Sightseeing στην Ερέτρια και ουζοκατάνυξη στην Αμάρυνθο
Το " Νησί των Ονείρων" |
Η Ερέτρια βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Μπορούμε να την επισκεφθούμε είτε οδικώς από Χαλκίδα είτε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Ωρωπού. Πρόκειται για μια ιστορική πόλη, μιας και η αρχική ίδρυσή της τοποθετείται στην αρχαιότητα. Κατά τον 6ο-5ο π.Χ. αιώνα η αρχαία Ερέτρια υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελλαδικού χώρου αν και στην πορεία της Ιστορίας παρήκμασε και σταδιακά ερημώθηκε. Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, μερικοί από τους νησιώτες που σώθηκαν, κατέφυγαν εδώ ιδρύοντας πόλη με το όνομα Νέα Ψαρά, στη θέση του αρχαίου οικισμού. Παρόλα αυτά, η πόλη συνέχισε να είναι ευρύτερα γνωστή με την ονομασία “Ερέτρια”. Ερείπια από τους μυκηναϊκούς χρόνους είναι διάσπαρτα σήμερα σε όλη την περιοχή ενώ στην κορυφή του λόφου Καστέλι με την καταπληκτική θέα, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης του 4ου αιώνα π.Χ.
Αξιοθέατα
Η γνωριμία μας με την πόλη ξεκινά από μια επίσκεψη στο Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος. Ο Ναός οικοδομήθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. σε μία μείξη δωρικού και ιωνικού ρυθμού και μέχρι το 198 π.Χ., που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους, γνώρισε απανωτές καταστροφές και ανοικοδομήσεις.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας |
Οικία των Ψηφιδωτών, λεπτομέρεια |
Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας |
Συνεχίζουμε τη μέρα μας με έναν περίπατο στην πόλη που -τουλάχιστον την άνοιξη και το καλοκαίρι- σφύζει από ζωή.
Το σπίτι του Κανάρη |
Η Αμάρυνθος...
Σε περίπου ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο και με κατεύθυνση προς τα νότια, φτάνουμε στην παραλιακή κωμόπολη της Αμαρύνθου, τη μεγαλύτερη κωμόπολη του Δήμου Ερέτριας. Γύρω της απλώνεται ένας πλούσιος κάμπος που φτάνει μέχρι τους πρόποδες του όρους Όλυμπος. Η περιοχή είναι εξίσου ιστορική, μιας και κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Η ονομασία “Αμάρυνθος” φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα “αμαρύσσω” που θα πει “λάμπω, ακτινοβολώ” και ορισμένοι επιστήμονες τοποθετούν εδώ την Ερέτρια των μυκηναϊκών χρόνων. Κατά την αρχαιότητα, η Αμάρυνθος υπήρξε σπουδαίο εμπορικό κέντρο και γνωστός τόπος λατρείας της Αρτέμιδος. Κατά το Μεσαίωνα, ωστόσο, ο οικισμός φαίνεται να παρήκμασε λόγω των πειρατών ενώ το 1470 καταστράφηκε από τον τουρκικό στόλο που στη συνέχεια πολιόρκησε τη Χαλκίδα. Οι κάτοικοι είχαν ήδη καταφύγει στην ενδοχώρα για να προστατευθούν από τις επιδρομές των πειρατών, δημιουργώντας εκεί τον οικισμό της Βάθειας. Η ονομασία αυτή προήλθε από τη βαθιά χαράδρα στους πρόποδες του όρους Κοτύλαιο όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι για να μην είναι ορατοί στους πειρατές που λυμαίνονταν τα παράλια.
Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου |
Το Γυμνό...
Ενετικός Πύργος πλάι σε Ορθόδοξο Ναό |
Παραλίες
Παραλία Αμαρύνθου |
Μπορούμε να κολυμπήσουμε στη μικρή, συμπαθητική παραλία του συνοικισμού στην Αμάρυνθο, στη μεγάλη απάνεμη βοτσαλωτή παραλία Μαλακώντα όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Ερέτριας, στην παραλία της Ερέτριας αλλά και στο τμήμα της παραλίας που έχει παραχωρηθεί στο κοινό στο “Νησί των Ονείρων”.
Κουζίνα – Διασκέδαση
Ετοιμασία για γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου