Triberg, το χωριό των κούκων

Η πλήρης ονομασία του είναι Triberg im Schwarzwald και το χωριό αυτό βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.038 μ., κυριολεκτικά στην καρδιά του παραμυθένιου Μέλανα Δρυμού και σήμερα αριθμεί λίγο περισσότερους από 5.000 κατοίκους. Μπορεί να μην ανήκει στα πολύ δημοφιλή και τουριστικά χωριά της Γερμανίας, είναι ωστόσο γνωστό κυρίως για τρεις λόγους: τους καταρράκτες του, το γλυκό black forest και φυσικά τα ρολόγια-κούκους!

 

Αυθεντικά χειροποίητα ξυλόγλυπτα ρολόγια-κούκοι

Φτάσαμε στο Triberg μια βροχερή μέρα του Μαρτίου. Λίγο η βροχή και λίγο η ελαφριά ομίχλη έδιναν στη φύση γύρω από το χωριό έναν μυστικιστικό χαρακτήρα και έκαναν το δάσος να μοιάζει βγαλμένο κατευθείαν από κάποιο γοτθικό παραμύθι. Ακόμα και η ύπαρξη της Ογκολογικής Κλινικής Asklepios λίγο έξω από το χωριό, θύμιζε σκηνικό από ταινία τρόμου! Το κλίμα, βλέπετε, της περιοχής υπήρξε ανέκαθεν κατάλληλο για την αποκατάσταση της υγείας ασθενών διαφόρων παθήσεων, με αποτέλεσμα η τοποθεσία να φιλοξενεί από παλιά πολλά σανατόρια.


Ο κεντρικός δρόμος του Triberg

Λίγα λόγια για την Ιστορία…


Κτήριο με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του Triberg
 

Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να αποκαλούν την περιοχή «silva nigra», δηλαδή «μαύρο δάσος», επειδή αποτελούσε για αυτούς μια άγνωστη, αχαρτογράφητη ακόμη περιοχή, ένα κενό μαύρο σημείο στον χάρτη τους! Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εδώ κατά τη διάρκεια του 11ου και του 12ου αιώνα και ήταν κυρίως αγρότες που με τον καιρό ανέπτυξαν και άλλου είδους δεξιότητες καθώς ασχολήθηκαν επίσης με τη σιδηρουργία, την κατασκευή γυαλιού αλλά και την ξυλουργική. Η ωρολογοποιία έκανε την εμφάνισή της τον 17ο αιώνα ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των φτωχών αγροτών να αποκτήσουν μια επιπλέον πηγή εισοδήματος. Η εξοικείωσή τους με το ξύλο είχε φτάσει πλέον σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε είχαν γίνει αληθινοί καλλιτέχνες στο είδος της ξυλογλυπτικής. Τα περίτεχνα και διάσημα πλέον ρολόγια-κούκοι γεννήθηκαν, λοιπόν, σε αυτήν ακριβώς την περιοχή και οι μηχανισμοί τους μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα παρέμεναν ξύλινοι.     



Triberg

Τα top-5 αξιοθέατα του Triberg:

 

1. Το μεγαλύτερο ρολόι-κούκος στον κόσμο

 

Το ρολόι-κούκος του Dold που κατέχει μια θέση στο Βιβλίο Guinness

Στην είσοδο του χωριού συναντάμε ένα κτήριο διαμορφωμένο σε... ρολόι-κούκο! Το πελώριο αυτό ρολόι, αφιερωμένο στην εκπληκτική τέχνη της ξυλογλυπτικής και της ωρολογοποιίας που για αιώνες άκμασαν στην περιοχή, αποτελεί ένα αριστούργημα της μηχανικής και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Guinness ως το μεγαλύτερο ρολόι-κούκος στον κόσμο. Αποτελεί έργο του ντόπιου κατασκευαστή ρολογιών Josef Dold και είναι επισκέψιμο στο εσωτερικό του. 

 

2. Το Σπίτι των 1.000 Ρολογιών  

 

House of 1.000 Clocks

Μπαίνοντας στο χωριό, διαπιστώνουμε αμέσως ότι τα ρολόγια-κούκοι βρίσκονται παντού! Σχεδόν κάθε κτήριο του Triberg διαθέτει τον δικό του κούκο και ορισμένες προσόψεις είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν τα αγαπημένα αυτά ρολόγια. Παρόλο που η τέχνη της ωρολογοποιίας δεν αποτελεί πλέον τη βασικότερη πηγή εσόδων της οικονομίας του τόπου, οι κούκοι εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα του τουρισμού, μιας και προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ένα χωριό που ίσως υπό άλλες συνθήκες να περνούσε αδιάφορο στον επισκέπτη. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε και εσείς ένα τέτοιο ρολόι, να ξέρετε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα καταστήματα στα οποία θα βρείτε κλασικούς κούκους με τον αυθεντικό ξύλινο μηχανισμό που όμως χρειάζονται κούρδισμα κάθε μέρα αλλά και πιο μοντέρνους κούκους με ηλεκτρονικό μηχανισμό, οι οποίοι μπορεί και να μη χρειαστούν ποτέ κούρδισμα. 


Ένα από τα μεγαλύτερα ρολόγια-κούκους κοστίζει περίπου 3.500 €

Το ρολόι-κούκος με Swarovski

Το καλύτερο σημείο για να θαυμάσετε αυτά τα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης είναι το λεγόμενο «House of 1.000 Clocks» (Σπίτι των 1.000 Ρολογιών). Πρόκειται για ένα χαρούμενο κατάστημα πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, το οποίο μοιάζει με αληθινό μουσείο μιας και φιλοξενεί περίπου 1.000 διαφορετικά ρολόγια-κούκους, από μικροσκοπικά έως πελώρια και από πολύ απλά έως άκρως περίτεχνα. Μια επίσκεψη στο εσωτερικό του αξίζει και με το παραπάνω! Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι, μπορείτε κάλλιστα να περιηγηθείτε στους χώρους, να θαυμάσετε τα ρολόγια και να μάθετε την ιστορία τους. Εδώ θα βρείτε μπόλικα μικροσκοπικά και προσιτά από οικονομικής απόψεως σουβενίρ αλλά αν επιθυμείτε να αγοράσετε έναν αυθεντικό χειροποίητο κούκο σε μεγάλο μέγεθος και με πλούσια διακόσμηση, ετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Άλλα ρολόγια είναι πολύ απλά και άλλα διαθέτουν περίπλοκα σχέδια και πλούσια στολίδια όπως αλυσίδες με κουκουνάρες και κινούμενα μέρη (ξυλοκόποι, βοσκοπούλες και αρνάκια που συνθέτουν το τέλειο βουκολικό σκηνικό). Το πιο ακριβό και εντυπωσιακό από όλα είναι ένα μεγάλο ρολόι στολισμένο με Swarovski και χρυσό 24ων καρατίων που απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού αρκούδας και η τιμή του φτάνει στα... 22.900 €! Εκτός όμως από τα ρολόγια, στο κατάστημα αυτό μπορείτε να προμηθευτείτε επίσης άλλου είδους σουβενίρ (π.χ. κούπες) αλλά και κομψά ρολόγια χειρός και ελβετικούς σουγιάδες, αφού η Ελβετία βρίσκεται πολύ κοντά από εδώ.   

       

Παραδοσιακή ανδρική και γυναικεία φορεσιά του Μέλανα Δρυμού 

3. Οι Καταρράκτες

 

Ποταμός Gutach

Οι Καταρράκτες του Triberg προέρχονται από τον ποταμό Gutach και είναι από τους ψηλότερους στη Γερμανία. Γενικότερα, υπάρχει σε πολλούς η λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για τους μεγαλύτερους καταρράκτες της χώρας γιατί είναι οι πιο γνωστοί και οι πιο εύκολα προσβάσιμοι. Η αλήθεια είναι πως ο ψηλότερος καταρράκτης της Γερμανίας είναι ο Röthbachfall, στον οποίο το νερό πέφτει από ύψος 470 μ. (1.540 πόδια), τη στιγμή που το αντίστοιχο ύψος για τους καταρράκτες του Triberg είναι τα 163 μ. (535 πόδια). Στην ουσία, έχουμε μια σειρά από 7 διαδοχικούς καταρράκτες, τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε με πεζοπορία περίπου μισής ώρας σε ένα βατό μονοπάτι 2,1 χλμ. Το τοπίο είναι μαγευτικό και καταπράσινο. Ιδανική εποχή, το φθινόπωρο με τα ιδιαίτερα χρώματά του ή ο χειμώνας που με τις ομίχλες του δίνει στο τοπίο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα μυστηρίου. Το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ωστόσο χρειάζεται να είσαστε πολύ προσεχτικοί κατά τις βροχερές μέρες εξαιτίας της ολισθηρότητας του εδάφους. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει εισιτήριο για να εισέλθετε στο πάρκο με τους Καταρράκτες και κοστίζει κάπου 6 €. Αν τώρα με ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, θα σας πω ότι σίγουρα σε περίπτωση που βρεθείτε σε τούτα τα μέρη, διαθέτετε χρόνο και σας αρέσουν οι πεζοπορικές διαδρομές στη φύση, αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο. Από την άλλη, βέβαια, μην περιμένετε κάτι πολύ θεαματικό… Κάποιος ειδικά που έχει επισκεφθεί νωρίτερα άλλους καταρράκτες, όπως για παράδειγμα της περιοχής Plitvice στην Κροατία, δεν θα εντυπωσιαστεί και τόσο με αυτούς… 

 

4. Το Μουσείο του Μέλανα Δρυμού

 

Μουσείο του Μέλανα Δρυμού

Αλσατή με gutacher bollenhut

Το Schwarzwaldmuseum (Μουσείο του Μέλανα Δρυμού) μας δίνει τη δυνατότητα για ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία του τόπου μέσα από παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία, είδη λαϊκής τέχνης, παλιά παιδικά παιχνίδια και πετρώματα από την ευρύτερη δασική περιοχή. Εντύπωση προκαλούν τα πρωτότυπα μουσικά κουτιά αλλά και οι παραδοσιακές φορεσιές που συνδυάζονται με το περίφημο «gutacher bollenhut», το χαρακτηριστικό ψάθινο καπέλο των Αλσατών Προτεσταντών γυναικών που ξεκίνησε να φοριέται στα γύρω χωριά από το 1800 και έφτασε να γίνει σύμβολο ολόκληρης της Αλσατίας. Το καπέλο φέρει πάνω του 14 πομ-πομ από μαλλί, είναι χειροποίητο και μπορεί να ζυγίζει από 500 γρ. μέχρι και… 2 κιλά! Οι μπάλες που έχει πάνω του είναι κόκκινου χρώματος για τις ανύπαντρες κοπέλες, μαύρου για τις παντρεμένες ενώ το καπέλο που φορούσαν οι χήρες δεν είχε καθόλου πομ-πομ. Η είσοδος στο μουσείο είναι στα 5 €, εκτός και αν επιλέξετε ένα ενιαίο εισιτήριο που θα σας δώσει πρόσβαση τόσο στον χώρο του μουσείου όσο και στους καταρράκτες, το οποίο θα σας κοστίσει 7 €. Υπάρχουν επίσης ειδικές τιμές για γκρουπ τουριστών, οικογένειες, ΑΜΕΑ και φοιτητές. 

 

5. Η Εκκλησία της Maria in der Tanne     

 

Εκκλησία της Maria in der Tanne

Η Maria in der Tanne («Μαρία των ελάτων») είναι μια μπαρόκ εκκλησία του 18ου αιώνα. Η δημιουργία της συνδέεται με έναν πολύ δημοφιλή θρύλο που λέει ότι το 1644 ένα κοριτσάκι, η Barbara Francis, η οποία έπασχε από μια ασθένεια των ματιών, θεραπεύτηκε όταν πλύθηκε στα νερά μιας πηγής που ανάβλυζε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Έναν χρόνο μετά, λέγεται πως θεραπεύτηκε από την ίδια πηγή και ο Friedrich Schwab, ράφτης στο επάγγελμα, ο οποίος έπασχε από λέπρα. Ο τελευταίος, από ευγνωμοσύνη προς την Παναγία, τοποθέτησε ένα μικρό άγαλμά της μέσα στην κουφάλα ενός πεύκου. Το άγαλμα βρέθηκε το 1692 από τρεις Τυρολέζους στρατιώτες, θεωρήθηκε ως θαύμα της Παναγίας και έτσι στο σημείο αυτό χτίστηκε προς τιμήν της μια πέτρινη εκκλησία. Η απλή αυτή εκκλησία έδωσε αργότερα τη θέση της στον σημερινό προσκυνηματικό μπαρόκ Ναό της Maria in der Tanne.

 

Αγορές

 

Καταστήματα με είδη της ξυλογλυπτικής τέχνης

Beer Stein
Εκτός από τα περίφημα ρολόγια-κούκους, στα οποία αναφέρθηκα εκτενώς παραπάνω, από το Triberg μπορείτε να αγοράσετε επίσης διαφόρων ειδών ξυλόγλυπτα και εξαιρετικά είδη λαϊκής τέχνης. Επίσης, προσωπικά λατρεύω τις περίτεχνες και πλούσια διακοσμημένες αλσατικές κούπες μπύρας με καπάκι, τις γνωστές ως beer stein. 





Κατάστημα με υπέροχα χειροποίητα διακοσμητικά

   
Κουζίνα

 

Στο cafe του Hotel Pfaff μπορούμε να δοκιμάσουμε λαχταριστή black forest 

Το Triberg φημίζεται για το ζαμπόν του αλλά και για το αγαπημένο σε όλους μας γλυκό Black Forest (Schwarzwälder Kirschtorte, όπως είναι γνωστό στα γερμανικά). Λέγεται μάλιστα ότι τα παραδοσιακά… καπέλα της Αλσατίας, που ήταν χρώματος άσπρου και μαύρου με κόκκινα πομ-πομ, έδωσαν την ιδέα για τη δημιουργία του γλυκού που είναι και αυτό άσπρο από τη σαντιγί, μαύρο λόγω της σοκολάτας και περιέχει κόκκινα κεράσια! Μην παραλείψετε να απολαύσετε λοιπόν μια τοπική Black Forest στο café του Hotel Pfaff ή του Hotel Cafe Adler. (Βρείτε τη συνταγή του φημισμένου αλσατικού γλυκού, εδώ).  


Παραδοσιακό εστιατόριο στο Triberg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης