Μυτιλήνη: Ο ευλογημένος τόπος που έχει τα πάντα!

Ο Μόλυβος και το Κάστρο

Πλούσια σε εικόνες και αντιθέσεις, η ΜυτιλήνηΛέσβος) ενδείκνυται για κάθε τύπο ταξιδιώτη και ανταποκρίνεται ακόμα και στα πιο απαιτητικά γούστα! Το προφίλ των επισκεπτών που φτάνουν στη Μυτιλήνη περιλαμβάνει οικογένειες με παιδιά που αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση σε ωραίες παραλίες για πολυήμερες διακοπές, παρέες που επιθυμούν beach bars και έντονη νυχτερινή ζωή, ερωτευμένα ζευγάρια με ρομαντική διάθεση, λάτρεις της φύσης και της οδήγησης που επιθυμούν να ανακαλύψουν off-road διαδρομές, λάτρεις των σπορ και της φυσικής ζωής, ταξιδιώτες που αναζητούν στιγμές χαλάρωσης στα ιαματικά λουτρά, ανθρώπους που έρχονται ως προσκυνητές για θρησκευτικό τουρισμό, επισκέπτες που αγαπούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, την παράδοση και τα χωριά με έντονο τοπικό χρώμα αλλά και καλοφαγάδες που αγαπούν το ούζο και την καλή κουζίνα! 

Μόλυβος
Η Μυτιλήνη τους δέχεται όλους με το φιλόξενο χαμόγελο των κατοίκων της και ικανοποιεί όλες τους τις επιθυμίες. Στα παραδοσιακά χωριά της, τις ρομαντικές γωνιές και τη γεμάτη ζωντάνια πρωτεύουσα συναντιούνται άνθρωποι που απαιτούν την πολυτέλεια και τις ανέσεις και άνθρωποι που θέλουν να περάσουν αξέχαστα ακολουθώντας ωστόσο πιο low budget διακοπές. Πολύ απλά, έχουμε να κάνουμε με ένα νησί ανεπιτήδευτο, που δεν διαθέτει -και δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει- κοσμικό προφίλ και που διατηρεί ανέπαφη στο χρόνο την αυθεντικότητα και την αγνότητά του! Και αυτό είναι κάτι άκρως ελκυστικό…  

Επισκέφθηκα τη Μυτιλήνη μήνα Νοέμβριο και το αρχικό πλάνο μου ήταν να μείνω εκεί 2 εβδομάδες. Λόγω κακοκαιρίας όμως απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων και σε αυτό ήρθε να προστεθεί και μια απεργία των λιμενικών… Κάπως έτσι λοιπόν κατέληξα να μείνω στο νησί για παραπάνω από 3 εβδομάδες! 


Ηλιοβασίλεμα στο Μόλυβο
Η εμπειρία μου αυτή με έκανε να συνειδητοποιήσω κάτι: Μεγάλο και πολυπρόσωπο νησί, καθώς είναι, δεν έχει σημασία η εποχή που θα επιλέξετε να την επισκεφθείτε όσο ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας να της αφιερώσετε. Είτε χειμώνας θα είναι είτε καλοκαίρι, η Λέσβος προσφέρει άπειρες επιλογές για να περάσει κανείς όμορφα. Για να τη γυρίσετε άνετα ολόκληρη όμως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10 μέρες και ίσως να χρειαστεί να μοιράσετε τη διαμονή σας σε 2-3 διαφορετικά μέρη γιατί οι αποστάσεις στο εσωτερικό του νησιού είναι πολύ μεγάλες. Προετοιμαστείτε λοιπόν για πολλές διαδρομές σε πανέμορφα τοπία που σίγουρα θα σας ανταμείψουν! Η καταπράσινη Μυτιλήνη είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος και μαζί με τη Χίο αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο ιδιαίτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χαρακτηρίζεται από πλούσιες εναλλαγές στο τοπίο και έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ κρύβει γαστρονομικές εκπλήξεις για τους πιο gourmet επισκέπτες! Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν βήμα-βήμα… 

Τα top-10 αξιοθέατα της Λέσβου...

1. Η πόλη της Μυτιλήνης

Η πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η πόλη της Μυτιλήνης που συνδυάζει αρμονικά το παλαιό με το σύγχρονο και κουβαλά αιώνες Ιστορίας. Απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, με το μεσαιωνικό Φρούριό της, που χτίστηκε επί Ιουστινιανού, να ξεχωρίζει από μακριά. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και η ίδρυσή της τοποθετείται στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. όταν στο νησί εγκαταστάθηκαν οι Αιολείς. Είναι σημαντική η προσφορά της νήσου στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό καθώς εδώ άνθισε η ποίηση και τα Γράμματα μέσω σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως η Σαπφώ, ο Αλκαίος και ο Πιττακός, ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας. Τη σχέση όμως του νησιού με τον πολιτισμό μαρτυρά και ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Θεάτρου, πάνω σε πευκόφυτο λόφο στην περιοχή Καμάρες της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας και έχει εξαιρετική ακουστική. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος θαύμασε τόσο το Θέατρο αυτό ώστε αντέγραψε το σχέδιό του στο Θέατρο που έχτισε ο ίδιος στη Ρώμη το 55 π.Χ.! Η σημερινή πόλη της Μυτιλήνης είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και αποτελεί έδρα του Νομού Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Υπουργείου Αιγαίου αλλά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νησιού και η έκτασή της είναι μεγάλη, αν και δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της καθώς το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο, συγκεντρώνοντας πλήθος πολυκατοικιών που στεγάζουν την πλειονότητα των κατοίκων, εν αντιθέσει με το αραιοκατοικημένο τμήμα της πόλης όπου συγκεντρώνονται τα ιστορικά αρχοντικά της. Το λιμάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου και συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά (μέσω Χίου) αλλά και με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τη Λήμνο. Συνδέεται όμως και με τα τουρκικά παράλια μέσω μικρών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια από και προς το Αϊβαλί και τη Δεκέλεια. Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς πατώντας το πόδι του στο λιμάνι είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Από εκεί και έπειτα, αρχίζει σταδιακά να ξετυλίγεται μπροστά του όλη η ομορφιά αυτού του τόπου… 

Η Μυτιλήνη με τον Ι.Ν. του Αγ. Θεράποντα
Στην περιοχή του λιμανιού ξεχωρίζει ο αναγεννησιακού ρυθμού Ιερός Ναός του Αγίου Θεράποντα με τον μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα κτήρια της πόλης, όπως είναι το νεομπαρόκ τετραώροφο στην πλατεία Σαπφούς που στεγάζει σήμερα την Εγνατία Τράπεζα, η Μητρόπολη με το μοναδικό για τα δεδομένα του ελλαδικού χώρου νεογοτθικό καμπαναριό της, το Γυμνάσιο Μυτιλήνης με την ιστορική Βιβλιοθήκη του στην οποία φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα καθώς επίσης οι επιβλητικοί Πύργοι και τα οθωμανικά μνημεία, το Τζαμί και το παλιό Χαμάμ. Το πιο εκλεπτυσμένο όμως κομμάτι της πόλης βρίσκεται στις συνοικίες Κιόσκι και Σουράδα, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα από τα διατηρητέα νεοκλασικά αρχοντικά που προσδίδουν στην πόλη μια ξεχωριστή γοητεία, βγαλμένη από τα χρόνια τα παλιά. Τα αρχοντικά αυτά μαρτυρούν την αλλοτινή ακμή που γνώρισε το νησί της Λέσβου και χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου από Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό, γι’ αυτό και η αρχιτεκτονική τους χρησιμοποιεί πολλά δυτικοευρωπαϊκά στοιχεία, ετερόκλητα μεταξύ τους αλλά πρωτότυπα συνδυασμένα. Τα μπαρόκ και νεογοτθικά στοιχεία συναντούν τα νεοκλασικά, αναγεννησιακά και μπελ επόκ, σε ένα δημιουργικό «πάντρεμα» ύφους και τεχνοτροπίας. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» που επιτρέπει στο νησί να συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω πτήσεων της Aegean και της Ολυμπιακής. Κατά την τουριστική περίοδο εξυπηρετεί επίσης πτήσεις charters από διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης.           

2. Αγιάσος

Αγιάσος
Αν αγαπάτε τα παραδοσιακά χωριουδάκια που φέρουν τον αέρα μιας άλλης εποχής, τότε επιβάλλεται να γνωρίσετε τη γραφική και «βουνίσια» Αγιάσο. Σκαρφαλωμένη στο βουνό του Ολύμπου, η Αγιάσος περιμένει καρτερικά τον επισκέπτη για να του προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές της. Καθώς χάνεσαι μέσα στα γραφικά στενάκια της, ανακαλύπτοντας παλιά σπίτια και μαγαζάκια και μυρίζοντας στον αέρα μυρωδιές από φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, έχεις διαρκώς την αίσθηση πως ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο για να βρεις μια αυθεντικότητα και μια αθωότητα που έχει πια χαθεί από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ανάβεις ένα κερί στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επισκέπτεσαι το Εκκλησιαστικό Μουσείο, μαθαίνεις για την τέχνη του υποδηματοποιού και του μαχαιροποιού που καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμα μέσα σε μικρά μαγαζάκια που μοιάζουν τόσο παράταιρα με τη σύγχρονη εποχή, γίνεσαι ένα με τους ντόπιους στο παραδοσιακό καφενείο του Παπέλη, δοκιμάζεις ζεστό «καϊνάρι» στην «Καφενταρία» και μυρωδάτο ελληνικό καφεδάκι και φεύγεις με μια αγκαλιά τοπικά προϊόντα που βγάζει αυτός ο ευλογημένος τόπος… Μόλις είχες την ασύλληπτη τύχη να γνωρίσεις μία από τις ομορφότερες και αυθεντικότερες γωνιές της Ελλάδας!

Ο μαχαιροποιός επί το έργον, Αγιάσος  

3. Καλλονή – Πέτρα – Μόλυβος

Καλλονή
Πρώτη μας στάση, η περιοχή της Καλλονής που είναι διάσημη για τις σαρδέλες της. Εδώ βρίσκουμε αρκετές ενδιαφέρουσες παραλίες για μπάνιο το καλοκαίρι αλλά και έναν θαυμάσιο υγροβιότοπο που στα τέλη του φθινοπώρου κατακλύζεται από εκατοντάδες ροζ φλαμίνγκο που κάνουν στάση στο μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι τους! Συνεχίζουμε για την Πέτρα και από μακριά αντικρίζουμε τον εκπληκτικό Ναό της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας που είναι χτισμένος στην κορυφή ενός βράχου 40 μέτρων. 114 σκαλοπάτια λαξευμένα στην πέτρα οδηγούν τους προσκυνητές στην κορυφή του βράχου με την πανέμορφη θέα. 

Πέτρα
Σειρά έχει ο γραφικός Μόλυβος με το εντυπωσιακό Κάστρο του που φιγουράρει στις πιο χαρακτηριστικές καρτ-ποστάλ της Λέσβου. Λέγεται και Κάστρο της Μήθυμνας, είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου, είναι χτισμένο στο σημείο όπου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του 5ου π.Χ. αιώνα και αποτελεί έργο Γενοβέζων ηγεμόνων. 

Μόλυβος
Το μάτι μας γεμίζει πανέμορφες εικόνες καθώς περπατάμε στα πλακόστρωτα στενά του Μολύβου… Λουλουδιασμένες αυλές, νυσταγμένες γάτες που τεμπελιάζουν και ανθισμένες πασχαλιές που αναδύουν υπέροχα αρώματα… Και ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από το «Μπαλκονάκι» του ομώνυμου ζαχαροπλαστείου, με τον ήλιο να βουτά στα νερά του Αιγαίου και να βάφει τον ουρανό πορτοκαλί και μωβ… 
  
4. Σκάλα Συκαμνιάς 

Παναγιά η Γοργόνα, Σκάλα Συκαμνιάς
Και μιας και μιλάμε για ηλιοβασιλέματα και όμορφες εικόνες, την ομορφότερη πανσέληνο την είδαμε να καθρεφτίζεται στα νερά της θάλασσας πίσω από το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, στη Σκάλα Συκαμνιάς. Πλάι στο γραφικό απάνεμο λιμανάκι με τα ψαροκάικα και πάνω σε έναν βράχο στην άκρη της θάλασσας, στέκει το μικρό πάλλευκο εκκλησάκι της «Παναγιάς της Γοργόνας». Πήρε το όνομά της από την χαρακτηριστική τοιχογραφία ενός άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που με τη φαντασία του απεικόνισε την Παρθένο με ουρά γοργόνας κάνοντάς την Παναγιά των θαλασσινών. Η συγκινητική αυτή εικόνα ενέπνευσε τον σπουδαίο λογοτέχνη μας Στρατή Μυριβήλη για να γράψει το ομώνυμο λογοτεχνικό του αριστούργημα. Η θρυλική μουριά, στη σκιά της οποίας καθόταν και έγραφε, υπάρχει ακόμα και σήμερα, αποτελεί μάλιστα γνωστό αξιοθέατο του τόπου και αποκαλείται προς τιμήν του «Μουριά του Μυριβήλη».
     
Σκάλα Συκαμνιάς

5. Σίγρι

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Σίγρι
Το πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού δεν είναι άλλο από το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και έχει τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία γιατί μας βοηθά να αντιληφθούμε όλη την ιστορική εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου μέσα στα τελευταία 20.000.000 χρόνια! Πρόκειται για μια έκταση 150.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει όρθιους και πεσμένους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δέντρων καθώς και ρίζες, καρπούς και φύλλα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, προφυλαγμένα μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα. Εντύπωση προκαλεί το πάχος των κορμών αλλά και η εμφανής διαγραφή της ρίζας, του φλοιού και όλων των λεπτομερειών δέντρων που δημιουργήθηκαν έως και 21 εκατομμύρια χρόνια πριν! Το 1994 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους που έχει ως στόχο του τη φύλαξη, συντήρηση και μελέτη των απολιθωμάτων και το Γεωπάρκο του Μουσείου όπου φυλάσσονται μερικά σπάνια απολιθώματα φυτών και ηφαιστειακά πετρώματα.

6. Πλωμάρι

Πλωμάρι
Γραφικό και ιδιαίτερα αξιοποιημένο τουριστικά, το Πλωμάρι υποδέχεται τον επισκέπτη του νότιου τμήματος του νησιού για να του διδάξει τα μυστικά του καλού ούζου. Πεντακάθαρες παραλίες, γραφικά χωριά χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου, πλακόστρωτα σοκάκια, αιωνόβιοι πλάτανοι, αρχοντικά και ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστούς ουζομεζέδες! Και για το τέλος, δύο πρωτότυπα και ιδιαίτερα Μουσεία που μας μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής των δύο πιο σημαντικών προϊόντων στα οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία: το σαπούνι και το ούζο. Μουσείο Σαπωνοποιίας το ένα και Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη το άλλο, στο Πλωμάρι θα τα βρείτε αμφότερα…    

7.  Ερεσός

Παραλία Ερεσού
Στην… international Ερεσό βρίσκουμε τη γνωστότερη και δημοφιλέστερη παραλία της Λέσβου. Με χιλιόμετρα άμμου, ένα τοπίο «σεληνιακό» και δυνατή beach life, η Ερεσός αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του καλοκαιρινού τουρισμού στο νησί. Η περιοχή έχει να επιδείξει στον επισκέπτη παραδοσιακά αρχοντικά και ενδιαφέροντα μοναστήρια, ερείπια από την αρχαιότητα και ενετικά κάστρα. Κοντά σε αυτά, έρχονται να προστεθούν τα γραφικά ταβερνάκια, οι καφετέριες, τα μπαράκια και η έντονη ζωή. Κι αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την αμμουδιά των 2,5 χλμ., με τα κρυστάλλινα νερά και τη γαλάζια σημαία που πιστοποιεί ότι έχουμε να κάνουμε με μία από τις καθαρότερες παραλίες της Μεσογείου, τι άλλο να ζητήσει ο μέσος τουρίστας από τις καλοκαιρινές διακοπές του;     

8. Ο Άγιος Ραφαήλ, η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη και άλλα μνημεία χριστιανοσύνης

Επιβλητικά μοναστήρια, εκκλησίες με μακραίωνη ιστορία, αμέτρητα ξωκλήσια διάσπαρτα στους λόφους της Λέσβου και σημαντικά χριστιανικά μνημεία αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες πιστούς του θρησκευτικού τουρισμού. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης καθώς και τα λείψανα Πατριαρχών και Μητροπολιτών

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ
Στο ύψωμα «Καρυές», πάνω από την κωμόπολη της Θέρμης, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν από τους Τούρκους και τα οστά τους βρέθηκαν 500 χρόνια μετά έπειτα από οράματα πιστών. Το μοναστήρι είναι γυναικείο και γνώρισε μεγάλη προβολή επί των χρόνων της Ηγουμένης Ευγενίας, η οποία μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο πάνω στα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ και όχι μόνο, κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία διέθεσε για τη λειτουργία του Μοναστηριού αλλά και για την ανάπτυξη πλουσιότατου φιλανθρωπικού έργου, χτίζοντας και ανακαινίζοντας εκκλησίες, σχολεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα για ορφανά παιδιά. Από τα χρήματα που διέθεσε η Μονή χτίστηκε επίσης μια εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο… Καμερούν της Αφρικής! Στο εσωτερικό του μοναστηριού στεγάζεται και μια διώροφη πινακοθήκη με έργα Ελλήνων ζωγράφων. 

Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου
Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Λέσβου βρίσκεται στον Μανταμάδο και είναι η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη που φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, προστάτη Αγίου της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού. Η μοναδικότητα της εικόνας αυτής έγκειται στον τρόπο, τα υλικά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε καθώς και στο ότι αποτελεί τη μοναδική ανάγλυφη εικόνα στο χώρο της Ορθοδοξίας και αυτό γιατί οι ανάγλυφες εικόνες γενικότερα δεν επιτρέπονται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή ωστόσο παρέμεινε χάρη στα θαύματά της. Η παράδοση θέλει τη δημιουργία της να τοποθετείται κάπου μεταξύ 1000 και 1100 μ.Χ., εποχή κατά την οποία λυμαίνονταν το Αιγαίο οι Σαρακηνοί πειρατές. Ο χώρος τότε λειτουργούσε ως ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους. Οι πειρατές έμαθαν για τον πλούτο που βρισκόταν στο μοναστήρι και μια νύχτα εισέβαλαν για να κλέψουν και κατέσφαξαν όλους τους μοναχούς! Γλίτωσε μονάχα ο δόκιμος Γαβριήλ, ένα 17χρονο καλογεροπαίδι που κρύφτηκε στη στέγη του Ναού. Οι πειρατές αντιλήφθηκαν την παρουσία του και για να μην αφήσουν πίσω τους μάρτυρες, ανέβηκαν στη στέγη για να τον σκοτώσουν. Τότε συνέβη μέγα θαύμα, η στέγη μετατράπηκε σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο μέσον της έστεκε πανύψηλος και αγριεμένος ο Ταξιάρχης, με το σπαθί του να πετάει αστραπές. Οι πειρατές παράτησαν τα κλοπιμαία και έτρεξαν πανικόβλητοι να σωθούν, την επόμενη όμως μέρα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών τους βρήκαν όλους σφαγμένους με μια μαχαιριά που διαπερνούσε από άκρη σε άκρη ολόκληρο το κορμί τους. 

Η ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Όσο για τον δόκιμο Γαβριήλ, μόλις διαπίστωσε ότι όλοι οι σύντροφοί του ήταν νεκροί, συνέλαβε την ιδέα να συγκεντρώσει το αίμα τους, να το αναμείξει με χώμα για να δημιουργήσει πηλό και να κατασκευάσει την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε δει μπροστά του εκείνη τη νύχτα στη στέγη. Πλάθοντας όμως την ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη, δεν του έφτανε ο πηλός, γι’ αυτό και το πρόσωπο είναι δυσανάλογο με το υπόλοιπο σώμα, το οποίο αναγκαστικά το έπλασε μικρό και ασύμμετρο. Οι ιστορίες που συνοδεύουν το μοναστήρι και τη θαυματουργή του εικόνα είναι τόσες ώστε λέγεται πως οι Τούρκοι από φόβο δεν πλησίαζαν ούτε στον περίβολο του Ναού! Ο Ναός γιορτάζει δύο φορές το χρόνο: στις 8 Νοεμβρίου των Ταξιαρχών και την Κυριακή των Μυροφόρων που είχαν γίνει τα εγκαίνιά του. Στο εσωτερικό του μοναστηριού φυλάσσονται ο αρχιερατικός χρυσοποίκιλτος Σάκος και το πετραχήλι του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ καθώς και τα οστά του μοναχού Γαβριήλ μαζί με το ματωμένο ζωνάρι του τότε Ηγούμενου της Μονής που βρέθηκαν το 1950 μετά από όραμα που είχε μια μοναχή. Τα κελιά του Ναού μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενώνας για τους πιστούς και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και εκατό άτομα για 3-4 μέρες.          

9. Μουσεία και Παραλίες     

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Μουσεία του νησιού. Στο τριώροφο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται ειδώλια, κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά και κοσμήματα από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή εποχή» που επικεντρώνεται στην ιστορική περίοδο μεταξύ 4ου αι. π.Χ. και 3ου αι. μ.Χ. Το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, φιλοξενεί χρυσοκέντητα άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, παλαιά βιβλία ενώ η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας στην περιοχή του Πολιχνίτου περιλαμβάνει απολιθώματα, ορυκτά, πετρώματα και μεταλλεύματα του νησιού, ένα τμήμα ζωολογίας και ένα τμήμα βοτανικής.
 
Μουσείο-Πινακοθήκη Θεόφιλου
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή παρουσιάζει μία πλήρη εικόνα όλων των σταδίων επεξεργασίας της ελιάς μέχρι την τελική μετατροπή της σε λάδι. Το Μουσείο-Πινακοθήκη Θεόφιλου λειτουργεί σε τέσσερις αίθουσες στις οποίες εκτίθενται 86 πίνακες από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής, του αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του επονομαζόμενου «τσολιά». Τα θέματά του είναι παρμένα από την Ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία και την έκθεση είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Τσαρούχης.  

Η παραλία της Καλλονής
Οι παραλίες της Λέσβου δεν είναι πάρα πολλές σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, παρουσιάζουν όμως μεγάλη ποικιλία. Άλλες μικρές και γραφικές, άλλες μεγάλες και κοσμικές. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα και μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις. Άλλες με δροσερά απλώς νερά -όπως αυτές των δύο Κόλπων Καλλονής και Γέρας- και άλλες με πιο κρύα νερά -όπως αυτές που βλέπουν στο Αιγαίο πέλαγος.

10. Τα ιαματικά λουτρά

Οι ιαματικές θερμοπηγές της Λέσβου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο νησί αυτό συναντάμε το ένα τέταρτο του συνόλου των ιαματικών πηγών της Ελλάδος! Πέντε από αυτές διαθέτουν τις απαραίτητες λουτρικές εγκαταστάσεις για να μπορούν να δεχθούν επισκέπτες: τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς, της Θέρμης, του Αϊ-Γιάννη Λισβορίου, του Κόλπου της Γέρας και του Πολιχνίτου, που αποτελεί και τη θερμότερη πηγή σε όλη την Ευρώπη! Τα λουτρά ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από ρευματισμούς, αρθρίτιδες, παθήσεις των νεφρών, του πεπτικού συστήματος, του κυκλοφορικού, γυναικολογικές παθήσεις, ισχιαλγίες, νευραλγίες, δερματοπάθειες και χρόνια τραύματα. Αποτελούν όμως και έναν όμορφο τρόπο για να χαλαρώσει κανείς απολαμβάνοντας ένα ζεστό και αναζωογονητικό μπάνιο.

Δραστηριότητες

Ένα πλήθος από δραστηριότητες είναι στη διάθεσή μας για να γεμίσουμε ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας στο νησί της Λέσβου. Μια βόλτα στην πλούσια Αγορά της Μυτιλήνης για να προμηθευτούμε ντόπια προϊόντα, διάφορα σπορ όπως surfing, καταδύσεις και αναρρίχηση, πεζοπορία στην εξοχή και χαλάρωση σε κάποιο χαμάμ είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στη Λέσβο. (Για περισσότερα, βλ.  εδώ)

Επίσης, κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος Μυτιλήνης οργανώνει έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Λεσβιακό Καλοκαίρι». Πάμπολλα είναι τα πανηγύρια του καλοκαιριού (Προφήτη Ηλία, Αγίου Παντελεήμονα, Σωτήρος, Παναγίας) ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιείται η «Γιορτή του Ούζου» κατά την οποία οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο στους επισκέπτες.

Διαμονή

Στις παραλίες κυριαρχούν οι μικρές, low profile μονάδες και τα boutique hotels στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται ολοένα και περισσότερο νέα projects που έχουν να κάνουν με τη φύση και βασίζονται στην ελιά, το σήμα-κατατεθέν της Λέσβου. Απευθύνονται κυρίως σε φυσιολάτρες και πρόκειται για μια νέα πρόταση διαμονής σε αγροτουριστικά συγκροτήματα που βρίσκονται μέσα σε ελαιώνες.

Κουζίνα

Στο σημείο αυτό ανοίγουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο! Η κουζίνα της Μυτιλήνης είναι φημισμένη και εδώ ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει εξαιρετικής ποιότητας πιάτα σε πολύ προσιτές τιμές. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και δεν κοιτάζουν πώς να εκμεταλλευτούν τον επισκέπτη, γι’ αυτό έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το χαμηλό προφίλ του νησιού. Καθότι πατρίδα του ούζου η Μυτιλήνη, προσφέρεται για ουζοκατανύξεις σε αυθεντικά μεζεδοπωλεία δίπλα στη θάλασσα και για πλούσιες γαστριμαργικές εμπειρίες σε παραδοσιακά ταβερνάκια στα μικρά χωριά της ενδοχώρας. Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε τοπική γραβιέρα και φέτα, γκιουζλεμέδες, σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), κολοκυθανθούς γεμιστούς με τυριά και μανιτάρια τηγανητά. 
 
«Αντώνης»

"Στου Αντώνη", Καγιάνι
Παραδοσιακή ταβέρνα, με μπαλκονάκι που προσφέρει απίστευτη πανοραμική θέα από ψηλά προς τη θάλασσα, την πόλη της Μυτιλήνης, το λιμάνι και –όταν ο καιρός το επιτρέπει- τα απέναντι τουρκικά παράλια. Απολαύσαμε ολόφρεσκα ψάρια και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Τιμές πολύ προσιτές. 
Στο ημιορεινό χωριό Καγιάνι (ή αλλιώς Ταξιάρχες), λίγο έξω από την πρωτεύουσα, μετά το αεροδρόμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  

«Η Σκαμνιά» ή αλλιώς «Η μουριά του Μυριβήλη»
 
"Η Μουριά του Μυριβήλη", Σκάλα Συκαμνιάς
Στο χώρο του παλιού καφενέ του Πατσού, η ψαροταβέρνα αυτή απλώνει τα τραπεζάκια της πλάι στο γραφικό απάνεμο λιμανάκι με τα ψαροκάικα και κάτω από τη θρυλική μουριά, στη σκιά της οποίας καθόταν κάποτε και έγραφε ο Στρατής Μυριβήλης. Φρέσκα ψάρια, αστακοί από το ενυδρείο, γεμιστοί κολοκυθοανθοί, κολιός μαρινάτος, σαρδέλες στα κάρβουνα, γαρίδες σκορδάτες, ψητό λαδοτύρι και φρέσκιες πατάτες. Πάντα με συνοδεία ούζου και μπόνους οι χαμηλές τιμές και η καταπληκτική θέα! 
Στη Σκάλα Συκαμνιάς.

«Του Μιχάλη»

Οικογενειακή ταβέρνα για μαγειρευτά και πιάτα της ώρας. Την προτιμούν ιδιαιτέρως οι φοιτητές γιατί σερβίρει πολύ φθηνό, ποιοτικό και σπιτικό φαγητό. 
Στην πόλη της Μυτιλήνης.

«Πολύτεκνος»

Από τα πιο γνωστά σουβλατζίδικα του νησιού για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα. 
Επίσης στην πόλη της Μυτιλήνης.

«Mezzo»: Στο σημείο που χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Μυτιλήνης, μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά για να χορτάσει τους ξενύχτηδες με κρέπες, σάντουιτς, παγωτά και βάφλες.

Και άφησα το καλύτερο για το τέλος...

Το Καφενείο του Παπέλη (Το Σταυρί), Αγιάσος

«Το Σταυρί»

Ανηφορίζουμε στην ορεινή Αγιάσο. Δεν παρασυρόμαστε από τα πούλμαν που ξεφορτώνουν ορδές τουριστών και δεν τους ακολουθούμε στα πιο… τουριστικά προσανατολισμένα μαγαζιά. Εμείς ξέρουμε το μυστικό. Το μάθαμε από τους ντόπιους. Αναζητάμε ένα συγκεκριμένο μαγαζάκι και το βρίσκουμε. Με μια πινακίδα στην είσοδό του μας αυτοσυστήνεται ως: Παραδοσιακόν Οινοθεραπευτήριον «Το Σταυρί»

Ευφάνταστες πινακίδες στο Καφενείο του Παπέλη
Μια δεύτερη ταμπέλα μας ενημερώνει ότι σερβίρεται «Πατσάς όλο το 24ωρο στου Παπέλ» και η αλήθεια είναι ότι στους ντόπιους το μαγαζί είναι γνωστό ως «το καφενείο του Παπέλη». Μια τρίτη πινακίδα μας παροτρύνει να μπούμε μέσα, γράφοντας «Έμπα μέσα, τσε δαγκάνου, ούλα είνι φτνα»! Δε χάνουμε άλλο χρόνο, ανοίγουμε την πόρτα και με το που μπαίνουμε χορταίνει η μύτη μας υπέροχες μυρωδιές… Παϊδάκια, λουκάνικα, κεφτεδάκια που από το τηγάνι έρχονται κατευθείαν αχνιστά στο πιάτο μας, χόρτα, μεζέδες, μανιτάρια τηγανητά και άφθονο ούζο! Πρόκειται για ένα μικρό, παραδοσιακό καφενείο, από αυτά τα αυθεντικά που ελάχιστα έχουν απομείνει πια. Έχει λίγα τραπεζάκια και συνήθως είναι γεμάτο αλλά κάπου βρίσκουμε κι εμείς να βολευτούμε ανάμεσα στους ντόπιους που παίζουν χαρτιά, τρώνε μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια με ούζο. Η κουζίνα είναι σε κοινή θέα και οι ιδιοκτήτες φιλόξενοι, καλόκαρδοι και με εμφανή αίσθηση του χιούμορ. 

Χιούμορ και ευχάριστη ατμόσφαιρα σε ένα χώρο ανεπιτήδευτο
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους τοίχους για να το αντιληφθεί, καθώς είναι καλυμμένοι από πάμπολλες επιγραφές με παροιμίες και χιουμοριστικές αναφορές στις επιδράσεις του ούζου, όλα γραμμένα σε τοπικούς γλωσσικούς ιδιωματισμούς. Το ντεκόρ άκρως νοσταλγικό: παλιές φωτογραφίες, εικόνες του Χριστού, παλιά εργαλεία για τα χωράφια και τα ζώα, όπλα, τουφέκια και πιστόλια, θήκες για φυσίγγια, σκουριασμένα κλειδιά, χαλασμένα ραδιόφωνα-αντίκες, σκεύη μαγειρικής και παλιά πιθάρια. Το καλοκαίρι τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω και απλώνονται κάτω από το δέντρο. Ο κορμός του και οι γύρω τοίχοι είναι καλυμμένοι με δεκάδες ακόμα χιουμοριστικές επιγραφές γραμμένες στην ντοπιολαλιά. Αν είσαστε τυχεροί και πετύχετε τον περιβόητο παππού, θα καθίσει μαζί σας και θα σας λέει με τις ώρες ιστορίες και ανέκδοτα. Εμπειρία ζωής! Μακράν από τους πιο αυθεντικούς χώρους που έχω συναντήσει ποτέ… 

Διασκέδαση   

"Το Μπαλκονάκι", Μόλυβος
Μπορεί η Λέσβος να είναι ένα νησί χαμηλού προφίλ, μην περιμένετε όμως πως στερείται νυχτερινής διασκέδασης! Μην ξεχνάμε ότι φιλοξενεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό φοιτητών που επιτρέπουν στην πόλη να διατηρείται άκρως ζωντανή ακόμα και μέσα στο χειμώνα! Για δυνατό beach life, θα πάτε στη Σκάλα Ερεσού. Για νυχτερινή διασκέδαση, θα μείνετε στην πρωτεύουσα. Ξεκινάμε με έναν απογευματινό καφέ στο «Sugar House» και στη συνέχεια προχωράμε στην περιοχή της Προκυμαίας με τα υπέροχα νεοκλασικά και το πλήθος από μαγαζιά για κάθε γούστο: από χαλαρές μπυραρίες και ήσυχα, ατμοσφαιρικά μπαράκια μέχρι κλαμπάκια για χορό. Η ήσυχη μπυραρία «Mayfair» είναι μια καλή επιλογή για μια πρώτη μπύρα. Για χορό, το «Monkey» είναι από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά και μαζεύει αρκετό νεαρόκοσμο. Για εναλλακτική διασκέδαση και φοιτητοκατάσταση, το «Lazy Fish». Οι φοιτητές κάθονται μέχρι και στα σκαλοπάτια της εισόδου ή στέκονται στο πεζοδρόμιο με τις μπύρες τους ανά χείρας. 

Ηλιοβασίλεμα από το "Μπαλκονάκι" στο Μόλυβο

Επειδή όμως διασκέδαση δεν είναι μόνο η νυχτερινή, για τα πιο τέλεια γλυκά θα πάτε οπωσδήποτε στο ζαχαροπλαστείο «Μπαλκονάκι» στο Μόλυβο! Με το που θα δείτε τα ολόφρεσκα γλυκά να φιγουράρουν στη βιτρίνα, αποκλείεται να συγκρατηθείτε και να φάτε μόνο ένα! 

"Το καφενείο των Θεόφιλων"
Cheesecake, σοκολατόπιτες, μηλόπιτες, μιλφέιγ, brownies, σιροπιαστά και λαχταριστό χειροποίητο παγωτό… Πιάνουμε θέση σε ένα τραπεζάκι στο μπαλκόνι πάνω από τον κόλπο του Μολύβου και απολαμβάνουμε το γλυκό μας με θέα το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του νησιού. 

Για μυρωδάτο ελληνικό καφεδάκι στη χόβολη, ανηφορίζουμε στην Αγιάσο και «Το καφενείο των Θεόφιλων». Καθώς μας αρέσουν πολύ οι παραδοσιακοί χώροι, εκεί παραδίπλα ανακαλύπτουμε και το παραδοσιακό καφενείο «Καφενταρία» που αποπνέει έντονο άρωμα Ανατολής. Σερβίρει καταπληκτικά γλυκά του κουταλιού σε όποια γεύση μπορεί κανείς να φανταστεί και ένα υπέροχο ανατολίτικο ζεστό ρόφημα, το «καϊνάρι», ένα είδος τσαγιού με μυρωδικά και μπαχαρικά που φημίζεται για τις τονωτικές και ευεργετικές του ιδιότητες.   


"Καφενταρία", Αγιάσος 

Αγορές

Η παλαιά αγορά της πόλης
Η κεντρική αγορά της Μυτιλήνης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από ένα πλήθος εμπορικών καταστημάτων (μανάβικα, ιχθυοπωλεία, καταστήματα καλλυντικών, ένδυσης και υπόδησης κτλ.) που εκτείνονται γύρω από την πλακόστρωτη οδό Ερμού. Εδώ μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και πολύ περισσότερο τα ντόπια προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί. Η Λέσβος είναι ευλογημένος τόπος και παράγει όλα τα καλά. Λάδι, αρωματικά σαπούνια, γλυκά του κουταλιού, χαλβάς από την Αγιάσο, ζυμαρικά, μαρμελάδες, κρασί, καρύδια, μήλα, κεράσια, βότανα, μέλι (θυμαρίσιο, πευκόμελο ή ανθόμελο), κάστανα, πίτες, παστέλια και διάφορα λικέρ είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα της Μυτιλήνης. Το χωριό Μανταμάδος φημίζεται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα του. Φέτα, κασέρι και λαδοτύρι είναι τα top τυριά που παράγει η Λέσβος. Η περιοχή της Καλλονής φημίζεται για τις σαρδέλες της, φρέσκιες και παστές. Αλλά και για το ελαιόλαδό της καθώς στην Καλλονή έγινε το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Το λάδι της Μυτιλήνης είναι βραβευμένο πολλάκις διεθνώς. Εκτός από τα είδη διατροφής, το νησί έχει μεγάλη παράδοση στα κεραμικά, τα αγγεία, τα εργόχειρα και τα υφαντά. 

Η τέχνη του μαχαιροποιού επιβιώνει ακόμη στην Αγιάσο
Επίσης το ξύλο της ελιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς μεταμορφώνεται στα χέρια έμπειρων τεχνιτών σε αξιόλογα έπιπλα, αγιογραφίες και άλλα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης. 

Το νούμερο ένα όμως προϊόν του τόπου είναι το ούζο! Έχει ταυτιστεί με το νησί και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουζίνας. Η ειδική ποικιλία γλυκάνισου απαντάται μόνο στη Λέσβο και οι πολλές ποτοποιίες (Βαρβαγιάννης, Πιτσιλαδής, Πλωμάρι κτλ.) συνεχίζουν τη μακρά παράδοση στην παραγωγή του ούζου.   
   
Μερικές συμβουλές…

1. Αν μείνετε αρκετό καιρό στο νησί, τολμήστε να πάρετε το καραβάκι για μια μίνι εκδρομή στα απέναντι παράλια της Τουρκίας. Η εμπειρία αξίζει!

2. Μεγάλη προσοχή απαιτείται κατά τις τηλεφωνικές σας συνδιαλέξεις! Σε πολλά σημεία του νησιού και ειδικά στο ανατολικό παραλιακό κομμάτι, το τουρκικό δίκτυο είναι πιο ισχυρό από τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και αν δεν το αντιληφθείτε εγκαίρως, κινδυνεύετε να χρεωθείτε τις κλήσεις σας ως διεθνείς! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης