Πολωνέζικο bigos ή αλλιώς... “το στιφάδο του κυνηγού”!
Ένα
από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα πιάτα
της πολωνικής κουζίνας είναι το περίφημο
Bigos! Γνωστό και ως “το
στιφάδο του κυνηγού” γιατί έχει ως βάση
του διάφορα είδη κρέατος μαγειρεμένα
μαζί με ξινολάχανο, το πιάτο αυτό απλώνει
τις ρίζες του βαθιά στην πολωνική
παράδοση.
Ένας μύθος λέει ότι η αρχική
συνταγή προέρχεται από τη Λιθουανία
και έφτασε στην Πολωνία μαζί με τον
βασιλιά της χώρας Wladyslaw
Jagiello, ο οποίος ήταν επίσης και Δούκας
της Λιθουανίας. Λέγεται επίσης ότι το
bigos αποτελούσε τη βασική
τροφή που χορηγούσε ο βασιλιάς Jan
III Sobieski στους στρατιώτες του ώστε
να τους κρατάει δυνατούς στις μάχες που
έδιναν εναντίον των Τούρκων κατά τον
17ο αιώνα. Το bigos σήμερα
αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο που συναντά
κανείς στις κουζίνες της Λιθουανίας,
της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της
Ουκρανίας, παρόλο που η Πολωνία είναι
αυτή που επικράτησε ιστορικά ως πιθανότερη
πατρίδα του. Απαντάται μάλιστα σε αρκετές
διαφορετικές παραλλαγές, αλλά σε κάθε
περίπτωση τα δύο βασικά υλικά του είναι
πάντα το κρέας και το λάχανο.
Η
αρχική συνταγή παρουσίαζε μεγάλες
διαφορές από τη σημερινή εκδοχή της.
Μέχρι τον 17ο αιώνα, ως “bigos”
θεωρούσαν κάθε πιάτο που περιείχε
ψιλοκομμένα συστατικά – κρέας ή ψάρι,
κατά βάση- στα οποία προσέθεταν, για να
ενισχύσουν τη γεύση, διάφορα γλυκά, ξινά
ή αλμυρά στοιχεία όπως χυμό λεμονιού ή
lime, ξύδι,
κρεμμύδι, ζάχαρη, μπαχαρικά (κανέλα,
μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κύμινο, μαύρο
πιπέρι) ή ακόμη και φρούτα (φραγκοστάφυλα
ή σταφίδες). Τότε το θεωρούσαν ως ένα
πλούσιο έδεσμα γιατί τα ακριβά συστατικά
του (το κρέας και τα μπαχαρικά) ήταν
προσιτά μόνο στους πλούσιους Πολωνούς
ευγενείς. Οι απλοί πολίτες παράλλαξαν
τη συνταγή απλουστεύοντάς την και
κάνοντάς την πιο εφικτή για τη δική τους
τσέπη. Έτσι, αντικατέστησαν το ξύδι και
το χυμό λεμονιού με το λάχανο τουρσί
που έδινε μια εξίσου όξινη γεύση στο
πιάτο τους. Συνήθιζαν μάλιστα να
προσθέτουν λάχανο σε μεγάλη ποσότητα
ώστε να μπορούν να μειώνουν την ποσότητα
κρέατος. Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να
προσθέτει ή να αφαιρεί υλικά ανάλογα
με τις προτιμήσεις και την τσέπη του,
φροντίζοντας ωστόσο να διατηρεί το
βασικό δίπολο “κρέας-λάχανο” που χωρίς
αυτό δεν υφίσταται πραγματικό bigos.
Οι γνώστες λένε ότι η πιο νόστιμη
εκδοχή περιλαμβάνει κρέας, λάχανο φρέσκο
και σε τουρσί, κρεμμύδια, μανιτάρια,
καπνιστό λουκάνικο, δαμάσκηνα και κρασί
και ότι μαγειρεύεται σε καζάνι πάνω από
τη φωτιά ή σε τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Πρέπει να μαγειρεύεται σε όσο το δυνατόν
πιο χαμηλή φωτιά και να ανακατεύουμε
συχνά για να μην καούν τα υλικά και
αποκτήσουν πικρή γεύση. Κάποτε οι Πολωνοί
μαγείρευαν το bigos επί
τρεις ημέρες, ακολουθώντας μια διαδικασία
που επέτρεπε στα υλικά να ψηθούν αργά
και σωστά! Ετοίμαζαν μεγάλες ποσότητες
και έπειτα αποθήκευαν το φαγητό σε κρύο
μέρος, που ήταν συχνά το υπόγειο των
σπιτιών, ώστε να έχουν να τρώνε όλη την
εβδομάδα. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να
υποστηρίζουν ότι το bigos είναι
από τα λίγα πιάτα που ξαναζεσταμένα
είναι πολύ πιο γευστικά από ότι
φρεσκομαγειρεμένα! Όσον αφορά τη
διαδικασία του μαγειρέματος, τα διάφορα
συστατικά παρασκευάζονται ξεχωριστά
και στη συνέχεια ανακατεύονται όλα
μαζί. Ας τολμήσουμε λοιπόν να ετοιμάσουμε
και εμείς λαχταριστό bigos...
Υλικά
300
γρ. χοιρινός λαιμός σε κύβους
300
γρ. μοσχάρι σπάλα σε κύβους
300
γρ. λουκάνικο σε ροδέλες
4
φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
500
γρ. ξινολάχανο
1/2
μικρό λάχανο φρέσκο
400
γρ. ντοματάκια πελτέ
150
γρ. λευκά μανιτάρια σε λεπτές φέτες
1
κρεμμύδι
50
γρ. βούτυρο
500
ml ζωμός κρέατος
200
ml κόκκινο κρασί ξηρό
1
κ.σ. ζάχαρη καστανή
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
1.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε
μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρέατα,
το λουκάνικο, το μπέικον και το κρεμμύδι, στα οποία έχουμε ρίξει τη ζάχαρη, μέχρι να ροδίσουν.
2.
Ξεπλένουμε το ξινολάχανο για να μην
έχει έντονη γεύση από το ξίδι και το
στραγγίζουμε.
3.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξινολάχανο,
το φρέσκο λάχανο, το ζωμό, την ντομάτα,
τα μανιτάρια, το κρασί και το αλατοπίπερο
και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
4.
Μαγειρεύουμε για περίπου 1/2 ώρα σε
χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά
όλα τα υλικά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε
συχνά για να μην κολλήσουν.
5.
Το πιάτο σερβίρεται είτε ζεστό είτε
κρύο και είναι εξίσου γευστικό.
Extra
tips
1.
Το bigos παραδοσιακά
σερβίρεται μέσα σε στρογγυλό καρβέλι ψωμιού από
το οποίο έχουν αδειάσει την ψίχα! Είναι
ένας εύκολος και πρωτότυπος τρόπος για
να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
2.
Το πιάτο λέγεται “στιφάδο του
κυνηγού” λόγω των πολλών διαφορετικών
ειδών κρέατος που περιλαμβάνει. Μάλιστα όσο περισσότερα είδη κρέατος χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο γευστικό θα βγει το τελικό αποτέλεσμα. Πριν
ρίξουμε τα κρέατα στην κατσαρόλα,
μπορούμε να τα έχουμε περάσει πρώτα
λίγο από το τηγάνι.
3.
Το βασικό χαρακτηριστικό του πιάτου
είναι ότι μπορεί κάλλιστα να αποθηκευτεί
στο ψυγείο, να ξαναζεσταθεί τις επόμενες
μέρες και να διατηρεί ακόμα τη νοστιμιά
του αναλλοίωτη. Ανακατέψτε λάχανο τουρσί με φρέσκο
λάχανο για επιπλέον νοστιμιά.
4. Οι Πολωνοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν
αποξηραμένα μανιτάρια. Σε αυτή την
περίπτωση, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα
περίπου στη μέση του βρασίματος. Επίσης,
μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με τα
υλικά. Προσθέστε επιπλέον κοτόπουλο,
καρότα, φρούτα (δαμάσκηνα ή μήλα), σκόρδο
και μπαχαρικά (κύμινο, δάφνη, μαύρο
πιπέρι).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου