Πάτρα: 24 ώρες στη βασίλισσα του ελληνικού Καρναβαλιού!

Το λιμάνι
Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος της πόλης, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε ξέφρενες μέρες Καρναβαλιού, κεφάτους μασκαράδες που χορεύουν στους δρόμους αλλά και σε μακρινά θαλασσινά ταξίδια με πλοία. Ο λόγος φυσικά για την Πάτρα, τη γεμάτη ζωντάνια πόλη, την αγαπημένη των νέων, των φοιτητών και όχι μόνο! Καθώς πλησιάζουν σιγά-σιγά οι Απόκριες, περάσαμε 24 ώρες στους δρόμους, τα αξιοθέατα και τα μαγαζιά της και σας μεταφέρουμε όλα όσα μπορεί να γευτεί και να γνωρίσει ο ταξιδιώτης στην Πάτρα μέσα σε μία μόλις μέρα. Ακολουθήστε μας…  

"Δασύλλιο", Πάτρα
Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα περιποιημένο ελληνικό καφεδάκι στο «Δασύλλιο», αγαπημένο σημείο με υπέροχη θέα στον Πατραϊκό Κόλπο αλλά και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα μπαλκόνι με θέα θάλασσα και με ολόκληρη την πόλη στα πόδια μας. Είναι όμως ώρα να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για αυτήν...

Η Πάτρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, οφείλει το όνομά της στον ιδρυτή της, τον Πατρέα, έναν Αχαιό καταγόμενο από τη Σπάρτη που έφτασε ως επικεφαλής αποίκων και αφού εκδίωξε από την περιοχή τους προηγούμενους κατοίκους της, τους Ίωνες, συνένωσε τους προϊστορικούς οικισμούς σε μία ενιαία πόλη με την ονομασία «Πάτραι». Σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, τη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και το τρίτο μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Ελλάδας. Αποτελεί βασικότατο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λιμάνι της, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από τον Πειραιά αλλά ίσως το σημαντικότερο καθώς συνδέει ακτοπλοϊκά την Πάτρα τόσο με τα Επτάνησα (Κεφαλλονιά, Κέρκυρα) και την Ηπειρωτική Ελλάδα (Ηγουμενίτσα) όσο και με την Ιταλία (Ancona, Venezia, Bari, Brindisi). Αποτελεί, επίσης, σημαντική Πανεπιστημιούπολη, καθώς φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τ.Ε.Ι. Πατρών, ενώ διαθέτει μακρά παράδοση στην πολιτική ζωή της χώρας έχοντας αναδείξει Πρωθυπουργούς, Προέδρους Δημοκρατίας και σημαντικούς βουλευτές. 

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στην υπερσύγχρονη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που προβάλλει επιβλητική στο βάθος του τοπίου, ένα σπουδαίο έργο που κατάφερε να ενώσει την Πελοπόννησο με τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη από τα σκαλάκια του Αγίου Νικολάου...




Σκαλιά Αγίου Νικολάου
Η οδός που ανοίγεται μπροστά μας είναι γνωστή σε όλους καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με το φαντασμαγορικό «Πατρινό Καρναβάλι» που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, με διάφορες εκδηλώσεις, χορούς και τη μεγάλη παρέλαση μασκαράδων κάθε ηλικίας και σατιρικών αρμάτων. Η παρέλαση έχει ως αφετηρία την οδό Αγ. Νικολάου και συνεχίζεται στην οδό Γεωργίου Α΄, στην οποία βρίσκουμε και την κεντρική ομώνυμη πλατεία. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αργά το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι της πόλης. 

Το Θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου Α΄ 
Το «Θέατρο Απόλλων» συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα κτήρια της Πάτρας και όχι άδικα. Είναι το παλαιότερο σωζόμενο κλειστό θέατρο των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του εξαίρετου Ερνέστου Τσίλλερ, του Γερμανού αρχιτέκτονα στον οποίο οφείλουμε επίσης όλα τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια που κοσμούν το κέντρο της Αθήνας.

Οι λεγόμενες «αποθήκες Μπάρρι», βιομηχανικό συγκρότημα που λειτούργησε στο παρελθόν ως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας, έχει μετατραπεί σήμερα σε κέντρο τεχνών, παρέχοντας παράλληλα σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη.  

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα
Στη συνέχεια της βόλτας μας, δεν παραλείπουμε φυσικά μια επίσκεψη-προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου Αγίου της Πάτρας... Η εκκλησία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ο αρχικός Ναός οικοδομήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα, στη θέση που -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. Στο εσωτερικό βρίσκεται ο μαρμάρινος τάφος του Αγίου όπου φυλάσσονται τα λείψανά του, τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία. Αρχικά τοποθετήθηκαν από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Ιταλία λόγω της κατάληψης της Πόλης από τους Φράγκους και μόλις το 1926 επέστρεψαν στην Πάτρα μετά από προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και με τη συγκατάθεση του Πάπα. Η νέα εκκλησία εντυπωσιάζει με το μέγεθός της, φέρει δώδεκα καμπαναριά, καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 2.500 τ.μ. και η χωρητικότητά της αγγίζει τα 8.000 άτομα. Στην αρχιτεκτονική της θυμίζει αρκετά τη Μητρόπολη των Αθηνών. Στον προαύλιο χώρο του Ναού βρίσκεται και το πηγάδι του Αγ. Ανδρέα. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτός ήταν ο τόπος όπου δίδασκε αλλά και όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια της Σταυρώσεως. Στη θέση του πηγαδιού προϋπήρχε μια αρχαία πηγή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και ένα μαντείο. Η εκκλησία γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου και η μέρα είναι επίσημη αργία για ολόκληρη την πόλη της Πάτρας.   

Πλατεία Ψηλών Αλωνιών
Έχει πάει πια μεσημεράκι και ο δρόμος μας βγάζει σε μια αρκετά γνωστή συνοικία, τα Ψηλά Αλώνια. Κάνουμε στάση για ξεκούραση και για να χορτάσουμε την πείνα μας με μια απολαυστική κρέπα στο «Mangiare», με θέα προς την κεντρική πλατεία των Ψηλών Αλωνιών, μια από τις ωραιότερες της πόλης. Το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού δεσπόζει επιβλητικό σηκώνοντας το λάβαρο της Επανάστασης και μαρτυρώντας κάτι από το ένδοξο παρελθόν του τόπου, καθώς η Πάτρα υπήρξε από τις πρώτες πόλεις που ρίχτηκαν στον Αγώνα του ’21. Η Πάτρα όμως υπήρξε επίσης γενέτειρα του σπουδαίου μας ποιητή Κωστή Παλαμά και ένα άγαλμα προς τιμήν του βρίσκουμε λίγο πιο πέρα, στην ίδια πλατεία. Το σπίτι του υπάρχει ακόμα και είναι ένα διατηρητέο κτήριο στο κέντρο, επί της οδού Κορίνθου

Ο πέτρινος φάρος
Το απόγευμα μάς βρίσκει να βολτάρουμε στο λιμάνι, αγναντεύοντας τη θάλασσα καθώς ονειρευόμαστε ταξίδια με τα πλοία. Ο πέτρινος φάρος είναι σύγχρονος, κατασκευής μόλις του 1999, αλλά πιστό αντίγραφο του παλαιότερου που κατασκευάστηκε το 1892 και κοσμούσε το λιμάνι μέχρι την κατεδάφισή του το 1972. Σουρουπώνει και παρακολουθούμε τον ήλιο να δύει βάφοντας με υπέροχα χρώματα τον ουρανό. Το Κάστρο, που δεσπόζει αγέρωχο πάνω στον λόφο του Παναχαϊκού Όρους, φωταγωγείται και χαρίζει στην πόλη όψη ρομαντική και ομορφιά καρτποσταλική. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της πόλης.

Φτάνει το βράδυ και δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο τρόπο για να κλείσουμε τη μέρα μας από ένα ποτήρι Μαυροδάφνη, μιας και η Πάτρα –εκτός όλων των άλλων- φημίζεται και για τα υπέροχα κρασιά της. Το 1861 χτίζεται το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να παράγει τα εκλεκτά και διάσημα κρασιά της Achaia Clauss

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης