Όλη η αλήθεια για τα πούρα Αβάνας…
Σύμβολα δύναμης και κύρους, τα πούρα έχουν συνδεθεί με τον πλούτο και την πολυτέλεια. Ανάμεσα στα πιο ξακουστά είναι και τα κουβανέζικα, γνωστά ως «πούρα Αβάνας». Πότε ξεκίνησαν όμως να καπνίζονται και ποια είναι η ιστορία τους;
Η αρχή της ιστορίας στην Κεντρική Αμερική…
Κουβανή καπνίζει χειροποίητο πούρο |
Η ευρωπαϊκή παραγωγή…
Η σημερινή ονομασία τους προήλθε από τη λέξη «sikar» των Μάγιας η οποία έγινε «cigarro» στα ισπανικά και έφτασε στο «cigar», όπως λέγεται το πούρο στα αγγλικά. Η λέξη αυτή φαίνεται να χρησιμοποιείται από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν η εποχή που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ισπανία η κατασκευή πούρων με καπνό που εισήγαγαν από την Κούβα, η οποία δεν εξήγαγε ακόμη έτοιμα πούρα. Το 1790 άνοιξαν μερικά μικρά εργοστάσια κατασκευής πούρων στα βόρεια των Πυρηναίων, επί γαλλικού εδάφους και λίγο αργότερα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Στην Αγγλία η παραγωγή ξεκίνησε το 1820 και μάλιστα επιβλήθηκε εξαιρετικά υψηλή φορολογία στην εισαγωγή ξένων πούρων, καθιστώντας τα είδος πολυτελείας. Με τον καιρό τα ισπανικά πούρα αλλά και αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών άρχισαν να θεωρούνται ξεπερασμένα και χαμηλότερης ποιότητας από εκείνα που εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει να παράγει η Κούβα, που ήταν τότε αποικία των Ισπανών.
Κατάστημα πώλησης πούρων στην Αβάνα |
Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής…
Τα πούρα έφτασαν στη Βόρεια Αμερική το 1762 μέσω του Israel Putnam, του μετέπειτα στρατηγού της Αμερικανικής Επανάστασης, ο οποίος επισκέφθηκε την Κούβα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον αγγλικό στρατό και επιστρέφοντας στο σπίτι του στο Connecticut έφερε μαζί του πούρα Αβάνας αλλά και μεγάλη ποσότητα σπόρων κουβανέζικου καπνού. Οι σπόροι έγιναν φυτείες και στη συνέχεια χτίστηκαν στην περιοχή βιομηχανίες κατασκευής πούρων, η παραγωγή των οποίων κάλυπτε τις ανάγκες του αμερικανικού πληθυσμού. Στις αρχές ωστόσο του 19ου αιώνα, η ντόπια παραγωγή αρχίζει να κλονίζεται από τη ραγδαία εισαγωγή πούρων από την Κούβα. Από το 1860, το πούρο γίνεται το απόλυτο σύμβολο καταξίωσης και πλούτου στις Η.Π.Α. Τόσο στην Αμερική όσο και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία δημιουργούνται ειδικοί χώροι καπνιστών σε μεγάλα ξενοδοχεία, λέσχες και άλλους δημόσιους χώρους και οι άντρες της υψηλής κοινωνίας αποκτούν τη συνήθεια να απολαμβάνουν μετά το γεύμα τους ένα πούρο, συνοδευόμενο από brandy ή κάποιο άλλο ποτό. Ως φανατικός καπνιστής της Ιστορίας καταγράφεται και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος VII της Ουαλίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε από την πλευρά της μητέρας του, Βασίλισσας Βικτώριας.
Από τα χειροποίητα πούρα στη μαζική παραγωγή και στα τσιγάρα…
Ενδεικτικό της λατρείας που ξέσπασε με τα χρόνια για τα πούρα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο περιστατικό που έλαβε χώρα στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πρωταγωνιστή έναν άλλο σπουδαίο φανατικό καπνιστή, τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Winston Churchill. Ο Τσώρτσιλ είχε μια συγκεκριμένη αγαπημένη μάρκα, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους όσους γνωρίζουν από καλό καπνό αλλά και με τους γνώστες των καλών κρασιών. Προτιμούσε τα Hoyo de Monterrey double coronas. Κατά τις πρώτες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λοιπόν, ο πρωθυπουργός έλαβε ένα πολύ επείγον τηλεφώνημα από τον Διευθυντή της Dunhill, του οποίου το κατάστημα στο Λονδίνο είχε μόλις βομβαρδιστεί στη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επιδρομής. Στόχος του εν λόγω τηλεφωνήματος ήταν να ενημερώσει και να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό ότι τα πούρα του ήταν ασφαλή (!), λες και προτεραιότητα του Τσώρτσιλ σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές θα ήταν τα… πούρα του!
Τα τσιγάρα που ήταν τυλιγμένα σε τσιγαρόχαρτο έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελώντας μια φθηνή εναλλακτική λύση καπνίσματος. Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση σε πούρα οδηγεί μοιραία στην εκβιομηχάνιση και η παραγωγή πούρων από μηχανές ξεκινά στην Κούβα το 1920. Το κάπνισμα συνεχίζει να είναι δημοφιλές μέχρι τις αρχές του 1960, όταν δημοσιεύονται οι πρώτες μελέτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου. Τότε είναι που αρχίζουν να αποκτούν ξανά δημοτικότητα τα χειροποίητα πούρα, τα οποία έκαναν αργότερα «της μόδας» οι διάσημοι stars Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Demi Moore και Linda Evangelista.
Κουβανέζικα πούρα |
Διατήρηση των πούρων…
Το κάπνισμα του πούρου αποτελεί για τους γνώστες ολόκληρη ιεροτελεστία. Καπνίζονται αργά, σε στιγμές χαλάρωσης, για να μπορεί να απολαύσει κανείς πλήρως τη γεύση και το άρωμά τους. Τα καλά πούρα διαθέτουν διακριτές ιδιότητες και χαρακτηριστικά που εξαρτώνται από την ποικιλία του καπνού, την τοποθεσία της καλλιέργειας, το λίπασμα που χρησιμοποιήθηκε και φυσικά την ικανότητα του κατασκευαστή. Συνήθως απευθύνονται σε αγοραστικό κοινό που διαθέτει οικονομική άνεση, παρόλο που αρκετοί άνθρωποι συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα πούρο περιστασιακά και συνήθως για να γιορτάσουν ένα σημαντικό γεγονός. Το κόστος τους ανεβαίνει ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης του καπνού, τη χειρωνακτική εργασία που έχει καταβληθεί στην περίπτωση των χειροποίητων πούρων καθώς επίσης την ποιότητα του καπνού αλλά και την καλή αποθήκευσή τους. Ως φυσικό, οργανικό προϊόν, απαιτείται η διατήρησή τους σε σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ακριβώς γίνεται και με τα τρόφιμα. Ιδανικό περιβάλλον είναι το υγρό περιβάλλον, χωρίς έντονο κρύο ή ζέστη, οπότε τα σπίτια με κεντρική θέρμανση ή κλιματισμό αποτελούν εχθρό για τη διατήρησή τους. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να διατηρήσουμε τα πούρα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να ξεραθούν. Πρώτα και κύρια, μπορούμε να αγοράσουμε έναν υγραντή (humidor), μια ειδική δηλαδή θήκη που τα κρατάει νωπά και η οποία ποικίλει από μικρά, δερμάτινα θηκάκια μεταφοράς και ταξιδίου μέχρι μεγάλα ειδικά έπιπλα. Εναλλακτικά, υπάρχουν πιο φθηνοί αν και λιγότερο αποτελεσματικοί τρόποι όπως να τα διατηρήσουμε μέσα στα κουτιά τους, μακριά από πηγές θερμότητας, σε αεροστεγές μέρος. Μπορούμε π.χ. να βάλουμε το κουτί τους σε ένα ντουλάπι, έχοντας φροντίσει όμως να βάλουμε στο ντουλάπι ένα βρεγμένο σφουγγάρι και ελέγχοντας συχνά για να μη στεγνώσει το σφουγγάρι. Αν το κουτί τους έχει ανοιχτεί, μπορούμε να το τοποθετήσουμε μέσα σε μια σακούλα, να ψεκάσουμε με νερό το εσωτερικό της και κατόπιν να τη σφραγίσουμε.
Εργοστασιακά πούρα VS πούρα «από το χωράφι»…
Η αποθήκη αποξήρανσης καπνού στη φυτεία του Benito |
Στο ταξίδι μας στην Κούβα είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε ένα εργοστάσιο παρασκευής πούρων αλλά και μια φυτεία παραγωγής καπνού και να εξετάσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα λεγόμενα «εργοστασιακά» πούρα και σε αυτά που κατασκευάζονται «στα χωράφια». Στο εργοστάσιο «La Corona» της Αβάνας παρακολουθήσαμε τους εργάτες και τις εργάτριες επί τω έργω και ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες εργασίας τους (βλ. λεπτομέρειες στο άρθρο μου για την Αβάνα, εδώ).
Ο Ismael με δεμάτια φύλλων καπνού |
Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι, όπως είδαμε προηγουμένως, ο καπνός που περιέχουν τα «εργοστασιακά» πούρα είναι ακριβώς ο ίδιος που περιέχουν και τα πούρα «του χωραφιού»! Όσον αφορά λοιπόν την ποιότητα του καπνού, οι δύο εναλλακτικές μας δεν διαφέρουν σε τίποτα. Αυτό στο οποίο διαφέρουν είναι η… ταμπέλα! Τι εννοώ; Τα φύλλα καπνού βγαίνουν από το ίδιο χωράφι και περνούν από την ίδια διαδικασία αποξήρανσης μέσα στις ειδικές αποθήκες της φυτείας. Κάποια από αυτά θα πάνε έπειτα στα κρατικά εργοστάσια κατασκευής πούρων και κάποια θα παραμείνουν στη φυτεία. Και τα μεν και δε, θα βγάλουν πούρα χειροποίητα.
Επίδειξη τυλίγματος πούρων |
Αγροτόσπιτο σε φυτεία καπνού |
Η τελική επιλογή για το ποια θα προτιμήσετε είναι δική σας… Συνοψίζοντας θα πω μόνο ότι ποιοτικά, τόσο τα «εργοστασιακά» όσο και «του χωραφιού» είναι τα ίδια, περιέχουν τον ίδιο καπνό, απλώς τα «εργοστασιακά» είναι σαφώς πιο καλαίσθητα, φυλάσσονται σε ειδικά κουτιά και φέρουν συγκεκριμένο label. Τα «χωραφίσια» είναι λιγότερο εμφανίσιμα, δεν έχουν ταμπέλα και πωλούνται πολύ φθηνά. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να αγοράσουμε από κατάστημα μερικά πούρα καλής μάρκας, είτε για να τα κάνουμε δώρο είτε για να τα φυλάξουμε ως ενθύμιο του ταξιδιού μας και να πάρουμε από φυτεία καμιά εικοσαριά χύμα πούρα χωρίς ετικέτα για να καταναλωθούν πιο άμεσα. Κλείνοντας, θα αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα «καλό» πούρο (δηλαδή με ετικέτα) θα το βρείτε στην Κούβα (σε αναλογία ευρώ) από περίπου 20 € μέχρι… όσο πάει, ενώ τα πούρα «του χωραφιού» πωλούνται συνήθως σε ματσάκια των δέκα τεμαχίων προς 10 € το ματσάκι, δηλαδή μόλις… 1 € το πούρο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου