσγίων με τυρί, κις της Αλσατίας με τηγανητά κρεμμύδια, κις φλορεντίν με σπανάκι, κις Προβηγκίας με ντομάτα, κις με τυρί, κις με μανιτάρια, η αγγλική κις με θαλασσινά και η αμερικάνικη κις με τη λεπτή ζύμη, το μπεϊκον και τα τηγανητά κρεμμύδια. Ας δούμε όμως τη συνταγή...

Υλικά

(για τη ζύμη)

1 1/2 φλ. (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

9 κ.σ. (135 γρ.) βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε καρεδάκια

4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

1 πρέζα αλάτι

(για τη γέμιση)

200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με τα πράσινα φύλλα τους

250 γρ. κρέμα γάλακτος light

4 μεγάλα αυγά

1 κ.σ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

(για τη ζύμη)

1. Ξεκινάμε με τη ζύμη και τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το βούτυρο και τα χτυπάμε, διακεκομμένα και όχι συνεχώς, μέχρι τα υλικά να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το κρύο νερό και συνεχίζουμε το διακεκομμένο χτύπημα.

2. Όταν το μείγμα αρχίσει να ομογενοποιείται, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω της το μείγμα ενώνοντάς το με τα χέρια σε μια μπάλα. Πατάμε ελαφρά τη μπάλα ώστε να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.

3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το πάχος της τάρτας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά ενώ πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας των 26 εκ. και να εξέχει και λίγο.

4. Με τη βοήθεια του πλάστη, σηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στη βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να υπάρχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα. Αφαιρούμε τα περισσεύματα, τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας και την βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. 

5. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και στη συνέχεια το ανοίγουμε και το τοποθετούμε πάνω στην τάρτα. Πάνω από τη λαδόκολλα, γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας με υλικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως βαρίδια, όπως π.χ. όσπρια. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια και ξαναψήνουμε την τάρτα για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά αλλά να μην καεί. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.     

(για τη γέμιση)

1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Τοποθετούμε το μπέικον στην ψημένη τάρτα.

2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη γραβιέρα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.

3. Τοποθετούμε την τάρτα στη μεγάλη σχάρα του φούρνου και ρίχνουμε προσεχτικά λίγο-λίγο το υγρό μείγμα. Βάζουμε κατά τόπους τα κρύα κομμάτια βουτύρου και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσει η επιφάνεια.

4. Αφήνουμε την quiche lorraine να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.   

Extra tips

1. Αποφεύγουμε να ζυμώσουμε πολύ τη ζύμη γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και η τάρτα θα γίνει σκληρή και τραχιά όταν ψηθεί.

2. Αφήνουμε αρκετή ώρα τη ζύμη στο ψυγείο πριν την ψήσουμε γιατί όσο πιο παγωμένη είναι όταν μπει στο φούρνο, τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο.

3. Αφήνουμε το μπέικον να ψηθεί στο λίπος του και δεν προσθέτουμε ούτε λάδι ούτε βούτυρο.

4. Για να βεβαιωθούμε ότι η κρέμα έχει ψηθεί, βυθίζουμε ένα μαχαίρι, όπως ακριβώς κάνουμε με τα κέικ και αν βγει καθαρό, η πίτα είναι έτοιμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης