Παραδοσιακή τσερέπα Ιθάκης...
Ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος είναι δίχως αμφιβολία η Ιθάκη που εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά της, μας κέρδισε και με την υπέροχη κουζίνα της! Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς για ένα νησί, το παραδοσιακό πιάτο της Ιθάκης δεν περιλαμβάνει θαλασσινά αλλά... κοτόπουλο και ονομάζεται “ τσερέπα ”! Η συνταγή είναι αρκετά απλή και στην ουσία πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας “ κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ”. Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί το πιάτο της Ιθάκης από το συνηθισμένο που όλοι έχουμε μαγειρέψει; Μα φυσικά η ύπαρξη της... “ τσερέπας ”! Όταν κάνουμε λόγο για “ τσερέπα ” λοιπόν, δεν εννοούμε κάποια συγκεκριμένη συνταγή ή πιάτο αλλά ένα μαγειρικό σκεύος, μια συγκεκριμένη μαγειρική τεχνική που συναντάμε στην Ιθάκη . Το παραδοσιακό αυτό σκεύος κατασκευάζεται από λευκό πηλό ζυμωμένο με τρίχες γίδας ώστε να είναι πιο ανθεκτικό και το χρησιμοποιούμε ως καπάκι για να σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό για να ψηθεί. Σχεδόν όλες οι τσε