Το ρούμι των πειρατών της Καραϊβικής
Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου ταίριαξε απόλυτα με τα πλούσια εδάφη και το κλίμα της Κούβας με αποτέλεσμα το 1850 η χώρα να βγάζει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης. Αρχικά, οι Ισπανοί αποικιοκράτες απαγόρευσαν στους Κουβανούς την απόσταξη ρουμιού από το ζαχαροκάλαμο, φοβούμενοι τον ανταγωνισμό που θα έφερνε στα ισπανικά οινοπνευματώδη ποτά. Μόλις το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μαζί με τους πρώτους αγώνες για την ανεξαρτησία της νήσου άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά και η βιομηχανία παραγωγής ρουμιού. Το κουβανέζικο ρούμι είναι ελαφρύ και φημίζεται για την καθαρότητά του. Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ έφερε στην Κούβα πολλούς Αμερικανούς τουρίστες που επιθυμούσαν να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή και τα κοκτέιλ με ρούμι και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Cantineros, οι ντόπιοι barmen, απέκτησαν διεθνή φήμη. Αρχές της δεκαετίας του 1970, το Havana Club επιλέγεται να εκπροσωπήσει το νησί ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Τότε δημιουργήθηκε και το γνωστό λογότυπο που απεικονίζει τον φλογερό ήλιο της Κούβας και την Giraldilla, έμβλημα της πόλης της Αβάνας. Μια ξενάγηση στο Μουσείο Havana Club, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αποικιακό αρχοντικό του 18ου αιώνα της συνοικίας Habana Vieja (Παλιά Αβάνα), μας κάνει γνωστή την ιστορία του ρουμιού ενώ μας δίνει τη δυνατότητα της γευσιγνωσίας. Το ισόγειο του μουσείου είναι ένα αίθριο με πέτρινους κίονες, διακοσμημένο από γλάστρες με λουλούδια, φτέρες και φυτά γιούκα.
Μουσείο Havana Club, το αίθριο στο ισόγειο |
Ανεβαίνοντας την πέτρινη σκάλα βρισκόμαστε στον πρώτο όροφο όπου μπορούμε να δούμε ένα ιστορικά ακριβές μοντέλο ατμομηχανής ενώ μαθαίνουμε ότι η Κούβα υπήρξε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που χρησιμοποίησε το σιδηρόδρομο για τη μεταφορά του ζαχαροκάλαμου. Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε σε μακέτα ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ρουμιού, από την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στην ύπαιθρο μέχρι τα εργοστάσια ζάχαρης και τα αποστακτήρια.
Μακέτα που απεικονίζει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ρουμιού |
Στη συνέχεια, οδηγούμαστε στον σκοτεινό χώρο όπου φυλάσσονται τα δρύινα βαρέλια μέσα στα οποία ωριμάζει το ρούμι και βλέπουμε από κοντά χάλκινα αποστακτήρια και σωλήνες. Κατεβαίνοντας μια σπειροειδή σκάλα, φτάνουμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας με το ατμοσφαιρικό ξύλινο μπαρ που θυμίζει τα διάσημα μπαρ της Αβάνας κατά τη δεκαετία του 1930 και δοκιμάζουμε παλαιωμένο ρούμι επτά ετών. Η ξενάγηση τελειώνει στην boutique του μουσείου, όπου μπορούμε να αγοράσουμε ρούμι, πούρα αλλά και αναμνηστικά με το λογότυπο της μάρκας.
Τα top-10 cocktails
με ρούμι:
Mojito |
1. Mojito
Υλικά
2 μεζούρες λευκό ρούμι
1 lime, κομμένο σε 6 κομμάτια
½ μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
σόδα
8-12 φυλλαράκια μέντας
θρυμματισμένος πάγος
Εκτέλεση
Σε ψηλό ποτήρι σωλήνα, ανακατεύουμε τη μέντα με το σιρόπι ζάχαρης και 4 από
τα 6 κομμάτια του lime. Γεμίζουμε το ποτήρι με τον θρυμματισμένο πάγο,
προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με σόδα και διακοσμούμε με
τα υπόλοιπα κομμάτια lime.
Mojito pineapple |
Υλικά
2 κ.γ. λευκή ζάχαρη
μισό lime
2 κλωνάρια δυόσμο
45 ml λευκό
ρούμι
90 ml
φρέσκος χυμός ανανά
3 παγάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι, στύβουμε μέσα το lime και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε το ρούμι, τα παγάκια και συμπληρώνουμε με τον χυμό ανανά. Ανακατεύουμε πάλι και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά.
Daiquiri |
Υλικά
χυμός από 2 lime
1 lime,
κομμένο σε στρογγυλές φέτες
1 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης
3 μεζούρες λευκό ρούμι
θρυμματισμένος πάγος
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα shaker τον πάγο, τον χυμό lime, το σιρόπι και το ρούμι και ανακινούμε για να αναμιχθούν. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο σε ένα παγωμένο ποτήρι για κοκτέιλ και διακοσμούμε με μια φέτα lime.
Hemingway daiquiri |
Υλικά
½ lime
5 ml λικέρ
μαρασκίνο
35 ml φρέσκος
χυμός από κόκκινο γκρέιπφρουτ
50 ml λευκό
ρούμι
3 παγάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο shaker τον χυμό από το lime, το λικέρ μαρασκίνο, τον χυμό γκρέιπφρουτ, τα παγάκια και το ρούμι και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο και το ρίχνουμε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ. Διακοσμούμε με μια φέτα κόκκινο γκρέιπφρουτ.
Cuba libre |
Υλικά
50 ml χρυσαφένιο ρούμι
100 ml cola
1 μεγάλο lime
3 παγάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε τα παγάκια σε ένα ψηλό ποτήρι σωλήνα, προσθέτουμε το ρούμι, συμπληρώνουμε με cola και τέλος στύβουμε από πάνω το lime.
Pina Colada |
Υλικά
80 ml ξανθό ρούμι
100 ml
φρέσκος χυμός ανανά
30 ml γάλα καρύδας
30 ml σιρόπι
ζάχαρης
1 κούπα τριμμένο πάγο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα παγάκια σε ένα μεγάλο ποτήρι για κοκτέιλ. Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, τον χυμό ανανά, το γάλα καρύδας και το σιρόπι και χτυπάμε καλά για 30 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ποτήρι με τα παγάκια και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά.
Havana especial |
Υλικά
50 ml χρυσαφένιο ρούμι
25 ml
φρέσκος χυμός ανανά
½ lime
5 ml λικέρ
μαρασκίνο
10 ml σιρόπι
ζάχαρης
1 κερασάκι μαρασκίνο
3 παγάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, τον χυμό ανανά, το σιρόπι, τον χυμό lime, το λικέρ μαρασκίνο και τα παγάκια και χτυπάμε καλά για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο και το αδειάζουμε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ με φαρδύ στόμιο. Γαρνίρουμε με το κερασάκι.
Ron Collins |
Υλικά
50 ml λευκό ρούμι
½ lime
15 ml σιρόπι
ζάχαρης
50 ml
ανθρακούχο νερό
3 παγάκια
Εκτέλεση
Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι σωλήνα με τα παγάκια, ρίχνουμε το ρούμι, προσθέτουμε τον χυμό από το lime και το σιρόπι ζάχαρης. Συμπληρώνουμε με το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε.
Cancha |
Πρόκειται
για την long
drink εκδοχή
του παραδοσιακού ποτού Canchanchara με καταγωγή από το Trinidad.
Υλικά
50 ml μαύρο ρούμι
20 ml μέλι
με νερό (10 ml μέλι διαλυμένα σε 10 ml ζεστό νερό)
50 ml
ανθρακούχο νερό
5 ml χυμός lime
1 φέτα lime
3 παγάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι το ρούμι, τον χυμό lime και το μέλι που είναι ανακατεμένο στο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι, προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και γαρνίρουμε με τη φέτα lime.
El Presidente |
Υλικά
40 ml λευκό ρούμι
20 ml Lillet
Blanc 15
15 ml
Triple Sec
25 ml
γρεναδίνη
1 σπιράλ από ξύσμα πορτοκαλιού
3 παγάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο shaker το ρούμι, το Lillet Blanc, το Triple Sec και τη γρεναδίνη, προσθέτουμε τα παγάκια και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι κοκτέιλ με φαρδύ στόμιο και γαρνίρουμε με το σπιράλ από το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Πηγή: www.havana-club.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου