Balkan Road Trip, Σλοβενία: Λίμνη Bled, το διαμάντι των Ιουλιανών Άλπεων...


Ο Σλοβένος ποιητής France Preseren χαρακτήρισε τη Λίμνη Bled ως Δεύτερη Εδέμ”! Και αρκεί μόνο να δει κανείς μια φωτογραφία της παραμυθένιας αυτής λίμνης για να καταλάβει αμέσως πως ο χαρακτηρισμός του ποιητή φαίνεται να είναι άκρως ταιριαστός και δικαιολογημένος... Στα βορειοδυτικά της Σλοβενίας, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο από βουνά και δάση, βρίσκεται η Λίμνη Bled. Περιβάλλεται από έναν μικρό οικισμό ενώ στην επιφάνειά της υψώνεται ένα μοναδικής ομορφιάς νησάκι! 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή αποτελούσε αγαπημένο θέρετρο της ευρωπαϊκής αριστοκρατικής ελίτ, με αμέτρητους επισκέπτες να συρρέουν εδώ λόγω των θερμών λουτρών. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το Bled εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Σλοβενίας, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η κοντινή του απόσταση (μόλις 60 χλμ.) από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Πλήθος συγγραφέων, πολιτικών και άλλων διάσημων προσώπων -μεταξύ των οποίων και ο Τίτο, που πέρασε εδώ αρκετά από τα καλοκαίρια του- έχει επιλέξει την περιοχή για μια ρομαντική απόδραση, κυρίως λόγω της ειδυλλιακής ατμόσφαιρας που αποπνέει η λίμνη και η γύρω φύση. Σήμερα, το “διαμάντι των Ιουλιανών Άλπεων” έχει να προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μέσα σε ένα τοπίο βγαλμένο κατευθείαν από τα παραμύθια αλλά και ένα πλήθος από δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμβηση σε οργανωμένες περιοχές της λίμνης αλλά και σε πισίνες, κωπηλασία, γκολφ, τένις, κυνήγι, ψάρεμα, ιππασία και παιχνίδι με τη θεά Τύχη στο Καζίνο του Μπλεντ. Οι τιμές για τη διαμονή και το φαγητό είναι αρκετά ανεβασμένες, αλλά οι περισσότεροι που φτάνουν ως εδώ είναι συνήθως επισκέπτες της μιας μέρας και δεν διανυκτερεύουν στην περιοχή. 

Το χωριό γύρω από τη λίμνη
Στην είσοδο του Bled είδαμε ένα Πάρκο Δεινοσαύρων που, απ' ότι καταλάβαμε, λειτουργεί μόνο τα καλοκαίρια. Από εκεί και έπειτα, το χωριό είναι σχετικά μικρό, δίχως κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο και όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην περιοχή γύρω από τη λίμνη. Η λίμνη έχει μήκος 2,12 χλμ. και πλάτος 1,38 χλμ. και μπορείτε να κάνετε το γύρο της είτε με τα πόδια, ακολουθώντας περίπου 6 χλμ. άνετης πεζοπορίας στον ειδικό παραλίμνιο πεζόδρομο, είτε με το αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου. Η πρώτη εντύπωση, που αποκόμισα φτάνοντας στο Bled, ήταν ότι ουδεμία σχέση είχε με τις φωτογραφίες που είχα δει να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τοπίο υστερούσε σε ομορφιά και μοναδικότητα. Απλώς, οι συνήθεις φωτογραφίες που κυκλοφορούν απεικονίζουν καταπράσινα δάση, λουσμένα στο φως ενώ εμείς επισκεφθήκαμε την περιοχή μια μέρα βροχερή, με απίστευτη συννεφιά και ομίχλη. Ο χειμώνας φέτος ήταν τρομερά βαρύς, χιόνισε ακόμα και το Μάρτιο, με αποτέλεσμα η φύση να μην έχει προλάβει ακόμα να ανακάμψει. Η πυκνή βλάστηση που είχα δει στις φωτογραφίες, ήταν "καμμένη" από τον χιονιά και το ψύχος. Παρόλα αυτά, η ομίχλη προσέδιδε στο τοπίο κάτι το απόκοσμο, μια γοητεία σχεδόν μεταφυσική! Αντί να λυπηθώ, αισθάνθηκα μέσα μου τυχερή που πέτυχα τη Λίμνη στην πιο ασυνήθιστη στιγμή της και αντίκρισα εκείνη την όψη της που λίγοι ταξιδιώτες έχουν πετύχει ποτέ να δουν. Το νησάκι στο εσωτερικό της έμοιαζε σαν σκηνικό βγαλμένο από τα γοτθικά παραμύθια, εξ ου και οι τόσοι πολλοί μύθοι και θρύλοι που το συνοδεύουν...  

Πανοραμική άποψη της λίμνης με το νησάκι

Παρκάραμε το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε για λίγο με τα πόδια μέσα στο ψιλόβροχο. Ο ήχος της καμπάνας έστρεψε το βλέμμα μας κατευθείαν προς το μικροσκοπικό νησάκι της λίμνης που φιλοξενεί πάνω του τη μικρή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Pletna, τα παραδοσιακά ξύλινα πλοιάρια 
Στο νησάκι μπορεί να φτάσει κανείς με ένα pletna, το παραδοσιακό ξύλινο πλοιάριο με κουπιά που μοιάζει με γόνδολα. Τα Pletna κατασκευάστηκαν πρώτη φορά το 1590, μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια έως 20 άτομα και διαθέτουν μια πολύχρωμη τέντα για προστασία των επιβατών από τον ήλιο και τη βροχή. Η διαδρομή μέχρι το νησάκι διαρκεί περίπου 20 λεπτά ενώ το πλοιάριο κατευθύνεται από ειδικό κωπηλάτη, ένα παραδοσιακό επάγγελμα που χαίρει σεβασμού στην περιοχή και διαδίδεται από γενιά σε γενιά. 

Το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας
Το σημαντικότερο αξιοθέατο πάνω στο νησάκι αλλά και το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της Λίμνης Bled είναι φυσικά η Καθολική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι χτισμένη στη θέση όπου προϋπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στη Ziva, σλαβική θεά του έρωτα και της γονιμότητας. Ο Ναός της Παναγίας είναι του 15ου αιώνα, διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας, μια μικρή σκήτη και έναν πύργο που φτάνει τα 52 μ. σε ύψος. Η καμπάνα χρονολογείται από το 1534 και ο θρύλος λέει ότι όποιος την χτυπήσει τρεις φορές θα δει μια ευχή του να πραγματοποιείται από την Παναγία, γι' αυτό οι τουρίστες συνηθίζουν να την χτυπούν ώστε να έχουν καλή τύχη. Το εκκλησάκι της λίμνης αποτελεί επίσης εξαιρετικά δημοφιλές σημείο για την τέλεση γάμων. Μια τοπική παράδοση λέει ότι ο γαμπρός πρέπει να μεταφέρει τη νύφη αγκαλιά, καθώς ανεβαίνει τα 99 (!) σκαλοπάτια της εκκλησίας και καθ' όλη τη διάρκεια της ανάβασης εκείνη θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή. Μάλλον γιατί το τελευταία πράγμα που θα ήθελε να ακούσει εκείνες τις τόσο επίπονες στιγμές, ο κακομοίρης, θα ήταν η μουρμούρα της καλής του!

Το Κάστρο του Bled

Το περίφημο Κάστρο του Bled εποπτεύει από ψηλά ολόκληρη τη γύρω περιοχή καθώς δεσπόζει σε απόκρημνο λόφο ύψους 130 μ. πάνω από τη λίμνη. Λέγεται ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ως το παλαιότερο Κάστρο της Σλοβενίας. Στο εσωτερικό του υπάρχει μουσείο όπου φυλάσσονται όπλα, πανοπλίες, χάρτες και τοπικές ενδυμασίες ενώ στο κελάρι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μπουκάλι κρασί. 

Η... παραλία της λίμνης
Ακριβώς κάτω από το βράχο του Κάστρου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία του Bled, όπου τα καλοκαίρια συγκεντρώνονται οι λουόμενοι για να απολαύσουν ηλιοθεραπεία, βουτιές στα νερά της λίμνης και παιχνίδι στις νεροτσουλήθρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης