Ριζότο με μελάνι σουπιάς: Από την Ιταλία στο πιάτο μας...
Κανένας ιστορικός δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού ακριβώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το ριζότο , παρόλα αυτά η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το ριζότο να είναι ιταλικής προέλευσης και να κατάγεται μάλιστα από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας. Η Βενετία υπήρξε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη και από το λιμάνι της πέρασαν αμέτρητοι έμποροι και εξερευνητές, οπότε φαίνεται πιθανό κάποιος από αυτούς να έφερε μαζί του στην Ευρώπη το ρύζι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το ριζότο είναι μεν ιταλικό πιάτο αλλά προήλθε από τη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα τη Νάπολη που υπήρξε κάποτε έδρα των Σαρακηνών και άρα είναι πιθανό αυτοί να έφεραν το ρύζι από την Άπω Ανατολή . Όσον αφορά το χρόνο δημιουργίας του πιάτου, ούτε αυτός μας είναι γνωστός με ακρίβεια. Από ένα γράμμα, πάντως, του 1475 που έστειλε ο Δούκας του Μιλάνο , Galeazzo Maria Sforza , προς τον Δούκα της Φεράρα , σύμφωνα με το οποίο του υποσχόταν ως δώρο δώδεκα σακιά με ρύζι, προκύπτει πως την εποχή εκείνη το ρύζι καλλιεργούταν