Ναξιώτικη καρυδόπιτα με κίτρο


Η καρυδόπιτα, δεν μπορώ να πω ότι ανήκει στα γλυκά που προτιμώ συνήθως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πω “όχι” στο να δοκιμάσω μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή ή ένα πιάτο φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι! Όπως έχετε ήδη καταλάβει, σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για καρυδόπιτα, που αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο όμορφο νησί της Νάξου...

Υλικά (για 10-15 άτομα)
10 αυγά (μόνο τα ασπράδια)
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. baking powder
1 κ.σ. γαρίφαλο τριμμένο
2 φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσ. λικέρ κίτρο Νάξου

Για το σιρόπι
3 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2-3 σταγ. λεμόνι

Εκτέλεση
1. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα αλλά όχι πολύ σφιχτή.
2. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα.
3. Προσθέτουμε την κανέλα, το baking powder, το γαρίφαλο, το λικέρ κίτρο και τελευταία τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 50 λεπτά.
5. Αναμιγνύουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και κατόπιν βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά.
6. Μόλις η πίτα ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη χαράσσουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Extra tips
1. Μπορείτε κάλλιστα να συνοδέψετε την καρυδόπιτα με παγωτό. Και αυτή, ναι, είναι μια εκδοχή που προσωπικά μου αρέσει πολύ! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης