Βόλος: Αύρα θαλασσινή, τσίπουρα με μεζέδες και ορεινές αποδράσεις


Χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού Κόλπου και στη σκιά του ξακουστού βουνού των Κενταύρων, η πόλη του Βόλου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της. Ο Βόλος βρίσκεται στη Θεσσαλία, σχεδόν στο κέντρο της χώρας (απέχει 324 χλμ. από την Αθήνα και 216 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη) και είναι πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας. Αποτελεί επίσης έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διαθέτει ένα από τα καλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια ενώ παράλληλα είναι σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, με έντονη ζωή και σύγχρονες τουριστικές υποδομές.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η οικονομία του τόπου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και το εμπόριο, στην περιοχή λειτουργούν ακόμη ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπως το εργοστάσιο “Όλυμπος” της ΑΓΕΤΗρακλής”, η “Χαλυβουργία Ελλάδος”, η Τρία Έψιλον (), η “ΕΥΡΗΚΑ” με τα απορρυπαντικά, η μπισκοτοβιομηχανία “ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ” και το εμφιαλωτήριο της ΕΨΑ. Για τον σύγχρονο επισκέπτη, ο Βόλος επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Από τα ελάχιστα αρχαιολογικά κατάλοιπα της αρχαίας Ιωλκού, πατρίδας του Ιάσονα και γνωστής από τη μυθική Αργοναυτική εκστρατεία, μέχρι τις σύγχρονες γειτονιές, τα τσιπουράδικα και την έντονη νυχτερινή ζωή, ο Βόλος έχει να προσφέρει πολλά ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη! Πρόκειται για μια πόλη φιλόξενη, γοητευτική, που φέρει τον αέρα του παλιού συνδυασμένο με το σήμερα αλλά και τη θαλασσινή αύρα συνδυασμένη με το δροσερό αεράκι του βουνού που κατεβαίνει από το Πήλιο με τα δεκάδες ιστορικά χωριά του. Μια απλή βόλτα αρκεί για να μας πείσει για την ιδιαιτερότητα αυτής της πόλης... Βιομηχανικά κτήρια που μετατράπηκαν σε πολυχώρους, αξιοθέατα, μουσεία, ιστορικά κτήρια, παλιές γειτονιές, εκκλησίες, ζαχαροπλαστεία, τσιπουράδικα και μπαράκια. Κουζίνες που μοσχοβολάνε από τους μεζέδες, κόσμος κάθε ηλικίας που απολαμβάνει έναν περίπατο στον πεζόδρομο πλάι στη θάλασσα αλλά και χιλιάδες φοιτητές που απογειώνουν με την γεμάτη ζωντάνια παρουσία τους τα στέκια μέρα και νύχτα. Όλα αυτά μαζί είναι ο Βόλος!

Η περιοχή του λιμανιού...

Σημείο συνάντησης, τόσο των κατοίκων του Βόλου όσο και των επισκεπτών, αποτελεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η πεζοδρομημένη λεωφόρος Αργοναυτών προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους πλάι στη θάλασσα. Στο δυτικό άκρο της βρίσκεται το λιμάνι, που είναι μάλιστα το τρίτο σε μέγεθος εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος και ένα από τα πιο δραστήρια. Από εδώ ξεκινούν επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν το Βόλο με τις Βόρειες Σποράδες, τις Κυκλάδες, τη Μυτιλήνη, την Κρήτη και τη Χαλκιδική ενώ αποτελεί καταφύγιο για να δένουν τα σκάφη αναψυχής και οι ψαρότρατες. Η βόλτα μας ξεκινά από την “Αργώ”, σήμα κατατεθέν του Βόλου και έργο του γλύπτη Νικόλα

"Αργώ", αντίγραφο του πλοίου της αρχαιότητας
Εκτός όμως από το γλυπτό, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε και το σκαρί της Αργούς που έχουν κατασκευάσει σύμφωνα με το αρχαίο πρωτότυπο και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Βόλου προκαλώντας θαυμασμό στους επισκέπτες. Συνεχίζουμε μέχρι το επιβλητικό κτήριο Παπαστράτου του 1926 που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες και Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φτάνουμε μέχρι τον Άναυρο και το πάρκο με τα υπαίθρια γλυπτά, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοντέρνας γλυπτικής. Θαυμάζουμε το νεοκλασικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος και το Κινηματοθέατρο “Αχίλλειον” που χτίστηκε το 1925. Και φυσικά, δεν παραλείπουμε να κάνουμε μια στάση σε κάποια από τις παραθαλάσσιες καφετέριες ή -ακόμα καλύτερα- σε ένα από τα ξακουστά τσιπουράδικα για θαλασσινούς μεζέδες με συνοδεία από παραδοσιακό τσιπουράκι!

Η συνοικία “Παλαιά”...

Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας
Αφήνοντας για λίγο την περιοχή του λιμανιού, εισερχόμαστε στα ενδότερα του αστικού κορμού για να ανακαλύψουμε το παλαιότερο σημείο της πόλης, τη συνοικία “Παλαιά” ή “Παλιά” στον δυτικό τομέα του Βόλου και τα νεοκλασικά της κτήρια. Οι ερευνητές ταυτίζουν αυτή την περιοχή με την αρχαία Ιωλκό, τη γενέτειρα του Ιάσονα, ενώ υπολογίζουν ότι κατοικείται ανελλιπώς από το 3000 π.Χ. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα ερείπια του Κάστρου που χρονολογείται από τα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, τα ρωμαϊκά λουτρά, την οθωμανική πυριτιδαποθήκη του 1600, την πλατεία Αγίων Θεοδώρων αλλά και το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα Τσαλαπάτα του 1925 που λειτουργούσε κάποτε ως εργαστήριο Πλινθοκεραμοποιίας και σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο πολυχώρο.

Μαθήματα αρχιτεκτονικής...

Το Δημοτικό Θέατρο
Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι ο Βόλος είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος και ας το συγκεκριμενοποιήσουμε λέγοντας ότι η πόλη αυτή παρουσιάζει τεράστιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Παλιά αρχοντικά, δημόσια μέγαρα, εντυπωσιακά νεοκλασικά, ιστορικές εκκλησίες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους αποτελούν από μόνα τους “μαθήματα αρχιτεκτονικής” για κάθε επισκέπτη. Θα χρειαστείτε βεβαίως πολύ περπάτημα για να ανακαλύψετε τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της πόλης... Εναλλακτικά, εμπιστευτείτε το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και γνωρίστε την πόλη συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή τη βόλτα σας με την εκγύμναση! 

Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου

Ξεκινώντας από την καρδιά του ιστορικού κέντρου και τις πεζοδρομημένες οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας και της νυχτερινής ζωής της πόλης, αρχίστε να επεκτείνεστε πιο περιφερειακά. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε τη μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία αλλά και τις εργατικές συνοικίες των περιχώρων. Σταθείτε λίγο περισσότερο στα παλιά βιομηχανικά κτήρια που θα συναντήσετε. Αυτά αποτελούν σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης που γνώρισε η πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα. Παλιές καπναποθήκες, σιδηρουργεία, υφαντουργεία και πλινθοκεραμοποιεία έχουν ανακαινιστεί και σήμερα εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, στεγάζουν μουσεία ή πολυχώρους με μοντέρνο βιομηχανικό ντιζάιν. Μην παραλείψετε να φτάσετε μέχρι τη μεγαλύτερη πλατεία του Βόλου, την πλατεία Ρήγα Φεραίου, για να δείτε το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο που διαθέτει τη μεγαλύτερη σκηνή σε όλα τα Βαλκάνια

Το "Σπίτι με το τριαντάφυλλο"
Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του 1936, ανακαλύψτε το λεγόμενο “Σπίτι με το Τριαντάφυλλο” όπου έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια και ανηφορίστε στα ανατολικά της πόλης στον κατάφυτο λόφο της Γορίτσας με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης και του λιμανιού. Για το τέλος άφησα κάτι πολύ ιδιαίτερο... Στους πρόποδες της Γορίτσας και ακριβώς δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται η Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη το 1892 μέσα σε σπηλιά!

Η Παναγιά της Τρύπας

Τα Μουσεία...

Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Η πόλη του Βόλου διαθέτει πολλά μουσεία και αξίζει να τους αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας... Το Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα οποία προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας (Ιωλκός, Φέρραι, Δημητριάδα). Το Μουσείο της πόλης του Βόλου αφηγείται την ιστορία του Βόλου αλλά και της Νέας Ιωνίας, της πόλης των προσφύγων, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες και αντικείμενα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φιλοξενεί πετρώματα, απολιθώματα και ορυκτά όχι μόνο από τη Θεσσαλία αλλά από τον ελλαδικό χώρο γενικότερα. Το Τυπογραφικό Μουσείο στεγάζεται στους χώρους από όπου εκδίδεται η εφημερίδα “Η Θεσσαλία” από το 1898. Το Εντομολογικό Μουσείο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ελλάδα και φιλοξενεί περί τα 35.000 έντομα! Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι όπου έμενε ο λαογράφος και σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εδώ εκτίθεται η λαογραφική συλλογή του ερευνητή που αριθμεί περίπου 4.000 τόμους βιβλίων και ένα αρχείο με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες. 

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βόλου, έργο του Ιταλού Evaristo de Chirico

Μη χάσετε, τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής του Evaristo de Chirico, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Giorgio de Chirico, ο οποίος κατασκεύασε επίσης τη γραμμή του “Μουντζούρη” στο Πήλιο.

Εκδρομές

Αρχαιολογικός χώρος Νέας Αγχιάλου
Ο Βόλος μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως αφετηρία για ένα σωρό επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και κοντινές εκδρομές. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Νέας Αγχιάλου, του Διμηνίου, του Σέσκλου και της Δημητριάδας. Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι ενώ στα νοτιοανατολικά βρίσκεται ο μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου που πολλοί ερευνητές τον ταυτίζουν με την αρχαία Ιωλκό. Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου στο λόφο Καστράκι θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους -αν όχι ο αρχαιότερος!- της Ευρώπης μιας και χρονολογείται από το 6000 π.Χ. Από την άλλη, η αρχαία πόλη της Δημητριάδας αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας. Στα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη συγκαταλέγονται το Ανάκτορο, το Αρχαίο Θέατρο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα ερείπια του ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Αν ο καιρός το επιτρέπει, απομακρυνθείτε λίγο από την πόλη για να ανακαλύψετε τις παραλίες και τους παραθάλασσιους οικισμούς του Παγασητικού. Η Αγριά, η Κάτω Γατζέα και τα Καλά Νερά σας περιμένουν με συμπαθητικά καφέ και ψαροταβέρνες που σερβίρουν ντόπια εδέσματα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Μην παραλείψετε να οργανώσετε σύντομες αποδράσεις στα χωριά του Πηλίου, του μυθικού βουνού των Κενταύρων που είναι τυλιγμένο με θρύλους και παραδόσεις αιώνων. Γνωρίστε από κοντά τη χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική των χωριών, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν τον 15ο και 16ο αιώνα. Αν πάλι προτιμάτε τη θάλασσα από το βουνό, τα πλοία στο λιμάνι του Βόλου αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο για ημερήσιες ή πολυήμερες αποδράσεις.

Διασκέδαση

Η πόλη του Βόλου φημίζεται για τους έντονους ρυθμούς της και ένας λόγος για αυτό είναι οι πολυάριθμοι φοιτητές που δίνουν παλμό στη νυχτερινή ζωή του τόπου. Οι πεζοδρομημένες οδοί Ερμού, Κονταράτου και Ογλ, γύρω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, είναι γεμάτες μαγαζιά για καφέ, ποτό και φαγητό. Εσείς απλώς χαλαρώστε και αφήστε τη μουσική να σας οδηγήσει!

Τα τσιπουράδικα...

Άφησα για το τέλος το καλύτερο... Τα ξακουστά τσιπουράδικα του Βόλου αποτελούν από μόνα τους ταξιδιωτική εμπειρία χωρίς πολλά λόγια! Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε μετά το 1922 όταν στην πόλη έφτασαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Αυτοί συνήθιζαν τα μεσημέρια να μαζεύονται σε μικρά καφενεία του λιμανιού και να συζητούν πίνοντας τσίπουρο και δοκιμάζοντας θαλασσινούς μεζέδες. Στις επόμενες δεκαετίες, το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι εργάτες του Βόλου καθιερώνοντας το τσιπουράδικο ως τόπο συνάντησης αλλά και αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Τώρα πια τα τσιπουράδικα του Βόλου απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, ντόπιους ή επισκέπτες και σε όλες τις ώρες της ημέρας. Κάπως έτσι μια παλιά συνήθεια, ένας “θεσμός” της δεκαετίας του '30, έχει φτάσει να γίνει σήμερα η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία της πόλης! 

Η παραθαλάσσια πεζοδρομημένη οδός με τα τσιπουράδικα

Πάνω από 40 διαφορετικοί μεζέδες συνοδεύουν τα αγαπημένα 25αράκια με το τσίπουρο, τα ατομικά δηλαδή μπουκαλάκια των 25 ml. Για τσίπουρο, μεζέδες και θέα στη θάλασσα, πιάστε θέση στα τραπεζάκια του “Παπαδή” στον παραλιακό πεζόδρομο. Αν πάλι προτιμάτε να βγείτε από την πόλη, χωρίς όμως να χάσετε το θαλασσινό στοιχείο, επισκεφθείτε την Αγριά και την ταβέρνα “Τα παιδιά”. Πήγαμε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και ενώ στα περισσότερα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής μάς αγνοούσαν παντελώς λόγω του κόσμου που είχαν, τα παιδιά στο συγκεκριμένο μαγαζί όχι μόνο δεν μας αγνόησαν αλλά μας κουβάλησαν τραπέζι δίπλα στη θάλασσα και μας περιποιήθηκαν με ποιοτικό φαγητό και γρήγορο σέρβις, παρόλο που το μαγαζί τους ήταν ασφυχτικά γεμάτο από κόσμο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης