Η Πάρος μέσα από τα μάτια μιας παριανής!


Όλα κι όλα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας οφείλω εξαρχής να παραδεχτώ ότι με την Πάρο δεν μπορώ να είμαι καθόλου αντικειμενική! Την Πάρο την αγαπώ βαθιά και δεν μπορώ να τη δω με τη ματιά του απλού ταξιδιώτη. 

Νάουσα
Είναι τόπος καταγωγής μου και αυτό από μόνο του προδιαθέτει την κρίση μου. Το νησί το αγάπησα πριν καν το δω. Το αγάπησα μέσα από τα τραγούδια της παριανής γιαγιάς μου. Τη φέρνω στη μνήμη μου και είναι η εικόνα τόσο ζωντανή λες και ήταν μόλις χθες παρόλο που δεν ήμουν τότε παρά μικρό παιδάκι… Θυμάμαι έντονα κάποια βραδάκια του καλοκαιριού, η γιαγιά να κάθεται στην αγαπημένη της καρέκλα και να αγναντεύει με τις ώρες τη θάλασσα, να ταξιδεύει νοερά πίσω στο νησί της και να τραγουδάει τραγούδια του Γιάννη Πάριου και άλλα παραδοσιακά ενώ ο αέρας μύριζε γιασεμί και νυχτολούλουδο… Παρόλο που εγώ δεν γεννήθηκα στον δικό της τόπο, ούτε μεγάλωσα στο νησί και παρόλο που άργησα σχετικά να το επισκεφθώ (και δυστυχώς δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ μαζί της όσο ζούσε), από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο λιμάνι της Παροικιάς αισθάνθηκα την αύρα του «οικείου» να με διαπερνά. Σχεδόν διαισθάνθηκα την παρουσία των προγόνων μου να μου ψιθυρίζουν μέσα από τον άνεμο, με τρόπο μυστηριακό, την ιστορία της οικογένειάς μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων… 

Η Εκατονταπυλιανή
Την Πάρο την έχω επισκεφθεί ήδη αρκετές φορές και την έχω γνωρίσει σε διαφορετικές περιόδους του έτους και μέσα από διαφορετικές αφορμές και περιστάσεις: μέσα από οικογενειακές αυγουστιάτικες διακοπές, στα βαφτίσια της μικρής μου ξαδέρφης στην Εκατονταπυλιανή, ως καλεσμένη σε γάμο καταμεσής του φθινοπώρου, κάποιον Ιούλιο διακοπές και άφθονα ξενύχτια με τις φίλες, ταξίδια-αστραπή και weekend με τον σύντροφο… Καλές αφορμές για να γνωρίσω όλες τις όψεις και τις πλευρές αυτού του νησιού… Για να γνωρίσω τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη όταν αρχίζουν να φεύγουν οι πολλοί, τα ξέφρενα πάρτι του Ιουλίου και του Αυγούστου όταν το νησί βουλιάζει από τον κόσμο, τα βροχερά φθινόπωρα τυλιγμένα σε ένα αίσθημα μελαγχολίας, με το τσουχτερό αεράκι να σου τρυπάει τα κόκαλα. 

Η θέα από την εκκλησία του Αγ. Αρσενίου
Η κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά (μόλις 3 ώρες με τα γρήγορα πλοία και κάπου 4,5 με τα συμβατικά) καθιστούν την Πάρο ως μία από τις top επιλογές τόσο για αποδράσεις του σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές. Παράλληλα, οι πανέμορφες παραλίες της με τα πεντακάθαρα νερά αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή της, την έχουν μετατρέψει σε σίγουρη επιλογή για παρέες νέων. Για την ακρίβεια, η Πάρος μαζί με τη Μύκονο αποτελούν την κορυφαία επιλογή των νέων για τις πρώτες τους διακοπές με την παρέα των φίλων τους και χωρίς την οικογένεια. Κάπως έτσι τα βράδια του Αυγούστου η Νάουσα πνίγεται στον κόσμο! Αν ωστόσο είσαστε λάτρεις της ησυχίας, δεν υπάρχει λόγος να πτοείστε! Η Πάρος κρύβει πανέμορφες ήσυχες γωνιές προς ανακάλυψη, προορισμένες μόνο για λίγους!

Γεωγραφικά, τοποθετείται στο κέντρο των Κυκλάδων. Διαθέτει μία από τις ομορφότερες Χώρες που μπορεί να βρει κανείς σε ελληνικό νησί και δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσά της, την Παροικιά, η οποία συναγωνίζεται επάξια σε ομορφιά την απίστευτα γραφική και άκρως δημοφιλή Νάουσα


Ξημέρωμα στο ύψωμα της Μητρόπολης, Νάουσα 
Τα σπιτάκια της Πάρου ακολουθούν την αυστηρή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με τους λευκούς τοίχους και τα μπλε πορτοπαράθυρα που λαμποκοπούν κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και δίνουν χρώμα και ζωή στα κατάξερα βράχια, χαρακτηριστικά άλλωστε του κυκλαδίτικου τοπίου. Γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια με φρεσκοασπρισμένους τους αρμούς τους έρχονται να συμπληρώσουν την «καρτποσταλική» εικόνα ενός από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά που έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Αν διαθέτετε δικό σας όχημα, μπορείτε άνετα να κάνετε το γύρο του νησιού σε μόλις 3 ώρες. Αν όχι, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι σε προσιτές τιμές ενώ η συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ είναι αρκετά συχνή, ειδικά μεταξύ Παροικιάς-Νάουσας και προς τις πιο γνωστές παραλίες, όπως είναι η Πούντα. Στην κορύφωση ωστόσο της τουριστικής περιόδου, καλό θα είναι να είσαστε προετοιμασμένοι για μπόλικο στριμωξίδι μέσα στο ΚΤΕΛ καθώς αυτό αποτελεί τη μόνη επιλογή για τις μετακινήσεις των δεκαοχτάχρονων προς τις παραλίες.   

Τα top-5 αξιοθέατα της Πάρου:

1. Το Κάστρο της Παροικιάς

Κάστρο, Παροικιά
Το παράδοξο με το Κάστρο της Παροικιάς είναι ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως διακριτό κάστρο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Πάτμο, στο Ναύπλιο, στη Ναύπακτο ή στον Μόλυβο της Λέσβου. Το Κάστρο της Παροικιάς αποτελεί τον πυρήνα του σύγχρονου οικισμού και πολλές μικρές κατοικίες είναι ενσωματωμένες στα τείχη του με τέτοιον τρόπο ώστε δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο πού ξεκινούν και πού σταματούν τα όρια του παλιού οικισμού και του ίδιου του κάστρου! Έτσι κι αλλιώς ο χώρος του Κάστρου διαμορφώθηκε τον 13ο αιώνα από τους Βενετούς με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από τον προϋπάρχοντα αρχαίο ναό της Δήμητρας (βλ. φωτογραφία παραπλεύρως), οπότε δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποια ακριβώς είναι τα απομεινάρια του αρχαίου ναού. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι για να γνωρίσουμε την περιοχή, δεν χρειάζεται κάποια επίπονη ανάβαση, μιας και η συνοικία του Κάστρου βρίσκεται μέσα στην καρδιά του σύγχρονου οικισμού της Παροικιάς, «κρυφανασαίνει» ακόμα ανάμεσα στα πάλλευκα σπιτάκια και τα πάμπολλα εκκλησάκια και αρκεί μια απλή βόλτα και μια προσεχτική ματιά για να ανακαλύψει κανείς τα μυστικά της. 

Θέα από το προαύλιο του Αγ. Κωνσταντίνου
Τα εκκλησάκια του Αγίου Μάρκου, της Αγίας Άννας, του Αγίου Στυλιανού και της Παναγιάς του Σταυρού προσθέτουν το δικό τους χρώμα στο τοπίο ενώ ο Άγιος Κωνσταντίνος ξεχωρίζει χάρη στους λιτούς κίονες, τα τόξα και το στεγασμένο προαύλιο απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. 




Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου, Παροικιά

2. Το Καστέλι της Νάουσας

Το Καστέλι της Νάουσας
Στο λιμανάκι της Νάουσας βρίσκουμε ένα μικρό ενετικό κάστρο που είχε τεράστια σημασία μιας και επόπτευε όλο τον κόλπο. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα, διαθέτει λιμενοβραχίονες που είναι ορατοί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και λειτουργούσαν ως κυματοθραύστες, ένα οχυρωμένο τείχος που καταλήγει σε κυκλικό πύργο και έναν προμαχώνα από σχιστόλιθους. Το κάστρο έχει οχτώ ανοίγματα: τα επτά ήταν για τα κανόνια και το όγδοο ήταν η πύλη εισόδου.

3. Η Εκατονταπυλιανή  

Εκκλησία Παναγίας της Εκατονταπυλιανής
Η εκκλησία της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία… Η μία βασίζεται σε μια ευρέως διαδεδομένη παράδοση του 15ου αιώνα που αναφέρει πως η εκκλησία διαθέτει 99 φανερές πύλες και μία κρυφή και πως όταν φανερωθεί και η 100η, θα πάρουμε πίσω την Πόλη. Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση του Ναού και υποστηρίζει ότι η εκκλησία λέγεται Παναγιά Καταπολιανή γιατί είναι χτισμένη προς το μέρος που βρισκόταν η αρχαία πόλη (Κατάπολα). 

Εκατονταπυλιανή, εσωτερικό
Μια άλλη παράδοση σχετική με το χρόνο και τον λόγο δημιουργίας της εκκλησίας αναφέρει ότι η Αγία Ελένη, κατά το ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έπεσε σε τρικυμία ανοιχτά της Πάρου και έκανε τάμα πως εάν σωζόταν και έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας. Η ίδια δεν κατάφερε να εκπληρώσει το τάμα της, το ανέλαβε και το ολοκλήρωσε όμως ο γιος της, ο Άγιος Κωνσταντίνος. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από τον κυρίως Ναό της Θεοτόκου, τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Θεοδοσίας και του Αγίου Δημητρίου, το Βαπτιστήριο και τα κελιά. Μέσα στο Ναό βρίσκεται το Κιβώριο που είναι το μαρμάρινο επιστέγασμα της Αγίας Τράπεζας και στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες της κλασικής εποχής, το Σύνθρονο και το Βαπτιστήριο του 4ου αιώνα που είναι το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σε όλη την Ορθόδοξη Ανατολή. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς τον εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμο που ανήκει σε διαφορετικές εποχές αλλά και τις εικόνες και κυρίως τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.

4. Η εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου  

Ιερά Μονή Αγ. Αρσενίου (του Χριστού στο Δάσος)
Περίπου 6 χλμ. έξω από την Παροικιά βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου ή αλλιώς του Χριστού στο Δάσος. Πρόκειται για ένα γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι του 17ου αιώνα που σήμερα αποτελεί ένα απομονωμένο ησυχαστήριο για τις λιγοστές μοναχές που έχουν αναλάβει τη συντήρησή του. Είναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα και προσφέρει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. 


Ιερός Ναός Αγ. Αρσενίου
Ο Ναός του Αγίου Αρσενίου είναι σαφώς πολύ μεταγενέστερος και είναι χτισμένος στο σημείο που βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου. Στο Μοναστήρι, που είναι ανοιχτό στους πιστούς, φυλάσσεται η τίμια κάρα του Αγίου. Οι καλοσυνάτες μοναχές φροντίζουν επιμελώς τους περιποιημένους κήπους ενώ διαθέτουν και μερικά ζωάκια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα πανέμορφα παγώνια. Τις ευχαριστώ θερμά για τα πολύχρωμα φτερά των παγωνιών που μου επέτρεψαν να πάρω μαζί μου ως ενθύμιο...   

5. Οι Πεταλούδες 

Κοιλάδα με τις Πεταλούδες 
Ένα απίστευτο φαινόμενο συμβαίνει στο νησί και έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο είδος πεταλούδων που –άγνωστο για ποιους λόγους- επιλέγουν κάθε χρόνο την Πάρο ως τόπο παραμονής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που κάνουν στη Μεσόγειο προκειμένου να αναπαραχθούν. Στο κατά τ’ άλλα ξερό κυκλαδονήσι υπάρχει ένα μικρό δάσος, μια μικρή όαση δροσιάς αποτελούμενη από ψηλά δέντρα με πυκνά και σκιερά φυλλώματα. Αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο επιλέγουν οι εκατομμύρια πεταλούδες που καλύπτουν ολόκληρους τους κορμούς των δέντρων ώστε αυτοί σχεδόν δεν φαίνονται! Καλύτερη εποχή για να τις δείτε είναι ο Ιούλιος. Στα τέλη Αυγούστου έχουν απομείνει λίγες ενώ από Σεπτέμβρη οι πόρτες του πάρκου κλειδώνουν και τα δέντρα παραμένουν γυμνά από πεταλούδες μέχρι την επόμενη χρονιά.   

Οικισμοί  

Το γεφυράκι της Νάουσας
Παρότι κατάγομαι από την Παροικιά, δεν μπορώ να κρύψω την ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφω προς την πανέμορφη Νάουσα. Ειδυλλιακή και γραφική καθώς είναι, αποτελεί τον ορισμό του κυκλαδίτικου οικισμού, με τα ασβεστωμένα σπίτια της, τα στενάκια, τις εκκλησίες της και το μικρό λιμανάκι με τις αραγμένες ψαρόβαρκες. Στην είσοδο του οικισμού φιγουράρει το πέτρινο γεφυράκι πάνω από το ποτάμι. Ενίοτε στα νερά του ποταμιού πλατσουρίζουν αμέριμνες πάπιες. 

Το γραφικό λιμανάκι
Σήμα-κατατεθέν της Νάουσας, η εμβληματική μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου μέσα στο λιμανάκι, του προστάτη των ψαράδων και των ναυτικών. Καθώς χάνεσαι στα δαιδαλώδη στενάκια που σφύζουν από ζωή, ανακαλύπτεις κρυφές στοές, συμπαθητικά μαγαζάκια, καφενεία και ταβέρνες. Τα ουζερί κρεμάνε πλοκάμια χταποδιών στον ήλιο και οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια. 

Στο βάθος η Μητρόπολη όπως φαίνεται από το λιμανάκι
Κάνεις μια στάση πάνω από τον κόλπο της παραλίας Πιπέρι για να απολαύσεις τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και σύντομα φτάνει η νύχτα και ακολουθείς το δρόμο της διασκέδασης στα clubs... Χορεύεις όλο το βράδυ, μέχρι να αρχίσει σιγά-σιγά να χαράζει. Τότε ανεβαίνεις στο ύψωμα που βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι η πιο μαγευτική ώρα καθώς από εκεί μπορείς να δεις τον ήλιο που αρχίζει δειλά να κάνει την εμφάνισή του...  

Στοές στην Παροικιά
Είναι άδικο ωστόσο να παραβλέψουμε την ξεχωριστή γοητεία που ασκεί στον ταξιδιώτη η πρωτεύουσα του νησιού, η Παροικιά. Κουβαλά μια μακρά ιστορία που φτάνει ως την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Το Κάστρο, με τον οικισμό και τα ιστορικά εκκλησάκια του, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο όμορφο σημείο για να ξεκινήσει κανείς τη βόλτα του στα δαιδαλώδη στενάκια της Παροικιάς, όπου θα ανακαλύψει μικρά σπίτια με πανέμορφους κήπους, μυρωδιές που ξεφεύγουν από τα παραθύρια και παραδοσιακά καφενεία. 

Στα στενάκια της Παροικιάς
Και ενώ η πλειοψηφία των σπιτιών είναι λιτά, ίσως και φτωχικά κάποιες φορές, σαν περάσουμε στην άλλη πλευρά, στο κομμάτι που συνδέει το Κάστρο με την Εκατονταπυλιανή, θα ξαφνιαστούμε ευχάριστα ανακαλύπτοντας μερικές αρχοντικές νεοκλασικές οικίες των τελών του 19ου αιώνα που χτίστηκαν από τους λιγοστούς εύπορους αστούς του νησιού. 


Ο ανεμόμυλος της Πάρου
Σήμα-κατατεθέν της Παροικιάς είναι ο διάσημος ανεμόμυλος που φιγουράρει έξω από το λιμάνι και αποτελεί την πρώτη εικόνα που βλέπουμε καθώς ερχόμαστε αλλά και την τελευταία ανάμνηση που παίρνουμε μαζί μας καθώς αφήνουμε πίσω μας την Πάρο.

Η Πάρος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες και τα κουκλίστικα ψαροχώρια της, είναι κρίμα όμως να μην επισκεφθούμε τα πανέμορφα και πολύ γραφικά χωριά της ορεινής ενδοχώρας: Λεύκες, Πρόδρομος και Μάρπησσα. Τα χωριά αυτά μας προσφέρουν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τη γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα κάτασπρα σπίτια (μερικά από αυτά χρονολογούνται μάλιστα από τον 16ο και τον 17ο αιώνα), τα φιδογυριστά σοκάκια με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες, τις θολωτές στοές, τις εκκλησιές, τα παλιά παντοπωλεία και τα καφενεία, τους ανεμόμυλους και τα πλακόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε τοποθεσίες με μαγευτική θέα.


Στα πλακόστρωτα στενά της Μάρπησσας με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες

Παραλίες

Η Πάρος είναι ένα νησί προικισμένο με πολλές παραλίες και πεντακάθαρα νερά. Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά μερικές από αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάμπολλες άλλες για να ανακαλύψετε…

Κολυμπήθρες

Παραλία Κολυμπήθρες (μέσα φθινοπώρου)
Πασίγνωστη και δημοφιλής αμμουδιά που αποτελεί από μόνη της ένα εξαιρετικό γεωλογικό αξιοθέατο. Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς ακόμα και σε εποχή εκτός καλοκαιριού, μόνο και μόνο για να θαυμάσει το ιδιαίτερο τοπίο. Τεράστιοι γρανιτένιοι βράχοι, εξαιτίας της αποσάθρωσης, έχουν πάρει διάφορα σχήματα και έχουν δημιουργήσει φυσικές κοιλότητες (σαν κολυμπήθρες) που γεμίζουν με θαλασσινό νερό. 

Λίγο πιο κάτω, η παραλία Μοναστήρι μαζεύει αρκετό νεαρόκοσμο φιλοδοξώντας με το beach bar και τη δυνατή μουσική της να γίνει η «νέα Πούντα».  

Φάραγγας

Από τις ωραιότερες και λιγότερο γνωστές παραλίες της Πάρου. Ψιλή άμμος, ρηχά νερά, λίγες ομπρέλες, ξαπλώστρες και οργανωμένο beach bar που παίζει καλή μουσική. Αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ξεκινά στα δεξιά της παραλίας και σκαρφαλώσουμε μερικά βραχάκια, ανακαλύπτουμε τις δύο γειτονικές, μικρότερες μεν αλλά εξίσου πανέμορφες, παραλίες που προσφέρονται για χαλάρωση και ηρεμία.   

Χρυσή Ακτή

Παραλία Χρυσή Ακτή
Διαθέτει χρυσαφένια άμμο -όπως προδίδει και το όνομά της- καθώς και ρηχά γαλάζια νερά. Είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, οργανωμένη και παρέχει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται εδώ ετήσιο πρωτάθλημα windsurfing. 

Πούντα

Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο νεαρόκοσμο και γνωστή κυρίως για το θρυλικό beach bar «Punda Beach». Τα πάρτι εδώ ξεκινούν από νωρίς και διαρκούν σχεδόν όλη μέρα και όλη νύχτα.

Σάντα Μαρία

Μοιάζει με τη Χρυσή Ακτή αλλά είναι πιο οργανωμένη, μαζεύει περισσότερο κόσμο, διαθέτει beach bar, ταβέρνα και camping. Μπορείτε να παίξετε volley ή να πάρετε μαθήματα windsurfing και diving.

Πιπέρι

Παραλία Πιπέρι
Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο Πιπέρι. Αγαπημένες των Ναουσαίων λόγω της εύκολης πρόσβασης με τα πόδια.  

Λίμνες

Βρίσκεται κοντά στις Κολυμπήθρες και είναι κατάλληλη για οικογένειες γιατί διαθέτει απίστευτα ρηχά νερά και άμμο.  

Αμπελάς

Η μικρή αμμουδερή παραλία του ομώνυμου χωριού προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης και έχει ένα μικρό γραφικό αραξοβόλι. Δεν είναι εντυπωσιακή, είναι περισσότερο «συνοικιακή» θα έλεγα, αλλά αποτελεί μια καλή λύση για μια γρήγορη βουτιά πριν το μεσημεριανό γεύμα σε κάποια από τις ψαροταβέρνες.

Κριός
 
Παραλία Κριός
Άμμος, γαλάζια νερά και μια όμορφη παραλία σε κοντινή απόσταση από την Παροικιά. 



Διαμονή

Αρχικά το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε μεταξύ Παροικιάς ή Νάουσας. Ειδικά αν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσο, καλό θα είναι να μείνετε σε κάποιο κεντρικό σημείο για να αποφύγετε τις πολλές μετακινήσεις. Η Παροικιά, από τη μία, συγκεντρώνει περισσότερους ξένους τουρίστες. Η Νάουσα, από την άλλη, αποτελεί σταθερή επιλογή των Ελλήνων, είναι ίσως πιο γραφική και κρατάει τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού. Προσωπικά, θα πρότεινα Νάουσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου όμορφα σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού.


"Villa Isabella Studios & Suites"
Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το νησί έμεινα σε αυτό εδώ το πολύ όμορφο κατάλυμα στη Νάουσα, που ανήκει στην αδελφή του γνωστού τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή. Τότε ονομαζόταν ακόμα «Isabella Apartments» και εδώ περνούσε τα καλοκαίρια της η Κόνι Μεταξά (τότε λεγόταν ακόμα Κωνσταντίνα). Παρόλο που από τότε ήταν ιδιαιτέρως προσεγμένο, αργότερα ανακαινίστηκε πλήρως, απέκτησε πιο glamorous αέρα, πολυτελέστατα δωμάτια και σουίτες και αυξήθηκαν κάπως οι τιμές, κάτι που βεβαίως είναι απολύτως λογικό. Στα συν προστίθενται: η υπέροχη θέα στον κόλπο της παραλίας Πιπέρι με το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, οι μεγάλες βεράντες, η καθημερινή καθαριότητα και οι πολύ φιλόξενοι ιδιοκτήτες.       


Μπαλκόνι στον πρώτο όροφο, "Pension Anna"
Αποτελεί μια πιο οικονομική επιλογή για διαμονή στη Νάουσα. Όμορφα και περιποιημένα δωμάτια, καθημερινή καθαριότητα, κήπος με ολάνθιστα λουλούδια και μια ιδιοκτήτρια φιλόξενη, εγκάρδια και χαμογελαστή, πρόθυμη να βοηθήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες. Αν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε δωμάτιο, προτιμήστε αυτά που βρίσκονται στον πάνω όροφο γιατί διαθέτουν δικό τους μπαλκόνι με θέα από το πλάι στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας.  





"Hotel Kontes"
Το ξενοδοχείο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όποιον επιθυμεί να μείνει στο κέντρο της Παροικιάς. Είναι πλήρως ανακαινισμένο πρόσφατα, διαθέτει όμορφα και ευρύχωρα δωμάτια, καφετέρια και roof garden με θέα στη θάλασσα. Απέχει μόλις 40 μ. από το λιμάνι και είναι δυο βήματα από την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής

Κουζίνα

Χταπόδια στον ήλιο, λιμανάκι Νάουσας

Αξίζει να αναφέρουμε αρχικά ότι από τη Νάουσα κατάγεται η αγαπημένη μας chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και εδώ έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Από εκεί και πέρα, τι έχει να μας προσφέρει η παριανή κουζίνα; Για νησί πρόκειται, οπότε το εύλογο είναι να έχουν την τιμητική τους τα ψαρικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε «γούνα», την ντόπια τεχνική για μαγείρεμα του ψαριού (το ψάρι έχει «ψηθεί» στον ήλιο ώστε να χάσει όλα τα υγρά του και στη συνέχεια ψήνεται στη σχάρα) και πιείτε σούμα, το τοπικό ποτό που μοιάζει πολύ με το τσίπουρο. Το λιμανάκι της Νάουσας είναι γεμάτο με ψαροταβέρνες για όλα τα γούστα… 

«Βιτσαδάκης»

"Γούνα", ταβέρνα "Βιτσαδάκης"
Αποτελεί τη νούμερο ένα πρόταση των Ναουσαίων για θαλασσινά και ψαρικά. Δοκιμάσαμε φυσικά «γούνα» αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, χταπόδι, καλαμαράκια και υπέροχες γαρίδες σαγανάκι.

Άλλες εξίσου πολύ καλές επιλογές στη Νάουσα είναι: «Barbarossa», «Mario» και «Τσαχπίνης - Το ουζερί των ναυτικών», αν και –με κάποια επιφύλαξη πάντα- νομίζω ότι ανοίγουν μόνο κατά τη θερινή περίοδο.

«Χαρούλα»

Στο ορεινό γραφικό χωριό της Μάρπησσας επισκεφθήκαμε την κυρα-Χαρούλα, καθίσαμε στα τραπεζάκια της βεράντας κάτω από τις μουριές και δοκιμάσαμε κρεατικά, μαγειρευτά και το υπέροχο μοσχαράκι στο πήλινο με μελιτζάνες, πατάτες και λιωμένα τυριά. Στις σπεσιαλιτέ συγκαταλέγονται επίσης κατσικάκι λεμονάτο και κόκορας κρασάτος. Οι πελάτες δε, που έχουν περάσει από τα τραπέζια της Χαρούλας, είναι εκλεκτοί: συγγραφείς, ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί και αθλητές, από Χαρούλα Αλεξίου μέχρι Μόνικα Μπελούτσι έχουν όλοι γευτεί τα πιάτα της.  

«Δαμιανός»

Η ταβέρνα αυτή, που βρίσκεται στο ψαροχώρι Αμπελάς, είναι γνωστή για τη θρυλική κακαβιά της. Μην τη χάσετε!

«Σπύρος»

Ξεκίνησε ως μια απλή οικογενειακή ταβερνούλα πλάι στη θάλασσα και διέθετε επίσης μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα χρόνια πέρασαν και το όλο συγκρότημα ονομάστηκε «Akti Resort», τα δωμάτια ανακαινίστηκαν πλήρως παρέχοντας όλες τις ανέσεις, ιδιωτική βεραντούλα και θέα στη θάλασσα ενώ προστέθηκε ένας επιπλέον χώρος που περιλαμβάνει πισίνα, pool bar και μία αίθουσα δεξιώσεων. Η ταβέρνα εξακολουθεί να υπάρχει και αποτελεί μια καλή επιλογή για σπιτικό, μαγειρευτό φαγητό με θέα. Ακριβώς πάνω στην παραλία Λίμνες, στο δρόμο προς τις Κολυμπήθρες.     

"Βιτσαδάκης", Νάουσα

«Κατσουνάς»

Μετά το μπάνιο στη Σάντα Μαρία, πιάνουμε τραπεζάκι στην ταβέρνα και δοκιμάζουμε διάφορες σαλάτες, ψαρικά, κρεατικά και μακαρονάδες. Το ψωμί είναι ζυμωτό και ψημένο στον δικό τους φούρνο ενώ δίπλα βλέπουμε και το ιστορικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, ηλικίας άνω των εκατό ετών. Εδώ πετύχαμε και τον Πέτρο Κωστόπουλο


Επειδή, όσο και να αγαπάμε το ψάρι, δεν γίνεται να τρώμε συνέχεια το ίδιο, το ψητοπωλείο αυτό μας περιμένει για καλοψημένα κρεατικά. Το τιμούν ιδιαιτέρως οι ντόπιοι. 
Στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς  

«Όρεξη να’ χεις»

Αντίστοιχα, στη Νάουσα υπάρχει αυτό εδώ το ψητοπωλείο για να τσιμπήσουμε κάτι γρήγορο και φθηνό.  

Για λαχταριστούς και τραγανούς λουκουμάδες, δεν παραλείπουμε να κάνουμε μια στάση στο «Παραδοσιακό», ένα γωνιακό μαγαζάκι μέσα στα στενάκια της Νάουσας. Θα σας οδηγήσει μέχρι εκεί η μυρωδιά των φρεσκοψημένων λουκουμάδων είτε οι ορδές των τουριστών που γνωρίζουν ήδη το… μυστικό! 

Τέλος, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους ιδιοκτήτες και το προσωπικό στο αρτοποιείο «Ασπρονήσι» για την καθαριότητα και την ευγένειά τους. Μας περιποιήθηκαν αρκετά πρωινά με καφεδάκι, διάφορα τυροπιτοειδή και γλυκά. Απέναντι ακριβώς από τον ανεμόμυλο, στο λιμάνι της Παροικιάς.

Διασκέδαση

Η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού χτυπάει αναμφισβήτητα στη Νάουσα! Εδώ συγκεντρώνεται ένα πλήθος από μαγαζιά για κάθε γούστο, από ήσυχα μπαράκια μέχρι μεγάλα clubs. Το λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου, που το αποκαλούν «Μικρή Βενετία της Πάρου» διαθέτει κάποια πολύ συμπαθητικά μπαράκια, γεμάτα ωστόσο ασφυκτικά από κόσμο! Στο μπροστινό λιμανάκι υπάρχουν μερικά ακόμα μπαράκια, εξίσου ενδιαφέροντα. «Barbarossa», «Shark Bar», «Del Mar», «Linardo», «Agosta» είναι μερικές μόνο από τις επιλογές μας. Στη Νάουσα βρίσκεται και το "Fotis Art Cafe" της Σοφίας Αλιμπέρτη.  

Πάρτυ στο "Punda Beach" με την dj Μάγκυ
Τα clubs βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο της Νάουσας και απευθύνονται πρωτίστως στις πιο νεαρές ηλικίες. Συνήθως αλλάζουν κάθε χρόνο ονόματα οπότε θα αναφέρω μόνο το «Ola ελληνικά» που άνοιξε στο χώρο που επί 18 χρόνια –από το 1997 μέχρι και το 2015- βρισκόταν το «Βαρελάδικο», ένα θρυλικό μαγαζί από το οποίο πέρασαν σίγουρα όλοι οι νέοι από 18 μέχρι 25 ετών που επισκέφθηκαν την Πάρο κατά τα έτη λειτουργίας του. Κλασική επιλογή για διασκέδαση, εκτός Παροικιάς-Νάουσας, αποτελεί φυσικά το διάσημο «Punda Beach». Η μουσική αρχίζει γύρω στις 5 το απόγευμα, διοργανώνονται αρκετά βραδινά πάρτι ενώ συχνά παίζουν γνωστοί djs, όπως η Μάγκυ Χαραλαμπίδου. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το νησί δεν διαθέτει και αρκετές όμορφες καφετέριες για να πιει κανείς τον καφέ του το πρωί ή το απόγευμα. Το «Orange Cafe», πολύ κοντά στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, είναι ένα μικρό αλλά πολύ γουστόζικο μαγαζάκι. Ευχαριστούμε για την προβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα που έβαλαν στην τηλεόραση, κατόπιν επιθυμίας μας.  

Δραστηριότητες   

Χορευτικός Σύλλογος Πάρου
Η μεγαλύτερη γιορτή στο νησί είναι τον Δεκαπενταύγουστο, μιας και γιορτάζει η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά. Κάτι άλλο που δεν πρέπει να χάσετε είναι η «Κουρσάρικη Βραδιά» που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου στη Νάουσα και αναβιώνει την εποχή των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα στο νησί. 


Χοροί έξω από την Εκατονταπυλιανή
Οι λάτρεις των σπορ, μπορούν να παρακολουθήσουν το ετήσιο πρωτάθλημα windsurfing που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στη Χρυσή Ακτή. Όσοι, τέλος, επιθυμούν να γνωρίσουν το μικρότερο «αδελφάκι» της Πάρου, δεν έχουν παρά να πάρουν το καραβάκι από το μικρό λιμάνι της Πούντας (κοντά στην Παροικιά) και να περάσουν στην κοντινή Αντίπαρο. Κάτι θα ξέρει καλύτερα ο Tom Hanks που έχτισε το σπίτι του εκεί... 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης