Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2018

Trouville: Η ανεπιτήδευτη “Βασίλισσα των παραλιών”

Εικόνα
Ένας ποταμός, ο Touques , αποτελεί το φυσικό σύνορο που χωρίζει τις δίδυμες παραθαλάσσιες πόλεις Deauville και Trouville της Νορμανδίας . Και όμως αυτές οι πόλεις είναι σαν να απέχουν έτη φωτός η μία από την άλλη, παρόλο που και οι δύο αποτελούν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα των Παρισινών και όχι μόνο. Λαμπερή, chic και γεμάτη “γκλαμουριά” η Ντοβίλ. Ανεπιτήδευτη, πιο low-profile και οικογενειακή η Τρουβίλ. Γεμάτη με πανάκριβα ξενοδοχεία, εστιατόρια και υποδομές προορισμένες για τη διασκέδαση των πλούσιων και διάσημων η Ντοβίλ. Ένα -κατά βάθος- ψαροχώρι που εμμένει να διατηρεί κάποια στοιχεία του παραδοσιακού χαρακτήρα του η Τρουβίλ. Για την πρώτη έχω μιλήσει εκτενώς σε παλαιότερο άρθρο μου (μπορείτε να το διαβάσετε, εδώ ). Σήμερα θα αφιερώσω το χρόνο μου στη δεύτερη... Στην περιοχή της Νορμανδίας στη βορειοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Calvados , συναντούμε την παραθαλάσσια  πόλη Trouville-sur-Mer , γνωστή και απλώς ως Trouville . Απέχει γύρω στα 15 χλμ. από

Αθερίνα τηγανητή με κρεμμυδάκι από τη Χίο

Εικόνα
Ως γνωστή λάτρης των ψαριών, έχω συνδέσει το ελληνικό καλοκαίρι με ουζάκι, φρέσκο ψάρι και λαχταριστούς μεζέδες σε ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα. Ως εκ τούτου, κάποιο καλοκαίρι στη Χίο έτυχε να δοκιμάσω ένα εξαιρετικό πιάτο με αθερίνα τηγανισμένη μαζί με κρεμμυδάκι που είχε μια απίστευτη γεύση, σχεδόν σαν να ήταν καραμελωμένα. Από ότι διάβασα αργότερα, πρόκειται για μια συνταγή που δεν είναι καθαρά χιώτικη, αντ' αυτού είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλά από τα νησιά μας. Έψαξα και τη βρήκα λοιπόν και τη μοιράζομαι εδώ μαζί σας... Υλικά 1 κιλό αθερίνα 2-3 μέτρια κρεμμύδια αλεύρι ελαιόλαδο αλάτι Εκτέλεση 1.  Καθαρίζουμε και πλένουμε την αθερίνα. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει και την αλατίζουμε.  2.  Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. 3.  Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, ίσα να σκεπάζει τα ψάρια και το αφήνουμε να κάψει. Παράλληλα, ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με τα ψάρια και τα αλευρώνουμε καλά.  4.  Μόλις το

Απόκοσμη και μεταφυσική Ρώμη

Εικόνα
Έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι τη Ρώμη την αγαπώ ιδιαιτέρως. Φέρει τη δική της ξεχωριστή φινέτσα του σήμερα συνδυασμένη με το αξεπέραστο μεγαλείο του χθες και καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να σε κερδίσει και να σε αιχμαλωτίσει για πάντα. Έχω ήδη γράψει για τη Ρώμη ένα αρκετά εκτεταμένο αφιέρωμα (μπορείτε να το διαβάσετε, εδώ ). Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην Αιώνια Πόλη για να ανακαλύψουμε μια άλλη όψη της... Πίσω από την τουριστική εικόνα με τα αμέτρητα καφέ και εστιατόρια, τα καταστήματα με τις εντυπωσιακές βιτρίνες και τα πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα, κρύβεται μια... άλλη Ρώμη. Μια Ρώμη κρυφή, πιο απόκοσμη, σχεδόν μεταφυσική! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εδώ γράφτηκαν μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιταλικής Ιστορίας με πρωταγωνιστές (μα και θύματα συνάμα) επαναστατημένους σκλάβους, Χριστιανούς και διαφωτιστές επιστήμονες που άθελά τους βρέθηκαν στο στόχαστρο της εκάστοτε εξουσίας και εκδιώχθηκαν ως απειλή για την τάξη και την ασφάλεια της πόλης... Όσοι