Στο γήπεδο της Barca…
Το Camp Nou λοιπόν, η έδρα της FC Barcelona, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Το παλιό γήπεδο της ομάδας έφερε την ονομασία Camp de les Corts και είχε χωρητικότητα 60.000 θέσεων. Καθώς όμως η ομάδα γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής και το φιλοθεάμον κοινό αυξανόταν, άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασής του με ένα νέο γήπεδο, σαφώς μεγαλύτερο. Κάπως έτσι, το 1957, κατασκευάστηκε το σημερινό γήπεδο, το οποίο έκτοτε άλλαξε αρκετές φορές μορφή, ανακαινίστηκε και ανακατασκευάστηκε, μέχρι να φτάσει να έχει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όσον αφορά την ονομασία του, η αρχική σκέψη ήταν να ονομαστεί «Estadi Joan Gamper» προς τιμήν του ιδρυτή του Συλλόγου. Παράλληλα, ο τότε πρόεδρος Francesc Mirò-Sans επιθυμούσε να δώσει το δικό του όνομα, όπως είχε γίνει και με το Santiago Bernabeu της Real Μαδρίτης. Οι απόψεις διχάστηκαν, στο τραπέζι έπεσαν και άλλες προτάσεις και τελικά η διοίκηση της ομάδος αποφάσισε λίγο πριν από τα εγκαίνια να προχωρήσει σε μια πιο «ουδέτερη» ονομασία, τύπου «Estadio del Club de Futbol Barcelona». Ωστόσο, όλοι είχαν ήδη αρχίσει να το αποκαλούν «Camp Nou», που στα καταλανικά σημαίνει «καινούριο γήπεδο», προκειμένου να το ξεχωρίζουν από το παλιό και κάπως έτσι πέρασε στις συνειδήσεις παιχτών, φιλάθλων και δημοσιογράφων και επικράτησε τελικώς αυτή η ονομασία μέχρι και σήμερα.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη μορφή του γηπέδου έγινε το 1981, με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 1982, γεγονός που αύξησε τη χωρητικότητά του στις 121.000 θέσεις περίπου. Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν καινούρια αποδυτήρια, αίθουσα Τύπου και χώροι VIP ενώ για να εξασφαλίσει ο Σύλλογος τα απαραίτητα κεφάλαια στράφηκε προς τους φιλάθλους της ομάδας προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γράψουν το όνομά τους πάνω στα τούβλα έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Η ιδέα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το ποσό που συγκεντρώθηκε κάλυψε ένα αξιόλογο μέρος των εξόδων. Τη δεκαετία του ’90, ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας που θεσπίστηκαν προέβλεπαν την κατάργηση όλων των θέσεων ορθίων και την υποχρεωτική αντικατάστασή τους με καθίσματα για όλους τους θεατές σε όλα τα σημεία της κερκίδας, απόφαση που μείωσε τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου στις 98.787 θέσεις. Παρόλα αυτά βέβαια, το Camp Nou εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως!
Κοντά στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, βρίσκεται επίσης το Palau Blaugrana (δηλαδή το γήπεδο μπάσκετ της Μπαρτσελόνα), ένα mini στάδιο 20.000 θέσεων και το Μουσείο της ομάδας. Οι εγκαταστάσεις του Camp Nou περιλαμβάνουν τον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες, τα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου, την αίθουσα Τύπου όπου δίνονται οι συνεντεύξεις, την έδρα της Barca TV, τηλεοπτικά στούντιο και χώρους επεξεργασίας εικόνας και ήχου, γραφεία του τεχνικού προσωπικού, το κέντρο ελέγχου και ασφάλειας, το κέντρο anti-doping και αθλητικής ιατρικής, έναν παιδικό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων, μία αίθουσα VIP, ένα café-bar επισκεπτών, ένα εστιατόριο 5 αστέρων, ένα αναγνωστήριο, ένα παρεκκλήσι και φυσικά το Μουσείο της Barcelona. Το χορτάρι του γηπέδου αυτού έχουν πατήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου και όχι μόνο… Σε αυτόν τον χώρο το Νοέμβριο του 1982 τελέστηκε υπαίθρια λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο ίδιος ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ ενώ στον ίδιο χώρο έχουν τραγουδήσει μερικοί από τους πιο ξακουστούς καλλιτέχνες: oι τρεις τενόροι Luciano Pavarotti-Placido Domingo-José Carreras, οι U2 και οι Pink Floyd.
Η ξενάγηση…
Η ξενάγηση στους χώρους του Camp Nou αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία για όλη
την οικογένεια. Το tour ουσιαστικά χωρίζεται σε 4 φάσεις… Στην πρώτη
φάση, οι υπεύθυνοι εφοδιάζουν τους επισκέπτες με γυαλιά 3D και τους οδηγούν σε μία αίθουσα προβολής όπου έχουν τη δυνατότητα να
παρακολουθήσουν ένα τρισδιάστατο βίντεο διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών που
παρουσιάζει μια συνοπτική εικόνα της ιστορίας της ομάδας και του γηπέδου. Στη
δεύτερη φάση, ο επισκέπτης καλείται να επιλέξει αν θέλει να κάνει το μικρό ή το
μεγάλο tour στους κυρίως χώρους του γηπέδου. Η ξενάγηση
στο μικρό tour δίνει πρόσβαση στα αποδυτήρια των επισκεπτών, στο Γραφείο Τύπου, στις
κερκίδες και στη θέση του προέδρου. Το μεγάλο tour έχει φυσικά λίγο πιο αυξημένο εισιτήριο και δίνει στον επισκέπτη τη
δυνατότητα κυριολεκτικά να «πατήσει χορτάρι», δηλαδή να προσεγγίσει όσο πιο
κοντά γίνεται στον αγωνιστικό χώρο και να περπατήσει σε ένα κομμάτι του.
Η
τρίτη φάση περιλαμβάνει το περίφημο «Museu del FC Barcelona», ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της
ομάδας. Το Μουσείο αποτελείται από τρία τμήματα: το ιστορικό που συγκεντρώνει
όλα τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η Barca, τη συλλογή «Futbolart» και ένα τμήμα που φιλοξενεί προσωρινές
εκθέσεις.
Τρόπαια, παλιές φανέλες της ομάδας, αφιερώσεις των πιο διάσημων και αγαπημένων παικτών… Όλα βρίσκονται στο πολύ ενδιαφέρον αυτό Μουσείο, τονίζοντας τη σημασία που έχει η ομάδα για τους Καταλανούς αλλά και το ήθος που επιδεικνύει στο πέρασμα του χρόνου. Παρότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους Συλλόγους παγκοσμίως, η Barcelona ουδέποτε έγινε ανώνυμη εταιρεία. Αντιθέτως, ανήκει εξ’ ολοκλήρου στα μέλη της, που φτάνουν περί τα 160.000, καθιστώντας την το δεύτερο Σύλλογο παγκοσμίως σε αριθμό μελών μετά από τη Benfica.
Κάθε στιγμή φροντίζει να επιβεβαιώνει το σλόγκαν της «més que un club», ότι είναι δηλαδή «κάτι περισσότερο από μια ομάδα», είναι η ψυχή ενός ολόκληρου λαού, είναι ιστορία, είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που δεν φόρεσε φανέλα με διαφήμιση χορηγού, από την αρχή της ύπαρξής της! Από το 2006 μάλιστα υπέγραψε συμφωνία με τη UNICEF και από τότε φέρει το λογότυπό της στη φανέλα ενώ προσφέρει στον οργανισμό αυτό ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού της ετησίως.
Η τέταρτη και τελευταία φάση της ξενάγησης περνάει από τη μπουτίκ της ομάδας. Αυτό το σημείο είναι ίσως το πιο συναρπαστικό τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, γιατί αποκλείεται να φύγει κανείς από εδώ με άδεια χέρια. Στη μπουτίκ βρίσκει κανείς κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί, το οποίο φέρει απαραιτήτως πάνω το λογότυπο της ομάδας ή υπογραφές των σημαντικότερων παιχτών, όπως του Lionel Messi. Καπέλα, T-shirt, κασκόλ, φανέλες, πετσέτες, μπάλες, κούπες και πολλά άλλα αναμνηστικά. Δεν κρύβω ότι εγώ πήρα μέχρι και… πιάτο για το σκύλο μου με το λογότυπο της ομάδας! Σε μικρότερο βαθμό, μπορεί να βρει κάποιος και φανέλες άλλων μεγάλων ομάδων (μπήκα και εδώ στον πειρασμό και αγόρασα μια φανέλα της αγαπημένης μου... Juventus!).
Ωράρια επισκέψεων:
- Για το Camp Nou
Δευτ.-Σαββ.: 10.00 – 20.00
Κυρ.: 10.00 – 14:30
- Για τη μπουτίκ:
Δευτ.- Σαββ.: 10.00 – 20.00
Κυρ.: 10.30 – 14:30
Τα ωράρια ισχύουν για μέρες που δεν διεξάγεται κάποιος αγώνας, η είσοδος
επισκεπτών σταματάει μία ώρα πριν το κλείσιμο, το εισιτήριο εξαρτάται από το tour που θα επιλέξετε να κάνετε (μικρό ή μεγάλο) ενώ μια πλήρης ξενάγηση στο
γήπεδο και το Μουσείο διαρκεί περίπου δύο ώρες. Σε αυτές υπολογίστε και άλλη
μία επιπλέον ώρα που σίγουρα θα την περάσετε στην μπουτίκ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου