Ξενάγηση στο Collegium Maius της Κρακοβίας, το δεύτερο παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης


Collegium Maius
Το περίφημο Collegium Maius, (το “Μεγάλο Κολλέγιο”) αποτελεί το παλαιότερο κτήριο του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Πολωνίας (ενός από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια στον κόσμο και το δεύτερο που ιδρύθηκε στην Κεντρική Ευρώπη) και ένα από τα ωραιότερα δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Κρακοβίας και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Πολωνίας, γνωστό τότε ως Ακαδημία της Κρακοβίας, ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και μετά από 36 χρόνια λειτουργίας μεταφέρθηκε σε αυτό εδώ το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Jagiellonska και Αγ. Άννης, το οποίο αγόρασε ο βασιλιάς Wladyslaw II Jagiello με χρήματα που διέθεσε η σύζυγός του, βασίλισσα Jadwiga. Το κτήριο ξαναχτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή που πλαισιώνεται από στοές, ακολουθώντας τον ύστερο-γοτθικό ρυθμό. Στο μέσον της αυλής τοποθετήθηκε ένα πηγάδι. Μετατράπηκε σε μουσείο κατόπιν πρωτοβουλίας του καθηγητή Karol Estreicher, οι σχολαστικές εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν από το 1949 έως το 1964 και το κτήριο κατέληξε να πάρει τη σημερινή του μορφή, η οποία είναι ίδια με την αρχική εμφάνιση που είχε πριν το 1840.

Οι καθηγητές διέμεναν στον επάνω όροφο του οικοδομήματος ενώ οι διαλέξεις δίνονταν στον κάτω όροφο. Η ξενάγησή μας στους χώρους του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει την αίθουσα συσκέψεων, τη Βιβλιοθήκη, μία αίθουσα διδασκαλίας με ξύλινα έδρανα, δωμάτια καθηγητών εξοπλισμένα με έπιπλα εποχής (χαρακτηριστικό είναι το "κοντό" κρεβάτι στο οποίο οι άνθρωποι κοιμούνταν σχεδόν καθιστοί από φόβο μην... πνιγούν στον ύπνο τους!), επιστημονικά όργανα, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, νομίσματα, μετάλλια, συλλεκτικά και προσωπικά αντικείμενα. 

Αίθουσα Συσκέψεων και Βιβλιοθήκη


Δωμάτιο καθηγητή με στόφα (σόμπα), τραπεζάκι με σύνεργα καπνίσματος και το χαρακτηριστικό "κοντό" κρεβάτι της εποχής

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στη συναρπαστική αίθουσα αλχημείας και την εντυπωσιακή αίθουσα με την αναγεννησιακή οροφή που είναι γεμάτη από πορτρέτα βασιλιάδων, ευεργετών και πρυτάνεων του Πανεπιστημίου, πέντε από τους οποίους στάλθηκαν το 1939 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen

Η αίθουσα με την αναγεννησιακή οροφή


Από τους πιο ενδιαφέροντες θησαυρούς του μουσείου είναι τα αντίγραφα των εγγράφων ίδρυσης του Πανεπιστημίου που χρονολογούνται από το 1364, η παλαιότερη υδρόγειος σφαίρα που συμπεριλαμβάνει την αμερικανική ήπειρο και χρονολογείται από το 1510, το σφυρήλατο αργυρό τραπέζι του Jan III Sobieski αλλά και τα κινηματογραφικά βραβεία που κέρδισε ο Πολωνός σκηνοθέτης Andrzej Wajda, ανάμεσά τους και ένα Όσκαρ.

Αντίγραφα των εγγράφων ίδρυσης του Πανεπιστημίου (1364)

Η παλαιότερη υδρόγειος που περιλαμβάνει την Αμερική (1510)

Το Όσκαρ και η Χρυσή Άρκτος του Wajda, ένα χρυσό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 και άλλα βραβεία

Niccolo Copernico

Ένα δωμάτιο είναι αφιερωμένο στον πιο διάσημο σπουδαστή του Collegium Maius που φοίτησε εδώ κατά τη δεκαετία του 1490 και δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο μαθηματικό και αστρονόμο της Αναγέννησης, Νικόλαο Κοπέρνικο, οι επιστημονικές ιδέες του οποίου έφεραν επανάσταση στην εικόνα που είχαν οι Ευρωπαίοι για το σύμπαν. Επιστημονικά βιβλία, σπάνια αστρονομικά όργανα του 16ου αιώνα και χειρόγραφα που φέρουν την υπογραφή του αποτελούν μερικά μόνο από τα εκθέματα.


Αστρονομικά όργανα και βιβλίο του Κοπέρνικου

Το μουσείο λειτουργεί όλη την εβδομάδα εκτός Κυριακής και ανοίγει στις 10 π.μ. Οργανωμένες ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα ξεκινούν καθημερινά στη 13:00 αλλά θα πρέπει να έχει γίνει κράτηση από πριν, είτε απευθείας στο εκδοτήριο εισιτηρίων, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου. Η αυλή είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 7 το πρωί μέχρι το σούρουπο και η είσοδος στον προαύλιο χώρο είναι δωρεάν. Αξίζει να βρεθείτε εκεί στις 9 π.μ., 11 π.μ., 13:00 ή 15:00, τις ώρες δηλαδή που χτυπάει το ρολόι ρέπλικα του 14ου αιώνα με τις χαρακτηριστικές μεσαιωνικές μορφές που παρελαύνουν στο μηχανισμό του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης