Η Βιέννη των Αυτοκρατόρων και των σπουδαίων συνθετών...


Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven και Johann Strauss... Τι κοινό έχουν οι σπουδαίοι αυτοί συνθέτες; Και οι τρεις έζησαν μεγάλο μέρος της ζωής τους και πέθαναν στην αγαπημένη τους Βιέννη, μια πόλη που δικαιωματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως "η απόλυτη πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής"! Και όχι μόνο... Ατμοσφαιρικές γωνιές, παραμυθένια παλάτια που κρύβουν θλιμμένες ιστορίες, κτήρια τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας, γαστριμαργικές απολαύσεις και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία είναι λίγα μόνο από όσα μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης της Βιέννης. Κάθε γωνιά της εκλεπτυσμένης αυτής πόλης προσφέρει άφθονα μαθήματα πολιτισμού και κουλτούρας υψηλού επιπέδου.

Konzerthaus
Η Βιέννη αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης μιας και βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι πρωτεύουσα της Αυστρίας, χτισμένη σε υψόμετρο 170 μ. και διασχίζεται από τον Δούναβη ποταμό. Περιμετρικά της εκτείνονται τα περιβόητα Βιεννέζικα Δάση τα οποία, αν θεωρηθούν επέκταση και όχι επαρχιακό προάστιό της, η Βιέννη μπορεί κάλλιστα να ανακηρυχθεί ως η πιο “πράσινη” πόλη του κόσμου! Παρόλο που έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά μικρή πόλη, δεν παύει να αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της Αυστρίας. Διαθέτει πληθυσμό που αγγίζει περί τα 2 εκατομμύρια κατοίκους ενώ το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο τους τελευταίους αιώνες, με την ελληνική παροικία να δίνει ένα δυνατό "παρών" στην κοινωνική ζωή του τόπου. Η οικονομία της στηρίζεται στην παραγωγή πορσελάνης, στη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων, χημικών προϊόντων, επίπλων και κατά μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Τα προσεγμένα μουσεία με τον τεράστιο πλούτο τους σε έργα τέχνης, η φημισμένη Όπερα, τα μνημεία και οι χριστουγεννιάτικες αγορές αποτελούν αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών ετησίως.

Κεντρική λεωφόρος στη "γειτονιά των Μουσείων"

Λίγα λόγια για την Ιστορία... 

Η αρχική πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε το 500 π.Χ. από τους Κέλτες. Το 15 π.Χ. αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα σύνορα με τις γερμανικές φυλές του Βορρά και ονομαζόταν Vindobona. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα αποτέλεσε έδρα της Δυναστείας των Babenberg ενώ από το 1440 έγινε πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό τη Δυναστεία των Αψβούργων. Στη διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα, η πόλη κινδύνεψε δύο φορές από τους Οθωμανούς, η μία το 1529 με την πρώτη πολιορκία της Βιέννης και η δεύτερη το 1683 με τη δεύτερη πολιορκία. Το 1784 κυκλοφορεί στη Βιέννη η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τίτλο “Εφημερίς” ενώ την ίδια περίοδο ξεκινούν τη λειτουργία τους τα περίφημα καφέ της πόλης. Το 1805 γίνεται πρωτεύουσα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (αργότερα Αυστροουγγρικής) και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης μιας και το 1815 φιλοξενεί το γνωστό Συνέδριο της Βιέννης που αποφασίζει την παλινόρθωση των αριστοκρατιών μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βιέννη γίνεται πρωτεύουσα της πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας, το 1938 προσαρτάται στη Ναζιστική Γερμανία και χάνει τη θέση της πρωτεύουσας από το Βερολίνο. Το 1945 οι Σοβιετικοί ελευθερώνουν την πόλη από τους Γερμανούς και η Βιέννη επανέρχεται στο προσκήνιο ως πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Τα top-10 αξιοθέατα της Βιέννης:

1. Το ιστορικό κέντρο και η ευρύτερη πόλη

Το κτήριο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής
Με αφετηρία το ξενοδοχείο μας, “Austria Trend Hotel Ananas”, ξεκινάμε να εξερευνήσουμε την αρχοντική πόλη της Βιέννης. Στην αρχή της πορείας μας, μας συντροφεύει για λίγο ο Δούναβης προτού τραβήξουμε χωριστούς πια δρόμους. Κάνουμε μια σύντομη στάση στην αγορά Naschmarkt που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τον 16ο αιώνα, με τους υπαίθριους πάγκους τροφίμων και τα ethnic εστιατόριά της και συνεχίζουμε την πορεία μας προς το κέντρο της πόλης. 

Karlskirche (Ναός του Αγίου Καρόλου) 
Στη διάρκεια της διαδρομής, ανακαλύπτουμε κτήρια (τα περισσότερα από τα οποία είναι του 19ου αιώνα) που μας τραβούν την προσοχή λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής τους. Σύντομα καταλαβαίνουμε ότι η Βιέννη είναι γεμάτη από τεράστια, περιποιημένα πάρκα και αμέτρητα μουσεία, γκαλερί και χώρους Τέχνης. Από το εντυπωσιακό κτήριο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής μέχρι την περίφημη Όπερα της Βιέννης και τα αγάλματα των μεγάλων συνθετών, οι Βιεννέζοι εκφράζουν ανοιχτά την αγάπη τους για τη μουσική και την καλλιέργεια του πνεύματος. Σειρά έχει ο Ναός του Αγίου Καρόλου και η “Museums Quartier”, η απίστευτη “γειτονιά” της Τέχνης, στην οποία όμως θα αναφερθώ εκτενέστερα σε ειδική ενότητα που ακολουθεί παρακάτω...

Τμήμα του Stadtgarten

Τα υπέροχα πάρκα αποτελούν ανάσες δροσιάς μέσα στην πόλη και προσφέρονται για χαλαρούς περιπάτους. Ένα από αυτά είναι το Stadtpark που φιλοξενεί αγάλματα σπουδαίων προσωπικοτήτων της Βιέννης, όπως ο Mozart, ο Schubert, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ. Ξεχωρίζει το “χρυσό” άγαλμα του Johann Strauss που παίζει το βιολί του ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα και ανθισμένα λουλούδια του πάρκου. 

Πύργοι που θυμίζουν Sagrada Familia (Barcelona)
Κάθε γωνιά της πόλης κρύβει κάποιο θησαυρό προς ανακάλυψη για τον παθιασμένο με την τέχνη ταξιδιώτη: από το Ankeruhr (το ρολόι Anchor) του 1911 που κάθε μεσημέρι χτυπά με μια πρωτότυπη “παρέλαση” από μινιατούρες, θυμίζοντάς μας το ανεπανάληπτο αστρονομικό ρολόι της Πράγας μέχρι το Burgtheater, το ξακουστό Εθνικό Θέατρο της Βιέννης που στεγάζεται σε κτήριο του 1741 αλλά και το Kunst Haus, το παράξενο και πρωτοποριακό σύμπλεγμα κτηρίων που εμπνεύστηκε ο μοντέρνος αρχιτέκτονας Hundertwasser. Κατά την περιήγησή μας, παρατηρούμε ότι στους δρόμους είναι σταθμευμένα ελάχιστα αυτοκίνητα. Τα περισσότερα μπαίνουν σε υπόγεια γκαράζ. Ένα ακόμα στοιχείο που μας εντυπωσιάζει είναι τα φανάρια για τους πεζούς στο κέντρο της πόλης καθώς έχουν πρωτότυπα κόκκινα και πράσινα ανθρωπάκια και καρδούλες! Για το τέλος αφήσαμε μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου γύρω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου που κρύβουν εξίσου εντυπωσιακά κτήρια αλλά και συμπαθητικά καταστήματα για τις αγορές μας.

2. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της Βιέννης είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου ή αλλιώς Stephansdom. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί έδρα της Μητρόπολης και του Αρχιεπισκόπου. Είναι χτισμένος πάνω από τα ερείπια δύο παλαιότερων ναών, ο αρχαιότερος εκ των οποίων χρονολογείται από το 1147. Στη σημερινή του μορφή, ο Ναός είναι μεικτού ρυθμού, καθώς φέρει στοιχεία τόσο του ρομανικού όσο και του γοτθικού ρυθμού, ενώ στη διάρκεια της ιστορικής του πορείας έχει συχνά αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων του αυστριακού έθνους. Για πολλά χρόνια μετά τη δημιουργία του κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου της Ευρώπης, με το ύψος του να φτάνει τα 137 μ.! 

Άγιος Στέφανος, πρόσοψη
Εκτός από την εκπληκτική μεσαιωνική αρχιτεκτονική του ναού, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η χαρακτηριστική επικλινής στέγη με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά. Η στέγη του Καθεδρικού, που έχει μήκος 111 μ., καλύπτεται από 230.000 στιλβωμένα κεραμικά πλακίδια που θυμίζουν ψηφιδωτό και σχηματίζουν τα εθνόσημα της Βιέννης και της Δημοκρατίας της Αυστρίας αλλά και τον διπλό αετό, σύμβολο της Δυναστείας των Αψβούργων. Η κλίση της στέγης είναι τέτοια ώστε να της επιτρέπει να παραμένει πάντα καθαρή και να μη συσσωρεύεται πάνω της το χιόνι ή τα νερά της βροχής. Κάθε Κυριακή πρωί τελείται στο Ναό η καθιερωμένη κυριακάτικη λειτουργία. Αν τύχει και ακούσετε τις καμπάνες να χτυπούν, σπεύσατε να την παρακολουθήσετε. Λέγεται ότι ο σπουδαίος Μπετόβεν αντιλήφθηκε την ολική απώλεια της ακοής του όταν κάποια μέρα είδε τα πουλιά να πετούν τρομαγμένα έξω από το καμπαναριό, εντούτοις ο ίδιος δεν μπορούσε πια να ακούσει τις καμπάνες να ηχούν. Απέναντι ακριβώς από το Ναό του Αγ. Στεφάνου βρίσκεται το Haas House, ένα “γυάλινο” κτήριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής πάνω στο οποίο θα δείτε να καθρεφτίζεται ο Καθεδρικός και θα αντιληφθείτε αμέσως πόσο μοναδικά και αρμονικά συνδυάζεται η παλιά με την σύγχρονη Βιέννη σε μία και μόνο πλατεία.

Πλατεία του Καθεδρικού, στα αριστερά ο Ναός και στα δεξιά το "γυάλινο" Haas House

3. Το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο

Το αυστριακό Κοινοβούλιο

Το Δημαρχείο (Rathaus) της Βιέννης βρίσκεται στην Rathausplatz, κατασκευάστηκε μεταξύ 1872 και 1883, σε σχέδια του Friedrich von Schmidt και σε νεο-γοτθικό στυλ. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε πέτρα και περίπου 30 εκατομμύρια τούβλα ενώ η πλούσια διακοσμημένη πρόσοψή του θυμίζει τη γοτθική αρχιτεκτονική των φλαμανδικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και το Δημαρχείο των Βρυξελλών. Διαθέτει πέντε πύργους με ψηλότερο τον κεντρικό πύργο του Ρολογιού που φτάνει τα 98 μ. Τον Οκτώβριο του 1882 τοποθετήθηκε στην κορυφή του πύργου το άγαλμα Rathausmann που έκτοτε έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Βιέννης. Στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο διοργανώνεται κάθε χρόνο μία από τις ομορφότερες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, η πλατεία μεταμορφώνεται σε παγοδρόμιο ενώ στη διάρκεια όλης της υπόλοιπης χρονιάς φιλοξενεί ένα carousel και πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, όπως συναυλίες και άλλα δρώμενα.

Το Δημαρχείο της Βιέννης
Πολύ κοντά στο Δημαρχείο συναντάμε ένα ακόμα εντυπωσιακό κτήριο της πόλης, το κτήριο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας. Απέχει μικρή απόσταση από το Παλάτι Hofburg και το Παλάτι της Δικαιοσύνης και χρονικά ανήκει στην ίδια περίοδο με το Δημαρχείο, μιας και χτίστηκε μεταξύ 1874 και 1883. Την ευθύνη για τα σχέδια είχε ο αρχιτέκτονας Theophil Hansen, ο οποίος φρόντισε να χαρίσει στο κτήριο πολλά ελληνικά στοιχεία, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του. Η πρόσοψη με τους κίονες είναι ελληνική αναγεννησιακή ενώ η εσωτερική διακόσμηση περιλαμβάνει πολλά αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής, εντυπωσιακά έπιπλα και πολυελαίους. 

Rathaus
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο τότε Αυτοκράτορας Franz Joseph απένειμε τίτλο τιμής στον Hansen για να τον ευχαριστήσει για την τεράστια προσφορά του. Το κτήριο, που διαθέτει πάνω από εκατό δωμάτια, καλύπτει περίπου 13.500 τ.μ. και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια της πόλης. Παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική του μορφή. Στην πλατεία μπροστά από την κύρια είσοδο του Κοινοβουλίου βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς σιντριβάνι με την Αθηνά Παλλάδα, έργο που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1898 και 1902 από τον Carl Kundmann, πάνω σε σχέδια του ίδιου του Hansen.

4. Η Κρατική Όπερα και το Εθνικό Θέατρο Burgtheater

Η Όπερα

Η Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) είναι μία από τις διασημότερες και παλαιότερες όπερες στον κόσμο. 

Άποψη του κτηρίου της Όπερας
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1863 από τους αρχιτέκτονες August Sicard von Sicardburg και Eduard van der Null, οι οποίοι ακολούθησαν το νεο-αναγεννησιακό στυλ. Στις 25 Μαΐου 1869 άνοιξαν οι πύλες της για το κοινό με μια παράσταση της όπερας “Don Giovanniτου Μότσαρτ. Αρχικά, η όπερα δεν αποτελούσε ιδιαίτερα δημοφιλές θέαμα για το κοινό της πόλης, με τον καιρό όμως τα γούστα άλλαξαν και σήμερα η Όπερα της Βιέννης έφτασε να γίνει μία από τις πιο ξακουστές σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της ορχήστρας ανήκουν στην βιενέζικη Φιλαρμονική, εξίσου ξακουστή παγκοσμίως. 

Η κεντρική είσοδος με τα αγάλματα
Οι φιλόμουσοι ταξιδιώτες επιβάλλεται να παρακολουθήσουν έστω και μία παράσταση! Αν δεν είστε τόσο τυχεροί ώστε να συμπέσει η ημερομηνία του ταξιδιού σας με κάποια παράσταση, μην αποθαρρύνεστε. Με ένα αρκετά οικονομικό εισιτήριο μπορείτε κάλλιστα να περιηγηθείτε στο εντυπωσιακό εσωτερικό του κτηρίου. 

Το Εθνικό Θέατρο Burgtheater, από την άλλη, εγκαινιάστηκε το 1888. Στο εσωτερικό του διαθέτει 1.175 θέσεις για τους θεατές και κοσμείται από εννέα ανδριάντες σπουδαίων δραματουργών όπως ο Γκαίτε, ο Μολιέρος και ο Σαίξπηρ.

5. Τα Μουσεία

Η Βιέννη δεν είναι μόνο συνώνυμο της μουσικής αλλά και της Τέχνης εν γένει! Είναι η απόλυτη αρχοντική πρωτεύουσα της κουλτούρας, του chic και του πολιτισμού. Το φανερώνουν άλλωστε και τα δεκάδες μουσεία και αίθουσες τέχνης που κρύβονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της. Όσοι αγαπάτε την Tέχνη, λοιπόν, ξεκινήστε τη γνωριμία σας μαζί της από τη “Museums Quartier”, τη διάσημη “συνοικία των μουσείων". Ένα απίστευτο σύμπλεγμα κτηρίων στην καρδιά της πόλης στεγάζει αναρίθμητα μουσεία και πολιτιστικά δρώμενα. Από κλασικά μουσεία τέχνης μέχρι χώρους παρουσίασης ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, αρχιτεκτονικής, χορού και νέων μέσων, η Βιέννη αποκλείεται να απογοητεύσει τους εραστές του ωραίου. 


MAK - Ornament Museum
Άποψη της Museumsquartier
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας









Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Εδώ θα βρείτε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Καπνού, το Κέντρο Μαθηματικών, το παιδικό μουσείο Zoom και πολλά ακόμα καθώς επίσης διάφορα καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια. Κάνουμε την αρχή με τα δίδυμα στην όψη Μουσεία Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας καθώς επίσης το Technisches Museum. Συνεχίζουμε με το Μουσείο Leopold που διαθέτει μια τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων του 19ου αιώνα και της νεωτεριστικής αυστριακής τέχνης. Το “Σπίτι της Μουσικής” εξηγεί την έννοια του ήχου μέσα από διαδραστικούς και διασκεδαστικούς τρόπους ενώ η Ακαδημία Καλών Τεχνών φιλοξενεί σπουδαία έργα Φλαμανδών, Ολλανδών και Γερμανών ζωγράφων. Το Μουσείο των Παπύρων φιλοξενεί σωζόμενους παπύρους από την αρχαιότητα μέχρι τα ισλαμικά χειρόγραφα του 13ου αιώνα. 

Το "αμφιλεγόμενο" κτήριο του καλλιτεχνικού ρεύματος της "Απόσχισης" με τον χρυσό τρούλο 

Το Secession αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο όπου εκτίθενται έργα των “αιρετικών” καλλιτεχνών του 20ου αιώνα που ανήκαν στο ρεύμα της λεγόμενης “Απόσχισης”. Η ομάδα των Ζετσεσιονιστών δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως αντίδραση απέναντι στη συντηρητική καθεστηκυία καλλιτεχνική τάξη της Βιέννης, κατά τρόπο ανάλογο με την περίπτωση των Γάλλων Ιμπρεσιονιστών που έκαναν τη δυναμική τους εμφάνιση ταράζοντας τους ακαδημαϊκούς καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού των αρχών του 20ου αιώνα. 

Έφιππος ανδριάντας του Franz-Josef, Μουσείο Albertina
Στους ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους της Βιέννης περιλαμβάνονται επίσης το σπίτι του Μότσαρτ και του Sigmund Freud που έχουν μετατραπεί αμφότερα σε μουσεία. Κλείνω αυτή την ενότητα με το Μουσείο Albertina, έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης που φιλοξενεί έργα ιμπρεσιονιστών και μετα-ιμπρεσιονιστών ζωγράφων (Monet, Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Gauguin), Γερμανών εξπρεσιονιστών καθώς και έργα της ρωσικής πρωτοπορίας και Αυστριακών καλλιτεχνών. Και όπως συμβαίνει σε κάθε μουσείο που σέβεται τον εαυτό του, η συλλογή του Albertina συμπληρώνεται με έργα του περίφημου Picasso.

6. Το Παλάτι του Hofburg


Το πρώτο από τα περίφημα αυτοκρατορικά παλάτια της Βιέννης που θα γνωρίσουμε είναι το Παλάτι του Hofburg. Στην ουσία, πρόκειται για τα χειμερινά ανάκτορα του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου-Ιωσήφ και της συζύγου του Αυτοκράτειρας Σίσσυ, γνωστής και ως “θλιμμένη πριγκίπισσα”. Το εσωτερικό του παλατιού είναι αληθινά μεγαλοπρεπές, όπως ακριβώς θα άρμοζε στην αυτοκρατορική οικογένεια. Διαθέτει χρυσοσκάλιστα έπιπλα, μεταξένιες κουρτίνες, ακριβά χαλιά, κρυστάλλινους πολυελαίους και όλη την αναμενόμενη χλιδή ενός παλατιού τόσο μεγάλου βεληνεκούς. Σε ξεχωριστό χώρο εκτίθεται η συλλογή από πορσελάνες και ασημικά του παλατιού ενώ ξεχωρίζουν η Αίθουσα με τη συλλογή των Αυτοκρατορικών θησαυρών, η Ισπανική Σχολή Ιππασίας με τις επιδείξεις των ειδικά εκπαιδευμένων αλόγων και η αληθινά εντυπωσιακή Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης που στεγάζεται στο εσωτερικό του Παλατιού. Στην άλλη πλευρά της πλατείας Michaelerplatz, απέναντι από το Παλάτι, βρίσκεται ένα αρκετά ενδιαφέρον κτήριο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για το Looshaus, έργο του σύγχρονου αρχιτέκτονα Adolf Loos. Αναζητήστε το για να καταλάβετε το λόγο που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με την αυστηρή του εμφάνιση το 1910 που κατασκευάστηκε. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας με ένα χαλαρωτικό καφεδάκι στο κοντινό ιστορικό Cafe Griensteidl, το πάλαι ποτέ στέκι της βιενέζικης καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής ελίτ. Το αρχικό cafe ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1844 και σύντομα έγινε εξαιρετικά αγαπητό. Από τους ηθοποιούς που έπαιζαν στο κοντινό Burgtheater και τους λογοτέχνες του ανατρεπτικού καλλιτεχνικού κινήματος της “Νέας Βιέννης” μέχρι τον διάσημο συνθέτη Ρίχαρντ Στράους και τις ομάδες πολιτικής αμφισβήτησης που οραματίζονταν την ανατροπή της κληρονομικής δυναστείας των Αψβούργων αυτοκρατόρων, οι πάντες είχαν κάνει έστω και ένα πέρασμα από τα τραπεζάκια αυτού του cafe. Το 1897 έκλεισε και σχεδόν εκατό ολόκληρα χρόνια μετά, το 1990, επαναλειτούργησε σε νέο πλέον κτήριο, φιλοδοξώντας να γίνει και πάλι τόπος συνάντησης της σύγχρονης λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής ελίτ της πόλης.

7. Το Ανάκτορο του Schönbrunn


Όταν έμπαινε η Άνοιξη, η βασιλική οικογένεια εγκατέλειπε τα χειμερινά ανάκτορα του Hofburg και μετέβαινε στο Schönbrunn. Το “εξοχικό” των Αψβούργων, το μεγαλοπρεπές θερινό ανάκτορο του Schönbrunn, βρισκόταν στα περίχωρα της Βιέννης και ήταν ασύγκριτο σε μέγεθος και σε χλιδή. Διέθετε 1.441 δωμάτια (!), από τα οποία σήμερα είναι επισκέψιμα περίπου τα 40. Σε ένα από αυτά, το δωμάτιο της Μαρίας-Θηρεσία, ο Μότσαρτ έδωσε το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία μόλις 6 ετών, ως παιδί-θαύμα. Δίπλα από το παλάτι βρίσκεται ο χώρος όπου φυλάσσονται και εκτίθενται οι αυτοκρατορικές άμαξες ενώ επιβάλλεται να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στους περίφημους κήπους στους οποίους λειτουργεί και ο Tiergarten Schönbrunn, ο πρώτος ζωολογικός κήπος του κόσμου. Τόσο το ίδιο το Παλάτι όσο και οι υπέροχοι κήποι του έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Παλάτι και τους κήπους του Schönbrunn, διαβάστε το σχετικό άρθρο μου, εδώ)

8. Το πρώην ανάκτορο Belvedere


Συνεχίζοντας τη γνωριμία μας με το αυτοκρατορικό παρελθόν της Βιέννης, επισκεπτόμαστε ένα τρίτο επιβλητικό ανάκτορο, το Schlöss Belvedere. Το μπαρόκ αυτό Κάστρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Johann Lucas von Hildebrandt για λογαριασμό του Πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας ως θερινή κατοικία του τελευταίου. Βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης και σήμερα στεγάζει ένα καταπληκτικό μουσείο με πολύτιμα έργα τέχνης και σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής ενώ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως σε έργα του Gustav Klimt, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πίνακας με το διάσημο “Φιλί”. 

9. Η Ελληνική Συνοικία

Γραφικό σοκάκι προς τη συνοικία των Ελλήνων
Αδιαμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Βιέννης είναι η γνωστή ως “Συνοικία των Ελλήνων”, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες επισκέπτες και όχι μόνο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Στεφάνου. Οι όμορφες γωνιές της μπορούν να μας ταξιδέψουν στο χρόνο και συγκεκριμένα στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν οι πρώτοι Έλληνες άρχισαν σταδιακά να καταφθάνουν στη Βιέννη που εκείνη την περίοδο εξελισσόταν ραγδαία σε σπουδαίο οικονομικό κέντρο εξαιτίας των συμφωνιών που είχαν συνάψει οι Αψβούργοι με την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Στα ίχνη του Ρήγα Φεραίου... 
Πολλοί ήταν τότε οι Έλληνες και κυρίως οι έμποροι που έσπευσαν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους εδώ χάρη στα σημαντικά προνόμια που τους παραχωρούσαν οι αυτοκράτορες. Οι ομογενείς συσπειρώθηκαν γύρω από τη σημερινή Griechengasse, την “Οδό των Ελλήνων”, έχοντας ως σημείο αναφοράς τις δύο ορθόδοξες εκκλησίες, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, που οριοθετούσαν την ελληνική συνοικία. Οι Έλληνες της Βιέννης σύντομα απέκτησαν περιουσίες, ανήλθαν κοινωνικά ενώ παράλληλα υπήρξαν πρόδρομοι του ελληνικού Διαφωτισμού και οι περισσότεροι βοήθησαν ουσιαστικά στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821. Κοντά στο ναό του Αγίου Στεφάνου παίρνουμε την Rotenturmstrasse και σύντομα διασταυρωνόμαστε με την Fleischmarkt. Σύντομα εντοπίζουμε το κίτρινο κτήριο με την προτομή του Ρήγα Φεραίου και την επιγραφή της γνωστής ρήσης του: “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά”. Στο κτήριο αυτό στεγαζόταν το τυπογραφείο των αδελφών Πούλιου όπου το 1917 ο Ρήγας Φεραίος τύπωσε την Χάρτα του και τον Θούριο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Βιέννη υπήρξε η κατεξοχήν έδρα της επαναστατικής του δράσης, γι' αυτό οι Βιεννέζοι και ειδικά οι Έλληνες της ομογένειας τον τιμούν και τον έχουν σε μεγάλη υπόληψη. 

Ο Ορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στα στενάκια της ελληνικής συνοικίας, αντικρίζουμε την εντυπωσιακή πρόσοψη της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας. Είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας, χρονολογείται από το 1858 και αποτελεί έργο του Δανού αρχιτέκτονα Theophile Hansen που, όπως είδαμε, επιμελήθηκε και τα σχέδια του ελληνο-αναγεννησιακού κτηρίου του Κοινοβουλίου. Ο Ναός χτίστηκε με χρήματα που δώρησε στην κοινότητα ο εθνικός μας ευεργέτης Βαρώνος Σίμων Σίνας, ο οποίος διέμενε στη Βιέννη. Μπαίνοντας στο Ναό, διαπιστώσαμε ότι το εσωτερικό του είναι εξίσου επιβλητικό με το εξωτερικό, ενώ για καλή μας τύχη πετύχαμε μια ομάδα ορθόδοξων χριστιανών από την Ουκρανία που τελούσαν εκείνη τη στιγμή τη Θεία Λειτουργία

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, εσωτερικό

Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου, εσωτερικό
Ο Αγ. Γεώργιος σκοτώνει το δράκο
Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου στεγάζεται η Ελληνική Σχολή Βιέννης που ιδρύθηκε το 1801 και αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό σχολείο του παροικιακού ελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Λειτουργεί τα απογεύματα, έχει μαθητές από όλες τις τάξεις και διδάσκει στα Ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της πατρίδας τους. Στο πλάι του ναού ανακαλύπτουμε μια μικρή καμάρα που ουσιαστικά αποτελεί την είσοδο στη συνοικία των Ελλήνων. Το σκηνικό εδώ μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινία εποχής! Γραφικά κτήρια, στενά δρομάκια και η επιγραφή “Griechenbeislπου σηματοδοτεί ένα από τα παλαιότερα αυστριακά εστιατόρια που υπήρξε γνωστό σημείο συνάντησης της ελληνικής ομογένειας. Στο βάθος διακρίνουμε τον Άγιο Γεώργιο, την πρώτη ελληνική εκκλησία που χτίστηκε στη Βιέννη το 1804. Ο Ναός έχει ανακαινιστεί πλήρως και στην είσοδό του έχει αναρτηθεί πινακίδα που γράφει: “Οι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους, Ρήγα Βελεστινλή Φεραίο για τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του” αποτίοντας, με αυτό τον τρόπο, φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα επαναστάτη. Τα γύρω κτήρια κρύβουν τη δική τους ιστορία ενώ ένα από αυτά χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Όμορφες γωνιές στη συνοικία των Ελλήνων... 

10. Το Prater


Άφησα για το τέλος ένα πολύ ιδιαίτερο και διασκεδαστικό αξιοθέατο. Αφού έχουμε περπατήσει όλη την πόλη, έχουμε δει τα πάντα και έχουμε χορτάσει από μουσεία και Τέχνη, επιβάλλεται να περάσουμε λίγο χρόνο ξεγνοιασιάς. Το διάσημο Prater είναι το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της Βιέννης και ένας σπουδαίος λόγος για να γίνουμε πάλι παιδιά! Η περίφημη “ρόδα” του φτιάχτηκε το 1896-7 με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της μοναρχίας του Φραγκίσκου-Ιωσήφ και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς χαρίζοντας στιγμές χαλάρωσης σε ντόπιους και τουρίστες αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο για να απολαύσει κανείς μια πανοραμική θέα της Βιέννης από ψηλά. Το τεράστιο πάρκο διαθέτει όλα τα τρενάκια και λοιπά παιχνίδια που περιμένει να βρει κανείς σε ένα λούνα-παρκ. Η γενική είσοδος είναι δωρεάν και κάθε παιχνίδι έχει το δικό του ξεχωριστό εισιτήριο. Το Prater προσφέρει δραστηριότητες για όλη την οικογένεια ενώ αν δεν έχετε παιδιά, μην σκάτε, μπορείτε κάλλιστα να επισκεφθείτε μία από τις πάμπολλες μπυραρίες του!

Διαμονή

Austria Trend Hotel Ananas
To “Austria Trend Hotel Ananasείναι ένα ξενοδοχείο αρκετά δημοφιλές στους Έλληνες ταξιδιώτες. Διαθέτει καλόγουστα, καθαρά και άνετα δωμάτια, χαμηλοτάβανα, με ροκοκό διακοσμητικές πινελιές και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Το δικό μας είχε μεγάλο παράθυρο που έβλεπε στο ποτάμι. Ο πρωινός μπουφές είναι χορταστικός ενώ το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά βιεννέζικα, αυστριακά και διεθνή πιάτα, κατάστημα με αναμνηστικά, κομμωτήριο και υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αγορά τροφίμων Naschmarkt ενώ μόλις στα 100 μ. βρίσκεται ο σταθμός του μετρό Pilgramgasse από τον οποίο η Όπερα και το κέντρο της Βιέννης απέχουν μόλις 5 λεπτά. Ένα μεγάλο συν είναι ότι ο ένας από τους υπαλλήλους της reception είναι Έλληνας, πολύ ευγενικός και πολύ εξυπηρετικός.

Κουζίνα - Διασκέδαση

Αν επιθυμείτε να γευτείτε την αληθινή μποέμ ατμόσφαιρα της Βιέννης, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το φημισμένο “Café Central”. Με διάσημους θαμώνες στο ιστορικό του, όπως ο Sigmund Freud και ο Leo Trotzki, το “Café Central” υπήρξε ανέκαθεν στέκι της διανόησης και της κουλτούρας. Καθίστε σε ένα από τα τραπεζάκια του, χαλαρώστε ακούγοντας τον πιανίστα να παίζει Strauss και ταξιδέψτε στο χρόνο μέσα από τον υπερπολυτελή διάκοσμο και τα μαγευτικά γλυκά του ζαχαροπλαστείου. Το café στεγάζεται στο ισόγειο του Palais Ferstel από το 1876. Δοκιμάστε σοκολάτα βιενούα μιας και βρίσκεστε στην πατρίδα της, cafe mélange και τοπικά γλυκίσματα. Στο Café του ιστορικού “Hotel Sacherαπολαύστε την περίφημη sachertorte στην αυθεντική συνταγή της (βρείτε τη συνταγή, εδώ). 

"Augustinerkeller", η αυθεντική καμάρα των τειχών
Η Αυστρία γενικότερα φημίζεται για την κουζίνα της. Μακράν το καλύτερο εστιατόριο που επισκέφθηκα ήταν το “Augustinerkeller”. Γευστικότατα παραδοσιακά πιάτα, υποβλητικός, χαμηλός φωτισμός και ένα ιδιαίτερο ντεκόρ που συναρπάζει. Το εστιατόριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω από το Μουσείο Albertina και στεγάζεται σε ένα από τα τελευταία αρχαία κελάρια μοναστηριού. Η καμάρα του κελαριού, που αποτελούσε τμήμα των αρχαίων οχυρώσεων, διατηρείται ακόμη ανέπαφη στους αιώνες. Ο χώρος διαμορφώθηκε σε εστιατόριο μόλις το 1924 και από το 1954 μέχρι σήμερα διευθύνεται από την οικογένεια Bitzinger

Augustinerkeller
Δοκιμάστε τραγανιστό σνίτσελ και στρούντελ για επιδόρπιο, εξαιρετικό κρασί και τη δικής τους παραγωγής μπύρα “Opernbräu”. Από Τετάρτη έως Σάββατο, 6 το απόγευμα με 11 το βράδυ, υπάρχει και ζωντανή παραδοσιακή βιεννέζικη μουσική. 

Σνίτσελ, Augustinerkeller
Και μιας και μοιράστηκα μαζί σας την τόσο θετική μου εμπειρία από το “Augustinerkeller”, ήρθε η στιγμή να μοιραστούμε και μια αρνητική εμπειρία. Όσοι παρακολουθούν γενικά τα ταξίδια μου θα έχουν καταλάβει ότι σπανίως γράφω πολύ κακές κριτικές για κάποιον χώρο και αυτό γιατί είμαι άνθρωπος που πάντα προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Επειδή ωστόσο στα ταξίδια δεν είναι όλα πάντα ρόδινα, θα μοιραστώ μαζί σας και αυτή την εμπειρία μου γιατί το δικό μου πάθημα μπορεί να φανεί σε άλλους ανθρώπους ως ένα χρήσιμο μάθημα! 

Στρούντελ, Augustinerkeller
Θα σας μιλήσω λοιπόν για το εστιατόριο “La cucina di Tino”. Αρχικά, επιλέξαμε το συγκεκριμένο μαγαζί λόγω της εγγύτητάς του στο ξενοδοχείο που διαμέναμε. Θέλαμε κάτι γρήγορο και φθηνό για να “τσιμπήσουμε” πριν από τον ύπνο. Σύντομα ωστόσο διαπιστώσαμε ότι παρόλο που οι ιδιοκτήτες διαφήμιζαν το χώρο τους ως “ιταλικό εστιατόριο”, αυτό δεν είχε καμία σχέση με την ιταλική κουζίνα! Το μενού έμπλεκε ιταλικά πιάτα με άλλα άσχετα ανατολίτικα, το σέρβις ήταν αρκετά αργό, η πίτσα και η καρμπονάρα μέτριες και ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα... Ζητήσαμε να πιούμε νερό... Όχι ανθρακούχο, όχι εμφιαλωμένο, απλό νεράκι του Θεούλη, απλό νεράκι της βρύσης! Η σερβιτόρα μας το έφερε μέσα σε ανοιγμένο (το τονίζω, ανοιγμένο!) πλαστικό μπουκάλι και υποθέσαμε (λανθασμένα, απ' ότι αποδείχτηκε) ότι δεν διέθεταν κανάτες ή έστω κάποιο γυάλινο μπουκάλι (γεγονός απαράδεκτο για ένα εστιατόριο, εδώ που τα λέμε). Το σοκ ήρθε την ώρα που παραλάβαμε το λογαριασμό και μας είχαν χρεώσει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- 6 ευρώ για το νερό! Γνωρίζω πολύ καλά ότι το νερό στην Κεντρική Ευρώπη το πληρώνεις και μάλιστα το πληρώνεις αδρά. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που το προσφέρουμε δωρεάν και αφειδώς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι συνηθίζουν να συνοδεύουν το γεύμα τους στα εστιατόρια με μπύρα και όχι με νερό. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας... Το θέμα μας είναι η εξαπάτηση! Μου χρεώνεις 6 ολόκληρα ευρώ (σχεδόν πιο ακριβά από όσο έκανε η πίτσα ή η μακαρονάδα!) για ένα μπουκάλι νερό που δεν είναι καν εμφιαλωμένο! Μου το φέρνεις ανοιγμένο και είναι από τη βρύση! Φυσικά διαμαρτυρήθηκα, φυσικά προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ενοχλημένη ήμουν και τελικά αυτό που εισέπραξα ήταν η πλήρης αδιαφορία. Ξαφνικά η σερβιτόρα δεν καταλάβαινε πια αγγλικά, μιλούσε μόνο γερμανικά και αδιαφορούσε πλήρως για τα παράπονα των πελατών της! Απαράδεκτο! Βεβαίως πλήρωσα, έφυγα και πλέον το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι: "Don't go, my friends!" Μην περάσετε ούτε απ' έξω, δεν αξίζει τον κόπο. Πρόκειται προφανώς για ανθρώπους της “αρπαχτής” και σε καμία περίπτωση για επαγγελματίες. Ταξιδεύω πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζω πολύ καλά από την ιταλική κουζίνα και είναι η πρώτη φορά που πραγματικά λυπάμαι για τα χρήματα και το χρόνο που σπατάλησα... 

Δραστηριότητες

Ας κλείσουμε, όμως, το ταξίδι μας στη Βιέννη με κάτι όμορφο! Η αυστριακή πρωτεύουσα έχει το καλό ότι βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε να επιτρέπει πολλές εκδρομές σε υπέροχα μέρη που απέχουν πολύ λίγο. Γύρω από τη Βιέννη εκτείνονται τα εκπληκτικής ομορφιάς Βιεννέζικα Δάση που προσφέρονται για πεζοπορία και εξερεύνηση. Ανακαλύψτε το Μοναστήρι του Heiligenkreuz, τον εντυπωσιακό Πύργο των Liechtenstein και τη λουτρόπολη του Baden. Σε μόλις μία ώρα απόσταση με το τρένο βρίσκεται η άκρως ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η Μπρατισλάβα, ενώ σε απόσταση περίπου 300 χλμ. (κάπου 3 ώρες με το τρένο) φτάνετε στο μαγευτικό Salzburg. Τολμήστε το! Αξίζει!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης