Ριζότο με μελάνι σουπιάς: Από την Ιταλία στο πιάτο μας...


Κανένας ιστορικός δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού ακριβώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το ριζότο, παρόλα αυτά η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το ριζότο να είναι ιταλικής προέλευσης και να κατάγεται μάλιστα από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας.

Η Βενετία υπήρξε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη και από το λιμάνι της πέρασαν αμέτρητοι έμποροι και εξερευνητές, οπότε φαίνεται πιθανό κάποιος από αυτούς να έφερε μαζί του στην Ευρώπη το ρύζι. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το ριζότο είναι μεν ιταλικό πιάτο αλλά προήλθε από τη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα τη Νάπολη που υπήρξε κάποτε έδρα των Σαρακηνών και άρα είναι πιθανό αυτοί να έφεραν το ρύζι από την Άπω Ανατολή. Όσον αφορά το χρόνο δημιουργίας του πιάτου, ούτε αυτός μας είναι γνωστός με ακρίβεια. Από ένα γράμμα, πάντως, του 1475 που έστειλε ο Δούκας του Μιλάνο, Galeazzo Maria Sforza, προς τον Δούκα της Φεράρα, σύμφωνα με το οποίο του υποσχόταν ως δώρο δώδεκα σακιά με ρύζι, προκύπτει πως την εποχή εκείνη το ρύζι καλλιεργούταν ήδη στην κοιλάδα του Πάδου. Η συνταγή, επομένως, για το ριζότο (risotto στα ιταλικά) γεννήθηκε στη γειτονική μας Ιταλία και κάθε περιοχή προσέθετε σε αυτό τα τοπικά υλικά που παρήγαγε. Το ριζότο με μελάνι σουπιάς -όπως και διάφορες άλλες παραλλαγές με θαλασσινά- συνδέεται με τη Βενετία. Ονομαζόταν δε, risotto nero -δηλαδή “μαύρο ριζότο”- εξαιτίας του χρώματος που έπαιρνε από το μελάνι. Ας μάθουμε να το ετοιμάζουμε και εμείς...

Ταβέρνα "Η θεά Άρτεμις", Λέρος
Υλικά
500 γρ. σουπιές μεσαίου μεγέθους
350 γρ. ρύζι για ριζότο
1 λίτρο ζωμός ψαριού (από διάφορα ψάρια που έχουμε βράσει)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε τα σακουλάκια με το μελάνι, προσέχοντας να μη μας σπάσουν και τα τοποθετούμε σε ένα φλιτζάνι. Πλένουμε καλά τις σουπιές, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, τις στεγνώνουμε και τις αλατίζουμε.
2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
3. Διαλύουμε το μελάνι σε 2 κ.σ. ζεστό νερό και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου δύο λεπτά.
4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό. Περιμένουμε μέχρι να τον πιει, ανακατεύοντας συχνά και προσθέτουμε άλλο 1 φλ. τσαγιού ζωμό. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να χυλώσει.
5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Extra tips
1. Κατά προτίμηση, στη συγκεκριμένη συνταγή, δουλεύουμε με γάντια και προσέχουμε πάρα πολύ γιατί το μελάνι βγαίνει δύσκολα από τα χέρια και δεν βγαίνει από τα ρούχα.
2. Κατά την ετοιμασία του ρυζιού, θα πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλή φωτιά και να ανακατεύουμε συνέχεια γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει στην κατσαρόλα.
3. Το ριζότο με μελάνι σουπιάς είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό, ωστόσο οφείλω να προειδοποιήσω ότι βάφει μαύρα τα δόντια!

- Το καλύτερο ριζότο με μελάνι σουπιάς, το δοκιμάσαμε στην ταβέρνα “Θεά Άρτεμις”, στον όρμο του Μπλεφούτη στη Λέρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης