Balkan Road Trip, Κροατία: City break στο Zagreb…


Ξεκινώντας το ταξίδι μας στα Δυτικά Βαλκάνια ανυπομονούσα να γνωρίσω από κοντά τις Δαλματικές Ακτές. Τόσα και τόσα καλά είχα ακούσει για τις ομορφιές του παραλιακού μετώπου των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά για το κομμάτι που ανήκει στην Κροατία! Αυτό είναι και το παράδοξο με τη συγκεκριμένη χώρα: Η άνοδος του τουρισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κροατία έχει να κάνει ως επί το πλείστον με πόλεις όπως το Split ή το Dubrovnik, το οποίο εξαργυρώνει ακόμη την απότομη προβολή που απέκτησε παγκοσμίως μέσω της σειράς «Game of Thrones». Όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των Δαλματικών Ακτών ενώ εκατομμύρια είναι και οι μεμονωμένοι τουρίστες από όλο τον κόσμο που έχουν ανακαλύψει τη χώρα, ανάγοντας την στον next hot προορισμό των καλοκαιρινών μας διακοπών στη Μεσόγειο. Όλοι μα όλοι όμως εξακολουθούν να αγνοούν το αυτονόητο: την πρωτεύουσα! Σπανίως ένα τουριστικό πακέτο περιλαμβάνει διαμονή στο Zagreb καθώς τα περισσότερα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στο πιο λαοφιλές παραλιακό κομμάτι της χώρας και συμπεριλαμβάνουν την πρωτεύουσα –η οποία απέχει άλλωστε περί τα… 600 χλμ. από το Ντουμπρόβνικ!- μόνο στο πλαίσιο πιο εκτεταμένων εκδρομών στα Βαλκάνια. Έτσι εκτεταμένο ήταν και το road trip που πραγματοποιήσαμε εμείς! Είχαμε 9 ολόκληρες μέρες στη διάθεσή μας, διαθέταμε δικό μας όχημα, οπότε μπορούσαμε να επεκτείνουμε το ταξίδι μας όσο επιθυμούσαμε αλλά και να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας όπως μας βόλευε. Δεν μετάνιωσα ποτέ το χρόνο που αφιερώσαμε στο Ζάγκρεμπ και η αλήθεια είναι ότι τελικά θα ήθελα να ήταν περισσότερος, γιατί η υπέροχη αυτή πόλη κατάφερε να με μαγέψει παρά τους όποιους αρχικούς ενδοιασμούς μου. Ομολογώ ξανά ότι επισκέφθηκα την κροατική πρωτεύουσα με τη χαζή προκατάληψη ότι θα έβλεπα μια πόλη λιγάκι παρατημένη, λιγάκι «πίσω» εξαιτίας του σχετικά πρόσφατου πολέμου και κάπως άσχημη λόγω των πολυώροφων τσιμεντένιων πολυκατοικιών σοβιετικού τύπου που περίμενα να αντικρίσω. Κι όμως, από την πρώτη στιγμή το Ζάγκρεμπ έμελλε να μου αλλάξει πλήρως τη γνώμη… Αυτό που γνώρισα εντέλει παρέπεμπε περισσότερο στη γοητευτική ατμόσφαιρα μιας πρωτεύουσας της Κεντρικής Ευρώπης, όπως λόγου χάρη η Βιέννη, παρά στην παρακμιακή γοητεία των Βαλκανίων.  


Γραφικά σκαλάκια, παλιά πόλη
Χτισμένη σε δύο λόφους στις όχθες του ποταμού Σάβα, η πάλαι ποτέ «συμπρωτεύουσα» της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο είναι σήμερα μια καταπράσινη, σύγχρονη και δυναμική μητρόπολη που συνδυάζει το χαλαρό lifestyle των Βαλκανίων με μερικές πιο αρτιστίκ πινελιές. Η έντονη νυχτερινή ζωή με τις καφετέριες και τα μπαράκια που σου μεταδίδουν τον νεανικό παλμό από τη μία και τα μουσεία, οι γκαλερί, οι εκθέσεις τέχνης αλλά και τα μπαρόκ αρχοντικά, οι εκκλησίες και τα ιστορικά κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας από την άλλη, καθιστούν το Zagreb ως τον top ανερχόμενο προορισμό για τα city breaks μας! Η πόλη έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους (στην πλειοψηφία τους είναι Καθολικοί) και χωρίζεται σε δύο τμήματα: στην Άνω Πόλη (Gornji Grad ή Upper Town στα αγγλικά) με τις μεσαιωνικές συνοικίες Kaptol και Gradec και στην Κάτω Πόλη (Donji Grad) που περιλαμβάνει το πιο σύγχρονο κομμάτι αλλά και τη βιομηχανική ζώνη. Το ιστορικό κέντρο, που μας αφορά και περισσότερο, δεν είναι πολύ μεγάλο οπότε μπορούμε άνετα να το γυρίσουμε με τα πόδια. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι ενώ ο αρχικός μας προγραμματισμός ήταν να αφιερώσουμε στο Zagreb ένα ολόκληρο απόγευμα και όλο το πρωινό της επόμενης ημέρας και να αναχωρήσουμε απογευματάκι για Βελιγράδι, τελικά προλάβαμε να δούμε σχεδόν τα πάντα μέσα στην απογευματινή τρίωρη βόλτα μας! Έτσι προτιμήσαμε να φύγουμε από το Zagreb νωρίς το επόμενο πρωί ώστε να προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας μια παράκαμψη που θα μας επέτρεπε να επισκεφθούμε επίσης το σερβικό Novi Sad αλλά και τον Εθνικό Δρυμό Fruska Gora με τα πάμπολλα ορθόδοξα μοναστήρια, προορισμοί που αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό μας. Παρόλο που δεν μετανιώσαμε καθόλου αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στα σχέδιά μας, σκέφτομαι ότι αν είχα αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στο Zagreb μάλλον θα τον περνούσα στα μουσεία του, στις καφετέριες και στα καταστήματα καθώς η ίδια η πόλη δεν είχε κάτι περισσότερο να μας δείξει από άποψη αξιοθέατων… Αν θα ξαναπήγαινα; Μετά βεβαιότητας, σας απαντώ πως ναι, θα ξαναπήγαινα και σίγουρα θα αφιέρωνα περισσότερο χρόνο για να ζήσω τη μποέμ ατμόσφαιρά του σε χαλαρούς πια ρυθμούς και όχι υπό την πίεση που απαιτεί ένα τόσο εκτεταμένο road trip. Το Zagreb ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ταξιδιού μας και μια πόλη που όχι μόνο με κέρδισε αλλά με έκανε και να την ερωτευτώ!    

Πλατεία της πόλης

Λίγα λόγια για την Ιστορία… 

 

Η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Zagreb είχε λεηλατηθεί το 1242 από τους Τατάρους και για ένα διάστημα πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τους Οθωμανούς. Οι δύο συνοικίες της Άνω Πόλης, δηλαδή οι Kaptol και Gradec, μέχρι και τον 16ο αιώνα αποτελούσαν δύο διαφορετικές πόλεις που μάλιστα βρίσκονταν σε διαρκή κόντρα μεταξύ τους. Οι εχθροπραξίες σταματούσαν μόνο τρεις φορές το χρόνο κατά τη διάρκεια των εμποροπανηγύρεων. Η ένωσή τους έγινε το 1609, όταν και οι δύο πόλεις είχαν εξασθενήσει από τις διαρκείς τουρκικές επιδρομές και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό Zagreb, το οποίο  γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το 1945 αποτέλεσε πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Κροατίας ενώ από το 1991 έγινε πρωτεύουσα  του ανεξάρτητου πια κράτους της Κροατίας.



Τα
top-10 αξιοθέατα του Zagreb:

 

1. Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου

 

Εκκλησία του Αγίου Μάρκου

Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με το Zagreb από την Άνω Πόλη και σταδιακά να κατηφορίσουμε προς τα κάτω, για τον προφανή λόγο ότι η κατάβαση είναι πάντα πιο εύκολη. Ένα από τα πιο δημοφιλή και γραφικά σημεία της Άνω Πόλης είναι η εκπληκτική εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας. Ως εδώ φτάσαμε με ταξί που καλέσαμε μέσω εφαρμογής και μας παρέλαβε από το σπίτι που νοικιάζαμε στα περίχωρα του Zagreb. Στην κεντρική πλατεία, λοιπόν, της συνοικίας Gradec βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Μάρκου που αμέσως εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πολύχρωμη στέγη του! 


Η πίσω όψη της εκκλησίας και το Καμπαναριό

Ο Ναός χτίστηκε το 1499 αλλά η στέγη κατασκευάστηκε το 1880 και είναι γνωστή για τα χρωματιστά κεραμίδια της που απεικονίζουν τα εθνόσημα της Κροατίας, του Ζάγκρεμπ, της Δαλματίας και της Σλαβονίας. Παρά το γεγονός ότι η εξωτερική όψη του ναού είναι αυτή που αληθινά εντυπωσιάζει, αν πετύχουμε την εκκλησία ανοιχτή, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και μέσα ώστε να θαυμάσουμε τα γοτθικά αγάλματα της εισόδου αλλά και τα έργα του διάσημου Κροάτη γλύπτη και αρχιτέκτονα Ivan Mestrovic που φυλάσσονται στο εσωτερικό. Στην ίδια πλατεία, γύρω από το Ναό, συναντάμε τα σημαντικότερα κυβερνητικά κτήρια της πόλης, όπως το νεοκλασικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο


Το Κοινοβούλιο της Κροατίας

Banski Dvori (το Προεδρικό Μέγαρο)

Δώστε επίσης προσοχή στα vintage φανάρια που κοσμούν τα πεζοδρόμια γιατί είναι τα αυθεντικά. Λειτουργούν με φωταέριο και υπάρχει φανοκόρος που τα ανάβει ένα προς ένα κάθε βράδυ! Από εκεί και έπειτα, ξετυλίγεται μπροστά μας ολόκληρο το ιστορικό κέντρο του Zagreb με τα λιθόστρωτα σοκάκια του, τα μεσαιωνικά κτήρια, τις γκαλερί και τα ατμοσφαιρικά μπαράκια.


Αυθεντικό φανάρι με φωταέριο. Στο βάθος διακρίνονται οι οβελίσκοι του Καθεδρικού Ναού και η λαμπερή πανσέληνος

2. Η Kamenita vrata (Πέτρινη Πύλη)

 

Kamenita Vrata (η πέτρινη πύλη)

Αρκετά κοντά στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου βρίσκεται η Kamenita Vrata, η πέτρινη δηλαδή ανατολική πύλη του Gradec. Η αρχική πύλη ήταν ξύλινη αλλά καταστράφηκε το 1731 από πυρκαγιά και αντικαταστάθηκε από την πέτρινη. Το μόνο που σώθηκε από την πυρκαγιά, ως εκ θαύματος, ήταν η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, γι’ αυτό και ο χώρος κάτω από την Πύλη έχει διαμορφωθεί σε εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία! Μόλις περάσουμε στην απέναντι πλευρά, συναντάμε επίσης ένα άγαλμα του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει το δράκο. 


Το εκκλησάκι της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας κάτω από την Πύλη

Άγαλμα του Αγ. Γεωργίου

3. Η Ulica Ivana Tkalčića

 

Ulica Ivana Tkalcica, η... "Πλάκα" του Ζάγκρεμπ

Κατηφορίζοντας κάποια σκαλοπάτια βρισκόμαστε στο πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης ντόπιων και τουριστών της πόλης, τον πεζόδρομο της Tkalčićeva. Τολμώ να πω ότι αυτό είναι και το πιο αγαπημένο μου σημείο στο Zagreb καθώς η μποέμικη ατμόσφαιρα από τα πολυάριθμα γραφικά café, μπαράκια και εστιατόρια, τα ζωηρά χρώματα, η έντονη κινητικότητα και η ζωντάνια, μού θύμισαν έντονα την αθηναϊκή Πλάκα. Στα 2-3 χλμ. του πεζόδρομου βρίσκονται παραταγμένα κάθε λογής cafe, φαγάδικα, νυχτερινά μαγαζιά αλλά και καταστήματα με σουβενίρ και μια στάση για ποτό είναι σίγουρα επιβεβλημένη. Στην άκρη του πεζόδρομου συναντάμε ένα ενδιαφέρον ηλιακό ρολόι αλλά και το άγαλμα της συγγραφέως και ακτιβίστριας Marija Juric Zagorka, της πρώτης γυναίκας δημοσιογράφου της Κροατίας.


Ακολουθούν φωτογραφίες από τον πεζόδρομο της Tkalciceva και τους γύρω δρόμους:








4. Η αγορά Dolac

 

Η αγορά Dolac

Σπανίως μια αγορά πόλης αποτελεί αξιοθέατο για τον επισκέπτη, η περίπτωση όμως της αγοράς Dolac είναι ιδιαίτερη, με τον ίδιο τρόπο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Boqueria στη Βαρκελώνη, τη σκεπαστή αγορά Sukiennice της Κρακοβίας, την κεντρική αγορά της Βουδαπέστης ή την αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης. Η Dolac έχει κλείσει σχεδόν έναν αιώνα ζωής και παραμένει καθημερινή συνήθεια των κατοίκων της κροατικής πρωτεύουσας. Βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, ανάμεσα στους δύο λόφους και ανάμεσα στις δύο συνοικίες της Άνω Πόλης. Η μισή αγορά είναι σκεπαστή και η υπόλοιπη ανοιχτή, με τους πάγκους των φρούτων, των λαχανικών, των λουλουδιών αλλά και των σουβενίρ να στήνονται στο μεσαιωνικό πλακόστρωτο της υπερυψωμένης πλατείας και να γεμίζουν τον τόπο με χρώματα και αρώματα.


Η πλατεία της αγοράς μετά το μάζεμα των πάγκων


5. Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Η Πλατεία του Καθεδρικού, ο Ναός, η Στήλη της Παναγίας και μέρος των παλιών τειχών

Η Στήλη της Θεοτόκου
Αφήνουμε πίσω μας την συνήθως πολύβουη αγορά του Dolac να ησυχάσει καθώς οι τελευταίοι έμποροι μαζεύουν την πραμάτεια τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και κατευθυνόμαστε προς τη συνοικία Kaptol. Κεντρικό αξιοθέατο σε αυτήν εδώ τη γειτονιά είναι ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τους δίδυμους οβελίσκους του. Ο Καθεδρικός αποτελεί το ψηλότερο κτήριο στο Zagreb μιας και το ύψος του αγγίζει τα 108 μέτρα και είναι επίσης αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο και τον Άγιο Λαδισλάβο. Ο βασιλιάς Λαδισλάβος ήταν αυτός που μετέφερε την έδρα της Επισκοπής από το Σίσακ στο Ζάγκρεμπ το 1093, μετατρέποντας την υπάρχουσα τότε εκκλησία σε Καθεδρικό Ναό. Ο νέος Καθεδρικός, ωστόσο, ανεγέρθηκε μετά το θάνατό του και οι εργασίες ανοικοδόμησής του διήρκεσαν μέχρι το 1217. Το νέο γοτθικό κτήριο εγκαινιάστηκε από τον βασιλιά Ανδρέα Β’ της Ουγγαρίας αλλά καταστράφηκε το 1242 από τους Μογγόλους και ξαναχτίστηκε λίγο αργότερα. Η εισβολή των Οθωμανών στα τέλη του 15ου αιώνα ήταν η αιτία για την οποία κατασκευάστηκαν τείχη γύρω από το Ναό, μέρος των οποίων μπορούμε να δούμε και σήμερα. Το κύριο μέρος του κτηρίου κατέρρευσε στους σεισμούς του 1880 και ξαναχτίστηκε, αυτή τη φορά σε νεογοτθικό στυλ, παίρνοντας τη μορφή που έχει σήμερα. Τότε είναι που ανεγέρθηκαν και τα δύο κωδωνοστάσια των 108 μ.  

Τα μοναδικά απομεινάρια του αρχικού Ναού
Η Πλατεία του Καθεδρικού

Η Πλατεία του Καθεδρικού διακοσμημένη με πασχαλινά αυγουλάκια εν όψει εορτών...


...Και χαριτωμένα κοτοπουλάκια για τον πασχαλινό στολισμό... 

...Κοτοπουλάκια που φεγγοβολούν τη νύχτα!

6. Η Πλατεία Jelacic

 

Η Πλατεία Jelacica

Το κεντρικότερο σημείο του Zagreb δεν είναι άλλο από την Trg Jelačića, την πλατεία που ουσιαστικά αποτελεί το «σύνορο» μεταξύ της Άνω και της Κάτω Πόλης. Στο μέσο της στέκει αγέρωχο και επιβλητικό το έφιππο άγαλμα του στρατηγού και εθνικού ήρωα της Κροατίας Ban Josip Jelačić ενώ γύρω της συναντάμε μερικά από τα πιο αξιόλογα art nouveau και μπαρόκ κτήρια του Zagreb. Χαρακτηριστικά επίσης είναι και τα κλασικά μπλε τραμ που τη διασχίζουν. Η πλατεία αυτή αποτελεί το σημείο εκκίνησης της γνωριμίας μας με την Κάτω Πόλη, που μπορεί μεν να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η Άνω, διαθέτει όμως και αυτή ενδιαφέροντα κτήρια του 19ου αιώνα αλλά και την πολυσύχναστη εμπορική οδό Ilica που είναι ό,τι πρέπει για shopping.  


Τα αρχοντικά του 19ου αιώνα

Το χαρακτηριστικό μπλε τραμ του Ζάγκρεμπ


7. Το τελεφερίκ με την πιο μικρή διαδρομή στον κόσμο!

 

Το μπλε τελεφερίκ με την μόλις ενός λεπτού διαδρομή!

Επειδή οι ανηφόρες στο Zagreb είναι αρκετά κουραστικές, όπως σας είπα, εμείς προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε από ψηλά και να γνωρίσουμε την πόλη… κατηφορίζοντας! Αν ωστόσο επιλέξετε να ξεκινήσετε από το κεντρικότερο σημείο, δηλαδή την Πλατεία Jelacic, να ξέρετε ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και σίγουρα δυνάμεις κάνοντας μια διαδρομή με το ιστορικό μπλε τελεφερίκ της οδού Tomićeva. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία και συνδέει την οδό Ilica με την Άνω Πόλη. Το τελεφερίκ κατασκευάστηκε το 1888, κάνει μία από τις μικρότερες διαδρομές στον κόσμο (απόστασης μόλις 66 μέτρων και διάρκειας λιγότερης από ένα λεπτό!) και θα σας ανεβάσει στον Πύργο Lotrscak του 13ου αιώνα. Από τον συγκεκριμένο πύργο, κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι, πέφτει ένας κανονιοβολισμός που έχει συμβολική αξία μιας και μνημονεύει τη σωτηρία της πόλης από τους Οθωμανούς. Σύμφωνα πάντα με το θρύλο, ένας τέτοιος κανονιοβολισμός στάθηκε κάποτε η αιτία που σκοτώθηκε ένας κόκορας στο στρατόπεδο των Τούρκων, με αποτέλεσμα οι εχθροί να το θεωρήσουν κακό οιωνό και να μην προχωρήσουν σε επίθεση! 



8. Τα Μουσεία

 

Mimara Museum

Όσοι αγαπούν την Τέχνη και την Ιστορία σίγουρα θα βρουν στο Zagreb τον επόμενο αγαπημένο τους προορισμό. Περίπου 30 συλλογές με πάνω από 3,6 εκατομμύρια εκθέματα φιλοξενούνται στα μουσεία και τις πινακοθήκες της κροατικής πρωτεύουσας, χώρια οι ιδιωτικές και εκκλησιαστικές συλλογές! Το Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει περίπου 400.000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν: η Αιγυπτιακή συλλογή με την περίφημη «Μούμια του Ζάγκρεμπ», η νομισματική συλλογή αλλά και η αρχαιότερη επιγραφή στον κόσμο γραμμένη στα ετρουσκικά. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φιλοξενείται μία από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως που αφορούν τον άνθρωπο του Νεάντερταλ και έχει να κάνει με πάνω από 250.000 αντικείμενα, λείψανα, πέτρινα όπλα και εργαλεία του προϊστορικού «Ανθρώπου της Κράπινα». Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Μουσείο Φυσικών Επιστημών. Εκείνο όμως που είναι πραγματικά μοναδικό στο είδος του είναι το Musej Prekinutih Veza (Museum of Broken Relationships)! Βραβευμένο το 2011 ως το πιο καινοτόμο μουσείο στην Ευρώπη, αποτελεί το υλοποιημένο όραμα δύο καλλιτεχνών (του Dražen Grubišć και της Olinka Vištica) οι οποίοι στο παρελθόν αποτέλεσαν ζευγάρι και μετά το χωρισμό τους αποφάσισαν να μετατρέψουν την ίδια τη ζωή και την εμπειρία του έρωτα σε έκθεμα. Το Μουσείο των Κατεστραμμένων Σχέσεων, λοιπόν, αποτίει φόρο τιμής σε κάθε δεσμό που δεν ευδοκίμησε, καλώντας μας σε ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα από ενθύμια παλιών σχέσεων και αναμνηστικά από όλο τον κόσμο. Τα εκθέματα ανανεώνονται διαρκώς από τις δωρεές πρώην ερωτευμένων και νυν χωρισμένων όλου του κόσμου. Οι λάτρεις της Τέχνης, από την άλλη, δεν γίνεται να παραλείψουν μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και στο Mestrovic Studio. Το σπίτι στην Άνω Πόλη, όπου έμενε κάποτε και δημιουργούσε ο σημαντικότερος Κροάτης γλύπτης Ivan Mestrovic, έχει σήμερα μετατραπεί σε μουσείο φιλοξενώντας μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του. Κλείνοντας αυτή την ενότητα, θα αναφερθώ στο –κατά τη γνώμη μου- σπουδαιότερο μουσείο του Zagreb που δεν είναι άλλο από το κορυφαίο Μουσείο Mimara. Βρίσκεται στην Κάτω Πόλη και στεγάζεται σε ένα νέο-αναγεννησιακό κτήριο του 1883 που παλιά λειτουργούσε ως σχολείο. Πήρε το όνομά του από τον αμφιλεγόμενο συλλέκτη και δωρητή των περισσοτέρων εκθεμάτων Ante Topić Mimara. Και λέω «αμφιλεγόμενο» γιατί ενώ ο Mimara είχε σταλεί ως σύμβουλος της γιουγκοσλαβικής στρατιωτικής αποστολής στο Βερολίνο και το Μόναχο με σκοπό την επιστροφή λεηλατημένων έργων τέχνης στη Γιουγκοσλαβία, κατηγορήθηκε από αρκετούς ιστορικούς τέχνης ότι έκλεψε ορισμένα από αυτά τα έργα για να τα προσθέσει στην προσωπική του συλλογή. Όπως και να έχει, την ανεκτίμητη αυτή συλλογή ο Mimara τη δώρισε τελικά στη γενέτειρά του και έτσι ιδρύθηκε το Μουσείο. Εκτός από την αρχαιολογική συλλογή με έργα από Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Περσία, Ελλάδα και Ρώμη, ξεχωρίζουν οι πίνακες ζωγραφικής που καλύπτουν όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής τέχνης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.     

 

9. Το Εθνικό Θέατρο  

 

Εθνικό Θέατρο του Ζάγκρεμπ

Το κτήριο του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου του Ζάγκρεμπ βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας της Κάτω Πόλης. Πρόκειται για το νεότερο κτήριο που χτίστηκε το 1895 και εγκαινιάστηκε από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Αποτελεί έργο των φημισμένων Αυστριακών αρχιτεκτόνων Ferdinand Fellner και Herman Helmer, οι οποίοι είναι γνωστοί για τα κτήρια που έχουν χτίσει στη Βιέννη. Στην είσοδο του θεάτρου συναντάμε το έργο «Η Πηγή της Ζωής» του Ivan Mestrovic. Πρώτος Διευθυντής διετέλεσε ο Ελληνοκροάτης ποιητής, δραματουργός, συγγραφέας και κριτικός Δημήτριος Δημητρίου ενώ ανάμεσα στις σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί το θέατρο φιγουράρουν ονόματα όπως: Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Richard Strauss, η Vivien Leigh με τον Laurence Olivier και ο José Carreras.

 

10. Το Lenuci’s Horseshoe

 

Νυχτερινός περίπατος στο πάρκο

Μετά από μια εξοντωτική περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης του Zagreb χρειαζόμασταν επειγόντως λίγη ξεκούραση και το ιδανικό σημείο ήταν το Lenucis Horseshoe. Το «πράσινο πέταλο» που οραματίστηκε το 1882 ο πολεοδόμος Milan Lenuci ήταν μια σειρά από επτά πάρκα, κιόσκια και πλατείες σε σχήμα πετάλου που σχεδιάστηκαν μεταξύ 1865 και 1887 και αποτελούν την καλύτερη περιοχή για περίπατο αλλά και χαλάρωση στην Κάτω Πόλη


Όμορφα κιόσκια κοσμούν τα πάρκα της πόλης

Γενικά πάντως το Zagreb θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «πράσινη πόλη» λόγω της ύπαρξης πολλών πάρκων σε διάφορα σημεία του. Μια καλή εναλλακτική είναι ένας ρομαντικός περίπατος κατά μήκος των ερειπίων των μεσαιωνικών οχυρώσεων στην Strossmayer Promenade με τις καστανιές, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα αλλά και την πανοραμική θέα της Κάτω πόλης από ψηλά.  




Αγορές

Το εθνικό νόμισμα της Κροατίας είναι η Kuna (1 € ισούται με περίπου 7,5 kn). Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος εμπορικός δρόμος του Zagreb είναι η οδός Ilica στην Κάτω Πόλη. Εδώ βρίσκουμε κάθε λογής καταστήματα για τις αγορές μας. Για είδη διατροφής αλλά και ορισμένα vintage αναμνηστικά πηγαίνουμε στην αγορά Dolac. Το πιο δημοφιλές όμως προϊόν που αγοράζουν συνήθως οι επισκέπτες στο Zagreb είναι η… γραβάτα! Η γραβάτα ξεκίνησε από την Κροατία και λέγεται ότι φορέθηκε για πρώτη φορά από Κροάτες στρατιώτες όταν, σε μια επίσημη τελετή στο Παρίσι, θέλησαν να εντυπωσιάσουν με τη στολή τους τον Λουδοβίκο 14ο! Μάλιστα η ίδια η λέξη «cravat» θεωρείται ως παραφθορά της λέξης… «croat». Στο Zagreb λοιπόν θα βρείτε αρκετά μαγαζιά που πωλούν γραβάτες αλλά και σουβενίρ όπως μαγνητάκια σε σχήμα γραβάτας.  

 

Δραστηριότητες

 

Η γεωγραφική θέση του Zagreb είναι τέτοια ώστε μπορεί μεν να απέχει αρκετά από τα παράλια της Κροατίας και τις πολύ δημοφιλείς Δαλματικές Ακτές (η απόσταση Ζάγκρεμπ-Ντουμπρόβνικ είναι σχεδόν 600 χλμ.!), βρίσκεται όμως πολύ κοντά σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να βρεθούμε από το Zagreb στη Βουδαπέστη (345 χλμ.), στο Βελιγράδι (393 χλμ.) ή ακόμα και στη Βιέννη (372 χλμ.) ενώ η πρωτεύουσα με την πιο εύκολη πρόσβαση είναι η Λιουμπλιάνα, η οποία απέχει μόλις 140 χλμ. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο Zagreb και από εκεί να πραγματοποιήσουμε μια ημερήσια εκδρομή που περιελάμβανε τη Λίμνη Bled, τη Λιουμπλιάνα αλλά και το κομμάτι των Ιουλιανών Άλπεων που διασχίζει τα σύνορα Σλοβενίας-Αυστρίας και φτάνει μέχρι την αυστριακή πόλη Klagenfurt.    

 

Κουζίνα

 

Μαριναρισμένο κοτόπουλο, "Plac"

Η κουζίνα της Κροατίας περιλαμβάνει κρέατα, ψάρια, διάφορα γευστικά τοπικά τυριά και κρασιά ενώ παρουσιάζει μεγάλες επιρροές από την κουζίνα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης με πιάτα που περιλαμβάνουν σνίτσελ, γκούλας και ξινολάχανο. Φυσικά και εδώ, όπως άλλωστε γενικά στα Βαλκάνια, την τιμητική του έχει το περίφημο kaymak, το κρεμώδες γαλακτοκομικό με την παχιά υφή και την πλούσια γεύση που συνοδεύει συνήθως τα πιάτα με κρεατικά. Πιστοί στην πεποίθηση που θέλει τις αγορές να κρύβουν μαγαζιά-διαμαντάκια όσον αφορά την τοπική κουζίνα, επισκεφθήκαμε το «Plac Kitchen & Grill», ένα κάπως μικρό αλλά πολύ δημοφιλές μαγαζάκι πλάι από τα σκαλιά που βγάζουν στην υπερυψωμένη πλατεία όπου στήνεται η αγορά Dolac. Η εμπειρία δεν διέψευσε την αρχική μας πεποίθηση. Μπορεί μεν να μην δοκιμάσαμε αυτό που λέμε «τοπική κουζίνα» αλλά τα πιάτα ήταν αξιοπρεπέστατα τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη ποσότητας και τιμής. Επιλέξαμε λοιπόν ένα πιάτο με cevapcici (κεμπάπ), ένα marinirani batak I zabatak (μαριναρισμένο κοτόπουλο), ένα Plac Burger (burger σε ψωμάκι χρώματος μαύρου), ένα chickenburger (burger σε πράσινο ψωμάκι) και συνοδευτικό kaymak. Ήπιαμε κροατικές μπύρες και πληρώσαμε το πολύ λογικό ποσό των 35 € τα τρία άτομα.  


Το μαύρο "Plac Burger"

Το πράσινο "Chickenburger"

Διαμονή

 

"Spacious Apartment"

Κλείσαμε στα 50 € τη βραδιά μέσω Airbnb το «Spacious Apartment» του Drago, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και ένα μπάνιο. Ωραίος, καθαρός και προσεγμένος αισθητικά χώρος, ευρύχωρα δωμάτια, δωρεάν wi-fi και το σημαντικότερο για όσους ταξιδεύουν με δικό τους όχημα… δωρεάν κλειστό parking. Προτιμήσαμε αυτό το κατάλυμα που βρίσκεται σε ένα ήσυχο προάστιο στα περίχωρα του Zagreb παρά κάποιο πιο κεντρικό ακριβώς γιατί θέλαμε να υπάρχει απαραιτήτως κλειστό parking για λόγους ασφαλείας. Για τις μετακινήσεις μας προς το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιήσαμε γνωστή εφαρμογή ταξί. Οι τιμές είναι λογικές και η λύση του ταξί συμφέρει περισσότερο από το να μετακινούμασταν με το δικό μας αυτοκίνητο, να ψάχναμε με τις ώρες για parking και να αναγκαζόμασταν να το αφήσουμε κάπου εκτεθειμένο. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης