Κλειτορία, η άγνωστη ιστορική γωνιά της Αχαΐας
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την ορεινή Αχαΐα με τα Καλάβρυτα, που λόγω της ύπαρξης του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελούν αγαπημένο χειμερινό προορισμό. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν τις κρυμμένες γωνιές της ευρύτερης περιοχής που συναγωνίζονται επάξια σε ομορφιά τα πιο προβεβλημένα Καλάβρυτα. Η Κλειτορία απέχει περίπου 205 χλμ. από την Αθήνα, 98 χλμ. από την Πάτρα, 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα και αποτελεί κεφαλοχώρι της νοτιοανατολικής Αχαΐας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές του Χελμού, σε υψόμετρο 550 μ. και βρίσκεται στην άκρη ενός εύφορου υψιπέδου κοντά στο σημείο όπου ο ποταμός Κλείτορας χύνεται στον Αροάνιο. Έχει να επιδείξει συνεχή ιστορική παρουσία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ηρεμία με τη φυσική ομορφιά ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως η τέλεια αφετηρία για τις εξορμήσεις μας στην ευρύτερη περιοχή. Για να φτάσουμε ως εδώ, έχουμε δύο επιλογές: Είτε ακολουθούμε την πιο δημοφιλή και εύκολη διαδρομή από την Εθνική Οδό Αθηνών-Τριπόλεως και προσεγγίζουμε την Κλειτορία μέσω Διακοφτού και Καλαβρύτων είτε ακολουθούμε την πιο χρονοβόρα αλλά και πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως-Πατρών.
Λίγα λόγια για την Ιστορία...
Η ονομασία “Κλειτορία” προέρχεται από τον μυθικό άρχοντα των Αρκάδων, Κλείτορα, που ίδρυσε την αρχαία αρκαδική πόλη Κλείτωρ, τα ερείπια της οποίας εντοπίζονται στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, περί τα 3 χλμ. μακριά από το σημερινό χωριό. Οι πρώτοι της κάτοικοι κατάγονταν από τους Πελασγούς και υπήρξε μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Αρκαδίας. Ήταν μάλιστα η πρώτη αρκαδική πόλη που έκοψε δικό της νόμισμα ενώ υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Στην πόλη υπήρχαν ιερά της Δήμητρας της Ειλειθυίας, του Ασκληπιού και των Διόσκουρων ενώ μέχρι σήμερα σώζεται το αρχαίο θέατρο, τα τείχη της και μερικά λείψανα κτηρίων. Καταστράφηκε το 395 π.Χ. από τον Αλάριχο. Στη νεότερη ιστορία, κάτοικοι του χωριού Μάζι (σημερινό Ελατόφυτο) μετοίκισαν στην περιοχή δημιουργώντας τον οικισμό Μαζέικα. Ο αρχικός οικισμός φτάνει να εξελιχθεί, από το 1830 και μετά, σε βιοτεχνικό κέντρο με ειδίκευση κυρίως στη βιοτεχνία χαλιών. Από την εποχή εκείνη χρονολογούνται και οι νερόμυλοι της περιοχής. Το Δεκέμβριο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Μαζέικα πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς, ακολουθώντας τη μοίρα των γειτονικών Καλαβρύτων.
Η Κλειτορία σήμερα...
Η σημερινή Κλειτορία αποτελεί συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και έχει περίπου 800 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στον τομέα της γεωργίας (καλλιέργεια καρυδιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, μουριάς και κηπευτικών), της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και του εμπορίου. Διαθέτει μια όμορφη κεντρική πλατεία, γραφικές γειτονιές, σπίτια με ανθισμένους κήπους και μερικές συμπαθητικές ταβέρνες και καφετέριες. Στα αξιοθέατά της συγκαταλέγονται ο Ιερός Ναός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1989 και λειτουργεί με την αρωγή της νεολαίας Κλειτορίας και του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου. Φιλοξενεί εκθέματα όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, οικιακά σκεύη και παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου |
Το χωριό είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πεδιάδα που προσφέρεται για εξερεύνηση ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν τα τρεχούμενα νερά και ο Αροάνιος ποταμός. Η θέση του είναι κομβική ώστε μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση μας για να γνωρίσουμε την ευρύτερη περιοχή και τα αξιοθέατά της ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στα 6 χλμ. βρίσκεται η περιοχή Πλανητέρο με τις πηγές του Αροάνιου ποταμού και στα 10 χλμ. oι πηγές του Λάδωνα, στον οποίο μπορείτε να κάνετε και ράφτινγκ. Στα 8 χλμ. είναι το Σπήλαιο των Λιμνών και στα 18 χλμ. το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Η κεντρική πλατεία |
Το Πλανητέρο...
Αφήνοντας πίσω μας την Κλειτορία και ακολουθώντας το δρόμο προς Καλάβρυτα, στα 6 χλμ. συναντάμε το χωριό Πλανητέρο. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα δάσος από θεόρατα πλατάνια. Αξίζει να κάνουμε έναν περίπατο μέσα στο πυκνό δάσος απολαμβάνοντας το ειδυλλιακό τοπίο με τα εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα, τα κελαρυστά νερά του Λάδωνα ποταμού και τις πηγές του Αροάνιου που αναβλύζουν μέσα από τους βράχους. Οι νερόμυλοι και οι νεροτριβές που λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως είναι όμως αναμενόμενο, δεν λειτουργούν πια. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετές ταβέρνες με βασικό έδεσμα την πέστροφα και τον σολομό.
Αγορές
Από την Κλειτορία μπορούμε να προμηθευτούμε τοπικά τυροκομικά προϊόντα (φέτα και μυζήθρα), μέλι ελάτης, χυλοπίτες, τραχανά, κριθαράκι, τσάι του βουνού και ρίγανη.
Διαμονή
Hotel Mont Helmos |
Σε απόσταση μόλις 100 μ. από την πλατεία του χωριού βρίσκεται το “Hotel Mont Helmos”. Διαθέτει 30 δωμάτια με τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμό και υπέροχη θέα στα καταπράσινα -ή χιονισμένα, αναλόγως εποχής- βουνά. Στις παροχές περιλαμβάνεται δωρεάν wi-fi και αξιόλογος πρωινός μπουφές ενώ στις υποδομές συγκαταλέγονται κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι, μία όμορφη πισίνα με ξαπλώστρες, pool bar και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με υδρομασάζ. Επισκεφθήκαμε το κατάλυμα στην καλοκαιρινή περίοδο και το επιλέξαμε λόγω της πισίνας, επειδή επιθυμούσαμε να περάσουμε λίγες μέρες ησυχίας και χαλάρωσης στο βουνό αλλά να έχουμε ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να κάνουμε μπάνιο. Οι τιμές των δωματίων είναι αρκετά προσιτές και το προσωπικό εξυπηρετικό. Ευγενικός και φιλικός ο Νίκος που σέρβιρε στην πισίνα, το ίδιο και η υπόλοιπη ομάδα. Ο χώρος μάλιστα του pool bar είναι πολύ προσεγμένος και ό,τι πρέπει για ένα ποτάκι το βράδυ, δεδομένου ότι οι επιλογές για βραδινή έξοδο στην Κλειτορία είναι μηδαμινές. Φυσικά ο κατάλογος είναι περιορισμένος. Από cocktail μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 2-3 κλασικά. Παρήγγειλα μια “μαργαρίτα” και ο νεαρός στο bar έβαλε υπερβολικά πολύ αλάτι. Το πήραν πίσω, είδαμε τη σερβιτόρα να το δοκιμάζει και να ξινίζει το πρόσωπό της, οπότε μου το αντικατέστησαν με άλλο και αυτή τη φορά ανέλαβε μια κοπέλα να το ετοιμάσει και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Εκτίμησα αληθινά ότι παρά την αρχική αστοχία, τα παιδιά αντιμετώπισαν το πρόβλημα με επαγγελματισμό, οπότε μείναμε και εμείς ευχαριστημένοι.
Κουζίνα
“Οι Μουριές”
Σαγανάκι, "Μουριές" |
Τραπεζάκια σε μια συμπαθητική αυλίτσα κάτω από τις μουριές και κουζίνα που ικανοποιεί τον ουρανίσκο των απανταχού κρεατοφάγων! Πολύ καλό σαγανάκι, καλοψημένες μπριζόλες γίγας, φιλικό σέρβις και νορμάλ τιμές. Το μόνο αρνητικό, οι πολλές μύγες, παρόλο που αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να καταλογιστεί στο ίδιο το μαγαζί.
Μπριζόλα με πατάτες τηγανητές, "Μουριές" |
“Παλυβός”
Παραδοσιακή ψησταριά με τραπεζάκια ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία. Καλοψημένα κρεατικά, πολύ καλά ορεκτικά και εξίσου ικανοποιητικές τιμές.
Ταβέρνα "Παλυβός" |
"Ο Πλανήτερος" |
Σε ένα ειδυλλιακό σημείο, κυριολεκτικά μέσα στα πλατάνια, απλώνει τα τραπεζάκια της η ταβέρνα “Πλανήτερος” και μας καλεί να απολαύσουμε το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις υπέροχες πέστροφες που καλλιεργούνται στο ιχθυοτροφείο τους. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα στους χώρους του ιχθυοτροφείου για να δείτε από κοντά τις πέστροφες, τις πάπιες αλλά και τα παγόνια.
Ιχθυοτροφείο και ταβέρνα |
Ιχθυοτροφείο με πέστροφες |
Οι μαύρες πάπιες... |
... και τα παγόνια |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου