Καλοκαιρινή απόδραση στο Τολό…


Καλοκαίρι στην Αθήνα, με τον καύσωνα να χτυπάει κόκκινο και εσύ να αναζητάς διακαώς έναν κοντινό προορισμό για να περάσεις ένα ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο στη θάλασσα. Η λύση είναι μία και ακούει στο όνομα Τολό! Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοί του έχουν επενδύσει πολύ στον τομέα του τουρισμού και αυτό φαίνεται από τις ανεπτυγμένες υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που κατάφεραν να κατατάξουν το Τολό στη λίστα με τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Νοτίου Ελλάδος.

Προορισμός για -ως επί το πλείστον- οικογενειακές διακοπές, προτιμάται ωστόσο από Έλληνες και ξένους κάθε ηλικίας που αναζητούν έναν προορισμό που να τα συνδυάζει όλα: θάλασσα, ταβέρνες, δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες και σπορ, φυσικά τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και νυχτερινή ζωή. Ενδείκνυται τόσο για ολιγοήμερες αποδράσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές. Προσωπικά, προτιμώ τις σύντομες αποδράσεις στο Τολό γιατί δεν αγαπώ την τόση πολυκοσμία και βαβούρα που έχει επιφέρει η ταχύτατη ανάπτυξή του.  

Σουρουπώνει στο Τολό...
Το καλύτερο χαρακτηριστικό του είναι αναμφισβήτητα η γεωγραφική του θέση! Πρόκειται για ένα παλιό ψαροχώρι του Νομού Αργολίδας, χτισμένο περιμετρικά στον όρμο, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, απέχει μόλις 10 χλμ. (περίπου 20 λεπτά) από το δημοφιλές και ρομαντικό Ναύπλιο ενώ αποτελεί ιδανική βάση για επισκέψεις σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τις ιστορικές πόλεις της Αργολίδας, όπως: αρχαία Ασίνη, Επίδαυρος, Τίρυνθα, Μυκήνες, Άργος, Ναύπλιο.  

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ασίνης...

Αρχαιολογικά ευρήματα στην παραλία της Ασίνης
Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για την περιοχή του κόλπου του Τολού μάς έρχεται από τον Όμηρο στην «Ιλιάδα» όπου γίνεται αναφορά στην πόλη της Ασίνης και το καλά προστατευμένο λιμάνι της, ως μίας από τις ελληνικές πόλεις που με το στόλο της έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Η περιοχή μάλιστα φαίνεται να κατοικείται αδιάκοπα από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού (3000 π.Χ.) έως την Ύστερη Αρχαιότητα (400 μ.Χ.). Οι ανασκαφές του 1920 στο βραχώδες ακρωτήριο που σήμερα ονομάζεται Καστράκι έφεραν στο φως την αρχαία ακρόπολη της Ασίνης. Η πόλη αυτή δεν αποτέλεσε ποτέ σημαντική τοποθεσία της Αργολίδας, μνημονεύεται ωστόσο ο ρόλος της στην Ιστορία ως ασφαλές και καλά προστατευμένο λιμάνι, γεγονός που μαρτυρούν τα ερείπια των ελληνιστικών οχυρώσεων που αργότερα ενισχύθηκαν από τους Τούρκους και ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκουμε και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία.

Λίγα λόγια για την Ιστορία...

Με το τέλος του αρχαίου κόσμου και την εξάπλωση του Χριστιανισμού, η περιοχή ερημώνεται με μοναδική εξαίρεση το λιμάνι, που εξακολουθεί να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο στα πλοία των εκάστοτε πρωταγωνιστών της Ιστορίας. Κατά τη Βυζαντινή εποχή αποτελεί βοηθητικό λιμάνι της πόλης του Ναυπλίου, οι κάτοικοι της οποίας συνήθιζαν να κάνουν περιπάτους στην περιοχή του Τολού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πέφτει στα χέρια των Φράγκων, κατόπιν εξαγοράζεται από τους Ενετούς και καταλήγει να παραχωρηθεί στους Οθωμανούς με την υπογραφή Συνθήκης. Ο Μοροζίνης, κατά την πολιορκία του Ναυπλίου, θεωρεί το λιμάνι του Τολού ως το πιο ασφαλές της περιοχής και επιλέγει να στήσει εκεί το ορμητήριό του. Μετά την επιτυχία των επιχειρήσεών του, το λιμάνι λειτουργεί ως υποσταθμός του ενετικού στόλου μέχρι να ξαναπέσει στα χέρια των Τούρκων. 

Το νησάκι Δασκαλιό
Η περίοδος της Τουρκοκρατίας υπήρξε η πιο ζοφερή της Ιστορίας του τόπου και οι κάτοικοι ζούσαν υπό το καθεστώς διαρκούς τρομοκρατίας. Στο κοντινό νησάκι Δασκαλιό λειτουργούσε «Κρυφό Σχολειό» διδάσκοντας κρυφά στα παιδιά ελληνικά και Ιστορία με σκοπό τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης. Μετά την Επανάσταση του 1821, στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα καταφθάνουν πρόσφυγες από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον τουρκικό ζυγό και γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασής τους. Στο λιμάνι λοιπόν του Τολού δημιουργείται μια κοινότητα με την ονομασία «Μινώα» (προς τιμήν του γνωστού βασιλιά Μίνωα) και παραχωρείται στους πρόσφυγες από την Κρήτη

Αρχικά είχαμε να κάνουμε με ένα απομονωμένο μικρό ψαροχώρι. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετονομάστηκε σε κοινότητα Τολού ενώ από τα μέσα του ίδιου αιώνα ξεκινά η τουριστική εκμετάλλευση του φυσικού τοπίου και το χωριό αλλάζει διαρκώς πρόσωπο μέσα από την ταχέως εξελισσόμενη πορεία μετατροπής του σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Παραλίες και φύση

Η πολυσύχναστη παραλία του Τολού
Το μεγαλύτερο ατού του χωριού είναι η πεντακάθαρη θάλασσά του που προσφέρεται για άφθονες βουτιές, κολύμπι, ψάρεμα και θαλάσσια σπορ. Σε κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο βρίσκονται επίσης οι δημοφιλείς παραλίες του Καραθώνα και της Νέας Κίου, η πλαζ της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο και οι λιγότερο κοσμοπολίτικες στο Βιβάρι, το Δρέπανο, την Ασίνη, τους Μύλους και το Κιβέρι. Εναλλακτικά, με καΐκι μπορείτε να περάσετε στο νησάκι Ρόμβη, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Τολού. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει καταπράσινα τοπία και είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, φιλοξενώντας μάλιστα μερικά σπάνια είδη πτηνών, για τη μελέτη των οποίων καταφθάνουν συχνά στην περιοχή ορνιθολόγοι και ερευνητές.  

Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις

Η ακατοίκητη νήσος Ρόμβη όπως φαίνεται από το Τολό 

Το Τολό προσφέρει άπειρες επιλογές για δραστηριότητες που να ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο, γούστο και ηλικία. Ο ασφαλής και προφυλαγμένος κόλπος αποτελεί ιδανικό σημείο για water sports στα οποία μπορούν να επιδοθούν τόσο οι έμπειροι ενήλικες όσο και οι αρχάριοι και τα παιδιά. Θαλάσσια σπορ, windsurfing, kite-surfing, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και θαλάσσιο σκι είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες αυτές. Νοικιάζοντας ένα ποδήλατο βουνού μπορείτε να ανακαλύψετε ενδιαφέροντα ορεινά μονοπάτια ή με ένα μικρό σκάφος να εξερευνήσετε τα γύρω μικρά νησάκια, όπως το Κορωνήσι, τη Ρόμβη και το Δασκαλιό με το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1688 και επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως «Κρυφό Σχολειό». Το Τολό αποτελεί προορισμό κατάλληλο και για τα παιδιά. Μπορούν να ευχαριστηθούν το κολύμπι, τα παιχνίδια στη θάλασσα, τα διάφορα σπορ και δραστηριότητες όπως ψάρεμα ή θαλάσσιο ποδήλατο. Οι σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου είναι το «Τολιανό Καρναβάλι» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Απόκριες και το Έθιμο του Κλήδονα. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Επίδαυρος με το Αρχαίο Θέατρο και το περίφημο θερινό «Φεστιβάλ Επιδαύρου» που περιλαμβάνει παραστάσεις αρχαίου δράματος. 

Διαμονή

"Hotel Soleil"
Ευχαριστημένη έμεινα από τη διαμονή μου στο «Hotel Soleil» στην αρχή του οικισμού. Άνετα και καθαρά δωμάτια, αρκετά οικονομικά, με θέα στη θάλασσα και πρωινό. Στο ξενοδοχείο υπάρχει επίσης εστιατόριο και πισίνα. Εξυπηρετικό προσωπικό και πρόθυμο να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή. Από κει και πέρα οι επιλογές για διαμονή στο Τολό είναι πάρα πολλές, για κάθε γούστο και βαλάντιο. 


Διασκέδαση – Αγορές

Ρομαντικό σκηνικό για ένα βραδινό ποτάκι
Κεντρικός εμπορικός δρόμος είναι η οδός Σέκερη. Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα καταστήματα. Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα πορτοκάλια της, τα πεπόνια του Άργους και το ναυπλιώτικο ούζο «Καρώνη». 

Όσον αφορά τη διασκέδαση, εδώ έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο: Ενώ πρόκειται για ένα μάλλον μικρό χωριό, η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά έντονη. Όλα χωράνε στο Τολό… Από μικρά συμπαθητικά café-bar με προσεγμένη διακόσμηση και χαλαρά μουσικά ακούσματα μέχρι μεγαλύτερα μαγαζιά για cocktail και mainstream μουσική. Τα ζευγάρια πιάστε κάποιο τραπεζάκι με θέα στον κόλπο και τα νησάκια του Τολού και απολαύστε το ποτό σας σε ένα σκηνικό άκρως ρομαντικό και μαγευτικό.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης