«Καλόγερος» Αμοργού…
Μπορεί η κουζίνα των νησιών να φημίζεται κυρίως για πιάτα που έχουν ως βάση
τους τα ψάρια ή τα θαλασσινά, μια ιδιαίτερη όμως συνταγή μάς έρχεται κατευθείαν
από την πανέμορφη Αμοργό για να μας αποδείξει πόσο αριστουργηματικά πιάτα
μπορούμε να φτιάξουμε με έναν συνδυασμό κρέατος, τυριών και λαχανικών. Ο
«καλόγερος» της Αμοργού έχει καταρχήν ευφάνταστο όνομα αλλά και ξεχωριστή
γεύση. Στην ουσία πρόκειται για μοσχαράκι κοκκινιστό με ντομάτα και ξινομυζήθρα
και είναι μια συνταγή που απαντάται και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως στη Νάξο. Ας
δοκιμάσουμε να τον φτιάξουμε…
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε 6 χοντρές φέτες
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ.τσ. ντοματάκια κονκασέ
1 φλ. τσ. λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. πιπέρι
αλάτι
(Για από πάνω)
6 φέτες ντομάτα
6 φέτες γραβιέρα
4 κ.σ. ξινομυζήθρα
½ κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρέας
και το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει τον πελτέ ντομάτας.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και δύο
φλιτζάνια χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία
ώρα.
3. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στα δύο.
Τις χαράζουμε από την πλευρά της σάρκας και κατόπιν τις τηγανίζουμε.
4. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τη φωτιά και τις
στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και
πάνω από κάθε μία βάζουμε μια φέτα κρέας μαζί με μια κουταλιά σάλτσας από το
κρέας. Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι κρέας μια φέτα ντομάτας.
5. Πασπαλίζουμε με την κανέλα, ρίχνουμε την
ξινομυζήθρα και τελευταίες στρώνουμε από πάνω τις φέτες της γραβιέρας. Βάζουμε
το ταψί στον φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά ώστε να λιώσουν τα τυριά.
Extra tips
1. Αντί για μοσχαράκι μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο, αν και σίγουρα η γεύση του μοσχαριού είναι πιο
έντονη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου