Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου


Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την πατσαβουρόπιτα ως ένα είδος τυρόπιτας με “πατσαβουριασμένο” φύλλο. Στη Λέρο, ωστόσο, η πατσαβουρόπιτα είναι γλυκό και μάλιστα νοστιμότατο! Όσοι είχαμε την τύχη να τη δοκιμάσουμε, τη λατρέψαμε. Οι υπόλοιποι μπορείτε να την ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι, ακολουθώντας τη συνταγή που ανακάλυψα για εσάς, και θα μας θυμηθείτε...

Υλικά
Για την πίτα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
2 1/2 φλ. ζάχαρη
3 κεσεδάκια γιαούρτι
8 αυγά
2 baking powder
4 βανίλιες

Για το σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 φλ. χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
2. Παίρνουμε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί, με διάμετρο 28-30 εκ. και το βουτυρώνουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, το baking powder και τις βανίλιες. Χτυπάμε το μείγμα και στη συνέχεια βουτάμε ένα-ένα τα φύλλα μέχρι να βραχούν καλά. “Πατσαβουριάζουμε” ελαφρώς τα φύλλα και τα τοποθετούμε κοντά-κοντά το ένα με το άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί.
3. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι το γλυκό να φουσκώσει και να ροδίσει.
4. Βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το ρίχνουμε πάνω στη ζεστή πατσαβουρόπιτα.

Extra tips
1. Το γλυκό σερβίρεται είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου και είναι εξίσου νόστιμο.
2. Συνοδέψτε την πατσαβουρόπιτα με παγωτό καϊμάκι για ένα πιο ολοκληρωμένο γευστικό αποτέλεσμα!  

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης