Η Επίδαυρος σε μία μέρα...


Αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό καθενός από εμάς όταν ακούει τη λέξη “Επίδαυρος” είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, όπου τα καλοκαίρια ανεβαίνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος. Και σίγουρα το θέατρο είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφθεί κανείς την Επίδαυρο, δεν είναι όμως ο μοναδικός! Υπέροχη φύση, καταπράσινα τοπία, γοητευτικές παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό προς ανακάλυψη. Συγχρόνως, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, καθιστά την Επίδαυρο ιδανικό τόπο για μονοήμερες αποδράσεις.

Η πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Αρχαίο Θέατρο ήταν με το σχολείο, σε μία από αυτές τις συνηθισμένες εκδρομές που αν ανήκεις σε αυτούς που ζαλίζονται εύκολα, καταλήγεις να έχεις την πιο προνομιούχα θέση στο πούλμαν, αυτή με την καλύτερη θέα, μπροστά-μπροστά, παραδίπλα από τον οδηγό. Ακόμα θυμάμαι με πόση λαχτάρα και ενθουσιασμό πάτησα το πόδι μου στο χώρο της ορχήστρας! Ήταν η εποχή που επιθυμούσα διακαώς να γίνω ηθοποιός, που μάθαινα απ' έξω τους ρόλους της Ιφιγένειας και της Αντιγόνης που διδασκόμασταν στο σχολείο και που ορκίστηκα πως η επόμενη φορά που θα πατούσα το πόδι μου στο Θέατρο της Επιδαύρου, θα ήταν για να παίξω σε κάποια αρχαία τραγωδία. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ... Και στο Θέατρο ξαναπήγα, αλλά ως θεατής και μόνο... Μεγαλώνοντας, η Επίδαυρος έγινε για μένα ένας αρκετά συχνός προορισμός για ημερήσιες εξορμήσεις, είτε με αυτοκίνητο είτε με μηχανή. Η διαδρομή από τον Ισθμό και μετά είναι εκπληκτική. Γεμάτη στροφές μεν αλλά και με υπέροχα τοπία που ξετυλίγονται σαν αστραπή μπροστά στα μάτια σου μέχρι να χορτάσει η ψυχή σου πράσινο.

Μνημείο Α΄Εθνοσυνέλευσης, Ν.Επίδαυρος
Ιστορική πόλη της Αργολίδας, η Επίδαυρος βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού και είναι χτισμένη στους πρόποδες τριών βουνών. Ξεκίνησε να κατοικείται από την προϊστορική εποχή και γνώρισε μεγάλη άνθηση λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω της λατρείας του Ασκληπιού που, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε σε τούτα εδώ τα μέρη. Πήρε το όνομά της από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, τον Επίδαυρο που ήταν γιος του Άργους. Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Επίδαυρος ήταν ένας ήρωας που έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο υπό την αρχηγία των γιων του Ασκληπιού. Στη συνέχεια, η πόλη συμμετέχει στους Μηδικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο ως σύμμαχος των Σπαρτιατών ενώ το 243 π.Χ. γίνεται μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η Επίδαυρος επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής της Α' Εθνοσυνέλευσης, στις 20 Δεκεμβρίου 1821, όπου διακηρύχθηκε η Ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και ορίστηκαν ως χρώματα της σημαίας το γαλανό και το λευκό. Στην ίδια περιοχή ξεκίνησε το 1826 και η Γ' Εθνοσυνέλευση που όμως συνεχίστηκε ένα χρόνο μετά στην Τροιζήνα.

Η λατρεία του Ασκληπιού...

Ο θεός Ασκληπιός και ο ιερός όφις
Η λατρεία του Ασκληπιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στον 6ο αιώνα π.Χ. ενώ ο μύθος για τη γέννησή του στην Επίδαυρο οφείλεται στον Ησίοδο. Ο Ασκληπιός αρχικά λατρευόταν ως ήρωας μεν, αλλά θνητός. Αργότερα, ο μύθος που δημιουργήθηκε γύρω από αυτόν τον ήθελε να είναι καρπός του έρωτα της Αρσινόης, κόρης του βασιλιά των Μεσσηνίων, με τον Απόλλωνα και άρα να είναι και ο ίδιος θεός. Κάπως έτσι χτίστηκε προς τιμήν του στην Επίδαυρο, τόπο καταγωγής του κατά τα λεγόμενα, ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαιότητας που απέκτησε σταδιακά μεγάλη φήμη και πανελλήνια ακτινοβολία. Στην ίδια περιοχή υπήρχε και ένα ιερό του Απόλλωνα, όμως η λατρεία του Ασκληπιού στην Επίδαυρο έφτασε να ξεπεράσει ακόμα και αυτή του Απόλλωνα. Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου κατέφθαναν ασθενείς από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Μεσόγειο, με την ελπίδα να γιατρευτούν από τις παθήσεις τους. Στη θεραπεία τους φαίνεται πως συντελούσε σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση και τις άφθονες πηγές και φυσικά η πίστη τους. Το Ασκληπιείο καταλάμβανε μια μεγάλη έκταση που περιελάμβανε ξενώνες, στάδιο, γυμναστήριο και θέατρο. Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτήρια της Επιδαύρου τότε ήταν ο ναός που φιλοξενούσε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού με τον ιερό του όφιν. 

Το μικρό και το μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου...

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Κατά τον Παυσανία, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου χτίστηκε το 340 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο το Νεότερο. Έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών και χωρίζεται σε δύο μέρη: το επάνω μέρος που περιλαμβάνει 21 σειρές καθισμάτων που προορίζονταν για να κάθεται ο λαός και το κάτω με 34 σειρές καθισμάτων για τους ιερείς, τους άρχοντες και τους αξιωματούχους. Φημιζόταν για την εξαίρετη ακουστική του και σήμερα είναι το ομορφότερο και πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας. Το “Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου”, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περιλαμβάνει παραστάσεις αρχαίου δράματος στις οποίες έχουν εμφανιστεί μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς, από τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού μέχρι τη διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο ιστορικό Αρχαίο θέατρο, διοργανώνονται στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου μουσικές παραστάσεις, στο πλαίσιο ενός άλλου θεσμού, γνωστού ως “μουσικός Ιούλιος”. 

Η παλιά και η νέα Επίδαυρος...

Ο κόλπος της Παλαιάς Επιδαύρου
Ο οικισμός της παλιάς Επιδαύρου είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, ενώνοντας το βουνό με τη θάλασσα, στο σημείο όπου βρισκόταν και η αρχαία πόλη. Οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στον τομέα της καλλιέργειας της γης, παράγουν ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή, είναι ψαράδες ή ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού. Η ακτογραμμή γύρω από το λιμάνι της παλιάς Επιδαύρου κρύβει πανέμορφες παραλίες με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Μερικές από αυτές είναι το Γιαλάσι, η Βαγωνιά, το Καλαμάκι και η παραλία του οικισμού Σπηλιά. Εκτός όμως από τις όμορφες παραλίες, η περιοχή διαθέτει μια εξίσου πανέμορφη φύση που προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, βασισμένου στην πεζοπορία, την ποδηλασία, τις δραστηριότητες του ψαρέματος ή του κυνηγιού. Το 1998 ξεκίνησε, από μια πρωτοβουλία του “Συλλόγου Φίλων της Μουσικής” σε συνεργασία με τον Δήμο, η “Έκθεση Αγροτουρισμού” που έχει ως στόχο την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου και καταφέρνει να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που, εκτός από τις παραλίες και τα φυσικά τοπία, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την καθημερινή ζωή του τόπου.

Οικισμός Νέας Επιδαύρου με το Κάστρο στο βάθος
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της νέας Επιδαύρου είναι το περίφημο Κάστρο της, το οποίο χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή και το 1205 περιήλθε στα χέρια των Ενετών που φρόντισαν να ενισχύσουν τα τείχη του. Η εκκλησία του 11ου αιώνα, που βρίσκεται εντός των τειχών του Κάστρου, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και φέρει καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό, μιας και ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την εκκλησία της Ευαγγελίστριας (όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Λεωνίδη, προστάτη του χωριού), τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (που σήμερα είναι γυναικεία ενώ ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από τον μοναχό Νήφωνα που αργότερα έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) καθώς και τη Μονή Αγνούντος (που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και θυμίζει αρχιτεκτονικά την Αγία Σοφία). Μπαίνοντας στη Νέα Επίδαυρο, βλέπουμε στην κεντρική πλατεία να δεσπόζει το μνημείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, μιας και -όπως προείπαμε- στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα η Α' Συνέλευση του ελληνικού Έθνους το έτος 1821.

Δεν παραλείπω, όπως κάθε φορά που επισκέπτομαι την περιοχή, να απολαύσω έναν υπέροχο καφέ ή γλυκό στη βεράντα του “Storkμε την ασυναγώνιστη θέα στο Σαρωνικό. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως προσεγμένο και καθαρό χώρο, με καλόγουστη διακόσμηση και γευστικότατα γλυκά. Βρίσκεται στην Παλαιά Επίδαυρο, στο 48 χλμ. της εθνικής οδού Ισθμού-Επιδαύρου και αξίζει να κάνουμε μια στάση έστω και μόνο για τη θέα που προσφέρει.    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης