Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοέμβριος, 2018

Χειμώνας στην ορεινή Ελάτη Τρικάλων

Εικόνα
Στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου υψώνεται ο ορεινός όγκος του Κόζιακα . Πρόκειται για το ανατολικότερο βουνό της Πίνδου και βρίσκεται απέναντι από τα Μετέωρα . Οι πλαγιές του κρύβουν υπέροχα, καταπράσινα φυσικά τοπία, ονειρεμένα δάση από πλατάνια και έλατα που περιβάλλονται από χιονισμένες βουνοκορφές, ορμητικά ποτάμια αλλά και μερικά πανέμορφα γραφικά χωριά. Ένα από αυτά είναι και η Ελάτη , χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο περίπου 950 μ. και στεφανωμένη από ένα απαράμιλλης γοητείας ελατοδάσος, στο οποίο οφείλει προφανώς και το όνομά της. Η Ελάτη ανήκει στο Νομό Τρικάλων , έχει γύρω στους 400 κατοίκους και απέχει περίπου 30 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων , 13 χλμ. από την Πύλη , 14,5 χλμ. από το Περτούλι και μόλις 8,5 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Περτουλίου , αποτελώντας έτσι το βασικότερο “πέρασμα” για δεκάδες οδικές διαδρομές στα ενδότερα της Θεσσαλίας . Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου εν

Η Τήνος σε 3 μέρες...

Εικόνα
Η Τήνος , το ιδιαίτερο αυτό νησί των Κυκλάδων , προσφέρεται τόσο για πολυήμερες διακοπές όσο και για σύντομες εξορμήσεις, λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα . Στο παρελθόν έχω αναφερθεί εκτενώς στην Τήνο, παρουσιάζοντας ένα πλήρες αφιέρωμα στα αξιοθέατα, τις παραλίες και την κουζίνα της (βλ. το σχετικό άρθρο μου εδώ ). Σήμερα σκέφτηκα να επανέλθω με ένα ακόμα -συμπληρωματικό, θα έλεγα- άρθρο για το πανέμορφο κυκλαδονήσι, προσφέροντας προτάσεις στους ταξιδιώτες που έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες μέρες και φυσικά δεν έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν ολόκληρο το νησί. Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα πώς μπορείτε να πάρετε μια γερή γεύση από Τήνο, όταν έχετε στη διάθεσή σας μονάχα τρεις μέρες... Παρασκευή απόγευμα  Αναχωρούμε από το λιμάνι της Ραφήνας και φτάνουμε στην Τήνο νωρίς το βραδάκι. Μένουμε -όπως πάντα- στο συγκρότημα κατοικιών “ Δροσουλίτες ” στον Άγιο Ιωάννη Πόρτο και επιλέγουμε μία από τις μπροστινές μεζονέτες που έχουν θέα στη θάλασσα. 22:30 μ.μ.   Σουβλάκ

Στην αετοφωλιά του Visegrad...

Εικόνα
Μια εκδρομή στα περίχωρα της Βουδαπέστης με φέρνει κοντά στις καταπράσινες πλαγιές και την πανέμορφη κοιλάδα της λεγόμενης Καμπής του Δούναβη . Εδώ βρίσκονται μερικά κουκλίστικα χωριουδάκια, γνωστά ως Παραδουνάβια χωριά . Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί την πορεία του ποταμού, σχηματίζει ένα νοητό γράμμα “ S” και κάποια στιγμή με φέρνει στο Visegrád , τον ξακουστό τόπο θερινής διαμονής των Μαγυάρων βασιλιάδων του 14ου και 15ου αιώνα. Το Βίσεγκραντ, λοιπόν, είναι μια μικρή καστροπολιτεία της Ουγγαρίας , στα Βόρεια της Βουδαπέστης και είναι γνωστό για τα ερείπια του θερινού Ανακτόρου του Βασιλιά Matthias Corvinus και για το μεσαιωνικό Κάστρο που στέκει αγέρωχο στην κορυφή του λόφου, σαν αετοφωλιά πάνω από την κοιλάδα του Δούναβη, προσφέροντας μια εκπληκτική θέα σε όποιον το επισκεφθεί. Η ονομασία “ Visegrad ” είναι σλαβικής προέλευσης και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως “το Άνω Κάστρο” ή “η Πάνω Πόλη” είτε, θα λέγαμε, “η Ακρόπολη” . Με την ίδια ονομασία συναντάμε και μι

Το περίφημο Bled Cake της Σλοβενίας...

Εικόνα
Η περιοχή του Bled στη Σλοβενία δεν φημίζεται μόνο για την πανέμορφη λίμνη, τη φύση και τον καθαρό αέρα. Είναι επίσης η πατρίδα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς παραδοσιακού γλυκού της σλοβένικης κουζίνας. Το Bled Cake , γνωστό και ως “ Kremsnita ”, είναι ένα επιδόρπιο με κρέμα που θυμίζει κάπως το γαλλικό μιλφέιγ. Το κέικ αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό έδεσμα της περιοχής του Bled εδώ και πάνω από 60 χρόνια ενώ αναγνωρίζεται ως πιάτο με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η αρχική συνταγή γεννήθηκε στην κουζίνα του “ Hotel Park ” της Λίμνης Bled από τον Σέρβο ζαχαροπλάστη Ištvan Lukačevič και μέχρι σήμερα το ίδιο ξενοδοχείο σερβίρει την αυθεντική εκδοχή του γλυκού, ακολουθώντας πιστά τόσο την αρχική συνταγή (την οποία, όπως λέγεται, κρατά επτασφράγιστο μυστικό) όσο και τη διαδικασία εκτέλεσης και παραγωγής. Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, ο Lukačevič χρησιμοποίησε ως βάση του το Vojvodina Cream Cake , ένα κέικ με κρέμα που συνήθιζαν να φτιάχνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την περιο