Από την Κίνα με αγάπη: Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά!


Η Κινέζικη Κουζίνα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Ευρωπαίους και με την πάροδο των χρόνων γίνεται ολοένα και περισσότερο. Από την εποχή που οι πρώτοι Ασιάτες άνοιξαν τα καταστήματά τους εδώ, εισάγοντάς μας στην κουλτούρα και την ιδιαίτερη κουζίνα τους, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια και πια έχουμε εξοικειωθεί τόσο με τις γεύσεις τους ώστε είμαστε έτοιμοι να τις μαγειρέψουμε και μόνοι μας στο σπίτι. Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της κινέζικης κουζίνας και το πιο γνωστό από αυτά δεν είναι άλλο από το περίφημο χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα και ανανά. Ας δούμε πώς φτιάχνεται…

Υλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε κύβους
2 αυγά
4 κ.σ. κορν φλάουρ
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 φλ. τσαγιού ανανάς κονσέρβα κομμένος σε κύβους
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κύβους
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. λευκό ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κλωνάρια σέλινο σε λεπτές ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
κορν φλάουρ και 2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
(χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά)

1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνουμε.
2. Χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο τα αυγά και περνάμε το κρέας από τα χτυπημένα αυγά. Σε ένα δεύτερο πιάτο βάζουμε το κορν φλάουρ και περνάμε τα κομμάτια και από αυτό μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
3. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ φλ. λάδι σε μέτρια φωτιά και κατόπιν τσιγαρίζουμε το κρέας για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
4. Βγάζουμε τα κομματάκια με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
5. Χύνουμε το λάδι και έπειτα βάζουμε στο τηγάνι τις 2 επιπλέον κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Καθαρίζουμε, κόβουμε και κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, προκειμένου να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. 
6. Προσθέτουμε το σέλινο και τον ανανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας πότε-πότε. 
7. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, τον πελτέ ντομάτας, το χυμό πορτοκαλιού και το ξίδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό και στη συνέχεια περιχύνουμε με το μείγμα μας τα λαχανικά. Περιμένουμε για περίπου 10-12 λεπτά για να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά ενώ αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νεράκι. 
8. Ρίχνουμε τα κομματάκια του κρέατος, ανακατεύουμε ελαφρά για περίπου 5 λεπτά ακόμα, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.     

Extra tips   

1. Το πιάτο μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο είτε επιλέγοντας να το μαγειρέψουμε με χοιρινό είτε με κομματάκια κοτόπουλου.
2. Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομματάκια του κρέατος στο τηγάνι γιατί αν τα ρίξουμε όλα μαζί απότομα, θα πέσει απότομα και η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι το κρέας θα χάσει τα υγρά του με αποτέλεσμα να μην ψηθεί σωστά.   
3. Προσοχή στην ποσότητα του αλατοπίπερου που θα ρίξουμε γιατί η σάλτσα σόγιας είναι από μόνη της αρκετά αλμυρή. 
4. Μπορούμε να συνοδέψουμε το πιάτο μας με ρύζι μπασμάτι ή ρύζι γιασεμιού που θα προσθέσει μια πιο εξωτική νότα στο τραπέζι μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης