Παραδοσιακή τσερέπα Ιθάκης...
Ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος είναι δίχως αμφιβολία η Ιθάκη που εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά της, μας κέρδισε και με την υπέροχη κουζίνα της! Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς για ένα νησί, το παραδοσιακό πιάτο της Ιθάκης δεν περιλαμβάνει θαλασσινά αλλά... κοτόπουλο και ονομάζεται “τσερέπα”! Η συνταγή είναι αρκετά απλή και στην ουσία πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας “κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο”. Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί το πιάτο της Ιθάκης από το συνηθισμένο που όλοι έχουμε μαγειρέψει; Μα φυσικά η ύπαρξη της... “τσερέπας”! Όταν κάνουμε λόγο για “τσερέπα” λοιπόν, δεν εννοούμε κάποια συγκεκριμένη συνταγή ή πιάτο αλλά ένα μαγειρικό σκεύος, μια συγκεκριμένη μαγειρική τεχνική που συναντάμε στην Ιθάκη. Το παραδοσιακό αυτό σκεύος κατασκευάζεται από λευκό πηλό ζυμωμένο με τρίχες γίδας ώστε να είναι πιο ανθεκτικό και το χρησιμοποιούμε ως καπάκι για να σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό για να ψηθεί. Σχεδόν όλες οι τσερέπες του νησιού δημιουργούνται με πηλό από την περιοχή του Πλατρειθιά. Από το σκεύος λοιπόν, στο οποίο μαγειρεύεται το κοτόπουλο, έχει πάρει την ονομασία της και η συνταγή. Η τσερέπα θεωρείται παραδοσιακό πιάτο της Ιθάκης αλλά το συναντάμε και στην κουζίνα της γειτονικής Κεφαλονιάς. Επειδή, ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο κάποιος από εμάς να διαθέτει το παραδοσιακό σκεύος για την παρασκευή του φαγητού, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε πήλινη γάστρα και να αφήσουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για ώρες...
Η παραδοσιακή "τσερέπα" της Ιθάκης |
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
πατάτες, τόσες όσες χρειάζονται για να γεμίσει το ταψί
3 ντομάτες
200 γρ. κολοκυθάκια
200 γρ. πιπεριές χρωματιστές
3 σκελίδες σκόρδο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη γάστρα.
2. Κόβουμε τις ντομάτες αλλά και τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με όλα τα λαχανικά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, το χυμό του λεμονιού και το λάδι και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού η ντομάτα.
3. Σιγοψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 3 ώρες.
Extra tips
1. Αν δεν έχουμε τόσο χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να ψήσουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς και για άλλη μισή στους 180, αλλά σίγουρα το φαγητό που σιγοβράζει είναι πάντα πιο νόστιμο.
2. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με νερό γιατί τα λαχανικά βγάζουν τα δικά τους υγρά.
3. Στην Ιθάκη φυτρώνει το σάψυχο, ένα μυρωδικό ευρύτερα γνωστό ως μαντζουράνα. Η παραδοσιακή συνταγή συνήθως το περιλαμβάνει. Εναλλακτικά, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα κουταλάκι θυμάρι και ένα κουταλάκι ρίγανη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου