Παραδοσιακό Ροβανί Ιθάκης
Υλικά
750 γρ. ρύζι γλασέ αλεσμένο
2 κ. μέλι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
στικάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση
1.
Κρατάμε στην άκρη μισό ποτήρι του νερού μέλι και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια
κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μαζί με διπλάσια ποσότητα νερού και τη ζάχαρη.
2. Όταν
το μέλι με τη ζάχαρη αρχίσουν να διαλύονται, παίρνουμε μία κουταλιά από το
μείγμα και την προσθέτουμε στο μέλι που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
3.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και το ρύζι, ανακατεύοντας διαρκώς
το μείγμα.
4. Όταν
πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου ένα
τέταρτο και έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
5. Δεν
σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
της κατσαρόλας. Όταν πια η ζύμη ξεκολλάει κανονικά, καταλαβαίνουμε ότι είναι
έτοιμη και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και τη στρώνουμε με
ένα λαδωμένο κουτάλι μέχρι να αποκτήσει λεία επιφάνεια.
7.
Χαράζουμε μέχρι κάτω τη ζύμη με ένα μαχαίρι σχηματίζοντας κομμάτια σε σχήμα
ρόμβου. Σε κάθε κομμάτι μπήγουμε ένα στικάκι γαρύφαλλο και βάζουμε το ταψί στο
φούρνο για περίπου μία ώρα στους 160ο C.
8. Όταν
το γλυκό ροδίσει, περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και το
ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά.
9.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Extra tips
1. Για να
κοπούν καλά τα κομμάτια που θέλουμε να σερβίρουμε, μπορούμε να βουτήξουμε πρώτα
το μαχαίρι σε κρύο νερό.
2. Αντί
για στικάκια γαρύφαλλο, μπορούμε κάλλιστα να διακοσμήσουμε τα κομμάτια μας με
φιλέ αμύγδαλο.
3. Για πιο ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, πασπαλίζουμε τα κομμάτια με κανέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου