Το ρούμι των πειρατών της Καραϊβικής
Το ρούμι έχει συνδεθεί με τις θάλασσες της Καραϊβικής και των Αντιλλών καθώς ήταν το αγαπημένο ποτό των πειρατών που έδρασαν στα νερά τους. Η προέλευση της λέξης «ρούμι» είναι άγνωστη, συναντάται όμως για πρώτη φορά στα νησιά Barbados όπου το συγκεκριμένο ποτό χαρακτηρίζεται ως «νερό των Barbados » . Κατά μία εκδοχή, προέρχεται από σύντμηση της λέξης « saccharum » , το γένος των τροπικών φυτών στο οποίο ανήκουν τα ζαχαροκάλαμα. Η εκδοχή αυτή δεν είναι άσχετη, αν σκεφτεί κανείς ότι το ρούμι είναι προϊόν της απόσταξης του χυμού του ζαχαροκάλαμου. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ονομασία « rum » ή « ruhm » καθιερώθηκε στα τέλη του 16 ου αιώνα, παρόλο που το ποτό είναι με βεβαιότητα πολύ παλιότερο. Το ρούμι προκύπτει συγκεκριμένα από την απόσταξη του σιροπιού του ζαχαροκάλαμου ή από τη μελάσα (αυτό που μένει από το σιρόπι αφού πρώτα πάρουμε την κρυσταλλική ζάχαρη). Αν ακολουθήσουμε την κλασική μέθοδο της «διακεκομμένης» απόσταξης παράγεται πιο δυνατό ρούμι, με πλούσιο άρωμα ( Gold