Εισαγωγή στην αυστραλιανή κουζίνα: Φιλέτο καγκουρό


Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν δεν διαθέτει ούτε τα απαραίτητα χρήματα ούτε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, είναι μέσα από την κουζίνα του κάθε τόπου. Επειδή λοιπόν ανέκαθεν με γοήτευε η μακρινή Αυστραλία και επειδή είναι μάλλον κομματάκι δύσκολο να φτάσω στην άλλη άκρη του πλανήτη (αν και δηλώνω οπαδός της θεωρίας “ποτέ μην λες ποτέ!”), αποφάσισα να ταξιδέψω μέχρι εκεί μέσω ενός πολύ διαδεδομένου πιάτου της: του καγκουρό!

Έτσι κι αλλιώς, συνηθίζω να δοκιμάζω ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα γεύσεις, στην προσπάθειά μου να ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερους πολιτισμούς. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι ένα ταξίδι γεύσης είναι πάνω απ' όλα ένα ταξίδι πολιτισμού. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν γνώριζα καν ότι το συμπαθές αυτό ζωάκι “τρώγεται”! Θυμάμαι ακόμα την ηθοποιό Βίκυ Σταυροπούλου στο πλαίσιο του ρόλου της στο σήριαλ “Είσαι το ταίρι μου”, άρτι αφιχθείσα εξ Αυστραλίας, να δηλώνει με έμφαση “Εμείς στην Αυστραλία, έχουμε μέχρι και καγκουρό-μπέργκερ!”. Όσον αφορά τη δική μου εμπειρία λοιπόν, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το σκουρωπό χρώμα του κρέατος. Κατόπιν μου φάνηκε παράξενη -αν και ενδιαφέρουσα- η γεύση του. Θύμιζε κάτι μεταξύ συκωτιού και σνίτσελ. Φίλοι μου που ούτως ή άλλως δεν τρώνε το συκώτι, δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα. Εμένα όμως, μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, ειδικά με μπόλικο λεμόνι. Όπως έμαθα εκ των υστέρων, το κρέας του καγκουρό έχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πολύ υγιεινό. Το μόνο αρνητικό είναι ότι στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε μόνο “κατεψυγμένο”, κάτι που είναι απολύτως λογικό βέβαια, όσο κι αν εγώ απεχθάνομαι τα κατεψυγμένα κρέατα. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να το μαγειρέψουμε στο σπίτι μας... 

Υλικά (για 6-8 άτομα)
1 3/4 κιλού φιλέτο καγκουρό
6 μεγάλα ή 8 μικρά σκόρδα
3 λεμόνια
1 μπουκάλι άσπρο ξύδι
1/2 μπουκάλι λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση 
1. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα με το λάδι, το ξύδι και το χυμό των λεμονιών και ψιλοκόβουμε μέσα τα σκόρδα. 
2. Κόβουμε το καγκουρό σε μικρά κομμάτια και τα βυθίζουμε στη μαρινάδα. 
3. Αφού το κρέας έχει μαριναριστεί, το στραγγίζουμε πολύ καλά για να στεγνώσει και να μην ξινίζει από το ξύδι. 
4. Περνάμε τα κομμάτια από το τηγάνι για να ροδίσουν λίγο και στη συνέχεια τα βράζουμε μέσα στη μαρινάδα τους σκεπασμένα με μία πετσέτα, σε πολύ σιγανή φωτιά και για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. 
5. Σερβίρουμε με πατάτες ή ρύζι και χρησιμοποιούμε το ζουμί από το κρέας για να τους δώσουμε γεύση. 

Extra tips 
1. Αφήστε το κρέας αρκετή ώρα στη μαρινάδα (τουλάχιστον 2 ώρες) για να μαριναριστεί καλά. 
2. Στην Αυστραλία συνηθίζουν να κάνουν το καγκουρό στα κάρβουνα. Δοκιμάστε το και έτσι! 
3. Αν δεν βρείτε τελικά καγκουρό, η συνταγή είναι εξίσου επιτυχημένη και με άλλα κρέατα, όπως ο λαγός ή το κουνέλι. 

- Ευχαριστούμε την ταβέρνα “Οι Φοίνικες” στην Αγία Βαρβάρα γιατί εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά καγκουρό. Θα σας ξανάρθουμε ώστε να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες ασυνήθιστες γεύσεις του καταλόγου σας, όπως βίσονα, κροκόδειλο, ζέβρα και στρουθοκάμηλο!

- Πηγή (όσον αφορά τη συνταγή που παρουσίασα στο παρόν άρθρο): www.kefalonitikanea.gr, όπου γινόταν αναδημοσίευση άρθρου της Ρίκας Βαγιάνη από το www.protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης