Στα «παράνομα» paladares της Αβάνας…
Ο όρος « paladar » σε όλο τον ισπανόφωνο κόσμο σχετίζεται με την έννοια του «ουρανίσκου» . Παντού εκτός από την Κούβα ! Εδώ ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τα εστιατόρια που διευθύνονται από αυτοαπασχολούμενους Κουβανούς . Όπως έχουμε ξαναπεί, όλες οι επιχειρήσεις στην Κούβα είναι κρατικές, κάτι που συμβαίνει και με τα εστιατόρια για τουρίστες. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε ένα άνοιγμα στην οικονομία και επέτρεψε σε ιδιώτες να ανοίξουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες κατάφεραν να φέρουν σε άμεση επαφή τον ταξιδιώτη με τη ντόπια παράδοση και τη σπιτική κουζίνα. Τα εστιατόρια αυτά, που ονομάστηκαν « paladares » , στεγάζονται σε σπίτια, είναι δηλωμένα στο κράτος και είναι κατά κανόνα μικρές επιχειρήσεις χωρητικότητας μόλις 4-5 τραπεζιών. Αποτελούν έναν καλό τρόπο για να γνωρίσουμε την τοπική «σπιτική» κουζίνα μέσα σε έναν αυθεντικό κουβανέζικο χώρο αλλά και να γευτούμε μια ρομαντική εμπειρία μιας και τα περισσότερα από αυτά