Κόκορας με χυλοπίτες από τη Βυτίνα
Σήμερα
θα ταξιδέψουμε μαζί στην ορεινή Αρκαδία
μέσα από ένα καθαρά ελληνικό παραδοσιακό
πιάτο. Πρόκειται για μια συνταγή που
μας έρχεται από τη γραφική Βυτίνα και
δεν είναι άλλη από... κόκορα με χυλοπίτες!
Η χυλοπίτα αποτελεί ένα κατεξοχήν
ελληνικό ζυμαρικό που είναι ιδιαιτέρως
αγαπητό στην Ελλάδα και ειδικά στην
Πελοπόννησο. Στην ορεινή Αρκαδία
παρασκευάζονται χυλοπίτες εξαιρετικής
ποιότητας με αλεύρι από σκληρό σιτάρι
και φρέσκα αυγά. Η ίδια περιοχή είναι
γνωστή επίσης για το μέλι της, τα βότανα,
τα κρασιά, το πρόβειο γιαούρτι και τα
τυριά της (μανούρι, γραβιέρα,
κεφαλοτύρι και ξερή μυζήθρα) που μπορούν
να συμπληρώσουν και να απογειώσουν
γευστικά το τραπέζι μας. Ας ετοιμάσουμε
τη συνταγή...
Υλικά
(για 6 άτομα)
1
κόκορας περίπου 1 1/2 κιλό, σε μερίδες
350
γρ. χυλοπίτες
1
μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3
ποτήρια χυμός ντομάτας
1
κ.σ. πελτές
1
ποτήρι λευκό κρασί
1
ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μυζήθρα
τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Σε
μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε
τις μερίδες του κόκορα μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις
τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
2. Στην
ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι
και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
3. Ξαναβάζουμε
στην κατσαρόλα τον κόκορα, ρίχνουμε το
αλάτι και το πιπέρι και στη συνέχεια
σβήνουμε με λευκό κρασί. Αφήνουμε να
εξατμιστεί το κρασί και ρίχνουμε τη
σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Συμπληρώνουμε
με ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε τον κόκορα να σιγοβράσει
για περίπου 45'-60' μέχρι να μαλακώσει.
4. Ρίχνουμε
τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.
Συμπληρώνουμε με λίγο νερό και αφήνουμε
τα υλικά να βράσουν όλα μαζί μέχρι να
είναι έτοιμες και οι χυλοπίτες.
5. Σερβίρουμε
και πασπαλίζουμε με τριμμένη ξερή
μυζήθρα.
Extra
tips
1. Προσέχουμε
ώστε η φωτιά να είναι μέτρια για να μην
“αρπάξει” το φαγητό μας.
2. Το
πιάτο αυτό συνοδεύεται ιδανικά με
κόκκινο ξηρό κρασί.
- Πηγή: “Ευκολία στην Κουζίνα: Ζυμαρικά
με φαντασία”, τομ. 1, εκδ. De
Agostini, 2005, επιμέλεια: Ηλίας Μαμαλάκης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου