Σαλάχι σαλάτα από την Πάρο


Μια πρωτότυπη αλλά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή μάς έρχεται από το νησί της Πάρου για όσους αγαπούν τα θαλασσινά και τις καλοκαιρινές σαλάτες. Το σαλάχι είναι ένα υλικό που γενικά θεωρείται δυσεύρετο, παρόλα αυτά χρησιμοποιείται αρκετά στην κουζίνα των νησιών μας, στις Κυκλάδες (ειδικά στην Πάρο και στη Νάξο) αλλά και στα Δωδεκάνησα, ενώ θεωρείται εκλεκτός ουζομεζές. Ας δοκιμάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς στη μαγειρική μας, ετοιμάζοντας μια σαλάτα γνωστή στις Κυκλάδες και ως σαλατούρι...  

Υλικά
1 κιλό σαλάχι (ή εναλλακτικά ρίνα)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο 
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κάπαρη
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμός από 2 λεμόνια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το σαλάχι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για δέκα με είκοσι λεπτά (αναλόγως με το πόσο χοντρό είναι). Στη συνέχεια το σουρώνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τις μπανέλες.
2. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το κρεμμύδι.
3. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κομμάτια από το σαλάχι και ρίχνουμε από πάνω τον άνηθο, το μαϊντανό και την κάπαρη.
4. Ανακατεύουμε μαζί το χυμό από τα λεμόνια, το λάδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο για να φτιάξουμε μια σως.
5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι στη σαλάτα μας και στο τέλος περιχύνουμε με τη σως.
6. Η σαλάτα σερβίρεται κρύα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης