Παραδοσιακό Ροβανί Ιθάκης


Το Ροβανί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού που συναντάμε αποκλειστικά και μόνο στην Ιθάκη. Βασικό του συστατικό είναι το ρύζι και δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σε όλους μας «ραβανί». Οι παλιές νοικοκυρές έψηναν το γλυκό σε φωτιά από ξύλα ή κάρβουνα και μέσα σε ένα μικρό και βαθύ σκεύος που λεγόταν «πινιάτα», φροντίζοντας να ανακατεύουν διαρκώς τα υλικά σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Παρόλο που το γλυκό είναι νηστίσιμο, συνήθιζαν να το τρώνε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ το προσέφεραν σε γάμους, βαπτίσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτές και πανηγύρια. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε λίγα υλικά, τα οποία εύκολα βρίσκουμε λίγο-πολύ σε κάθε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή…

Διάβασε περισσότερα στο: freetravellergr.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Εισαγωγή στην αυστραλιανή κουζίνα: Φιλέτο καγκουρό