Αθερίνα τηγανητή με κρεμμυδάκι από τη Χίο


Ως γνωστή λάτρης των ψαριών, έχω συνδέσει το ελληνικό καλοκαίρι με ουζάκι, φρέσκο ψάρι και λαχταριστούς μεζέδες σε ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα. Ως εκ τούτου, κάποιο καλοκαίρι στη Χίο έτυχε να δοκιμάσω ένα εξαιρετικό πιάτο με αθερίνα τηγανισμένη μαζί με κρεμμυδάκι που είχε μια απίστευτη γεύση, σχεδόν σαν να ήταν καραμελωμένα. Από ότι διάβασα αργότερα, πρόκειται για μια συνταγή που δεν είναι καθαρά χιώτικη, αντ' αυτού είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλά από τα νησιά μας. Έψαξα και τη βρήκα λοιπόν και τη μοιράζομαι εδώ μαζί σας...

Υλικά
1 κιλό αθερίνα
2-3 μέτρια κρεμμύδια
αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και πλένουμε την αθερίνα. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει και την αλατίζουμε. 
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
3. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, ίσα να σκεπάζει τα ψάρια και το αφήνουμε να κάψει. Παράλληλα, ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με τα ψάρια και τα αλευρώνουμε καλά. 
4. Μόλις το λάδι κάψει, τα ρίχνουμε λίγα-λίγα και τα τηγανίζουμε.
5. Τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί σε μια πιατέλα και βάζουμε μέσα την τηγανητή αθερίνα με τα κρεμμυδάκια. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό και είναι πεντανόστιμο!

Extra tips
1. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή. Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί είτε ως μεζές για να συνοδεύσει το ούζο είτε ως κυρίως πιάτο. (Προσωπικά έφαγα δύο ολόκληρα πιάτα μόνη μου!)
2. Αντί για αθερίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο μικρό ψαράκι όπως μαρίδα ή γαύρο. 

- Τη συνταγή αυτή τη δοκίμασα στην ψαροταβέρνα “Βοκαριά” (παραλία Βοκαριάς, Νένητα Χίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης