Κρητικά καλιτσούνια της Λαμπρής


Τα καλιτσούνια ανήκουν στα πιο φημισμένα γλυκά της Κρήτης και θεωρούνται το κατεξοχήν γλυκό του Πάσχα, παρόλο που μπορούμε να βρούμε και να δοκιμάσουμε καλιτσούνια οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Προσωπικά τα λατρεύω, κυρίως γιατί δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα γλυκά που σε «λιγώνουν». Τα κρητικά καλιτσούνια περιέχουν τυρί που έρχεται και εξισορροπεί τη γλυκιά τους γεύση, κάνοντάς την πιο ήπια. Ανάλογα με την περιοχή, συναντάμε πολλών ειδών καλιτσούνια. Στα Χανιά, για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε αλμυρά, που μοιάζουν περισσότερο με χορτοπιτάκια γιατί περιέχουν χόρτα και συνήθως γίνονται στο τηγάνι. Σήμερα όμως θα σας μιλήσω για τα γλυκά, αυτά που γίνονται με τυρί και ονομάζονται επίσης «λυχναράκια»

 

Υλικά

(Για τη ζύμη)


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. baking powder

1 φλ. βούτυρο

1 φλ. ζάχαρη

2 αυγά

1 φλ. γάλα εβαπορέ

 

(Για τη γέμιση)

1 κιλό μυζήθρα γλυκιά

½ κιλό ζάχαρη

2 αυγά

1 κ.σ. βούτυρο

1 άνθος αραβοσίτου βανίλια

4 βανίλιες

1 κ.γλ. κανέλα

1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

1 κ.σ. μέλι

κανέλα


 

Εκτέλεση


1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.  

2. Ανακατεύουμε καλά τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, το μέλι, τις βανίλιες, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου.

3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 2 χιλ. και κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ. Σε κάθε κομματάκι ζύμης βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε γύρω-γύρω τσιμπώντας τη ζύμη ώστε να σχηματιστούν τα λυχναράκια.  

4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω τα καλιτσούνια. Τα αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με νερό και πασπαλίζουμε με κανέλα.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

 

Extra tips


1. Αντί για μυζήθρα, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο ανάλατο για ακόμη πιο ήπια γεύση.

2. Αντί για κανέλα, μπορούμε να αρωματίσουμε τα καλιτσούνια προσθέτοντας στο μείγμα της γέμισης λίγη μαστίχα Χίου.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης