Σουτζουκάκια σμυρνέικα…
Έχοντας μικρασιατική καταγωγή, με προπάππο και προγιαγιά μέσα από τη Σμύρνη , δεν θα μπορούσα να μην αγαπώ την σμυρνέικη κουζίνα. Από τα πρώτα πιάτα που δοκίμασα μάλιστα να μαγειρέψω ήταν τα σμυρνέικα σουτζουκάκια! Από πού μας ήρθε όμως και πώς ξεκίνησε να μαγειρεύεται αυτό το πεντανόστιμο πιάτο; Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη « sucuk » που θα πει «λουκάνικο» (για την ακρίβεια, σουτζούκι είναι το βοδινό λουκάνικο που έχει υποστεί ζύμωση). Οι Έλληνες λοιπόν της Μικράς Ασίας , αντί να βάζουν τον κιμά μέσα σε ιστό εντέρου όπως έκαναν οι Τούρκοι , τον άφηναν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα σχήματα σαν κεφτεδάκια ενώ προσέθεταν στο φαγητό τους την χαρακτηριστική παχύρρευστη και μυρωδάτη κόκκινη σάλτσα. Τα ελληνικά αυτά σουτζουκάκια ονομάστηκαν πολίτικα ή σμυρνέικα για να διακριθούν από όλους τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Οι Τούρκοι μάλιστα μιμήθηκαν την ελληνική συνταγή και ονόμασαν το πιάτο αυτό « Izmir k ö fte » που θα πει «κεφτές από τη Σμ