Ανατολίτικο Καζάν Ντιπί
Το Καζάν Ντιπί είναι ένα υπέροχο γλυκό που μας έρχεται από την Τουρκία . Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως –όπως συμβαίνει συχνά με πολλές και διάσημες συνταγές- το γλυκό αυτό προέκυψε πραγματικά… κατά λάθος! Η ιστορία έχει ως εξής: Κάποτε ο Σουλτάνος ζήτησε από τον υπηρέτη του να του ετοιμάσει ένα γλυκό. Εκείνος χρησιμοποίησε βουβαλίσιο γάλα για να φτιάξει μια κρέμα, για κακή του τύχη όμως υπήρξε απρόσεκτος και έκαψε το γάλα. Για να δικαιολογηθεί λοιπόν ονόμασε το γλυκό του « kazan dibi » , που θα πει «πάτος του καζανιού» ( « dip »= «πάτος» ) και κάπως έτσι σώθηκε από τον αποκεφαλισμό. Το αυθεντικό καζάν ντιπί γίνεται με βουβαλίσιο γάλα ενώ συνήθιζαν να το φτιάχνουν μέσα σε καζάνι γιατί είναι ένα σκεύος που αντέχει στη δυνατή φωτιά, οπότε μπορούσαν να ρίχνουν στον πάτο του τη ζάχαρη ώστε αυτή να «καίγεται» και να αποκτά τη χαρακτηριστική μαύρη κρούστα που έχει το γλυκό. Ας το φτιάξουμε τώρα και εμείς… Υλικά 1.500 γρ. γάλα 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 170 γρ.