Νυχτερινά βαλς στη Βουδαπέστη…



Αριστοκρατικά κτήρια, μεγαλοπρεπείς γέφυρες, κρουαζιέρα στα νερά του Δούναβη, νυχτερινά βαλς, γλυκόπιοτο κρασί και ρομαντική διάθεση… Η ονειρική Βουδαπέστη χαρίζει πλουσιοπάροχα τις ομορφιές της στον ταξιδιώτη. Δεν έχει πολλά αξιοθέατα, γι’ αυτό ακόμα και δυο μέρες είναι αρκετές για να τη γνωρίσει κανείς. Άπαξ και τη γνωρίσει όμως, δύσκολα θα την ξεχάσει…


Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι σαν ένα μεγάλο, ανοιχτό μουσείο και κάθε γωνιά της κρύβει εκπλήξεις. Δημιουργήθηκε από την ένωση δύο ξεχωριστών πόλεων: της Βούδας (Buda) και της Πέστης (Pest) και εκτείνεται και στις δύο όχθες του Δούναβη. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο η ιστορική Βούδα, ατενίζει αφ’ υψηλού τον ποταμό και είναι στολισμένη με τα πιο λαμπρά κτήρια του Μεσαίωνα και με τις βίλες των πλούσιων κατοίκων της. Πιο ταπεινή αλλά άκρως κομψή η Πέστη, είναι μοντέρνα, γεμάτη ζωή και συγκεντρώνει την εμπορική δραστηριότητα και τη διασκέδαση.

Λίγα λόγια για την Ιστορία…

Οι Κέλτες θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, που ίδρυσαν τον πρώτο οικισμό στην ιστορία της πόλης. Τους διαδέχτηκαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κομμάτι της Βούδας. Η ονομασία «Βουδαπέστη» οφείλεται σε δύο οχυρά (Buda και Pest) που χτίστηκαν στις όχθες του Δούναβη γύρω στον 9ο αιώνα, όταν η ευρύτερη περιοχή έγινε τμήμα της Βουλγαρίας. Παρόλα αυτά, οι Μαγυάροι θεωρούνται ως οι «επίσημοι πρόγονοι» των Ούγγρων καθώς αυτοί είναι που στα τέλη του 9ου αιώνα εγκαθίστανται εδώ και έναν αιώνα αργότερα ιδρύουν το επίσημο Βασίλειο της Ουγγαρίας

Γέφυρα των Αλυσίδων, Βουδαπέστη
Η Βουδαπέστη βεβαίως χρίστηκε επισήμως πρωτεύουσα του Βασιλείου αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα το 1361. Η χρυσή εποχή της πόλης εντοπίζεται στην χρονική περίοδο κατά την οποία βασίλεψε ο Matthias Corvinus. Ο Matthias έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η επιρροή που άσκησε στην πόλη η Ιταλική Αναγέννηση. Η λαμπρή βιβλιοθήκη του, η περίφημη Bibliotheca Corviniana (Κορβινιανή Βιβλιοθήκη), συγκέντρωνε πλήθος από ιστορικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα του 15ου αιώνα ενώ υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη μετά από αυτήν του Βατικανού! Η ανάπτυξη της πόλης ανακόπηκε από την Οθωμανική εισβολή στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Βούδα αποτέλεσε διοικητικό κέντρο και έδρα του Τούρκου Πασά ενώ η Πέστη σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Η ανάκαμψη ήρθε μονάχα με τους Αψβούργους που, παρά την απώλεια μεγάλου μέρους των αρχικών εδαφών της χώρας, παρέμειναν κυρίαρχοί της μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε αρχίζει ουσιαστικά ο αγώνας του ουγγρικού λαού για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του. Η αρχική εξέγερση είχε άδοξο τέλος. Το 1867 τα όνειρα για ανεξαρτησία της χώρας παγώνουν όταν δημιουργείται η Αυστροουγγαρία που φαινομενικά μόνο έμοιαζε με συνένωση των δύο μερών (στην πραγματικότητα δεν είχαμε να κάνουμε με ισότιμη συνένωση, μιας και η Ουγγαρία βρισκόταν σε σαφώς κατώτερη θέση). Παρόλα αυτά η περίοδος αυτή, που διήρκεσε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σημαντικά δημόσια έργα, όπως την κατασκευή της πρώτης γέφυρας που ένωνε τις δυο πλευρές του Δούναβη. Το 1873 έχουμε την ιστορική στιγμή της ένωσης της Όμπουντα (Παλιά Βούδα) με τη Βούδα και την Πέστη και τη δημιουργία της Βουδαπέστης. Η άλλοτε εγκαταλελειμμένη Πέστη φτάνει να γίνει διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Η κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας φέρνει το 1918 την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, αν και αρκετά συρρικνωμένης εδαφικά σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή της. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεγάλο κομμάτι της Βουδαπέστης καταστρέφεται από αεροβομβαρδισμούς ενώ οι Γερμανοί καταστρέφουν όλες τις γέφυρες της πόλης! 

Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός
Μεταπολεμικά η Ουγγαρία περνάει στον Κομμουνισμό, το 1956 οι κάτοικοι αντιδρούν ζητώντας δημοκρατικές αλλαγές και ξεκινά η ουγγρική επανάσταση, η οποία καταλήγει στην εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων στη χώρα που αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Σήμερα η Ουγγαρία έχει γυρίσει σελίδα, η Βουδαπέστη αποτελεί έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς για ερωτευμένα ζευγάρια –και όχι μόνο!- και πολλά από τα αξιοθέατά της έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (βλ. το Κάστρο της Βούδας, η λεωφόρος Andrassy). Διαθέτει το διεθνές αεροδρόμιο Liszt (που πήρε το όνομά του από τον διάσημο Ούγγρο συνθέτη Φραντς Λιστ) και αποτελεί έναν σχετικά φθηνό ακόμα τουριστικό προορισμό (1 € = 309,46 φιορίνια).   

Ας ανακαλύψουμε τα top-10 αξιοθέατα της Βουδαπέστης:                 

1. Το Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης στην όχθη του Δούναβη

Σήμα κατατεθέν της πόλης, το επιβλητικό κτήριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου, είναι χτισμένο στην όχθη του Δούναβη στο κομμάτι της Πέστης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κτήριο στην Ουγγαρία έχοντας μήκος 268 μ. και είναι νεογοτθικό. Η πρόσοψή του κοσμείται από 88 αγάλματα ηγετών της χώρας ενώ στο εσωτερικό του φυλάσσονται τα κοσμήματα του ουγγρικού Στέμματος.

2. Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου


Βασιλική Αγ. Στεφάνου, εσωτερικό
Βασιλική του Αγ. Στεφάνου

Μαζί με το Κοινοβούλιο αποτελούν τα ψηλότερα κτήρια της πόλης καθώς αμφότερα έχουν ύψος 96 μ. Οι εργασίες ανέγερσης της βασιλικής ξεκίνησαν το 1851, διήρκεσαν κάπου 50 χρόνια και απασχόλησαν διαδοχικά τρεις διαφορετικούς αρχιτέκτονες. Είναι χτισμένη σε κλασικό και νεοαναγεννησιακό ρυθμό, διαθέτει εντυπωσιακότατη πρόσοψη και εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο (50 διαφορετικά είδη μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των παρεκκλησιών και για τη δημιουργία των αγαλμάτων) ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία σε ολόκληρη την Ουγγαρία. Πρόκειται για έναν Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο, τον πρώτο χριστιανό βασιλιά της Ουγγαρίας, το δεξί χέρι του οποίου φυλάσσεται διατηρημένο σε ειδικό παρεκκλήσι. Στο Καμπαναριό βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της χώρας, βάρους 9 τόνων! Πανέμορφη είναι επίσης η πλατεία μπροστά από το Ναό, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του σε κάποια από τις καφετέριες.

3. Το Κάστρο της Βούδας, η Εκκλησία του Ματτία και ο Πύργος του Ψαρά

Ο λόφος του Κάστρου με την Εκκλησία του Ματτία και τον Πύργο των Ψαράδων

Η γνωριμία μας με την μεσαιωνική Βούδα ξεκινά από το λόφο του Κάστρου. Η συνοικία του Κάστρου (Var) στη δυτική όχθη του Δούναβη ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Κάστρο αποτελεί το πρώην βασιλικό ανάκτορο της Ουγγαρίας και σήμερα στεγάζει δύο Μουσεία και μια Βιβλιοθήκη. Το αρχοντικό μέγαρο Sandor, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, είναι η παλιά πρωθυπουργική κατοικία. 

Η Εκκλησία του Ματτία
Το ομορφότερο ωστόσο αξιοθέατο στο λόφο είναι η επιβλητική εκκλησία του Ματτία (Mátyás Templom), γνωστή και ως Εκκλησία της Κυράς. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και πήρε το όνομά της από τον Βασιλιά Ματθαίο, προστάτη των τεχνών και του πολιτισμού που επί των ημερών της διακυβέρνησής του (1458-1490) η Ουγγαρία γνώρισε τη χρυσή εποχή της. Οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί, έστειλαν πολλούς από τους θησαυρούς της στην περιοχή της σημερινής Μπρατισλάβα και κάλυψαν ή αλλοίωσαν τα ψηφιδωτά του εσωτερικού. Μετά την αποχώρησή τους, η εκκλησία αναστηλώθηκε σύμφωνα με το μπαρόκ στυλ της εποχής και αργότερα αποκαταστάθηκαν και τα αρχικά γοτθικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της. Εξωτερικά αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις ακτινοβόλες χρωματιστές ψηφίδες της στέγης που χαρίζουν μοναδική γοητεία στο οικοδόμημα. 

Ο Πύργος των Ψαράδων

Πίσω από την εκκλησία, ο Πύργος των Ψαράδων προσφέρει καταπληκτική θέα στο Δούναβη και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι το Κοινοβούλιο, το νησί της Μαργαρίτας και η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Για την ακρίβεια, ο Προμαχώνας των Ψαράδων (Halászbástya) χτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς κυρίως σκοπούς, σε νεογοτθικό και νεορωμαϊκό ρυθμό, με πολλαπλούς πυργίσκους, παραπέτα και κοφτές σκάλες. 

Αποτελείται από επτά μεγάλους Πύργους, οι οποίοι αντιστοιχούν στις επτά φυλές των Μαγυάρων που ίδρυσαν την Ουγγαρία και η ονομασία προέκυψε είτε γιατί στην περιοχή αυτή κατά το Μεσαίωνα βρισκόταν η συνοικία των ψαράδων είτε από ευγνωμοσύνη προς την τάξη των ψαράδων που ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών. Η υπόλοιπη συνοικία του Κάστρου κρύβει συμπαθητικά μαγαζάκια με πορσελάνες, κρύσταλλα, χειροποίητα τραπεζομάντιλα και διάφορα πολύ ενδιαφέροντα σουβενίρ.  

4. Ο Δούναβης ποταμός και οι εντυπωσιακές Γέφυρες

Το φωτισμένο Κοινοβούλιο από τον Δούναβη
Στολίδι της πόλης είναι φυσικά ο ποταμός Δούναβης. Μια νυχτερινή κρουαζιέρα στα νερά του αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μια γνωριμία με τη ρομαντικότερη και γοητευτικότερη όψη της φωτισμένης Βουδαπέστης. Πιάνω θέση λοιπόν στο πλοιάριο και αφήνομαι να παρασυρθώ από τη μαγεία των νερών, την αλληλοδιαδοχή πανέμορφων κτηρίων και γεφυρών, τη μουσική από το βαλς του Strauss που φτάνει ως τα αυτιά μου και την υπέροχη γεύση της σαμπάνιας. 

Οι φωτισμένες γέφυρες του Δούναβη
Μπροστά από τα μάτια μου περνάνε διαρκώς τα σημαντικότερα από τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης απαστράπτοντα και λουσμένα σε ένα γλυκό φως που μαλακώνει τις υποβλητικά μεγαλοπρεπείς προσόψεις τους. Όσο για τις γέφυρες… Επτά γέφυρες ενώνουν τις δύο όχθες εκατέρωθεν του Δούναβη. Από Βορρά προς Νότο είναι η Γέφυρα Άρμπαντ (βόρεια του νησιού της Μαργαρίτας), η Γέφυρα της Μαργαρίτας, η Γέφυρα των Αλυσίδων που χτίστηκε το 1849 και ήταν το πρώτο πέρασμα που συνέδεσε τη Βούδα με την Πέστη, η Γέφυρα της Ελισάβετ (αφιερωμένη στη δολοφονημένη αυτοκράτειρα Ελισάβετ), η Γέφυρα της Ελευθερίας σε art nouveau ρυθμό, η Γέφυρα Πετέφι και η Γέφυρα Ρακότσι

Η Γέφυρα των Αλυσίδων
Οι περισσότερες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και χρειάστηκε να ξανακατασκευαστούν μετά το τέλος του! Απομακρύνομαι από τον υπόλοιπο κόσμο και αποζητώ τη γαλήνη της σιωπής στην πρύμνη του πλοιαρίου. Βυθίζομαι στις σκέψεις μου, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, σε δυνατές συγκινήσεις και σε μεγάλους έρωτες. Από τη μοναχικότητά μου με βγάζει η φωνή ενός νεαρού που –παρά την εσωτερική πληρότητα και ευτυχία που αισθανόμουν- ερμήνευσε λανθασμένα το νοσταλγικό μου βλέμμα ως ένδειξη μοναξιάς ή λύπης. Ανταλλάξαμε λίγες κουβέντες, ελάχιστους ψιθύρους ανάμεσα στον παφλασμό του νερού και στην αιωνιότητα του χρόνου και του ποταμού. Εκείνος βρισκόταν εκεί σε ταξίδι του μέλιτος με τη σύζυγό του, εγώ βρισκόμουν εκεί ως ερωμένη της αιώνιας φυγής, του ατέλειωτου ταξιδιού και της παντοτινής αναζήτησης του ελεύθερου πνεύματος...   
5. Το Μνημείο του Γκέλερτ και το Άγαλμα της Ελευθερίας

Το Μνημείο Γκέλερτ από τη Γέφυρα της Ελισάβετ
Ο θρύλος λέει ότι ο Επίσκοπος Γκέλερτ ταξίδεψε γεμάτος ενθουσιασμό για να διδάξει στους παγανιστές Μαγυάρους τον χριστιανισμό. Εκείνοι κάθε άλλο παρά τον καλοϋποδέχτηκαν! Απολίτιστοι καθώς ήταν, τον έκλεισαν σε ένα βαρέλι, σφράγισαν το βαρέλι και το πέταξαν από την πλαγιά ενός λόφου. Το βαρέλι κατρακύλησε, έπεσε στον Δούναβη και ο Γκέλερτ βρήκε το θάνατο στα νερά του ποταμού. Αργότερα οι Ούγγροι μετάνιωσαν για το σφάλμα των προγόνων τους και ανήγειραν πάνω στο λόφο (που από το όνομα του Επισκόπου ονομάστηκε Λόφος του Γκέλερτ) ένα Μνημείο προς τιμήν του. 

Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Στην κορυφή του λόφου οι Αψβούργοι έχτισαν το 1850 ένα Φρούριο για να μπορούν να εποπτεύουν την πόλη. Το 1907, μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας, οι Ούγγροι πανηγυρίζουν τη νίκη τους και γκρεμίζουν, σε μια πράξη έντονου συμβολισμού, τα τείχη του Φρουρίου που σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Στην κορυφή επίσης του λόφου οι Σοβιετικοί, το 1947, στήνουν ένα Μνημείο για την Απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί. Το λεγόμενο «Άγαλμα της Ελευθερίας» αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης και παριστάνει μια γυναικεία μορφή που υπερίπταται πάνω από τη Βουδαπέστη, με τα φορέματα και τα μαλλιά της να ανεμίζουν, κρατώντας στα χέρια πάνω από το κεφάλι της ένα κλαδί φοίνικα. Το Μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την επιτυχία της χώρας. Η πανοραμική θέα της πόλης από εδώ πάνω είναι το κάτι άλλο!    
  
6. Η λεωφόρος Andrassy, η Όπερα της Βουδαπέστης και η εμπορική οδός Vaci Utca

Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πέστης είναι μια… λεωφόρος! Όχι όποια κι όποια όμως… Η λεωφόρος Andrassy έχει μήκος 2,5 χλμ., τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και από το 2002 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Κάτω από τη λεωφόρο περνάει η γραμμή του μετρό που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1896 και αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη γραμμή υπόγειου σιδηροδρόμου μετά από αυτή του μετρό του Λονδίνου. Η οδός Andrassy ξεκινά από την Πλατεία των Ηρώων και κατά μήκος της συναντάμε μερικά από τα πιο αξιόλογα ιστορικά κτήρια της πόλης. 

Το κτήριο της Όπερας της Βουδαπέστης
Ένα από αυτά είναι η Όπερα της Βουδαπέστης, ένα εντυπωσιακό κτήριο που φιλοξενεί ονειρικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που υπερβαίνουν κάθε προσδοκία υψηλής Τέχνης. Στην ίδια οδό συναντάμε και το λεγόμενο «Σπίτι του Τρόμου», ένα αρκετά αμφιλεγόμενο μουσείο αφιερωμένο στα θύματα της ναζιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας, στους άντρες δηλαδή και τις γυναίκες που βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πιο σκοτεινών περιόδων στην Ιστορία της χώρας. Η επιλογή του χώρου δεν είναι φυσικά τυχαία καθώς το Μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο του ύστερου δέκατου αιώνα που κατά το παρελθόν στέγασε σταδιακά τα γραφεία του ουγγρικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, τις φυλακές του ναζιστικού καθεστώτος αλλά και τα γραφεία και τις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος. 


Αυτοκίνητα-αντίκες στους δρόμους της πόλης
Το… «αντίπαλον δέος» της κομψής λεωφόρου Andrassy είναι η πιο λαϊκή οδός Vaci Utca. Εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους τουρίστες, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης, πάμπολλα εμπορικά καταστήματα με ρούχα και παπούτσια και ένα πλήθος από καφέ και εστιατόρια. Παρόλα αυτά, το να δειπνήσει κανείς εδώ ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι αρκετά τουριστικά και σχετικά ακριβά σε σύγκριση με την ποιότητα που παρέχουν.               


7. Η Πλατεία των Ηρώων και το Μνημείο της Χιλιετίας

Πλατεία Ηρώων και Μνημείο της Χιλιετίας

Η πλατεία των Ηρώων αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για τους επισκέπτες της πόλης. Δημιουργήθηκε προς τιμήν των μεγάλων ηρώων της Ιστορίας της χώρας και στο κέντρο της δεσπόζει το επιβλητικό Μνημείο της Χιλιετίας. Το εν λόγω μνημείο ανεγέρθηκε με αφορμή τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων και περιλαμβάνει τα αγάλματα των επτά πολεμάρχων των φυλών που πρωτοκατοίκησαν την περιοχή της σημερινής Ουγγαρίας καθώς και αγάλματα άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων, βασιλιάδων, κυβερνητών αλλά και του βασιλιά Στέφανου Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η Στήλη της Χιλιετίας που έχει ύψος 36 μ. και φέρει στην κορυφή της άγαλμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αδιαμφισβήτητου συμβόλου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από τη Στήλη είναι αφιερωμένο στους άγνωστους εθνικούς ήρωες που πολέμησαν για την Ουγγαρία. Η πλατεία των Ηρώων χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ως σκηνικό για προεκλογικές συγκεντρώσεις και εορταστικές εκδηλώσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος ενώ εδώ έχει παρευρεθεί και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ για να κατηχήσει τα πλήθη. 


Δεξιά και αριστερά της πλατείας συναντάμε δύο ιδιαίτερης αισθητικής κτήρια, με αρχιτεκτονικές επιρροές από την Αρχαία ΕλλάδαΕίναι χώροι Τέχνης και Πολιτισμού και στεγάζουν Μουσεία

Πίσω από την πλατεία εκτείνεται το Πάρκο της πόλης που διαθέτει αρκετό πράσινο, μια τεχνητή λίμνη, τον Ζωολογικό και τον Βοτανικό Κήπο της Βουδαπέστης

Παγοδρόμιο Βουδαπέστης

Ζωολογικός Κήπος
Ιαματικά Λουτρά
Ακριβώς πίσω από την πλατεία, κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί ένα μεγάλο παγοδρόμιο ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε τα Ιαματικά Λουτρά «Széchenyi», το ιστορικό εστιατόριο «Gundel» και έναν Πύργο που μοιάζει αρκετά με τον Πύργο Μπραν της Ρουμανίας («Πύργος του Δράκουλα»). Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εδώ βρίσκεται η αρχή των «Μικρών Καρπαθίων» που εκτείνονται  μέχρι την πασίγνωστη οροσειρά των Καρπαθίων της Ρουμανίας αλλά και ότι ο θρυλικός Κόμης Δράκουλας είχε κάνει ένα… πέρασμα από τη Βουδαπέστη. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να επισκεφθεί κανείς τον Labyrinth of Buda Castle, ένα ομολογουμένως παράξενο αξιοθέατο στο λόφο του Κάστρου της Βούδας όπου λέγεται ότι είχε φυλακιστεί ο Κόμης Δράκουλας και όπου βρίσκεται ένας τάφος που κάποιοι ισχυρίζονται πως του ανήκει…  

Ο Πύργος που θυμίζει τον Πύργο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία

8. Η Κεντρική Αγορά

Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι η κλειστή Κεντρική Αγορά στο τέλος της Vaci Utca, στην πλευρά της Πέστης και πολύ κοντά στη Γέφυρα της Ελευθερίας. Πρόκειται για την παλαιότερη κλειστή αγορά της Ουγγαρίας. Η ιδέα της δημιουργίας της ανήκει στον πρώτο Δήμαρχο της πόλης, Karoly Kamermayer, ενώ τα έργα ανοικοδόμησης ολοκληρώθηκαν το 1897. Το κτήριο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., είναι τριώροφο και αποτελεί από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον αξιοθέατο χάρη στη νεογοτθική του πρόσοψη και τα πολύχρωμα πλακάκια της στέγης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κτήριο της Αγοράς καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ επανήλθε στη σημερινή του μορφή μόλις τη δεκαετία του 1990 έπειτα από μια σειρά εργασιών αποκατάστασης. Στο υπόγειο βρίσκει κανείς κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και πάγκους που πουλάνε διάφορα τουρσιά (αγγούρι, κουνουπίδι, λάχανο, ντομάτες, σκόρδα και παντζάρια σε τουρσί), στο ισόγειο υπάρχουν πάγκοι που πουλάνε κρέατα, γλυκά, οινοπνευματώδη ποτά και μπαχαρικά ενώ στον δεύτερο όροφο υπάρχουν κυρίως μαγαζιά με αναμνηστικά και κάποια εστιατόρια. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη αρώματα και μυρωδιές από μπαχαρικά… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα βασικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Βουδαπέστη είναι η πάπρικά της! 

Ουγγαρέζικο langos
Το απόλυτο must για όποιον βρεθεί στην Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης είναι να δοκιμάσει «Langos», ένα παραδοσιακό ουγγρικό σνακ που θυμίζει πίτα. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ασυνήθιστη ξινή κρέμα που ρίχνουν από πάνω, ωστόσο υπάρχουν αρκετές παραλλαγές που δεν περιέχουν ξινή κρέμα. Τα υπόλοιπα υλικά τα διαλέγετε μόνοι σας (τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα ή ακόμα και ζάχαρη άχνη ή μαρμελάδα για να γίνει η πίτα σας γλυκιά).   

9. Η Εβραϊκή Συναγωγή και το Μνημείο των παπουτσιών

Η Εβραϊκή Συναγωγή
Η Εβραϊκή Συναγωγή της Βουδαπέστης βρίσκεται στην οδό Ντοχάνι, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από τη Συναγωγή της Νέας Υόρκης! Το κτήριο χωράει έως και 3.000 άτομα, χτίστηκε το 1859 και είναι μαυριτανικού αναγεννησιακού ρυθμού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εβραϊκά μνημεία -αρκετά αμφιλεγόμενο βέβαια, μιας και έχει επικριθεί ως κακόγουστο- είναι τα λεγόμενα «Παπούτσια του Δούναβη». Σε κάποιο σημείο στην όχθη του Δούναβη, κοντά στη Γέφυρα των Αλυσίδων, παρατηρεί κανείς πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου γύρω στα 40 μπρούντζινα ζευγάρια παπούτσια. Πρόκειται για ένα συγκινητικό μνημείο αφιερωμένο στους 550.000 Εβραίους που θανατώθηκαν κατά την περίοδο 1944-45 από τους Γερμανούς καθώς αρκετοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στην όχθη του Δούναβη, αφού πρώτα υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν το πολυτιμότερο αντικείμενο που είχαν πάνω τους: τα παπούτσια τους!   


Το Μνημείο με τα "Παπούτσια του Δούναβη"

10. Το Νησί της Μαργαρίτας

Το Πάρκο στο νησί της Μαργαρίτας
Ένα νησάκι στη μέση του Δούναβη, έκτασης 238 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε κατά τον 19ο αιώνα με την ένωση τριών μικρότερων νησίδων. Στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από κήπους και πάρκα γι’ αυτό αποτελεί μια ανάσα δροσιάς και πράσινου μέσα στην πόλη ενώ είναι κατάλληλο για όμορφους περιπάτους. Τα μεσαιωνικά ερείπια μάς θυμίζουν ότι από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 16ο το νησάκι αυτό υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο και φιλοξενούσε μια φραγκισκανική εκκλησία, μια εκκλησία του Τάγματος των Δομινικανών και μερικά μοναστήρια. Όλα αυτά παρήκμασαν με τον ερχομό των Οθωμανών ενώ κατά τον 18ο αιώνα το νησί της Μαργαρίτας αποτέλεσε θέρετρο για τη βασιλική οικογένεια. Από το 1908 μέχρι και σήμερα αποτελεί δημοτικό πάρκο και περιλαμβάνει έναν ιαπωνικού τύπου κήπο με θερμική λιμνούλα με ψάρια, έναν ζωολογικό κήπο, ένα σιντριβάνι που τα νερά του «χορεύουν» στο ρυθμό της μουσικής κατά τις καλοκαιρινές νύχτες, ένα κολυμβητήριο, μερικά εστιατόρια και δύο ξενοδοχεία με εγκαταστάσεις για ιαματικά λουτρά.

Το νέο γήπεδο της Ferencvaros

Φυσικά τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης δεν σταματούν εδώ… Οι ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα θα θελήσουν να επισκεφθούν το νέο γήπεδο της Ferencvaros, με τον πελώριο ασημένιο αετό στην είσοδο που κρατά στα πόδια του μια μπάλα, το οποίο έχει χωρητικότητα 23.000 ατόμων και εγκαινιάστηκε το 2014 με ένα φιλικό ματς με την Τσέλσι. Οι λάτρεις του κρασιού, αντιθέτως, μάλλον θα κατευθυνθούν λίγο έξω από την πόλη για να επισκεφθούν κάποιο από τα διάσημα οινοποιεία και να δοκιμάσουν μερικά από τα υπέροχα κρασιά της Ουγγαρίας. Στη Βουδαπέστη επίσης συναντά κανείς ένα πλήθος από διάσημα café, όπως είναι το «Buddha Bar» του ομώνυμου ξενοδοχείου ή το «Café Gerbeaud». 

Διαμονή  

Το «Novotel Budapest Centrum» είναι ένα αρκετά καλό ξενοδοχείο σε κεντρική περιοχή. Στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο art nouveau κτήριο του περασμένου αιώνα και διαθέτει πολύ ευρύχωρα, ψηλοτάβανα δωμάτια, με δύο μπάνια, όλες τις ανέσεις και δωρεάν wi-fi, καφέ και τσάι.

"Cafe Palace", Novotel Budapest Centrum
Μπορεί τα δωμάτια να είναι αρκετά απλά από διακοσμητικής απόψεως, το εστιατόριο «Café Palace» ωστόσο είναι το κάτι άλλο! Πιάτα ουγγρικής και διεθνούς κουζίνας σερβίρονται σε μια αίθουσα εξαιρετικής αισθητικής που αποπνέει μια αίσθηση vintage αίγλης. Στον ίδιο χώρο σερβίρεται ένα εξαιρετικό πρωινό, με έναν τεράστιο μπουφέ που περιλαμβάνει όλα τα καλούδια. Extra bonus: η λιχουδιά-έκπληξη της ημέρας που σερβίρεται στο χώρο δεξιά από τις καφετιέρες (άλλοτε κάποια πίτα, άλλοτε πίτσα ή υπέροχη σούπα goulash! Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένα πιάτα για πρωινό, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε και ειδικά το goulash!).  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης