Ινδικές πατατοκροκέτες με garam masala!


Οι θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών είναι γνωστές στους Ινδούς από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Ινδοί αγαπούν πολύ τα μπαχαρικά και γνωρίζουν ακριβώς πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα αξιοποιούν κατάλληλα τις διάφορες κατηγορίες φυτών και μπαχαρικών τόσο στην Αγιουρβέδα, δηλαδή την αρχαία παραδοσιακή ιατρική τους, όσο και στην κουζίνα τους. Η παρασκευή του φαγητού αποτελεί ολόκληρη τελετουργία για την ινδική κουζίνα και είναι συχνή η χρήση πολλών μπαχαρικών, όπως κάρυ, κουρκουμάς, τζίντζερ (πιπερόριζα), τσίλι (καυτερή πιπεριά), κανέλα, γαρύφαλλο, σκόρδο, κύμινο και κάρδαμο. Το λεγόμενο garam masala είναι ένα μείγμα από διάφορα μπαχαρικά. Μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι χτυπώντας στο μίξερ 3 κουταλιές τριμμένο κόλιανδρο και άλλες 3 τριμμένο κάρδαμο, 2 κουταλιές κύμινο και από μία κουταλιά κανέλα, μοσχοκάρυδο, τριμμένο γαρύφαλλο και πιπέρι. Κατόπιν, τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βαζάκι και το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε garam masala σε διάφορα πιάτα. Εδώ θα δοκιμάσουμε μια αρκετά εύκολη και νόστιμη συνταγή για πατατοκροκέτες

Υλικά (για 2-4 άτομα)

2 πατάτες μεγάλες
2 γλυκοπατάτες μικρές
1 φλ. λαχανικά ψιλοκομμένα (καρότο, κρεμμύδι, ντομάτα)
½ φλ. φιστίκια ή καρύδια, χοντροκομμένα
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 ξερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη (προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση)
½ φλ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σουσάμι
¼ κ.γ. garam masala
αλάτι
πιπέρι
φρυγανιά
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε όλες τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
2. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
4. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι για να γίνουν σαν πουρές.
5. Προσθέτουμε στον πουρέ τα λαχανικά, το κρεμμύδι, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
6. Προσθέτουμε φρυγανιά και πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες. Πατάμε λίγο τα κεφτεδάκια για να πλατύνουν και ρολάρουμε στο σουσάμι ώστε αυτό να κολλήσει πάνω στις πατατοκροκέτες.
7.  Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις πατατοκροκέτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
8.  Τοποθετούμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Extra tip

1. Συνοδέψτε τις πατατοκροκέτες με διάφορα dip της επιλογής σας!   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης