Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek


Ένα από τα πολλά που λάτρεψα στο ταξίδι μου στην Πολωνία ήταν η απίστευτη κουζίνα της! Και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της πολωνικής κουζίνας είναι το zurek, μια υπέροχη σούπα που έχει ως βασικά υλικά της το αλεύρι σίκαλης και το κρέας (συνήθως λουκάνικο). Παρόλο που θεωρείται ένα τυπικό πιάτο για το Πάσχα, οι Πολωνοί αγαπούν να καταναλώνουν τη σούπα αυτή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτός από την Πολωνία, η zurek (με κάποιες παραλλαγές) είναι δημοφιλής και σε άλλες χώρες όπως στη Λευκορωσία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη συνταγή αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε να μάθουμε να τη φτιάχνουμε και εμείς... 

Υλικά
(Για το προζύμι)
100 γρ. αλεύρι σίκαλης
20 γρ. ψωμί ολικής αλέσεως (την κόρα από μία φέτα)
2 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο

(Για τη σούπα)
2,5 λίτρα νερό
400 γρ. λουκάνικα
300 γρ. καπνιστό μπέικον
4 πατάτες
2 βραστά αυγά
1 καρότο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι μέτριο
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. μαντζουράνα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
(Για το προζύμι)
1. Στο αλεύρι προσθέτουμε το νερό που είναι ζεστό προς βραστό. Ανακατεύουμε καλά και κατόπιν προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο και το πιπέρι.
2. Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειάζεται και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα παχύρρευστο.
3. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 4-5 μέρες. Η ζύμη αποκτά μια υπόξινη οσμή, η οποία φεύγει με το ψήσιμο.

(Για τη σούπα)
1. Βάζουμε το προζύμι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό κρέατος και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει.
2. Προσθέτουμε τα καρότα ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα και το δαφνόφυλλο.
3. Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
4. Κόβουμε σε κύβους τα λουκάνικα και τα προσθέτουμε και αυτά στη σούπα.
5. Σε ένα άλλο σκεύος βράζουμε χωριστά τις πατάτες.
6. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει μέχρι να “δέσει”, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε στη φωτιά για δυο λεπτά ακόμα.
7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
8. Σερβίρουμε σε πιάτα και τοποθετούμε στην κορυφή από μισό βραστό αυγό ανά μερίδα.

Extra tips
1. Η ιδιαίτερη γεύση της σούπας προέρχεται από τη ζύμωση που γίνεται όταν αναμιχθεί το ψωμί με το αλεύρι. Για εξοικονόμηση χρόνου, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο προζύμι.
2. Το προζύμι που θα ετοιμάσετε μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλινο σκεύος μέχρι και για ένα μήνα.
3. Εκτός από τα βραστά αυγά, το καπνιστό μπέικον και το λουκάνικο μπορείτε να προσθέσετε πανσέτα.
4. Οι Πολωνοί συνηθίζουν να σερβίρουν τη σούπα μέσα σε βαθιές φραντζόλες ψωμιού που τις έχουν πρώτα καθαρίσει από την ψίχα τους. Είναι ένας πολύ ευφάνταστος τρόπος για να παρουσιάσετε το πιάτο σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Επίσης, οι Πολωνοί συνηθίζουν να βουτάνε στη σούπα τους ψωμί ή παξιμαδάκια.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης