Λαχματζούν, η πίτσα της Ανατολής


Το Λαχματζούν είναι μια στρογγυλή και λεπτή ζύμη που πάνω της βάζουμε κιμά, ψιλοκομμένα λαχανικά και μπαχαρικά. Μοιάζει πολύ με την κλασική ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη και είναι ένα πιάτο που ξεκίνησε από τους Άραβες σεΐχηδες της ερήμου. Η ονομασία «λαχματζούν», άλλωστε, προέρχεται από τα αραβικά και σημαίνει «κρέας με ζύμη». Με τον καιρό, το πιάτο διαδόθηκε σε πολλές χώρες της Ανατολής όπως η Αρμενία, η Τουρκία, η Συρία και ο Λίβανος ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο μιας και έφτασε παντού μέσω των μεταναστών. Είναι επίσης ένα πολύ εύκολο πιάτο που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε. Ο κιμάς που χρησιμοποιείται είναι συνήθως από μοσχάρι ή αρνί και μπορούμε να προσθέσουμε κρεμμύδια, ντομάτες, μαϊντανό και μπόλικα μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν, πάπρικα, κύμινο και κανέλα, που συνηθίζονται στην ανατολίτικη κουζίνα. Κάποιοι προσθέτουν επίσης τουρσί, πιπεριές, μαρούλι και ψητή μελιτζάνα καθώς κυκλοφορούν πολλές εκδοχές της συνταγής. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη λοιπόν και πειραματιστείτε ανάλογα με την όρεξή σας αφού η βασική συνταγή προσφέρεται για παραλλαγές όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ιταλική πίτσα. 

 

Υλικά (για 8 τεμάχια)   

(Για τη ζύμη)

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλ. χλιαρό νερό

8 γρ. ξερή μαγιά

50 ml ελαιόλαδο

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

 

(Για τον κιμά)

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

2 ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 τσίλι ψιλοκομμένο

¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι καγιέν

λεμόνι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

(Για τη ζύμη)


1. Ρίχνουμε στο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί.

2. Συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα με το χέρι, κάνουμε τη ζύμη μπάλα και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» σε ένα ζεστό σημείο για περίπου μισή ώρα ώστε να φουσκώσει.

3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα ξαναπλάθουμε σε μπαλάκια. Κατόπιν, τα ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα και τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν. 

 

(Για τον κιμά)

1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα ζυμάρια με τον πλάστη σε δισκάκια διαμέτρου 20 εκ. και σε πολύ λεπτό πάχος, όπως είναι η κλασική ζύμη της ιταλικής πίτσας. Αν χρειάζεται, αλευρώνουμε την επιφάνεια των ζυμαριών κατά το άνοιγμα. 

3. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα μαζί με δύο λαμαρίνες, οπότε στο σημείο αυτό βγάζουμε προσεχτικά τις λαμαρίνες από το φούρνο, τις λαδώνουμε και τοποθετούμε από δύο πίτες στην καθεμία.

4. Απλώνουμε πάνω στις πίτες από μία λεπτή στρώση κιμά και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η βάση και να ψηθεί ο κιμάς.

5. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες «πίτσες».

6. Σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι. 

 

Extra tips

1. Αντί για 8 διαφορετικά κομμάτια, μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη μόνο σε δύο κομμάτια και να τα ανοίξουμε σε μακρόστενο σχήμα, όπως είναι το πεϊνιρλί, ώστε να χωρέσουν στις δύο λαμαρίνες και να ψηθούν με τη μία.

2. Ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλουμε να είναι το λαχματζούν μας, προσθέτουμε αντίστοιχα περισσότερο πιπέρι. Αν, από την άλλη, δεν είμαστε φαν των καυτερών, αφαιρούμε τελείως το τσίλι και βάζουμε μόνο λίγο πιπέρι στον κιμά.

3. Η λιβανέζικη εκδοχή περιέχει επίσης κουκουνάρι, 1 σκελίδα σκόρδο και κανέλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης