Φάβα: Ο μικρός «χρυσός» της Σαντορίνης με τη μεγάλη θρεπτική αξία!
Η γη της Σαντορίνης προσφέρει γενναιόδωρα τους καρπούς της στον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Φάβα , κάπαρη , μικρά κόκκινα ντοματάκια και κρασί αποτελούν τα κορυφαία παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί. Θέλοντας να διερευνήσουμε τη διαχρονική αξία των οσπρίων και των σιτηρών στη λεγόμενη « μεσογειακή κουζίνα » των Κυκλάδων πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στο χρόνο. Η αρχαιολογία είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας καθώς οι ανασκαφές στην περιοχή του Ακρωτηρίου έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα. Το φυτό από το οποίο παράγεται η φάβα είναι γνωστό στους Έλληνες ήδη εδώ και 3.500 χρόνια και δεν έπαψε ποτέ να καλλιεργείται συστηματικά στη Σαντορίνη ... Ντοματίνια Σαντορίνης Ο πληθυσμός που διέμενε στον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι , που φαίνεται να ήκμασε πριν το 1600 π.Χ. , στήριζε τις διατροφικές του συνήθειες στο κριθάρι, το λαθούρι, τα μπιζέλια, τις φακές, το σιτάρι και φυσικά τη φάβα. Αυτό πιστοποιείται και από τα ευρήματα των ανασκαφών καθ