Χειροποίητα γεμιστά pierogi από την Πολωνία


Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά πιάτα της Πολωνίας είναι τα χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά pierogiΘυμίζουν λίγο τα τορτελίνια αλλά είναι πολύ πιο μεγάλα σε μέγεθος και τα βρίσκουμε σε πολύ περισσότερες παραλλαγές, όσον αφορά τη γέμισή τους. Υπάρχουν pierogi για όλα τα γούστα: με κιμά, μανιτάρια, λάχανο, πατάτα, τυρί μέχρι και γλυκά pierogi με γέμιση από φρέσκα φρούτα όπως βατόμουρα και φράουλες! Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε pierogi με γέμιση πατάτα και με γέμιση μανιτάρι-λάχανο. Από εκεί και έπειτα, έχουμε πει ότι η μαγειρική είναι πάνω απ' όλα φαντασία. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε τα pierogi της δικής σας επιλογής...

Υλικά 
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 50 γρ. επιπλέον αλεύρι για το πλάσιμο
2 αυγά
25 ml γάλα
250 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη γέμιση με πατάτα
250 γρ. πατάτες
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο ή βούτυρο (για το σοτάρισμα)
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση με μανιτάρι-λάχανο
200 γρ. ξινολάχανο ή λάχανο τουρσί
500 γρ. μανιτάρια portobello
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο ή βούτυρο (για το σοτάρισμα)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
1. Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ, κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
2. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
3. Ρίχνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει πια στα χέρια.
4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” όσο θα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση με πατάτα
1. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν τις πολτοποιούμε με ένα μεγάλο πιρούνι.
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο βούτυρο ή στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
3. Προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
4. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για τη γέμιση με μανιτάρι-λάχανο
1. Ξεπλένουμε τα μανιτάρια με κρύο νερό και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε ζεστό νερό. Κατόπιν τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
2. Σουρώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λωρίδες.
3. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι.
4. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο ή στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το λάχανο και τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και τον κύβο λαχανικών.
5. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά.
6. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το περιεχόμενο να κρυώσει.

Για τη δημιουργία των pierogi
1. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε δύο φύλλα, πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών.
2. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, διαμέτρου 5-7 εκ. (ή με ένα ποτήρι ίδιας διαμέτρου), κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους.
3. Στο κέντρο από κάθε δισκάκι ζύμης τοποθετούμε 1 κ.γ. γέμιση, χρησιμοποιώντας το ένα φύλλο ζύμης για τη μια γέμιση και το άλλο για την άλλη.
4. Κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα, αφού βρέξουμε την περιφέρεια του δίσκου με νερό. Πιέζουμε τις άκρες για να κλείσουν καλά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι για να πιέσουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν καλύτερα τα ζυμαρικά μας.
5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι.
6. Μόλις το νερό κοχλάσει, βάζουμε 4-5 pierogi και τα βράζουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Μόλις βράσουν, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μία σχάρα για να στραγγίξουν από τα νερά. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα.
7. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
8. Τα βουτυρώνουμε ελαφρά, τα αλατοπιπερώνουμε και κατόπιν τα σερβίρουμε, κατά προτίμηση ζεστά. 

Extra tips
1. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε pierogi με κιμά, είναι εξίσου λαχταριστά! Τολμήστε επίσης να γεμίσετε τα pierogi σας με φρούτα -όπως κάνουν οι Πολωνοί- και να τα σερβίρετε αντί για γλυκό.
2. Μπορείτε να τα σερβίρετε συνοδευόμενα από λάχανο τουρσί, γιαούρτι ή sour cream. Στην Πολωνία που τα δοκίμασα, είχαν ρίξει σαν γαρνιτούρα πάνω από τα pierogi ξανθές σταφίδες και ψιλοκομμένα καραμελωμένα κρεμμυδάκια που προσέθεταν μια ενδιαφέρουσα γλυκιά νότα. 
3. Τα pierogi διατηρούνται μια χαρά και στην κατάψυξη, οπότε μπορείτε να τα προετοιμάσετε και να τα μαγειρέψετε αργότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης