Σίφνος: Η εκλεκτική αρχόντισσα των Κυκλάδων!


Ανήκει στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος (με έκταση μικρότερη από 75 τ.χλμ), εντοπίζεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και έχει μακρά παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική (ως γενέτειρα του κορυφαίου σεφ Νικολάου Τσελεμεντέ). 

Είναι αρχοντική, εκλεκτή και εκλεκτική μαζί! Low profile μα και κάπως ακριβή επίσης, μιας και -όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι ντόπιοι- επιθυμούν να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο του νησιού στοχεύοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των τουριστών. Εδώ δεν θα βρείτε, λοιπόν, τα έκτροπα που συναντάμε σε άλλα νησιά. Η Σίφνος είναι φιλόξενος τόπος αλλά απευθύνεται σε λίγους και καλούς. Σε όσους αναζητούν ηρεμία, ποιοτική διασκέδαση, τουριστικές υπηρεσίες επιπέδου και διακοπές υψηλών προδιαγραφών. Πάμε να τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα...

Οικισμοί - Αξιοθέατα: 

1. Η Απολλωνία

Η Απολλωνία με το "Καφενείο του Δρακάκη" στα δεξιά
Η πρωτεύουσα του νησιού ακούει στο όνομα Απολλωνία και σαν κόρη του Απόλλωνα λούζεται στο φως και αστράφτει με το λευκό των σπιτιών της κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Είναι χτισμένη μακριά από το λιμάνι και πάνω σε τρεις λόφους. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής: τα λευκά σπιτάκια και τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια. Το Στενό, όπως λέγεται ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος, συγκεντρώνει όλη τη νυχτερινή ζωή της Απολλωνίας με τα μπαράκια να βρίσκονται παραταγμένα στη σειρά και πλάι στις εκκλησιές του οικισμού. 

Η Απολλωνία αχνοφαίνεται στην κορυφή των λόφων
Στο Λαογραφικό Μουσείο παίρνουμε μια ιδέα για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή στη Σίφνο μέσα από αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κεντήματα και παραδοσιακές φορεσιές που αποτελούν τα κατεξοχήν εκθέματα του μουσείου. Περπατάμε στα καλντερίμια και μας τυφλώνει ο ήλιος που αντανακλάται πάνω στις πλάκες. Οι αυλές ευωδιάζουν γιασεμί ενώ από τα παλιά καφενεία μάς καλεί η μυρωδιά από το γνώριμο αχνιστό ελληνικό καφεδάκι.

2. Το Κάστρο

Ο οικισμός του Κάστρου πάνω στο λόφο

Ο ιστορικός οικισμός του Κάστρου υπήρξε η αρχική πρωτεύουσα της Σίφνου για το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας της. 
Ήσυχες γωνιές...

Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και πάνω σε έναν απότομο βράχο. Ο οικισμός κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη μεσαιωνική δομή και διατηρεί ακόμη τις θολωτές στοές, τα σοκάκια και τις αρχαίες κολόνες του. Υπήρξε μάλιστα πρωτεύουσα του νησιού από την αρχαιότητα, συνέχισε να είναι κατά τη διάρκεια όλου του Μεσαίωνα και μέχρι το 1836 που τη σκυτάλη πήρε η Απολλωνία

...και μοναχικοί κάτοικοι του Κάστρου
Στο Κάστρο αμέσως σε συνεπαίρνει μια ρομαντική ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Περπατήσαμε νύχτα στα σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά, ατενίσαμε την απεραντοσύνη της θάλασσας και απολαύσαμε μια καταπληκτική κόκκινη πανσέληνο πάνω από το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων.


Η κόκκινη πανσέληνος του Αυγούστου... 

3. Ο Αρτεμώνας




Δεκαπενταύγουστος στον Αρτεμώνα! Οι εκκλησιές έχουν στολιστεί γιορτινά, οι καμπάνες χτυπούν και το συγκεντρωμένο πλήθος περιμένει καρτερικά κάτω από τον ζεστό ήλιο να ξεκινήσει η περιφορά της εικόνας της Παναγιάς. Από τους φούρνους του χωριού απλώνονται λαχταριστές μυρωδιές ενώ στο πέρασμά μας ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα αρχοντικά και ολάνθιστους κήπους με μπουκαμβίλιες και κεραμικά διακοσμητικά. 


Η περιφορά της εικόνας
Τα παραδοσιακά καφενεία σερβίρουν ελληνικό καφεδάκι και γλυκά του κουταλιού. Πρόκειται για τον ομορφότερο οικισμό του νησιού. Τον πιο ήσυχο, τον λιγότερο γνωστό και τουριστικό, τον πιο αυθεντικό οικισμό της Σίφνου. Την ονομασία του την πήρε είτε από τη θεά Άρτεμη είτε από την αρχαία ονομασία του φλόκου, του τριγωνικού δηλαδή πανιού που έχουν στην πλώρη τους τα ιστιοφόρα.  



4. Οι Καμάρες


Οι Καμάρες και το λιμάνι όπως φαίνονται από ψηλά, από την εκκλησία του Αγίου Συμεών

Ο οικισμός που βρίσκεται στο λιμάνι της Σίφνου ονομάζεται Καμάρες. Διαθέτει μια μεγάλη παραλία, μπόλικα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαράκια και εστιατόρια. 

Περιστερώνες της Σίφνου
Εδώ η μικρή εκκλησίτσα του Αγίου Γεωργίου, εδώ και μερικοί χαριτωμένοι περιστερώνες που μας θυμίζουν τους περίφημους περιστερώνες της Τήνου. Λίγο έξω από τις Καμάρες και πάνω σε ύψωμα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, χτισμένο το 1667, που μοιάζει να αιωρείται στο κενό πάνω από το λιμάνι. Από τον προαύλιο χώρο του έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την καλύτερη πανοραμική θέα του λιμανιού της Σίφνου αλλά και της Απολλωνίας από μακριά.

5. Η Χρυσοπηγή


Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Σίφνου, το σημείο που φιγουράρει σε όλες τις καρτ-ποστάλ, είναι η Χρυσοπηγή! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πάλλευκο εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα που ενώνεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης. 

Η παράδοση λέει ότι κάποτε σε αυτόν εδώ το βράχο είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα για να σωθούν από τους πειρατές που τους καταδίωκαν και πως η Παναγία έκανε το θαύμα της και απόκοψε το βράχο από την υπόλοιπη στεριά για να τους προστατέψει. Εκτός από το εκκλησάκι, στην Χρυσοπηγή υπάρχει και ένα μικρό μοναστήρι. Το σημείο είναι άκρως ειδυλλιακό, γι' αυτό δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν σε αυτή την εκκλησία. Η εικόνα της Παναγιάς Χρυσοπηγής είναι θαυματουργή και κάθε χρόνο μία οικογένεια του νησιού επιλέγεται να αναλάβει τη φύλαξή της μέχρι την επόμενη χρονιά, ένα έθιμο που κρατάει από το 1964.

Παραλίες

Η Σίφνος δεν διαθέτει πολλές παραλίες, αυτές όμως που έχει φτάνουν και περισσεύουν! Όπως είπαμε άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με ένα low profile νησί που το προτιμούν λίγοι και καλοί, οπότε ακόμη και μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο του Αυγούστου δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθείτε από φασαρία και συνωστισμό στις παραλίες.

Χερρόνησος 

Παραλία Χερρόνησος

Η δική μου αγαπημένη παραλία είναι και η πιο μακρινή από το λιμάνι ή την Απολλωνία. Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και είναι ένα απάνεμο φυσικό λιμανάκι με γαλαζοπράσινα νερά. Τα λιγοστά ταβερνάκια στρώνουν τα τραπέζια τους κυριολεκτικά πλάι στο κύμα.

Βαθύ

Παραλία Βαθύ
Άμμος και γαλάζια νερά, το εκκλησάκι του Ταξιάρχη στη μια άκρη και το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα “Ελιές” στην άλλη. Ήσυχη, οικογενειακή και με μερικά δέντρα που χαρίζουν πολύτιμη σκιά.


Πλατύς Γιαλός 

Παραλία Πλατύς Γιαλός
Η μεγαλύτερη, πιο γνωστή και πιο δημοφιλής παραλία της Σίφνου και η πιο οργανωμένη ταυτόχρονα. Άμμος και εδώ αλλά και περισσότερος κόσμος.


Αγία Μαρίνα 

Παραλία Αγ. Μαρίνας και λιμάνι
Ουσιαστικά πρόκειται για την παραλία στις Καμάρες. Μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι αλλά τα νερά της είναι πεντακάθαρα. Είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία, συγκεντρώνει αρκετό νεαρόκοσμο και παρέχει πλήθος επιλογών σχετικά με beach bars, καφετέριες και ταβέρνες.


Η περιοχή γύρω από τη Χρυσοπηγή κρύβει μερικούς κολπίσκους με ήσυχα γαλανά νερά... 

Γύρω από τη Χρυσοπηγή θα βρείτε από τη μια τις Σαούρες και από την άλλη τη Φασολού, μικρούς και ήσυχους κολπίσκους για χαλαρές βουτιές. Μπορείτε επίσης να βουτήξετε από τα επίπεδα βράχια της Χρυσοπηγής.

Διαμονή 

"Nymfes Hotel"


Ένα από τα καλύτερα καταλύματα που έχω πετύχει ποτέ σε ελληνικό νησί είναι το “Hotel Nymfesστις Καμάρες. Σχετικά καινούρια ξενοδοχειακή μονάδα, διαθέτει ευρύχωρα και πολύ καλόγουστα δωμάτια με μπαλκόνια που έχουν υπέροχη θέα στον κόλπο, το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα, γι' αυτό και ενδείκνυται ιδιαιτέρως για ζευγάρια. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με air-condition, τηλεόραση, CD και DVD player καθώς και με προϊόντα περιποίησης της "Apivita". Παρέχεται ικανοποιητικότατος πρωινός μπουφές στα τραπεζάκια γύρω από την πισίνα. Αν οι χώροι του σας φαίνονται κάπως απροσδιόριστα γνωστοί, είναι γιατί εδώ έκανε γυρίσματα η σειρά “Κάτω Παρτάλι”. Ευχαριστούμε θερμά την ιδιοκτήτρια, κυρία Μόσχα, για την απίστευτη φιλοξενία και ευγένειά της! Πολλά συγχαρητήρια για την καλόγουστη διακόσμηση που “παντρεύει” με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση της Σίφνου με την άκρως διακριτική και διόλου εξεζητημένη πολυτέλεια! 







Κουζίνα

Η κουζίνα της Σίφνου είναι φημισμένη! Από εδώ κατάγεται άλλωστε ο κορυφαίος Έλληνας σεφ του 20ου αιώνα, Νικόλαος Τσελεμεντές. Στο νησί θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα εστιατόρια για να απολαύσετε την σιφνέικη μαγειρική τέχνη...

Η Αμμουδιά”

Παραλία Χερρόνησος και ταβέρνα "Η αμμουδιά"
Ψαροταβέρνα με τραπεζάκια κυριολεκτικά πλάι στο κύμα για να γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Επειδή ενδέχεται να πετύχετε αρκετό κόσμο, μπορείτε να παραγγείλετε το ψάρι σας από πριν, να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα με την ησυχία σας και όταν θα είναι έτοιμο, να σερβιριστείτε χωρίς καμία αναμονή. Πολύ καλό το φαγητό, ειδυλλιακό το τοπίο. 
Στο λιμανάκι της Χερρονήσου.


"Ο Αργύρης"

"Ο Αργύρης" και η παραλία της Αγ. Μαρίνας
Επίσης ψαροταβέρνα για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Γραφικό και ήσυχο σημείο από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Ντεκόρ που παραπέμπει σε φιλόξενο κυκλαδίτικο σπίτι με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα. 
Στις Καμάρες, μετά την παραλία της Αγίας Μαρίνας. 



"Mamma mia"

Ιταλικό εστιατόριο από τα πολύ καλά του είδους που σερβίρει τα πιάτα του σε μια ιδιαιτέρως συμπαθητική αυλίτσα. 
Στην Απολλωνία.

Διασκέδαση

"Dolci Cafe", Κάστρο
Η νυχτερινή ζωή της Σίφνου είναι συγκεντρωμένη κυρίως στο Στενό της Απολλωνίας. Αρκετά ενδιαφέροντα μπαράκια συνωστίζονται το ένα πλάι στο άλλο ανάμεσα από τις πάλλευκες εκκλησιές και τα γραφικά σπιτάκια. Από κοντά και τα παραδοσιακά καφενεία, όπως του “Δρακάκη” και του “Λάκη”. Οι Καμάρες κυριαρχούν με τα beach bars τους ενώ στο Κάστρο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά... Λες και βρίσκεσαι σε άλλο νησί! Εδώ, οι απόψεις κάπου διχάζονται... Τι εννοώ; Ήδη από πριν πάω στη Σίφνο, μου πρότειναν όλοι κατενθουσιασμένοι: “Πήγαινε στον Κουβανό! Πήγαινε στον Κουβανό!”. Φτάνοντας στο Κάστρο, ανακάλυψα σε ένα εκπληκτικό σημείο με υπέροχη θέα, αυτό το περιβόητο μπαρ του “Κουβανού”: το “Kavos Sunriseμε τη μεγάλη ποικιλία σε ρούμι. Μόνο Κουβανό δεν βρήκα, μιας και ο άνθρωπος είναι Έλληνας από τη Σίφνο και επειδή ταξίδεψε κάποτε στην Κούβα και εμπνεύστηκε αυτόν τον χώρο, του έδωσαν και το προσωνύμιο “Κουβανός”. Ορισμένοι ντόπιοι, οφείλω να ομολογήσω, δεν μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια ενώ αντίθετα με συμβούλευσαν να προσέξω την ποιότητα των ποτών. Διατηρώ πάντα τις επιφυλάξεις μου απέναντι σε όσα ακούω γιατί υπάρχει η πιθανότητα πίσω από τα διάφορα σχόλια να κρύβεται η ανθρώπινη κακεντρέχεια ή ακόμη και προσωπικές έριδες. Προσωπικά, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη μιας και ούτε τα ποτά πρόφτασα να γνωρίσω ούτε τον ίδιο τον άνθρωπο. Στο μαγαζί δεν υπήρχε ούτε γωνιά να σταθείς. Έχει ακουστεί τόσο που όλοι κάνουν ένα πέρασμα από εκεί έστω και από απλή καθαρή περιέργεια! Η κατάσταση χύμα, δίχως πολλά-πολλά. Όλοι κρατούσαν το ποτό τους στα χέρια και κάθονταν κυριολεκτικά όπου έβρισκαν, σε πεζούλες και σκαλοπάτια, ακόμα και καταγής! Αυτή η ανεπιτήδευτη απλότητα είναι άλλωστε που "πουλάει". Το κλείσιμο της νύχτας με βρήκε στο “Dolci Cafe”, έναν εξαιρετικά καλόγουστο χώρο -με κάπως τσιμπημένες τιμές- στην είσοδο του οικισμού του Κάστρου, παρέα με ένα δροσιστικότατο περιποιημένο cocktail. "Η Κούβα μπορεί να περιμένει, τελικά, μέχρι να αξιωθώ να επισκεφθώ την αυθεντική...", σκέφτηκα. Και -δόξα τω Θεώ- μερικά χρόνια μετά πραγματικά αξιώθηκα να επισκεφθώ την Κούβα

Αγορές
Τα κεραμικά της Σίφνου

Στο νησί αφθονούν τα κοιτάσματα αργίλου γι' αυτό και από παλιά αναπτύχθηκε εδώ η εκπληκτική τέχνη της αγγειοπλαστικής. Σε διάφορα σημεία θα βρείτε αγγειοπλαστεία από όπου μπορείτε να αγοράσετε υπέροχα διακοσμητικά κεραμικά.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης