Ονειρεμένες αποδράσεις στο Περτούλι...
Το Περτούλι και στο βάθος τα χιονισμένα βουνά |
Αν και στο μυαλό όλων μας έχει καταγραφεί ως κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, παραδόξως την πρώτη φορά που πήγα στο Περτούλι δεν ήταν χειμώνας. Ήταν τέλη Αυγούστου και αποφάσισα να εντάξω μεταξύ άλλων και το Περτούλι σε ένα road trip που πραγματοποίησα στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Καταπράσινες εκτάσεις, πυκνά δάση, πανέμορφα λιβάδια στα οποία έβοσκαν αμέριμνες αγελάδες, ενδιαφέροντα ξωκλήσια με ιστορία και φυσικά υπέροχες ταβέρνες ήταν τα συστατικά που με μάγεψαν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το χειμώνα το τοπίο αλλάζει, παραμένει ωστόσο το ίδιο ακαταμάχητο… Το διαπίστωσα φέτος που επισκέφθηκα ξανά την περιοχή. Χορταίνει το μάτι από χιονισμένες βουνοκορφές, πετρόχτιστα σπίτια με καμινάδες που αχνίζουν, χορταίνει και η καρδιά από μυρωδιές φρεσκοψημένου αγριογούρουνου. Άλλη φάση ο χειμώνας…
Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου |
Ιππασία με περτουλιώτικα άλογα... |
Το Νεραϊδοχώρι |
Λίγο έξω από το Νεραϊδοχώρι ανακαλύπτουμε μια ιστορική εκκλησία να στέκει αγέρωχη στη μέση του πουθενά. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, μια λιτή πέτρινη κατασκευή, σταυροειδούς αθωνίτικου τύπου που ακολουθούσαν όλα τα μοναστηριακά καθολικά στον Ελλαδικό χώρο από τον 10ο αιώνα και μετά. Αποτελούσε τμήμα μοναστηριακού συγκροτήματος που ιδρύθηκε σε άγνωστο χρόνο, σίγουρα όμως επί Τουρκοκρατίας και πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής |
Η επίσκεψή μας στην
εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έκλεισε με ευτράπελο τρόπο… Μια αγελάδα είχε
ξεκόψει από το κοπάδι της και έπινε νερό από μια κοντινή πηγή. Κάναμε το λάθος
να την πλησιάσουμε, εκείνη όμως δεν φάνηκε να έχει όρεξη για πολλές οικειότητες
με αποτέλεσμα να… μας πάρει στο κυνήγι μέχρι το αυτοκίνητο!
Κάτι που είχε πάει πια
μεσημέρι, κάτι που είχαμε αρχίσει να πεινάμε, κάτι οι μυρωδιές από τις
παραδοσιακές ταβέρνες του Περτουλίου που μας είχαν σπάσει τη μύτη, μας ώθησαν
να δοκιμάσουμε την υπέροχη κουζίνα της περιοχής. Τα προϊόντα στα οποία
βασίζεται η κουζίνα του τόπου είναι το κρέας (μοσχαρίσιο ελεύθερης βοσκής ή
κυνήγι), τα βότανα, η ρίγανη και το τυρί. Από το ορεινό μας τραπέζι λοιπόν δεν
θα μπορούσαν να λείπουν υλικά όπως το ζυμωτό ψωμάκι, οι σπιτικές πίτες, το
αρνάκι στη γάστρα και το κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι, λαγός, πέρδικα
ή μπεκάτσα).
Παίρνουμε θέση σε ένα τραπέζι δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία στην
«Ταβέρνα του Παναγιώτη» και απολαμβάνουμε τη θέα στα χιονισμένα βουνά αλλά και
τα τεραστίων διαστάσεων πιάτα που έρχονται μπροστά μας. Αγριογούρουνο με
δαμάσκηνα για μένα, oversized μπιφτέκια γεμιστά και μπριζόλες για
τους υπόλοιπους στην παρέα, φρέσκια σαλάτα, κόκκινο κρασάκι και νορμάλ τιμές. ΄
Εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές για χορταστικότατα και ποιοτικά γεύματα αποτελούν το «Λημέρι του Βασίλη» και το «Ανώγι».
Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα |
Μπριζόλα, "Ταβέρνα του Παναγιώτη" |
Μπιφτέκι γεμιστό,"Ταβέρνα Παναγιώτη" |
Εξίσου ενδιαφέρουσες επιλογές για χορταστικότατα και ποιοτικά γεύματα αποτελούν το «Λημέρι του Βασίλη» και το «Ανώγι».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου