Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούνιος, 2016

Ανακαλύπτοντας τα Τρίκαλα Θεσσαλίας…

Εικόνα
Ληθαίος ποταμός, Τρίκαλα Ο αρχικός προορισμός μας σε αυτό το ταξίδι ήταν τα Μετέωρα . Όπως συνήθως συμβαίνει όμως σε όλα τα ταξίδια, οι δρόμοι και τα τοπία σε παρασέρνουν και σε κάνουν να παρεκκλίνεις λιγάκι από τα πλάνα σου. Κανένα σπουδαίο επίτευγμα άλλωστε δεν έγινε βάσει σχεδίου και κανένας τόπος δεν ανακαλύφθηκε ακολουθώντας διαρκώς την πεπατημένη! Κάπως έτσι, παρεκκλίνοντας λιγάκι από το αρχικό μας πρόγραμμα, ξεκλέψαμε χρόνο για μια γνωριμία με τα Τρίκαλα , τη σημαντική αυτή πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας που αποτελεί πρωτεύουσα της Περιφέρειας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων . Η πόλη των Τρικάλων Η αρχαία πόλη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σύγχρονη, ιδρύθηκε περίπου στην τρίτη χιλιετία π.Χ. και λεγόταν Τρίκκα ή Τρίκκη , ονομασία που την πήρε από τη Νύμφη Τρίκκη , κόρη του Ποταμού Πηνειού ή Ασωπού . Η πόλη αυτή αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας λόγω του Ασκληπιού , που έζησε και έδρασε εδώ. Στην περιοχή υπήρχε άλλωστε και ένα από τα σημαντικότερα και πα

Η Κεφαλλονιά του… Λοχαγού Κορέλι!

Εικόνα
Άσσος, Κεφαλλονιά Η  Κεφαλλονιά  είναι το μεγαλύτερο από τα Επτάνησα ενώ συγκαταλέγεται και ανάμεσα στα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας . Βρίσκεται στο κέντρο του Ιονίου και σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ιθάκη . Η πασίγνωστη χολιγουντιανή ταινία " Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι " του 2001 με τον Nicolas Cage και την Penelope Cruz διαφήμισε τις ομορφιές της Κεφαλλονιάς μας σε όλο τον κόσμο. Επηρεασμένη λοιπόν κι εγώ από την ταινία, αποφάσισα να ανακαλύψω μερικά από τα μέρη στα οποία έγιναν τα γυρίσματα. Θυμάστε εκείνη την πανέμορφη παραλία… (όχι, όχι την Αντίσαμο !) ...εκείνη με την ξύλινη εξέδρα πάνω από τη θάλασσα, στην οποία συναντήθηκαν οι δύο πρωταγωνιστές με φόντο στο βάθος το νησί της Ιθάκης; Είναι η Γιαγάνα και η εμμονή μου να την ανακαλύψω μου χάρισε μία από τις πιο… ευτράπελες ταξιδιωτικές εμπειρίες μου!  Παραλία Γιαγάνα Μόνο με έναν χάρτη ανά χείρας και καμία άλλη πληροφορία, ξεκινήσαμε για την παραλία. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η πρόσβαση γίν

Κουτσομούρες σαβόρο: γεύση από Επτάνησα!

Εικόνα
Η συνταγή του σαβόρο μας ταξιδεύει στον μακρινό Μεσαίωνα και τους Βενετσιάνους ναυτικούς . Το σαβόρο ήταν μία σάλτσα που μοιάζει με τουρσί και τη χρησιμοποιούσαν για να συντηρούν τα ψάρια στις εποχές που δεν υπήρχαν τα ψυγεία. Η σάλτσα έχει ως βάση της το ξύδι (που βοηθούσε στη συντήρηση), το δενδρολίβανο (που έχει απολυμαντικές ιδιότητες), το αλεύρι, το λάδι και το σκόρδο. Το σαβόρο αποτέλεσε βασική τροφή των ναυτικών γιατί με την τεχνική αυτή τα ψάρια μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι και μια βδομάδα και έτσι τα πληρώματα των πλοίων απέφευγαν να πάθουν σκορβούτο από έλλειψη βιταμίνης. Η ονομασία προέρχεται από το λατινικό « pesce en saor » που σημαίνει ψάρι σε σάλτσα (μαριναρισμένο). Η συνταγή πέρασε από τους Ενετούς στους Έλληνες νησιώτες λόγω της ενετικής κατοχής και απαντάται κυρίως στα Επτάνησα αλλά και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και την Κύπρο . Μαγειρεύεται συνήθως με μικρά ψάρια (όπως μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλες, γόπες και μπακαλιαράκια) ενώ στην αρχική