Σαντορίνη: Η all time classic επιλογή των ερωτευμένων και όχι μόνο!


Ένα ηφαίστειο με έντονη δραστηριότητα που χάρισε στο νησί εύφορες πεδινές εκτάσεις αλλά και την Καλντέρα, ένα από τα πιο ασυνήθιστα και πολυφωτογραφημένα τοπία της Ελλάδας. Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα γεμάτο χρώματα. Χιλιάδες ζευγάρια που επιμένουν να επιλέγουν το νησί αυτό ως αγαπημένο προορισμό για να ζήσουν τον έρωτά τους ή ακόμη και για να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας, gourmet εστιατόρια, πανάκριβα κοσμηματοπωλεία, πολυτελείς πισίνες με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και νυχτερινά μαγαζιά για διασκέδαση μέχρι πρωίας… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το ανεπανάληπτο σκηνικό της Σαντορίνης! Προσωπικά, ωστόσο, εξακολουθώ να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου... 

Δεν είμαι σίγουρη, ας πούμε, αν το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι το ομορφότερο στον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ασυγκίνητη όταν τα πλήθη που περίμεναν καρτερικά στην Οία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και παθιασμένα φιλιά μόλις ο ήλιος βούτηξε στη θάλασσα. Δεν είμαι σίγουρη αν η Σαντορίνη είναι πιο γοητευτική από κάθε άλλο ελληνικό νησί μόνο και μόνο επειδή διαθέτει την Καλντέρα… Οι τιμές εξάλλου των ξενοδοχείων πάνω στην Καλντέρα είναι απλησίαστες για τον μέσο ταξιδιώτη και αν δεν διαθέτεις την περιουσία της Αντζελίνας Τζολί, καλύτερα να ξεχάσεις τα υπόσκαφα δωμάτια στα Φηρά, με το χτιστό κρεβάτι, την τεράστια πισίνα και τη θέα στο ηφαίστειο. Δεν είμαι σίγουρη ούτε αν είναι το καλύτερο «ζευγαρονήσι» καθώς με όλη αυτή τη βαβούρα και τα πλήθη των τουριστών, κάθε άλλο παρά ρομαντικά είναι τα πράγματα. Όταν το ηλιοβασίλεμα μετατρέπεται σε τουριστική ατραξιόν και το απίστευτο σκηνικό που έφτιαξε η φύση καταλήγει φόντο για γαμήλιες φωτογραφίες Κινέζων, κάπου καταλαβαίνετε πως η αυθεντικότητα χάνεται μέσα στην τουριστική υπερεκμετάλλευση. Επιλέξτε τη Σαντορίνη λοιπόν γιατί είναι πανέμορφη και ξεχωριστή αλλά πριν την επισκεφθείτε, φροντίστε να απαλλαγείτε από κάθε υψηλή προσδοκία, προς αποφυγή απογοητεύσεων!

Η Αρχαία Θήρα και το Ακρωτήρι... 


Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου
Από πολύ νωρίς η μοίρα του νησιού συνδέθηκε με την ύπαρξη του τρομερού ηφαιστείου. Η Σαντορίνη κρύβει μια λαμπρή ιστορία και εδώ θα βρείτε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ο νεολιθικός οικισμός ιδρύθηκε στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ. στην περιοχή Ακρωτήρι. Οι κάτοικοι δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της μεταλλουργίας, η πόλη εξελίχθηκε σε ακμάζον εμπορικό λιμάνι και σύντομα απέκτησαν πλούτο που τον επένδυσαν στην κατασκευή επιβλητικών οικοδομημάτων. Και τότε, κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ., σκάει το ηφαίστειο και σκεπάζει τα πάντα, από τα περίλαμπρα κτήρια μέχρι και τους κατοίκους, κάτω από τόνους λάβας. Παρόλα αυτά, μια σειρά κτηρίων με πλούσιες και άκρως ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες κατάφερε να διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες κάτω από το στρώμα του ηφαιστειακού υλικού, με τον ίδιο τρόπο που διατηρήθηκε και η αρχαία Πομπηία όταν έσκασε ο Βεζούβιος στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1967 ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στο Ακρωτήρι που έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα.

Τοιχογραφίες από την αρχαιότητα
Στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., οι Δωριείς με αρχηγό τον Θήρα ιδρύουν την ομώνυμη πόλη στο νησί. Μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ., η Αρχαία Θήρα υπήρξε σπουδαίο διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο. Συνεχίζει να κατοικείται κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, αρχίζουν όμως να γίνονται πλέον εμφανή τα σημάδια της παρακμής. Οι ανασκαφές που επιχείρησαν Γερμανοί αρχαιολόγοι κατά την περίοδο 1895-1902 μας έδωσαν μια αρκετά σαφή εικόνα της πόλης όπως ήταν στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους ενώ τα περισσότερα από τα ευρήματα των ανασκαφών αυτών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά.

Οικισμοί

Φηρά

Πανσέληνος στα Φηρά

Η πρωτεύουσα του νησιού σφύζει από ζωή και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος από ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά και άλλα καταστήματα. Η θέα στην Καλντέρα που προσφέρουν όλα αυτά τα μαγαζιά και ξενοδοχεία είναι μοναδική και ανεπανάληπτη έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να την… χρυσοπληρώσεις! Κατά τ’ άλλα, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική κυκλαδίτικη Χώρα, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τους φρεσκοβαμμένους αρμούς και τα λευκά σπιτάκια της. Το μόνο που διαφέρει από τις συνηθισμένες Χώρες είναι τα σικ μαγαζιά και τα ακριβά κοσμηματοπωλεία που απευθύνονται στους κοσμικούς «σκαφάτους» που, όπως λέμε, «έχουν τον τρόπο τους»… 

Το παλιό λιμάνι στα Φηρά
Μαγική εικόνα αποτελεί το μικρό γραφικό λιμανάκι, σφηνωμένο στη ρίζα του βράχου, όπου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, με γαϊδουράκι ή με το τελεφερίκ. Στο ενάμιση χιλιόμετρο από τα Φηρά, βρίσκεται το Φηροστεφάνι, ένας μικρότερος και σαφέστατα πολύ πιο ήσυχος οικισμός από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα εξίσου υπέροχο ηλιοβασίλεμα δίχως την πολυκοσμία που παρουσιάζει η Οία.

Ημεροβίγλι

«Στο Ημεροβίγλι που συνάντησα μια φίλη, μου’ πε να σου στείλω του βασιλικού το φύλλο» τραγουδούσε τη δεκαετία του ’90 ο Χρήστος Κυριαζής, υμνώντας με έναν στίχο το αγαπημένο του νησί αλλά και έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Σαντορίνης. Ονομάστηκε «Ημεροβίγλι» ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα γιατί λειτουργούσε ως «ημερήσια βίγλα», εποπτεύοντας ολόκληρη την περιοχή της Καλντέρας. Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το πιο αγνό και αληθινό πρόσωπο της Σαντορίνης, επιβάλλεται να κάνει μια βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του οικισμού, ανάμεσα στα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές που μοσχομυρίζουν… 

Οία

Ηλιοβασίλεμα στην Οία

Ένας δρόμος τη χωρίζει σε Επάνω και Κάτω Οία. Είναι ο πιο διάσημος οικισμός του νησιού γιατί έχει συνδεθεί με το περίφημο «ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης»! Εδώ, η ώρα που δύει ο ήλιος έχει μετατραπεί πραγματικά σε ιεροτελεστία. Δεκάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους πολλά ζευγάρια, καταφθάνουν από νωρίς το απόγευμα στην Οία ώστε να πιάσουν την πιο κατάλληλη θέση που θα τους επιτρέψει να απολαύσουν το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Η στιγμή που ο ήλιος «βουτάει» στα νερά του Αιγαίου, δίπλα από το νησάκι της Θηρασιάς, είναι μοναδική καθώς όλοι μαζί ξεσπούν σε χειροκροτήματα λες και έχουν γίνει μόλις θεατές ενός θαύματος της φύσης!

Εμπορείο

Καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός που μας καλεί για ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο. Το παλιό κομμάτι του χωριού περιλαμβάνει δαιδαλώδη σοκάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο ενώ στο ψηλότερο σημείο της περιοχής οι Λατίνοι είχαν κατασκευάσει ένα Κάστρο για προστασία από τις εχθρικές επιδρομές. 

Πύργος

Θέα από τον Πύργο
Ένας από τους λιγότερο τουριστικούς οικισμούς που παραμένει σχετικά άγνωστος στους περισσότερους επισκέπτες του νησιού. Είναι χτισμένος σε ύψωμα, κρύβει ενδιαφέρουσες γωνιές, ένα μικρό ενετικό Κάστρο του 15ου αιώνα, τη Βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ένα εκκλησιαστικό μουσείο στην Αγία Τριάδα του Κάστρου. Ο βασικότερος λόγος, όμως, για τον οποίο προτείνω τον Πύργο είναι γιατί από εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα εξίσου καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα δίχως τα πλήθη τουριστών και τη φασαρία της Οίας.

Παραλίες

Εδώ τα πράγματα μας δυσκολεύουν κάπως καθώς -σε αντίθεση με τα περισσότερα κυκλαδονήσια- η Σαντορίνη δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Διαθέτει ελάχιστες (γι' αυτό και πολυσύχναστες!), αυτές όμως που έχει συναγωνίζονται επάξια όλες τις παραλίες του Αιγαίου γιατί η ηφαιστειακή δραστηριότητα φρόντισε να τις προικίσει με έναν χαρακτήρα πολύ ιδιαίτερο και με μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.

Κολούμπο

Παραλία Κολούμπο

Ένας συνηθισμένος τουριστικός οδηγός σίγουρα δεν θα ξεκινούσε από το Κολούμπο, αν ήθελε να παρουσιάσει τις παραλίες της Σαντορίνης. Εγώ επιλέγω να κάνω αρχή από εδώ γιατί κατά τη γνώμη μου είναι μία από τις καλύτερες και λιγότερο γνωστές παραλίες του νησιού. Μην ξεχνάμε ότι ο πραγματικός ταξιδιώτης επιθυμεί πάντα να ανακαλύπτει μέρη και δεν αρκείται στο να ακολουθεί τυφλά τα πλήθη των τουριστών. Βότσαλα λοιπόν και ψηλά βράχια που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο, πεντακάθαρα νερά και ησυχία χαρίζει η παραλία αυτή στους τυχερούς λουόμενους. Παλαιότερα αποτελούσε παραλία γυμνιστών, τα πράγματα ωστόσο έχουν αλλάξει. Το όνομά της είναι ίσως λατινικής προέλευσης μιας και στα ιταλικά “colomboείναι το “περιστέρι”. Διαθέτει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που φέρει την ίδια ονομασία. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει η παραλία Πορί, στην οποία φτάνει κανείς από ασφαλτόδρομο.

Καμπιά

Παραλία Καμπιά
Μία ακόμα σχετικά άγνωστη παραλία που προσεγγίζεται με το αυτοκίνητο μέσα από έναν ελαφρώς δύσκολο χωματόδρομο. Τα γύρω βράχια συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που συνδυάζεται με άκρως ελκυστικά καταπράσινα νερά. Διαθέτει ταβερνούλα και λίγες ξαπλώστρες. Δεν ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά ή για όσους δεν γνωρίζουν μπάνιο, δεδομένου ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ενέχει έναν βαθμό δυσκολίας: Επειδή ο βυθός είναι γεμάτος πέτρες και βράχια, βουτάτε κατευθείαν στα βαθιά από την ξύλινη εξέδρα.

Κόκκινη Παραλία

Η Κόκκινη Παραλία

Η πιο διάσημη και δημοφιλής παραλία της Σαντορίνης! Ελάτε αρκετά νωρίς το πρωί, αν έχετε τη φιλοδοξία να βρείτε ξαπλώστρα ή έστω μια γωνίτσα να απλώσετε την πετσέτα σας, γιατί από την πολυκοσμία δεν θα βρείτε ούτε γωνιά να σταθείτε! Υπέροχο σκηνικό που έπλασε η φύση μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, κόκκινα βότσαλα -όπως μαρτυρά και το όνομά της- και πεντακάθαρα νερά.

Άσπρη Παραλία

Η Άσπρη Παραλία
Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που πρόλαβαν να πιάσουν από νωρίς ξαπλώστρα στην Κόκκινη, μην πτοείστε! Πάρτε το καραβάκι που ξεκινά από την Κόκκινη και κατευθυνθείτε στην κοντινή παραλία με τα λαμπερά άσπρα βότσαλα και το αυτονόητο όνομα “Άσπρη”. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο, αρκετά δημοφιλή αλλά σίγουρα πιο ήσυχο από την πρωταγωνίστρια των φλας “Κόκκινη”.


Περίσσα

Παραλία Περίσσα
Θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο προηγούμενων και να ονομαστεί “Μαύρη Παραλία” μιας και διαθέτει μαύρη λεπτή άμμο που οφείλεται και πάλι στη δράση του ηφαιστείου. Αποτελούσε παλαιόθεν αγαπημένο στέκι των χίπις και εξακολουθεί να είναι άκρως τουριστική και πλήρως οργανωμένη.

Περίβολος 

Μαύρα βότσαλα, καθαρά νερά, πολλά beach bars και έντονη beach life με μουσική, cocktails, ξαπλώστρες και... ιδού τα συστατικά για την πιο αγαπημένη παραλία των κοσμικών. 


Παραλία Περίβολος

Καμάρι 

Παραλία Καμάρι
Εκτεταμένη παραλία με πλήθος από ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες κατά μήκος της και ένα “δάσος” από πολύχρωμες ομπρέλες. Μαύρη άμμος, νερά που βαθαίνουν απότομα, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και... international ατμόσφαιρα καθώς έχουμε να κάνουμε με την αγαπημένη παραλία των ξένων τουριστών.



Βλυχάδα

Αρκετά εκτεταμένη και αυτή και αρκετά εντυπωσιακή καθώς τα ηφαιστειακά πετρώματα εδώ μοιάζουν να είναι σμιλεμένα από κάποιον επιδέξιο γλύπτη.


Παραλία Βλυχάδα

Δραστηριότητες 

Η Καλντέρα και το Ηφαίστειο
Επιχειρήστε μια ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στην περιοχή του Ηφαιστείου. Από τη μεγάλη έκρηξη που έλαβε χώρα στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. αναδύθηκαν τρία μικρά νησάκια: η Παλαιά, η Νέα και η Μικρή Καμένη. Απέναντι ακριβώς από την Καλντέρα στα Φηρά βρίσκεται και το νησάκι της Θηρασιάς με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του. Επισκεφθείτε λοιπόν τη Θηρασιά αλλά και το Ηφαίστειο, κάντε μπάνιο στα κιτρινωπά νερά που μυρίζουν θειάφι και γνωρίστε από κοντά ένα από τα πιο διάσημα και ιστορικά Ηφαίστεια παγκοσμίως. Αν βρεθείτε στη Σαντορίνη κατά τα τέλη Αυγούστου, θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε τα ετήσια πολιτιστικά δρώμενα που αναπαριστούν τη “μεγάλη έκρηξη” με ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα από πυροτεχνήματα (Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. το σχετικό άρθρο του Your Compass, εδώ).

Κουζίνα

Η κουζίνα της Σαντορίνης φημίζεται για τα φυσικά προϊόντα που βγάζει η γη της. Ντοματίνια, λευκή μελιτζάνα, κάπαρη και φάβα είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα για τα οποία είναι γνωστό το νησί. Ένα ακόμα είναι και το κρασί της! Ο περίφημος αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο παλαιότερος σε ολόκληρη την Ευρώπη που καλλιεργείται αδιάκοπα. Φτάνει σε έκταση τα 15.000 στρέμματα και χαρακτηρίζεται από τα λεγόμενα “καλάθια” (έτσι ονομάζονται τα αμπέλια της Σαντορίνης λόγω του σχήματος που παίρνουν οι κληματόβεργες κατά το κλάδεμα, κάτι που προφυλάσσει τα κλήματα από τους βοριάδες και τα σύννεφα σκόνης και άμμου, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τα συνήθη όρθια κλήματα που συναντάμε σε άλλες περιοχές). Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι το ασύρτικο, το αθήρι, η μανδηλαριά, το αϊδάνι και το μαυροτράγανο ενώ τα πιο φημισμένα κρασιά είναι το vinsanto, το ασύρτικο και το νυχτέρι. Αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο οινοποιείο και να δοκιμάσετε ορισμένες από τις ντόπιες ποικιλίες κρασιών. Μην παραλείψετε επίσης να “μυηθείτε” στα μυστικά της τοπικής κουζίνας και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε φάβα ή καπαροσαλάτα.

"Captain's Corner"

"Captain's Corner", Καμάρι
Μενού με πολλές επιλογές πιάτων από την ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα, ευχάριστο περιβάλλον και “ελληνικές βραδιές” με πολλή μουσική και χορό. Δοκιμάστε φάβα και μανιτάρια αλα κρεμ. 
Στο Καμάρι. 




"Μαριώ"

"Μαριώ", Μονόλιθος
Παραδοσιακή κουζίνα με θέα στη θάλασσα και την Ανάφη. Ντοματοκεφτέδες, λευκές μελιτζάνες ψητές και σαντορινιά φάβα, ψάρια, θαλασσινά και αστακομακαρονάδες έχουν την τιμητική τους. Διαθέτει και αίθουσα για εκδηλώσεις. 
Στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, στον Μονόλιθο.


Διασκέδαση

Η Σαντορίνη έχει χαρακτηριστεί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ως ένα αμιγώς ρομαντικό “ζευγαρονήσι”, άποψη που ενισχύεται περισσότερο από την παγκόσμια προβολή που έχει λάβει το διάσημο ηλιοβασίλεμά της. Από κοντά όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι! Η Σαντορίνη αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα καλύτερα ελληνικά νησιά για έντονη νυχτερινή ζωή. Ξεκινώντας από το πρωί, παίζουμε τάβλι στις παραλιακές καφετέριες στο Καμάρι, συνεχίζουμε με δυνατές μουσικές στα beach bars στον Περίβολο και τρώμε βάφλα και λουκουμάδες στο Καμάρι ή στα Φηρά.   

"Kastro Cafe", Φηρά
Το βράδυ ξεκινάμε με ένα χαλαρό ποτάκι σε κάποιο από τα μπαράκια στο Καμάρι πριν κατευθυνθούμε οπωσδήποτε στα Φηρά που κρατούν τα σκήπτρα της νυχτερινής ζωής. Στο “Kastro Cafeμαζί με το cocktail μας απολαμβάνουμε και την απίστευτη θέα στην απόκρημνη Καλντέρα. Η ώρα είναι ήδη περασμένη και σειρά έχουν τα πολλά clubs της πρωτεύουσας του νησιού. Ανακαλύπτουμε το “Club 33για ελληνικά ακούσματα, το “Enigmaκαι το θρυλικό εδώ και χρόνια “Kooγια πιο mainstream μουσικές επιλογές. Και η διασκέδαση δεν σταματά εδώ... Τα μαγαζιά και οι επιλογές είναι πολλές και υπόσχονται να κάνουν τα βράδια μας στη Σαντορίνη άκρως εκρηκτικά!    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης