Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2021

Όταν η μουσική γίνεται τρόπος ζωής…

Εικόνα
Η έντονη εκφραστικότητα είναι χαρακτηριστικό όλων των λατινογενών πληθυσμών και δεν περιορίζεται μόνο στο λεκτικό στοιχείο αλλά επεκτείνεται και στη σφαίρα της σωματικής έκφρασης. Μία από τις πιο άρτιες μορφές σωματικής έκφρασης είναι ο χορός. Για τους Κουβανούς συγκεκριμένα, η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την ιστορία τους και αποτελεί για αυτούς τρόπο ζωής. Κάθε ώρα και κάθε μέρος είναι κατάλληλο για χορό και τραγούδι, θα δείτε λοιπόν κορίτσια και αγόρια στα δρομάκια της Αβάνας να χορεύουν ακόμα και μέρα μεσημέρι ενώ τα βράδια οι μουσικές από τα μπαράκια διαχέονται παντού και οι νεαροί habaneros ξεχύνονται στους δρόμους έξω από τα μαγαζιά και λικνίζονται σε έντονους και άκρως ερωτικούς ρυθμούς. Η μουσική της Κούβας φέρει επιδράσεις από διάφορες εθνότητες και συνδέει δημιουργικά την Αφρική με την Αμερική και την Ευρώπη . Ακολουθώντας την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του και συνδέοντάς την με την πλουσιότατη εκφραστική κληρονομιά που έχουν παραλάβει ...

Balkan Road Trip, Κροατία: Split, το κρυμμένο λουλούδι της Μεσογείου…

Εικόνα
Αφήσαμε πίσω μας το  Dubrovnik  και συνεχίσαμε την πορεία μας με το ψιλόβροχο να μας συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε κατά τις 8-9 το βράδυ στο  Split , έχοντας κάνει μια ενδιάμεση στάση για φαγητό.  Διάβασε περισσότερα στο: freetravellergr.wordpress.com

Μανιτάρια φρικασέ από το Πήλιο

Εικόνα
Το πεντανόστιμο και «εναλλακτικό» πιάτο που θα δούμε σήμερα είναι τα μανιτάρια φρικασέ . Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και προπαντός υγιεινή συνταγή που μοιάζει με το κλασικό φρικασέ με μαρούλια μόνο που το συγκεκριμένο δεν περιλαμβάνει κρέας αλλά μανιτάρια. Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, οπότε το πιάτο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους είναι vegan ή για αυτούς που νηστεύουν. Πάμε να δούμε τη συνταγή… Υλικά 500 γρ. μανιτάρια χοντροκομμένα 6 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους) 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο 1 μαρούλι χοντροκομμένο 2 καρότα 1 πιπεριά χρωματιστή ¼ ματσάκι άνηθο ¼ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι   Εκτέλεση   1.  Κόβουμε τα καρότα και τις πιπεριές. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών, τα καρό...

Πήλιο, Part II: Roadtrip στον Νότο…

Εικόνα
"Άννα, να ένα μήλο", Μηλιές Με το  Πήλιο  αφήνω πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς. Πάντα επιστρέφω εδώ και πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούριο…  Κάπως έτσι έκλεισα το πρώτο μου αφιέρωμα στο  Πήλιο  (δείτε ολόκληρο το άρθρο μου,  εδώ ) και κάπως έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το παρόν άρθρο, φιλοδοξώντας να προσθέσω πολλές ακόμα πληροφορίες για τον εν λόγω προορισμό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε επέστρεψα λοιπόν στο Πήλιο με ένα πιο εκτεταμένο  roadtrip  που με έφερε μέχρι τις άκρες του  Νότου . Εννοείται πως από την εκδρομή μου δεν έλειπαν ούτε αυτή τη φορά οι αγαπημένες μου  Μηλιές  με όλους τους παλιούς μου γνώριμους: τον  Ανδρέα  και τη  Μαρία  από το « Ηλιόβολο », το  Νίκο  και τη  Νικολέττα  από το « Άννα, να ένα μήλο »… Αυτό το ταξίδι ωστόσο μου έδωσε την ευκαιρία, κοντά στις κλασικές πια αξίες, να προσθέσω και μερικές ακόμα: περισσότερα αγαπημένα μέρη, περισσότερα γραφικά χωριά στο δυτικό και νότιο κ...

Tarte flambée από την Αλσατία...

Εικόνα
Η λαχταριστή tarte flamb é e είναι μια τραγανή τάρτα που θυμίζει πίτσα και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά του Στρασβούργου . Η συνταγή γεννήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλσατίας από αγρότισσες νοικοκυρές, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να τη δοκιμάσουμε τόσο στις οινοπαραγωγές περιοχές της γαλλικής Αλσατίας όσο και στα κοντινά γερμανικά χωριά του Μέλανα Δρυμού και του Ρήνου , όπως είναι το Baden - Baden (βλ. σχετικό άρθρο μου εδώ ) . Εγώ δοκίμασα ταρτ φλαμπέ στη γαλλική πόλη Colmar και όπως ήταν φυσικό έμεινα άκρως ικανοποιημένη! “ Tart flamb é e ” ονομάζεται στα γαλλικά ενώ στα αλσατικά είναι γνωστή ως “ flammekueche ” και στα γερμανικά ως “ flammkuchen ” (“ γλυκό από φλόγες ”). Όπως δηλώνει η ονομασία της, πρόκειται για μία τάρτα “ ψημένη μέσα στις φλόγες ” και αυτό γιατί ψηνόταν συνήθως σε ξυλόφουρνο. Στα χρόνια λοιπόν τα παλιά, οι αλσατές αγρότισσες ζύμωναν το ψωμί τους και προετοίμαζαν τον ξυλόφουρνο για το ψήσιμο. Για να δοκιμάσουν τη θερμοκρασία του φ...